Adet Söktürücü İlaç İsimleri - kadinvsaglik.com

Adet Söktürücü İlaç İsimleri

Adet Söktürücü İlaçlar

Adet söktürücü ilaçlar kadınlarda adet zamanlarındaki hormon dengesizliği ile oluşan anormal durumları dengeye sokmak için verilen hormon içerikli ilaçlardır. Adet söktürücü ilaç isimleri ve fiyatlarını içeren makalemizde en etkili adet söktürücü ilaç ve bu ilaçların etkilerini anlatmaya çalışacağız. Adet söktürücü hap ağızdan alınan ilaçlar olup ancak doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. Adet söktürücü ilaçların içeriğinde hormon olduğu için bu ilaçları doktorunuzun vermesi gereklidir. Yoksa içeriğindeki hormon vücudunuz için zararlı olabilir ve yan etkiler yaşamanıza sebep olabilirler. İleride kullanım hatalarından doğabilecek pek çok sorun yaşayabilirsiniz.

 

En Etkili Adet Söktürücü İlaç

En etkili adet söktürücü ilaç olan haplar ve diğer adet söktürücü ilaçlar düzensiz adet kanamaları ve adet olamama durumları için kullanılırlar. Bu ilaçların çoğunda yüksek dozlarda progesteron hormonu vardır. Bazılarında ise progesteron hormonu ile birlikte östrojen hormonu da bulunmaktadır. Bu hormon takviyesi kişide istenmeyen durumlar yaratabileceğinden mutlaka doktorunuzun doz ayarını ve sizin için en uygun ilacın hangisi olduğunu belirlemesi gereklidir. Adetinizi düzene sokmak isterken hormon dengenizi bozabilir hatta yan etkileri yüzünden başka bir çok sorun yaşayabilirsiniz. Adet söktürücü ilaçlar hakkında çok kapsamlı bilgi verdiğimiz makalemizde bu konu ile ilgili daha deyatlı bilgi edinebilirsiniz. Adet söktürücü ilaç isimleri nelerdir?

Adet Söktürücü İlaçlar

Adet söktürücü ilaçlar arasında en çok kullanılan  Adet söktürücü hap adetin oluşumunu hormon takviyeleri ile sağlarlar. Adet kadında iki kısımda gerçekleşir diyebiliriz. Birinci kısımda ökstrojen hormonu daha baskın bir şekilde üretilir. İkinci yarıda ise progesteron hormonu çoğalır ve ökstrojen hormonu azalır. Östrojen hormonunun azalması ve progesteron hormonunun çoğalması ile adet sökülmesi gerçekleşir. Adet söktürücü haplar da hormon takviyesi ile bunu gerçekleştirir ve adet oluşumunu sağlanmış olur. Hapların bırakılmasından 2-3 gün içerisinde adet sökülmesi gerçekleşir. Bazı kişilerde bu süre 10 gün ile iki haftayı bulabilir. Eğer adet söktürücü hap kullanmanızın üzerinden 2 hafta geçmiş olmasına rağmen hala adet olamıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalı ve gerekli hormon testlerini yaptırmalısınız. Sizlere doktorların en çok reçete ettiği adet söktürücü ilaç isimlerini yan etkileri ve kullanılış şekilleri ile anlatmaya çalıştık. Adet Söktürücü İğne de çok kullanılan ve doktorlar tarafında reçete edilen en çok tercih edilen ilaçlar arasındadır.
Adet söktürücü iğne başlıklı yazımızda iğnelerin kullanım şekli, yan etkileri, etken maddelerini çok daha kapsamlı bir şekilde anlattık.

 

Adet Söktürücü Hap

Tarlusal Adet Söktürücü
Adet Söktürücü İlaç İsimleri

Tarlusal tablet en etkili adet söktürücü ilaç isimleri arasında en çok kullanılan ilaçların başında gelmektedir. Tarlusal tablet doktorlar tarafından adet gecikmelerinde, anormal rahim kanamalarında yada adet düzensizliği şikayetlerinde verilir. Menopozdan sonra östrojen tedavisi gören bayanlarda verilen Tarlusal adet söktürücü hap içeriğinde Medroksiprogesteron vardır ve bu hormon vücudun ürettiği progesterona kadın cinsiyet hormonunun yarattığı etkileri yaratmaktadır. Tarlusal adet söktürücü hap 12 tabletten oluşur ve doktorunuz tarafından verildiğinde kullanılmalıdır. Genel olarak ilaç sabah akşam birer tablet kullanılır ve 6 günlük bir tedavi süreci vardır. İlaç bitiminden bir kaç gün içinde adet kanaması olması normaldir. İlaç bittiği halde 2 hafta içerisinde hala adet olmadıysanız mutlaka doktorunuza başvurmanız ve gerekli hormon testlerinin yapılması gereklidir.

Tarlusal Adet Söktürücü Hap Kullanımı
Geciken adet kanamalarında verilerek adet söktürmek amaçlı kullanılır. Geciken adet kanamaları bir kadının bir hastalığa veya iç salgı bezlerine dair bir bozukluğa bağlı olarak gelişmektedir.
Bazı sebeplerden dolayı adet dönemi haricinde oluşan rahim kanamalarında da verilmektedir.
Adet söktürücü ilaçlar arasında en etkili olan ilaç rahim içinde oluşan kistlerden dolayı adet olamama gibi rahatsızlıklarda verilmektedir.
Tarlusal adet söktürücü nasıl kullanılır? makalemizden çok daha geniş bilgi edinebilirsiniz.

Tarlusal Yan Etkileri
  • En çok görülen yan etkisi uykusuzluk, sinirlilik hali ve halsizlik şikayetleridir.
  • Ani gelişen görme kayıpları, çift görme yada kısmi görme kaybıdır.
  • Karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, göğüste ağrı şikayeti ile birlikte, yüzde, dilde, dudaklarda şişme şikayetleri, nefes darlığı olur ise ilaç kullanımı hemen bırakılmalıdır.
  • Damarlarda ve akciğerlerde pıhtı oluşturabilen ilaç doktor tarafından verilmeden kullanılmamalıdır. 
  • Menopoz sonrası dönemlerde kullanılan Tarlusal adet söktürücü meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanseri olma ihtimalini arttırıcı özellikler taşımaktadır.

 

Duphaston 10mg 
Adet Söktürücü İlaçlar

En etkili adet söktürücü ilaçlar  arasında en çok doktorların reçete ettiği ilaçlardan olan adet söktürücü hap bol su ile alınması gereken ilaçlardandır. Progestojen ilaçlardan olan Dushaston 10mg ilaç vücut tarafından üretilen progesteron yerine Didrogesteron olarak vücuda verilmektedir. Tek başına yada östrojen hormonu takviyesi ile doktorunuz tarafından verilir. İlacın ne şekilde alınması gerektiği doktorunuzun belirleyeceği tedavi şekli ve sizdeki rahatsızlıkla orantılı değişkenlikler göstermektedir. Hamilelik durumunda mutlaka doktorunuza danışmalı ve ilacı bırakmalısınız. Duphaston 10mg 20 tablet olarak satılır ve genelde sabah akşam birer tablet olarak içilmektedir. Doktorunuz hastalığınızın şekline göre bu kullanım dozunu değiştirebilmektedir. İlacın her gün aynı saatte alınması tedavi açısından çok önemlidir.

Duphaston 10mg Adet Söktürücü Hap Kullanımı
Menopoz döneminde adet döngüsünün durması durumunda, geciken normal adet kanamalarının gelmesi için, adet bozukluklarında, olağan dışı gelişen adet kanamalarında, düşük riski bulunan gebeliklerde, şiddetli adet sancılarında, rahim içerisindeki dokunun rahim dışına çıkması gibi durumlarda Duphaston 10 mg adet söktürücü hap olarak bilinen adet söktürücü ilaç kullanılır.

Duphaston 10mg  Yan Etkileri
  • Migren ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetler.
  • Mide bulantısı, halsizlik, uyku hali ve kusma gibi yan etkileri bulunur.
  • Sinirlilik hali ve depresif durumlar görülmektedir.
  • Kilo alma ve memede şişme, hassasiyet gibi şikayetler de gözlenmektedir. En bilinen ve en yaygın yan etkileri bu şekildedir.
  • Kadınlarda meme kanseri, rahim ve yumurtalık kanseri olma riskini arttırabilecek olan bu tür ilaçlar doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Cyclo-Progynova

Cyclo-Progynovac

Adet söktürücü ilaçlardan olan Cyclo-Progynova tablet içeriğinde bulunan aktif maddeler ile vücutta bulunan östrojen hormonu eksikliğinde kullanılmaktadır. Genelde menopoz dönemlerinde kullanılan östrojen eksikliği tedavisi kaybedilen östrojen eksikliğini yerine koymak için kullanılır. İlaç bol su ile alınmalı ve mutlaka her gün aynı saatte almaya dikkat edilmelidir. İlaç alımı doktorunuzun önerdiği şekilde olmalıdır. Adet zamanı verilmiş ise adetin beşinci günü ilaca başlanır. Cyclo-Pragynova Draje 11 beyaz, 10 tane kahverengi ilaç içermektedir. Kullanım şekli ilk 11 gün beyaz ilaç alınır ve sonraki 10 gün kahve rengi alınarak kullanılır. İlaç bittikten sonra 7 günlük bir bekleme süresi geçirilir ve diğer kutuya başlanır. Adet kanaması bu bekleme süresi içinde gerçekleşmektedir. Adet olamama durumunda ilaç başlanır ve ilacın bitiminde adet sökülmesi gerçekleşir. Adet döngüsünün düzene girmesini sağlayan ilaç en etkili adet söktürücü ilaç isimleri arasında en çok tercih edilen ilaçlardandır.

Cyclo-Pragynova Draje  Adet Söktürücü Hap Kullanımı
Genelde adet düzensizliği tedavisi için verilen adet söktürücü hap düzensiz adet döngüsünü düzene sokmak için kullanılır. Menopoz döneminde östrojen hormonu takviyesi ile adet olmayan hastaların adet olması sağlanır. Menopoz döneminde kemik erimesini önlemek ve erken menopoza girmeyi önlemek amaçlı kullanılır.

  Cyclo-Progynova Yan Etkileri
  • Alerjik reaksiyon göstermeler yaşanabilir.
  • İlaç kullanımında toplar damarlarda pıhtı oluşabilir. Bu pıhtı oluşumları akciğerlerdeki damarlarda tıkanıklığa yada beyin damarlarında tıkanıklıkla birlikte problemler oluşumuna neden olabilir.
  • Meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini arttıran ilaçlar düzenli doktor kontrolünde kullanılması önerilir.
  • Karaciğer hastalığı yaşamış olan kişilerde doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılır. Şeker hastaları, tansiyon hastaları, damar problemi olan hastalar, ailede meme kanseri gibi kanser hastası olan kişiler doktor tarafından kontrol altında kullanmalarıdır.
  • Baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, uykusuzluk, uykulu olma hali gibi şikayetler olabilirler.
  • Adet söktürücü ilaçlar hamilelikte ve emzirme dönemlerinde kesinlikle kullanılması sakıncalıdır. Hamilelikte düşük riskine sebep olurken süt verme dönemlerinde, süt ile bebeğe geçebilir.

Lutenyl 5mg Tablet

Lutenyl 5mg Tablet

Adet  söktürücü hap olarak kullanılan ilaç adet düzensizliği şikayetlerinde, progesteron eksikliği yaşayan kişilerde, fonksiyonel kanamalarda, şiddetli ağrılı adetlerde kullanılmaktadır. En etkili adet söktürücü ilaçlardan olan adet söktürücü hap doktorunuz ökstrojen takviyesi ile de kullanabilir.  Adet düzensizliği hap tedavisinde kullanılan ilaç adet döngüsünün 16. günü başlar 25. gününe kadar devam edilir.

Lutenyl 5mg Tablet Adet Söktürücü Hap Kullanımı
Adet düzensizliklerinde, menopoz başlangıcında kemik erimesini önlemek amaçlı, progesteron eksikliği yaşayan kişilerde, şiddetli adet ağrıları tedavisinde doktorunuzun tavsiyesi ile kullanılmaktadır.

Lutenyl 5mg Tablet Yan Etkileri
  • Bu ilaçın yan etkileri  baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk yada halsizlikle birlikte uyku hali, sinirlilik gibi şikayetleri çok olmamakla birlikte nadirde olsa görülmektedir.
  • Menopoz dönemlerinde kullanılan ilaç meme kanseri, rahim ve yumurtalık kanseri olma riskini arttıracağı için doktor gözetiminde içilmelidir.

 

Progestan 100 Mg

En Etkili Adet Söktürücü İlaç

En etkili adet söktürücü ilaç isimleri arasında en çok kullanılanlardan olan Progestan adet söktürücü ilaç Progesteron yetmezliğine bağlı sorunlarda hastaya verilmektedir. Menopoz dönemlerinde adet olamamada ve kadınlarda progesteron hormonunun yetersiz seviyede olması sonucu adet olamama durumlarında hastaya verilmektedir. Adet söktürücü ilaçlar arasında olan ilaç aynı zamanda düşük riski taşıyan bazı hamileliklerde de kullanılmaktadır. Genelde kendiliğinden düşüklerin yarıdan fazlası genetik nedenlerden olup, bu hormonun alınması sadece ölü yumurtanın atılmasını geçiktirmektedir. Bu sebeple hamilelikte korpus luteum salgısının yetersiz olduğu durumlarda verilir ve sadece bu durum için uygun bir ilaçtır.

Progestan 100 Mg Yumuşak Kapsül Adet Söktürücü Hap Kullanımı
En etkili adet söktürücü ilaçlar arasında olan ilaç genelde 200-300 mg günlük doz alımı ile kullanılmaktadır. Kesinlikle doktor kontrolünde alınması gereken ilaçın alımında günde iki ölçü şeklinde alınır. Genelde akşam 2, sabah 1 hap şeklinde alınan ilaç her durum için farklı ölçülerde alınmaktadır. Kısırlık tedavisinde ve hamilelikte verilen dozlar farklıdır. Adet düzensizliklerinde adetin 17. veya 19. günü ilaça başlatılır ve kesinlikle hormon tahlillerinden sonra verilir.

Progestan Yan Etkileri
  • Progestan alımında özellikle sabahları kadınlarda uyku hali, baş dönmesi ve sersemlik yapabilir.
  • Adet dönemlerinde kısalma veya ara kanamalar çok nadirde olsa yapabilir. 
  • Kesinlikle doktor tarafından verilmesi gereken ilaç belirli bir zaman diliminde uygulanmaktadır. Doz aşımı veya gereksiz durumlarda hastada uyuma hali, baş dönmesi gibi yan etkiler yapmaktadır. 
Adet düzensizliği için doğum kontrol hapı verilir. Bu konu ile ilgili yazdığımız makalemiz bu konuyu çok daha tedaylı anlatmaktadır.

Adet Söktürücü İlaç İsimleri Ve Fiyatları

Tarlusal 5 mg Tablet’in şu anki güncel fiyatı: 4,64 TL’dir.
Luteynyl 5 mg Tablet güncel fiyatı şu anda 7,82 TL’dir.
Duphaston 10 mg Tablet’in şu anki güncel fiyatı: 10,77 TL’dir.
Cyclo-Progynova Draje’nin şu anki güncel fiyatı: 5,35 TL’dir.

En Çok Reçete Edilen Adet Söktürücü İlaçlar

Yukarıda anlattığımız ilaçlar dışında
  • Cyclogest (Ovül),
  • Progynex (Yumuşak Kapsül),
  • Apranax Fort 550 mg Tablet,
  • Naprosyn CR 750 mg 10 Tablet,
  • Synergon (Ampul)
  • DI-PRO (Oleosum Ampul)
  • Advil Liquigel 200 mg 20 Kapsül Tablet gibi adet söktürücü ilaçlar sıkça hekimler tarafından reçete ile hastalara verilmektedir. 
Adet söktürücü bitkiler ile ilgili makalemiz ilginizi çekebilir. Adet sökmekte çok faydalı bitkiler ve kullanım şekilleri analtılmıştır.
Maydonoz suyu adet söktürürmü mutlaka okumalısınız.
Adet söktürücü bitki çayları nelerdir, nasıl demlenir ve içilirler. Mutlaka okumalısınız size bu konuda çok yardımcı olacaktır. 

22 yorum:

  1. Bu kadarcok yan etkisi olduğunu bilmiyordum.ne kadar zararlılar.ben bir kaç kez içmiştim.demekki doktor vermeden içmemek gerekliymiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru lütfen doktorunuz reçete etmeden kullanmayınız.

      Sil
  2. Menopoza girerken çok faydası oluyo bu ilaçların.bir türlü adet olamıyorsun.ara lekelenmeler oluyor karnın ağrıyor fakat bir türlü sokulemiyosun.mecburen kullanıyorsun.menopoza girmeyen bilemez bu durumu o yüzden o ilk dönemleri âtlâtmakta çok fayda ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hanife hanım mutlaka kadın hastalıkları uzmanına danışarak kullanınız. Hormonlarınıza ve yumurtalıklara bakılarak menopoza girip girmediğinize bakılmalıdır. Doktorunuz gerekli görüp, reçete ederse kullanınız.

      Sil
  3. 45 yaşına geldim benimde arada adet kanamam gelmiyor.bende doktora sormadan iciyorum.yaziyi sonuna kadar okudum ve kullandığım ilacın içeriğini şimdiye kadar merak edipte bakmamışım.nasil bir sorumsuzluk dimi.bir ilaç içiyorsunuz.bu buna ıyi gelir diyorlar.alip içiyorsunuz ve neden ıyi geliyor ilaç içind e ne var merak etmiyoruz.benilaclarin hormon içerdiğini yazınızdan okudum.cok başarılısınız.bilgi dolu bir site

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin için faydalı bilgiler verdiğimiz için çok mutlu olduk. Mutlaka kadın hastalıkları uzmanı reçete etmeden almayınız.

      Sil
  4. Benimde başına geldi bir türlü adet olamıyorsun.tarlusal adet sokturucu kullandım.bir hafta içerisinde adet kanamam oldu.cok fayda gördüm.sonrasinda düzene girdi.doktor bana doğum kontrol ilacı verdi adet düzensizliğine ıyi gelir dedi.dogum kontrol ilanına gerek kalmadan düzeldi.sanirim ader soğutucunun faydası oldu.

    YanıtlaSil
  5. Bu ilaçlar zararlı deniyor ama mecbur kalıncaya kullanıyoruz.acaba bu ilaçlar bebek düşürüyor mu bir fikri olan var mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşim hanım hamile kaldığını anlamadan adet söktürücü ilaç içen çok kişi var . Maalesef bu ilaçlar çok yoğun hormon içerdiği için hamilelikte çok olumsuz etki yaratmaktadır. Bebek düşüğüne neden olmasa bile bebeğin sağlığını olumsuz etkilemektedir.

      Sil
  6. Düşünlere neden oluyomuş ama bak yazıda diyo ki düşünlere neden olmasa bike bebeklere özürlülük yapıyomuş.hamilelik diskin varsa önce tahlil yap sonra iç.yoksa tehlikeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru hamilelik testi yaptırmadan içildiğinde bebeğin gelişimini çok olumsuz etkilemektedir. Hamile bir kadın içtiğinde çok kötü neticelerle karşılaşılabilmektedir. Bu gibi bir durumda hemen kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.

      Sil
  7. Adet kanaması olamıyorum.doktora gidemedim çok yoğunum.adet sokturucu içtim 3 gün oldu hala kanamam olması.yardimci okurmusunuz.lutfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takiye hanım öncelikle bizi kendinize yakın görüp soru yönelttiğiniz için size çok teşekür ederiz. Adet söktürücüler hormon içerir ve bu hormon seviyesinin düşmesi ile adet kanamanız gerçekleşir. 3 gün erken bir dönem. Bir hafta daha geçdikten sonra hala adet kanamanız olmadı ise mutlaka kadın hastalıkları uzmanına baş vurmanızı öneririz. Yaşınız burda çok önemli menopoza giriyor olabilirsiniz. Yada başka bir rahatsızlığınız mevcut olabilir. Eğer yakın dönemde adet olur iseniz mutlaka adetinizin 3. günü bir hormon testi yaptırmanızı öneririm. Bu hormon testi hormonlarla ilgili bir sorun olup olmadığının anlaşılmasında yardımcı olur. Adet kanamalarınızda ki düzensizlikler ve adet olamamanız aslında ciddi durumlardır ve ihmale gelmez. Mutlaka uzman görüşü almanız daha sonra yaşayabileceğiniz sorunları erkenden teşhis için önemlidir. Geçmiş olsun.

      Sil
  8. Adet kanamam çok geciktiği için adet sokturucu kullandım.bir hafta geçti hâlâ kanamam olmadı.acaba hamileriyim.bilemedim.hamilelikte acaba zararı olurmu cevap verirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamilelik riski olan her kadın bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka gebelik testi yaptırmak zorundadır. Gebelikte bebeğin düşmesine neden olmasa bile zihinsel ve bedenen özürlülük haline neden olabilir. Yüksek oranda hormon içeren bu ilaçlar gebelikte çok tehlikelidir. Size önerimiz en yakın zaman içerisinde doktora giderek gebe olup olmadığınızı tespit etmenizdir. Eğer gebelik söz konusu değil ise adet söktürücü kullandıktan sonra bir hafta ila bazı kadınlarda iki hafta bile sonra adet kanaması olduğu görülebilir. Bu ilaçları mutlaka doktor onayı ile kullanmanızda fayda vardır. Geçikme bir hastalık belirtisi de olabileceği için öncelikle neyinizin olduğunu bilmeniz gereklidir. Rahime hanım lütfen bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olunuz. Geçmiş olsun.

      Sil
  9. 39 yaşındayım.adet düzensizliği oluyo hep.azalmaya başladı.gecen sene kurtar oldum.acaba etkisi var mı.kurtaj olmak menopoza erken girmemi mi sağladı.eger menopoza giriyorsam adet sokturucu kullanmamda sakınca var mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sedef hanım sizin adet düzensizliğiniz büyük ihtimalle kürtaj sonrasında gelişmektedir. Kürtaj işlemi sonrası rahim bölgesinde hasarlar oluşmaktadır. Bunlardan biri de rahim yapışıklığıdır. Rahim yapışıklığı adet kanamasında azalma yada hiç olmama gibi sorunlar yaratır. Bu yapışıklığın boyutuna bağlıdır. Anlattıklarınız menopoza değil bu tür bir sorununuz olduğunu göstermektedir. Önerimiz hemen bir kadın hastalıkları uzmanına görünmenizdir. Ultrasonla bakılarak anlaşılabilir yada bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Adet söktürücü kullanmayınız ve hemen bir uzmana görünün lütfen.

      Sil
  10. Bu gün doktora gittim.meger menopoza girmemişim.sizin dediğiniz gibi rahim içinde yapışıklık varmış.kurtaj sonrasında olmus.uyarmamis olsanız ben menopoza giriyorum diye önemsememiştim.siE nasıl tsk edeceğimi bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Size faydalı olduğumuza çok sevindik.

      Sil
  11. Bu ara sık sık adet olamıyorum.neden bilmiyorum.adet sokturucu kullanınca geliyor sonra gene gelmiyor.neden acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz hanım mutlaka doktora gitmelisiniz. Tekrarlayan adet düzensizlikleri mutlaka hormonlar kaynaklıdır. Neyiniz olduğunu ancak doktorunuz gerekli tetkikleri yaptığında anlayabilir. Vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanızı öneririz.

      Sil