Adet Söktürücü İlaçlar - kadinvsaglik.com

Adet Söktürücü İlaçlar

Adet Söktürücü İlaçlar

Adet Söktürücü Nedir?

Adet söktürücü nedir anlattığımız makalemizde adet söktürücü ilaçların yan etkileri ve nasıl kullanılması gerektiği detaylı anlatılmıştır. Adet olamayan kadınlarda adet kanamasının gelmesi için kullanılan ilaçların tümüne adet söktürücü denir. Adet söktürücü iğne ve adet söktürücü hap olarak iki şekilde kullanılır. Adet düzensizliklerinde, menopoza erken girmiş bayanlarda adet kanamasının olabilmesi ve adet düzensizliğinin düzene girebilmesi amaçlanılarak doktorlar tarafından verilen ilaç türevleridir. Adet söktürücü ilaçlar hormon içerikli ilaçlar olduğu için bu tür ilaçlar kişinin kendi verdiği karar ile kullanabileceği ilaç türlerinden değildir. İlaç kullanımı ancak doktorunuzun hastalığının şekline göre karar vererek size uygun tedavi için en doğru ilaç kararı ile kullanılabilir. Adet söktürücü ilaçların yan etkileri ciddiye alınacak kadar çok fazladır.

 

Adet Söktürücü İlaçlar

Adet olamama durumunda adet söktürücü ilaçlar kadınların başvurdukları bir yoldur. Adet söktürücü ilaçlar doktor tarafından verilmediği taktirde kullanılmaması gereken hormon içerikli ilaç türleridir. Hormon içeren bu ilaçlar kadınlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İçeriğinin ne olduğunu bilmeden adet söktürücü ilaç kullanmak doğru bir davranış değildir. Bu tür ilaçlar içeriğinde progesteron hormonu bulunmaktadır. Bazılarında ise progesteron ve östrojen hormonu birlikte bulunur ve ancak doktorunuz sizin hastalığına göre teşhis koyar ve sizin için hangi içeriğin doğru olacağına karar vererek size bu ilacı kullanmanızı önerebilir. Adet söktürücü ilaç isimleri Tarlusal, Progestan, Cyclo-Progynova, Duphaston gibi ilaçlardır ve hepsinin kullanım amacı birbirinden farklıdır.
Adet söktürücü ilaçlar iki şekildedir
  • Adet Söktürücü İğne
  • Adet Söktürücü Hap

 

Adet Söktürücü İğne

Adet düzensizliği ile adet olamama şikayetlerinden dolayı adet söktürücü iğneyi her kadın, kadın doğum doktorunun onayı ile yaptırabilir. Adet söktürücü iğneler genellikle günde bir adet ve 2-3 gün art arda yapıldıktan sonra adet kanaması gelir. Adet söktürücü iğneler yüksek oranda hormon içerdiği için sadece doktor onayı ile yapılmalıdır. Özellikle doktorlar adet söktürücü iğne vermeden önce adet söktürücü hap tedavisi ile başlarlar ve gerekli tedavi başarısız olur ise adet söktürücü iğne takviyesi ile tedaviye devam ederler. Adet söktürücü iğne hamilelik şüphesi altındaki kişilere yapılmaz ve mutlaka iğne uygulanmadan bu şüphe var ise test yapılarak kesinleştirilmelidir. Adet söktürücü ilaçların zararları çok yüksek oranda olduğundan bu iğnelerde de çok yüksek dozda hormon takviyesi olduğu için doktor onaylı kullanılmalıdır. İğne ile hormon vücuda enjekte edilir ve iğne kullanımı bittikten sonra düşen hormon miktarı ile adet kanaması tetiklenerek adet kanamasının olması amaçlanır. Genelde adet sökücü iğneler erken menopoza giren kadınlara uygulanan bir yoldur.
Adet söktürücü iğne konu başlıklı yazımızda iğne isimleri, kullanım şekli, yan etkilerini çok daha detaylı bulabilirsiniz.

 

Adet Söktürücü Hap

Adet söktürücü hap tedavisi adet bozukluklarında yada menopoz dönemlerinde adet olamama durumlarında tercih edilen ilaç takviyesidir. Yüksek oranda hormon bulunan adet söktürücü haplar adeti taklit ederek kadında hormon dengesini sağlamak amaçlı verilir.  İçeriğindeki yüksek miktarda hormon eğer kontrolsüz bir şekilde alınır ise adet söktürücü ilaçların yan etkileri çok zararlı olabilir ve gereksiz bir hormon takviyesi alınmış olur. Bilinmelidir ki menopoz dönemlerinde bu hormonların vücuda alınması meme kanseri, rahim ve yumurtalık kanseri olma riskini arttıran faktörlerdendir. Sizler için adet söktürücü ilaç isimlerini verdiğimiz makalemizde bu ilaçların isimlerini, kullanım şekillerini, yan etkilerini çok detaylı bir şekilde anlattık. Çok detaylı bir şekilde adet söktürücü ilaç isimlerini ve etkilerini anlattığımız makalemiz sizlere gerekli bilgiyi daha kapsamlı vermektedir.

Adet Söktürücü İlaçlar Nasıl Etki Eder

Kadınlar adet dönemlerinin ilk yarısında östrojen hormonu baskındır ve ikinci yarısın da ise progesteron hormonu daha baskın olmaktadır. İkinci yarıda baskın olan progesteron hormonu azalır ve kadın adet olmaya başlar. Adet söktürücü ilaçlar da kadınlara dışarıdan hormon vererek bu etkisi yaratmaya çalışırlar. Genelde progesteron içerikli adet söktürücü ilaca başlanır ve vücuda bu hormon verilir ve ilaç kesildiğinde bir de bu hormon kesilmiş olur ve adet kanaması başlatılır. Genelde ilaç kesildikten sonra bir kaç gün içerisinde adet kanaması gelmektedir. Adetin başlaması bazen bir iki haftayı da bulabilmektedir. Adet söktürücü ilaç kullanımında gebelik söz konusu olmamalı ve bu ihtimal var ise bu ilaç kullanımı hemen kesilmelidir. Bazı adet söktürücü ilaçlar da gebelik kanamalarını durdurmak amaçlı kullanıldığından mutlaka gebelik durumunuz var ise doktorunuza hangi ilacı kullandığınızı danışmalısınız. Bu yüzdende bilinçsiz hormon takviyesi normal bir durum değildir.

 

Adet Söktürücü İlaç Kullanımı

Adet söktürücü iğne veya adet söktürücü hap genelde hastanın durumuna göre doz ayarlaması ile verilmektedir. İçeriği hormon olan bu ilaçlar hastadaki hangi hormon ihtiyacı olduğu ile alakalı kullanılmaktadır. İlaç kullanımını ve dozunu doktorunuz belirler. Bu tür adet söktürücü hap alımları bol su ile alınmalı ve adet söktürücü ilaçların yan etkileri iyi bilinerek kullanılmalıdır. Başlama zamanı da adet söktürücüler için son derece önemlidir. Başlama zamanını eğer adet döngüsüne uyumlu bir şekilde başlanmaz ise ilacın bir etkisi olmayabilir. Gereksiz hormon takviyesi yapmaktan öteye geçmemiş olursunuz. Adet söktürücü ilaçlar genelde bir haftalık kullanım şeklinde olup ilaç kesildikten 3-5 gün içerisinde adet kanaması gelmesi beklenir. Adet söktürücü iğneler ise genelde bir yada iki doz şeklinde enjekte edilir ve adet söktürücü ilacın zamanlamasını doktorunuz belirleyebilir.

Adet Olunca İlacı Bırakmak Gerekir mi?

Genel olarak adet söktürücü ilaç tedavisinde ilaç adet kanaması başlayınca kesilir. İlacı kullanmaya artık ihtiyacınız olmadığı için adet kanaması olduğunda ilaç kullanmaya gerek yoktur. Fakat ilacı doktorunuz başka bir amaç için vermiş ise doktorunuzun belirlediği süre içerisinde kullanmanız gereklidir.
Adet Söktürücü İlaç Düşüğe Neden Olur mu

Adet Söktürücü İlaç Düşüğe Neden Olur mu

Adet söktürücü ilaç isimleri Tarlusal, Progestan, Cyclo-Progynova, Duphaston gibi ilaçlardır ve bu ilaç takviyeleri farklı adet gecikmeleri yada adet düzensizlikleri tedavi amaçlı verilir. Adet kanamanız gecikmiş ve bu ilaçlardan birilerini adet kanamanız gelsin diye kullanıyorsanız ve gebe olduğunuzu bilmiyorsanız gebeliğinizi öğrendiğiniz zaman mutlaka bu ilaçları bırakmanız gereklidir. Doktorunuza bu durumu ve hangi ilacı ne dozla aldığınızı bildirmelisiniz. Bazı adet söktürücü ilaç kullanımı gebeliğe ciddi anlamda zarar verebilecek ilaçlardır. Adet söktürücü ilaç gebeliği sonlandırma etkisi yapmasa da bebeğe zarar vermiş olabilirler. Bebeğinizde özür yapma riski bulunan adet söktürücü ilaçlar gebelik döneminde kullanımı sakıncalıdır. Adet söktürücü ilaç düşüğe neden olur mu sorusundan çok adet söktürücü ilaçlar bebeğe zarar verir mi sorusunu sormak bu konu ile ilgili daha doğru olacaktır. Gebeliğin haftasına, ilaç kullanım dozuna ve kullandığınız ilacın içeriğine bağlı olarak değişen bu duruma ancak doktorunuz karar verebilir. Bazı adet söktürücü olarak kullanılan ilaçlar gebelikte düşük riskini azaltmak amaçlı da kullanılmaktadır. Bunun için size en doğru ve kapsamlı bilgiyi ilaç detayları ile doktorunuz verebilir.

 

Adet Söktürücü İlaçların Yan Etkileri

  • Adet söktürücüler hormon içerikli ilaçlar olduğu için ihtiyaç fazlası hormon kişide ciddi rahatsızlıklar yapabilir.
  • Baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, migren ağrıları, kusma, görme kaybı, çift görme gibi yan etkiler yapabilen ilaçların kişi üzerinde önemli derecede yan etkileri vardır.
  • Halsizlik ve uyku hali yapan ilaç insanda bitkinlik hissi yaratabilir.
  • Menopoz dönemlerinde verilen adet söktürücü ilaçlar meme kanseri, rahim ve yumurtalık kanseri riskini arttırabilir. Kişilerin bu ilaçları doktor kontrolünde ve hormon testleri yaptırarak kullanması gereklidir.
  • Alerjik durumlarda doktorunuza danışmanızı öneririz.
  • Hamilelik şüphesi olan kadınlarda adet söktürücü ilaçlar test yapılmadan kullanılmamalıdır. 
  • Gebelik olan kadınlar bu ilaçları kullandıkları taktirde ilaç bebeğe geçer ve bebekte özürlülük durumu yaratabilir.
  • Emziren annelerde ilaç kullanımı kesinlikle yasaktır. Adet söktürücü iğne ve adet söktürücü hap içeriğindeki yüksek hormon bebeğe süt yolu ile gecer ve tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. 
  • Karaciğer bozukluğu yaşamış yada yaşayan kişilerin karaciğer testlerine bakılmadan kullanması kesinlikle önerilmemektedir.
  • Şeker hastaları, kanser hastaları, böbrek yetmezliği çekenler, tansiyon hastaları ve bu tür ciddi rahatsızlıklar geçirmiş yada geçirmekte olanlar doktorlarının gözetiminde kullanabilirler.
  • Depresyon ilacı kullanan yada depresyon tedavisi olan kişilerin kullanımı tehlikeli olabilmektedir. Adet söktürücü ilaçların yan etkileri arasında ruh değişiklikleri ve ani sinirlilik hal durum değişiklikleri olmaktadır.
  • Diğer ilaçlarla etkileşimi olan bu tür ilaç kullanımında hangi ilaçları kullandığınızı doktorunuza söylemelisiniz. Yüksek hormon içeren ilaçlar bazı ilaçlarla etkileşim yapabilmektedir. 
  • Hormon içerikli ilaçlar olup kişilerde kıllanma, tüylenme, sivilcelenme gibi yan etkiler yapmaktadır.
Adet söktürücü bitkiler de adet olamama durumlarında ve adet bozukluklarında kullanabileceğiniz yardımcı tedavilerdir.  Bunun yanında adet söktürücü bitki çayları adlı makalemizde yardımcı olarak içebileceğiniz bitki çayları ve faydaları anlatılmıştır.

2 yorum:

  1. Ne kadar zararları varmış.bilmeden kullandık.bu siteyi yemek tarifleri ile buldum simdi düzenli giriyorum.cok kaliteli bir siteniz var.yazularinizi dikkatle okuyorum.cok faydalı bilgilerveriyorsunuz.sacma sapan yazılar yok.insallah bozulmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciğdem hanım bizi takip ettiğiniz için çok teşekür ederiz. Her konuda bize yazabilirsiniz. Sormak istediğiniz her konuda sorunuzada büyük bir titizlikle cevap vermeye çalışırız. Hoşgeldiniz

      Sil