Adet Söktürücü İğne - kadinvsaglik.com

Adet Söktürücü İğne

Adet Söktürücü İğne
Adet söktürücü iğne genelde adet olamama durumunda doktorlar tarafından verilen yüksek dozda hormon içeren ilaçlardır. Progesteron ilaç türevi olan iğnelerde yüksek oranda bu hormon vardır ve günlük dozları bir adettir. 3-5 günlük kullanım dozlarında uygulanan iğneler genellikle adet söktürücü hap tedavilerinin yanıt vermediği durumlarda uygulanmaktadır. Vücuda yüksek dozda progesteron verilerek bitiminde adet kanamasının olması beklenir.
Gebelik şüphesi olan kişiler kesinlikle test yapılmadan uygulanması sakıncalı sonuçlar doğurmaktadır. Gebeliği sonlandırma etkisi olmasa bile bebeğe ciddi anlamda zararlar verebilmektedir. Bebeğin özürlü olması ile sonuçlanabilecek ciddi tehlikeleri olduğu için hamilelik şüphesi olan kişilerin test yaptırmadan adet söktürücü iğne olmamaları gerekmektedir. Bazı adet söktürücü olarak kullanılan iğnelerde gebelikte düşük riski karşısında kullanılsa da bu iğneler ancak doktor kontrolünde kullanılan ilaç türleridir.  
Adet söktürücü ilaçları anlattığımız makalemizde bu ilaç türlerinizi detaylarıyla anlattık.
Adet söktürücü ilaç isimleri ve adet söktürücü hapları da anlattığımız makalelerimiz bu konular içermekte ve detayları ile anlatılmaktadır. Adet söktürücü iğnelerde bu ilaç türlerinden olup kullanımı kesinlikle doktorunuzun kontrolünde olmalıdır. Adet söktürücü olarak verilen iğnelerin ne amaçla kullanıldığını, kullanım şekillerini ve içeriklerini bu yazımızda sizlere aktarmaya çalışacağız.

Adet Söktürücü İğne Kaç Günde Etki Eder

Adet söktürücü iğne kullanımı bittikten sonra bir kaç gün içerisinde adet kanamasının gelmesi beklenmektedir. Bu süre her kişide değişiklik göstermektedir. Bir hafta ile 10 gün sonrasında da adet kanaması olması normal sayılmaktadır. Adet gecikmelerinde ve olamama durumlarında kullanılan bu ilaçlar genelde çok güçlü iğnelerdir ve adet kanamasının erken gelmesini sağlarlar.
Adet söktürücü olarak verilen  iğneler ve haplar kesinlikle doktor  tarafından verilmeli ve hormon içerdikleri için doktorunuzun öngörüsü ile hormon testlerinden sonra uygulanmalıdır.
Adet gecikmesi en fazla kaç gün olur? Kaç günü geçtiğinde normal sayılmaz ve adet söktürücü kullanılmalıdır.

Adet Söktürücü İğne İsimleri

Progestan İğne Adet Söktürücü 
Progestan İğne Adet Söktürücü
 

Her ampulde etkin madde olarak 50 mg progesteron içeren ampuller kas içerisine enjekte edilirler. Adet görememe, düzensiz adet görme ve hormon tedavisinde kullanılırlar. Luteal eksikliklerinde kısırlık tedavisine ek olarak döllenmiş yumurtanın rahim iç duvarına tutunması amaçlı yardımcı destek olarak doktorlar tarafından da verilmektedir.

Progestan İğne Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlaca hassasiyeti ve alerjisi olan kişilerde 
  • Meme, rahim ve yumurtalıkta tümör olan kişiler kullanmamalıdır.
  • Anormal nedeni belli olmayan kanamalarda önerilmez
  • Damarlarında pıhtı olan kişilerde, beyin kanaması riski olanlarda
  • Karaciğer yetmezliği, ciddi depresyon geçiren kişilerde kullanılmamalıdır.
  • Ölü düşük riski olanlarda
  • Tansiyon hastalarında, şeker hastalarında, böbrek yetmezliğinde, migren hastalarında ilaç kullanımı dikkatli olmalı ve doktor kontrolünde olmalıdır.
  •  

Progestan Adet Söktürücü İğne Kullanım Şekli

Adet söktürmek amaçlı kullanılan iğne 6-10  gün ve günlük bir doz şeklinde verilmektedir. Adet olduktan sonra ilaç kesilir ve kullanımına gerek kalmaz. Doktorunuz sizin için gereken tedavi miktarını ve dozunu ayarlamaktadır. Hormon tedavilerinde adet bitiminde östrojen hormonu verilmeye başlanır ve östrojen tedavisinin ikinci haftasından sonra Progestan İğne tedavisine yeniden başlanır.

Progestan İğne Yan Etkileri

  • Anormal adet kanamaları yapabilir
  • Baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, çift görme, geçici görme kaybı şikayetlerinde doktorunuza baş vurmalısınız. 
  • Damarlarda pıhtı oluşumu yapabilen bu ciddi bir rahatsızlıktır hemen hastaneye giderek gözetim altında tutulmalısınız. 
  • Dilde, yüzde, ayaklarda, bileklerde, ellerde ve dudaklarda şişmeler olur ise hemen ilaç kullanımı kesilerek doktorunuza baş vurmalısınız.
  • Emziren annelere ilaç kullanımı tavsiye edilmemektedir. İlaç anne sütü ile bebeğe geçmekte ve bebekte ciddi rahatsızlıklar oluşturmaktadır.
  • Ağır makine kullananlar, araç kullananlar bu ilacı kullanma esnasında görme kaybı yaşayabileceklerinde ilaç kullanımı sakıncalıdır.
  • Bu tür ilaçların yan etkileri genelde az miktarda kişide görülse de ciddi yan etkilerdir. Kadınlarda menopoz dönemlerinde bu tür hormonların alınması meme kanseri, rahim ve yumurtalık kanseri riskini arttırmaktadır.

 

DI-PRO (Oleosum Ampul)

Adet geçilmeleri, adet bozuklukları ve özellikle erken menopoza giren bayanlarda en çok kullanılan adet söktürücü iğne progesteron ilaç türevlerindendir. Günlük bir doz şeklinde uygulanan iğne doktorunuz tarafından başka bir şekilde önerilmedi ise  yaklaşık 3-5 günlük kullanım şeklinde enjekte edilmektedir. Doktorunuz sizin tedavinizde en uygun kullanım şeklini belirleyecektir ve kesinlikle doktorunuza danışmadan kullanımı zararlıdır.

DI-PRO (Oleosum Ampul) Yan Etkileri
  • Doktorunuza danışmadan kullanılması tehlikeli ve zararlıdır.
  • Hamilelerde kesinlikle kullanımı yasak olan adet söktürücü içerisindeki hormon bebeğe geçeceğinden bebekler üzerinde özür yaratabilirler.
  • Emzirme dönemlerinde annenin adet söktürücü iğne olması halinde süt yolu ile bebeğe geçmesi bebekte çok ciddi rahatsızlıklar yaratmaktadır.
  • Alerjik reaksiyon olan durumlarda iğne kullanımı durdurulmalıdır.
  • Karaciğer hastalığı olan yada karaciğer hastalığı geçmişi olan kişiler ters yapıldıktan sonra doktor kontrolünde kullanabilirler.
  • Serviks bölgesinde aşırı salgı, mide bulantısı, baş ağrısı, görme kaybı, çift görme, kusma, baş dönmesi, migren,  uykusuzluk yada aşırı uyku hali, göğüslerde hassasiyet, kilo alımı yada kilo kaybı gibi yan etkiler yapabilmektedir. Adet söktürücü ilaçların bu tür yan etkilerini gördüğünüzde ilaç bırakılmalı ve doktorunuza bu durum anlatılmalıdır.
  • Deri döküntüsü,  ödem, memede şişkinlik veya ağrı gibi şikayetler olduğunda doktorunuza baş vurmanız gereklidir. 
  • Depresyon hastalarının ve depresyon ilacı kullananların hangi ilaçları kullandığını doktorlarına belirtmeleri gereklidir. Bu ilaçlar sinirlilik hali, ruh durumu değişiklikleri yapabilirler

 

 Synergon (Ampul)

Adet Söktürücü İğne İsimleri

Adet döktürücü iğne isimleri arasında en çok kullanılan adet söktürücü olarak verilen iğneler arasındadır. Adet bozukluklarında, erken menopoza giren bayanlarda özellikle adet olamama durumlarında doktorlar tarafında reçete edilen edilir. İğne aşırı hormon içeriğinden dolayı adet söktürücü hapların etkili olamadığı durumlarda kullanılır. Doktorunuz başka bir kullanım şekli belirlemediği ise günde bir adet ve 2-10 gün arası yapılmaktadır. İlaç bırakıldıktan bir kaç gün sonra adet kanaması olması beklenmektedir. İlaç kullanımı sırasında adet kanaması gelmiş ise ilaç kullanılmaz. Genellikle başka bir tedavi şekli uygulanılmıyor ise adet döngüsünün ikinci yarısında kullanımına başlanır.

Synergon (Ampul) Yan Etkileri

  • Kesinlikle hamilelik şüphesi olan kadınlar test yaptırmadan kullanmamalıdır.
  • Gebelik durumunda ilaç bebeğe geçer ve bebekte özürlülük hali yaratabilmektedir.
  • Emziren annelerin kesinlikle kullanmaması gerekli olan ilaç emzirme ile bebeğe geçmektedir.
  • Bu iğneler bazı hastalıklarda doktor kontrolünde kullanılırken özellikle  kalp yetmezliği hipertansiyon migren, epilepsi gibi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır
  • Ağır depresyon geçiren kişilerde ve depresyon ilacı alan kişilerde doktor kontrolünde kullanılmalıdır
  • Ciddi baş ağrıları, migren, mide bulantısı, kusma, dilde, yüzde, ellerde ve ayaklarda şişme, çift görme, geçici körlük, ödem, memede şişme ve hassasiyet, damar tıkanıklığı, vücutta pıhtı atama gibi çok ciddi yan etkiler olabilmektedir.

Adet Söktürücü İğne Düşüğe Sebep Olur mu?

Adet söktürücü iğne kullanımı bazı hamileliklerde bebeğin rahim duvarına tutunması amaçlı destek ilaç tedavisi olarak kullanılırlar. Bu iğneler ise asla doktor tarafından verilmeden hamile iken kullanılmamaktadır. Hamile olma riski olan kadınlarda bu tür ilaçlar hamilelik testi yapılmadan uygulanmamalıdır. Bebeğin düşük riskine neden olmasa dahi ciddi etkiler doğurmaktadır. Hamile annelerin bu tür ilaç kullanımı kesinlikle bebeğin sağlık durumunu etkilemektedir. Bazı adet söktürücü ilaçlar bebeklerde özürlülük durumu yaratabilirler. Kadınlar gebelik durumunu bilmeden bu tür ilaçları kullanmış ise mutlaka doktoruna ne dozda ve hangi ilacı kullandığını söylemelidir. Yüksek hormon içeren bu ilaç kulanımı bebeğin sağlığını ciddi anlamada tehdit etmektedir.
Adet söktürücü ilaçlar düşüğe neden olur mu? çok detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Adet Söktürücü İğne Fiyatı

  • Progestan İğne bu gün ki güncel fiyatı 23.79 tl dir.
  • Synergon (Ampul)bu gün ki güncel fiyatı 1.94 tl dir.
  • DI-PRO (Oleosum Ampul Bu gün ki güncel fiyatı 1.45 tl dir. 
Adet söktürücü bitkiler isimli makalemizde adet olamama durumlarında yardımcı bitkiler verilmektedir. Bu bitkiler kadınlarda hormon dengesini sağlayan çok yardımcı bitkilerdir. Bu gibi durumlarda mutlaka kullanılması çok faydalı olacaktır.
Adet söktürücü bitki çayları hangileridir anlatılan makalemizde bu bitki çayları ve nasıl kullanılmaları gerektiği verilmiştir. Kadınlarda adet düzensizliklerinde, menopozda ve adet olamama durumlarında içilmesi gereken bitki çayları detayları ile anlatılmıştır. Bu konuda çok yardımcı olan bitki çayları mutlaka ek olarak kullanılmalıdır..
Maydanoz adet söktürür mü? Adet söktürücü olarak kullanılan maydanoz nasıl tüketilir. 

2 yorum:

  1. Ben bir kaç kez hapını kullandım.acaba halının da yan etkileri var mi yazarmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriye hanım sitemizde hapının da yan etkileri var.

      Sil