Tarlusal Adet Söktürücü İlaç Nasıl Kullanılır? - kadinvsaglik.com

Tarlusal Adet Söktürücü İlaç Nasıl Kullanılır?

Tarlusal Adet Söktürücü

Tarlusal Adet Söktürücü 

Adet söktürücü ilaçlar arasında olan Tarlusal adet söktürücü ilaç, adet kanaması olamama durumlarında doktorlar tarafından en çok reçete edilen ilaçlar arasındadır. İlaç içeriğinde progesteron hormonu vardır ve vücuda takviye olarak verilerek adet kanamasının olması sağlanır. Tarlusal adet söktürücü ilaç nasıl kullanılır?
Kadınlar ergenliğe girmekle birlikte doğurganlıkları başlar. Rahim her ay kendini bir bebek oluşumuna hazırlar ve içerisini kan damarları ve dokularla örer. Yumurtalıklarda yumurta üretir ve eğer yumurta döllenemez ise rahim, içerisindeki bu oluşumu yumurta ile birlikte dışarı atar ve kendini diğer bir yumurtlamaya kadar yeniden hazırlar. Adet kanaması dediğimiz şey aslında pis kan falan değildir. Bu kanama rahimin içerisindeki kan damarları ve doku oluşumunu dışarı atmasıdır. Rahimin bu oluşumu dışarı atabilmesi içinde hormona ihtiyacı vardır. Adet kanamasının gerçekleşmesinde iki hormon görev alır. Östrojen ve progesteron hormonları adet döngüsünün oluşmasında aktif rol oynarlar. Adet döngüsünün ilk yarısında ökstrojen hormonu salgılanır ve sonra o düşerek progesteron hormonu salgılanmaya başlanır. Adet kanamasının  başlayabilmesi için yüksek olan progesteron hormonuna ihtiyaç vardır. Kadınlarda bazı sebeplere bağlı olarak progesteron hormonu istenilen düzeyde üretilmez ve bu sebeple de adet gecikmesi yaşanır. İşte tam bu noktada Tarlusal adet söktürücü ilaç devreye girer. İçerisindeki progesteron hormonu ile vücudun ihtiyaç duyduğu hormon verilir ve ilaç bitiminde istenilen seviyeye erişir. Kutu bittiğinde adet kanamasının olması beklenir. İlaç bitiminde gelebileceği gibi bir hafta sonrada adet kanaması gerçekleşebilir.

Tarlusal Adet Söktürücü İlaç Nasıl Kullanılır?

Tarlusal adet söktürücü ilaç beyaz, kokusuz, yuvarlak şekilde bir ilaçtır. Bir kuru içerisinde 12 adet hap bulunur ve bu haplar ağız yolu ile alınmaktadır. Her gün sabah ve akşam olmak üzere iki adet alınmaktadır. Bu haplar 5 mg değerinde olup bol su ile yutulmalıdır. İlaç ağızda çiğnenmez ve ağızda eritilmeye kalkışılmaz. Tarlusal adet söktürücü ilaç nasıl kullanılır mutlaka doktorunuza danışın ve ilacı kesinlikle reçetesiz almayın. Çünkü adet kanamasının olmama sebepleri birbirinden farklıdır. Bir çok kadın hastalığı hormon bozukluğuna neden olduğu için öncelikle hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Kadınlarda rahim kisti, miyom, yumurtalık kisti gibi bir çok sebeple adet kanaması gecikebilir. Mutlaka öncelikle doktora gidilip hastalığın teşhisinin konması gereklidir.
  • Adet düzensizliklerinde yada şiddetli kanamalarda, adet kanamasının bitmesinden 16 gün sonra ilaca tedavi amaçlı başlanır ve 8-10 günlük kullanım bitiminden sonra adet kanamasının olması beklenir. Bu tedavi süreci 3 ay kadardır. Bazı durumlarda doktorunuz 6 ay kadar kullanmanızı da önerebilir. Kullanım miktarı ancak doktorunuzun muayene esnasında teşhisi ile belirlenir.
  • Erken menopoza girme dönemlerinde adet kanamasını düzene sokabilmek için başlanır ve adet kanaması olduktan sonra 16 gün beklenerek yeniden 5-10 günlük bir kullanım yapılır. Tarlusal adet söktürücü kullanımı bittiğinde adet kanamasının olması beklenir. Menopoz tedavisi için 3 dönem yada daha çok kullanımı doktor tarafından reçete edilir. 
  • Endometrioziste tedavisinde ise tarlusal adet söktürücü ilaç kullanımı doktor tarafından reçete edilir. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaç günde 3 defa 90 gün boyunca düzenli kullanılır. İlaç kullanımı sırasında düzensiz lekelenmeler ve adet kanamaları olabilir. 


Tarlusal Yan Etkileri

Tarlusal hormon içeren bir ilaç olduğu için yan etkileri de mevcuttur.  Özellikle vücutta ödem oluşmasına neden olduğu için kilo sorunu yaşamanıza neden olabilir. Bu süreçte tuzu kesip hafif yürüyüşler yapmak ilacın bu etkisini ortadan kaldırmaktadır.
  • Kadınların bazılarında göğüslerde şişlik, hassasiyet yaratabilir. Bazı kadınların ise göğsünden süt gelmesine neden olabilir. Kadınlık hormonu içerdiği için bu gibi durumlar normal sayılmaktadır.
  •  Mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, uyku hali, sersemlik, depresyon hali, ruh dengesinde bozukluk, sivilcelenme, tüylenme, ciltte bozukluklar, migren, cilt döküntüsü, kaşıntı, kurdeşen, balgam, öksürük, dilde şişme, boğazda şişme, kızarıklık, alerji, saçlarda dökülme, görme kaybı, çift görme, göğüste ağrı gibi şikayetler çok nadir olsa da karşılaşılmaktadır. Bu yan etkiler her kadında görülmese de nadir durumlarda görülmektedir.
Tarlusal adet söktürücü ilaç kullanımı doktor tarafından reçete edildiğinde kullanılmalıdır. İlacı reçetesiz almayınız. Öncelikle hastalığınız ne olduğunu öğrenin ve tedavisini yaptırınız. İlaç kullanımına doktor reçete ettiğinde başlayınız. Hormon içerdiği için gereksiz yüksek dozla alınan hormonun vücutta kötü etkileri olabilir.

Menopoz Döneminde Kullanımı
Menopoza erken girenler için önerilen adet söktürücü ilaçlar 50 yaş sonrasında önerilmemektedir. Kadınlarda menopoz bu yaşlardan sonra kullanımı ileride rahim kanseri, yumurtalık ve göğüs kanseri olma riskini çoğaltmaktadır. Bu sebeple ileri yaşlarda tüm adet söktürücü ilaçların kullanımı sakıncalıdır.

Emzirme Döneminde Kullanımı
Emzirme döneminde adet söktürücü ilaç kullanılmaz. Kadınlık hormonu içeren ilaç emzirme döneminde kullanılırsa süt ile bebeğe geçer. Bebeğin sağlığı açısından çok sakıncalı bir durumdur. Kesinlikle emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.

Hamilelikte Kullanımı
Hamilelik şüphesi olan her kadın ilacı kullanmadan önce test yaptırmalıdır. Test sonucunda hamile olmadığı çıktığı taktirde kullanabilir. Hamilelikte kullanılan tüm adet söktürücü ilaçlar bebeğe geçer. Bebek düşüklerine neden olmasa bile bebekte özürlülük hali yaratır. Bu yüzden de çok sakıncalı ve tehlikelidir. Hamile olma riski olan her kadının mutlaka test yaptırarak tarlusal adet söktürücü ilaç kullanması gereklidir. Sadece Tarlusal için değil tüm adet söktürücü ilaçlar için geçerlidir.
Tarlusal adet söktürücü ilaçların içerisinde en çok reçete edilen en etkili ilaçtır.
Adet söktürücü ilaçlar ve isimlerini verdiğimiz makalemizde tüm adet söktürücülerin nasıl kullanıldığı ve etken maddeleri çok daha detaylı anlatılmıştır.

Hiç yorum yok