Belin Sağ Tarafında Ağrı Nedenleri - kadinvsaglik.com

Belin Sağ Tarafında Ağrı Nedenleri

Belin Sağ Tarafında Ağrı

Belin Sağ Tarafında Ağrı 

Belin sağ tarafında ağrı nedenleri genelde bel ile ilgili sorunların yanı sıra böbrek taşı, apandisit ve idrar yolları hastalıklarından dolayı yaşanabilir. Bel bölgesi yapısı itibari ile çok hassas bir yerdir. Bu bölgede oluşabilecek pek çok rahatsızlık, ağrı sebebi olabilmektedir. Belin sağ tarafında ağrı kas spazmı, kireçlenme, romatizma ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklardan dolayıda gerçekleşebilmektedir. Çoğu zaman bu ağrıların bel fıtığından kaynaklandığı sanılır. Fakat yapılan araştırmalar kanıtlamıştır ki bu ağrıların bel fıtığı kaynaklı olanları sadece % 3'lük bir dilimdedir. Belin sağ tarafında ağrı tedavisi için mutlaka araştırılmalı ve nedenleri bulunmalıdır.
Bel ağrıları bir çok sebebe bağlı geliştiğinden mutlaka uzman bir doktora giderek hangi hastalıktan dolayı kaynaklandığına baktırmanız gereklidir. Bu tür ağrılar bir hastalığın belirtisi olarak kendini gösteren haberci ağrılardır. Genelde ayakta durunca belim ağrıyor diyorsanız  bu konu ile ilgili yazdığımız makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.
Belin Sağ Tarafında Ağrı Nedenleri

Belin Sağ Tarafında Ağrı Nedenleri

Böbrek Hastalıkları
Böbrek rahatsızlıklarından oluşan ağrılar şiddetli ve bel kısmına vuran ağrılardır. Böbrekler konum itibari ile bel kısmında olan organlarımızdır ve belin her iki tarafında bulunurlar. Böbreklerde oluşan bir rahatsızlık hangi böbrek de olmuşsa belin o kısmında ağrı şeklinde kendini göstermektedir. Böbrek taşları, idrar yolu hastalıkları, böbrek apsesi ya da böbrek büyümesi sağ böbrek kaynaklı ise belin sağ tarafında ağrı ile kendini göstermektedir.

İdrar Yolu Hastalıkları
Genelde mesane iltihaplanması çok şiddetli bel ağrıları yapmaktadır. Sık idrara çıkıyorsanız ve idrarınızın renginde değişiklik var aynı zamanda idrarınızı yaparken bir yanma veya açıma da hissediyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz. İdrar yolu enfeksiyonları karın bölgesinde, kasıklarda ve belde ağrılara sebep olabilirler.

Kadın Hastalıkları
Kadınlarda oluşan bel ağrılarının büyük çoğunluğu kadın hastalıkları ile ilişkilidir. Miyom, endometriyozis, adneksit, sağ yumurtalıklarda oluşan hastalıklar gibi kadın hastalıkları bulundukları bölge itibari ile belin sağ tarafına ağrı vurarak kendini göstermektedir. Bu ağrılar bel bölgesi ile alakası olmayan fakat bir hastalığın belirtisi olarak kendini gösteren haberci ağrılardır.
Yumurtalık kisti ağrıları nerelere vuru bu konu ile ilgili yazdığımız makalemiz sizin için çok daha kapsamlı bilgi vermektedir.

Apandisit
Apandisit sağ kasık bölgesinde oluşan bir rahatsızlıktır. Apandisit ağrıları başladığında genelde ya sağ kask ağrıları yada belin sağ tarafında ağrı ile kendini göstermektedir. Bu ağrılar yavaş yavaş başladığı gibi birden bire de gelişebilmektedir. Şiddetlenen ağrılarda mutlaka hemen bir doktora gidilmesi gereken önemli bir rahatsızlıktır.

Bel Problemleri
Bel Düzleşmesi omurlarının zaman içerisinde bir çok sebebe bağlı olarak şeklinin bozulması ile yaşanan bir  rahatsızlığıdır. Bel omurları içerisinde bulunan disklerde bu düzleşmeden dolayı hasar görür ve bel ağrılarına neden olur. Omurilik içerisindeki sinirlere bası yapan bu düzleşme neticesinde belin sağ tarafına yada sol tarafında vuran ağrılar bu hastalıkta çok sıklıkla görülür. Bel düzleşmesi ile ilgili yazdığımız makalemizde bu konu ile ilgili çok daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Bel Fıtıkları bel ağrılarına neden olan ciddi bir sorundur. Omurlar içerisinde bulunan diskler çeşitli nedenlerden dolayı tahribata uğrar ve omuriliğe bası yaparak ağrıya sebep olur. Bu ağrılar genelde sağ yada sol tarafa vuran şiddetli ağrılardır. Bel ağrılarının çok azı bel fıtığı kaynaklı olduğundan belin sağ tarafında ağrı nedenleri çok iyi araştırılmalıdır.
Bel Kayması bel ağrılarına neden olan çok ciddi bir rahatsızlıktır. İnsan iskeletinde bulunan omurlar sıralı bir şekilde dizilmişlerdir ve kaza, yaşlılık, darbe gibi pek çok sebebe bağlı olarak omurlar yapısını kaybederek birbiri üzerine kayarak bel kaymasını oluştururlar. Genelde bel kayması halk arasında bel düzleşmesi ve bel fıtığı ile karıştırılır. Bel fıtığında omurlar arasındaki disklerde sorun yaşanır iken bel kaymasında omurlarda sorun yaşanmaktadır. Bu problemde omurlar disklerin üzerine baskı yaptığı için bel ağrıları çok şiddetli yaşanabilir.
Bel Kireçlenmesi, bel bölgesinde şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Bel kireçlenmesi yaşayan kişiler çok uzun süre ayakta kalamaz ve bel hareketlerinde kısıtlamalar yaşarlar. Bu genelde yavaş yavaş oluşan bir problem olduğu için hafif bel ağrılarını önemsemeyen kişilerde ilerleyerek oluşur. Bel kireçlenmesi fizik tedavi ve bel egzersizleri ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır ve belin sağ tarafında ağrı nedenlerinden biridir. Belin her iki tarafına da ağrısı vurabilen bir bel problemidir. Yaşın ilerlemesiyle beraber eklemlerde, bağlarda yıpranmanın meydana gelmesi de bel ağrılarına neden olabilmektedir.

Kas Kökenli Ağrılar
Uzun süre hareketsiz kalmaktan kaynaklı bel bölgesindeki kaslar zamanla zayıflamaktadır. Bel kaslarının zayıflaması ve uzun süre hareketsiz kalması neticesinde  zamanla sertleşir ve kemikleşmeye başlamaktadır. Bel kaslarında oluşan kas gerginlikleri zamanla kulunç dediğimiz hal alırlar. Bu kaslar uzun süre oturduğunuz zaman yada uzun süre ayakta kalındığında ağrıyarak rahatsızlıklarını belli ederler. Bunun yanında yapılan yanlış hareketler de bel bölgesinde ağrılara neden olurlar. Bel bölgesine aşırı yük bindirmek bel kaslarının zedelenmesine neden olur. Bu tür zedelenmelerde bulundukları bölgede ağrı ile kendini göstermektedir.

Duruş Bozuklukları
Yanlış bir şekilde oturmak veya ayakta durmak zaman içerisinde bel kaslarına ve omurlara aşırı yük binmesine neden olduğu için duruş bozuklukları bel ağrılarına neden olmaktadır. Uygun olmayan yataklarda uyumak, iş yerindeki sandalyenizin bel bölgesini destekler şekilde olmaması zaman içerisinde bel ağrılarına neden olmaktadır.

Romatizma
Romatizma hastalığı kendini yoğun ağrılar ile göstermektedir. Bu ağrılar çok şiddetli ve dayanılmaz da olabilmektedir. Bu tür ağrılar ihmale gelmeyecek kadar ciddi rahatsızlıklar oldukları için mutlaka bir kaç günü geçen bel ağrılarında doktora giderek gerekli tetkiklerin yapılması gereklidir.

Stres
Stres çok önemli bir bel ağrısı sebebidir. Belin sağ tarafında ağrı nedenleri arasında olan stres aşırı gerilmiş sinirler kaynaklıdır. Sinirlendiğinizde, stres altında iken omurilikteki sinirler aşırı gerilirler ve genelde bu tür ağrılara sebep olurlar. Stresten uzak kalınmalı ve rahatlama sağlanmalıdır. Neredeyse tüm hastalıkların ana kaynağı stres, sinir ve üzüntü gibi sinirleri yıpratan aşırı yoran nedenlerdir. Stres altında iken sinirler gerilirler ve işlevlerini yerine getiremezler. Bel sorunlarının da ana kaynağı stres, sinir ve üzüntüdür.
Belin Sağ Tarafında Ağrı Tedavi

Belin Sağ Tarafında Ağrı Tedavi

Bel bölgesi problemleri için çekilen MR ile bel sorunlarından hangisi kaynaklı olduğu bulunarak tedaviye başlanır. Genelde fizik tedavi ve egzersiz ile bel problemleri ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Bel düzleşmesi egzersizleri ve bel fıtığı fizik tedavi egzersizlerini verdiğimiz makalelerimiz de evde yapabileceğiniz egzersiz hareketleri mevcuttur. Bu egzersizler ile kas kaynaklı ağrılarınız kısa sürede evde tedavi edilmiş olur. Aynı zamanda bel kaslarınızı kuvvetlendiren egzersizler duruş bozukluklarını da gidermenize yardımcı olacaktır. Bel fıtığı, bel kayması ve bel düzleşmesi tedavileri için mutlaka evde bu egzersizleri yapmanız gereklidir.
Belin sağ tarafında ağrı nedenleri böbrekler kaynaklı ise ultrason çekiminde anlaşılır ve uygun bir ilaç tedavisi verilmektedir. Genelde çok su içilerek böbreklerin temizlenmesi sağlanmaya çalışılır. Böbrek ağrılarında günde en az 2 lt su içilmelidir ve yediklerinize dikkat edilmelidir. Bol maydanoz yenmeli ve kaynatılarak suyu içilmelidir. Böbrekleri temizlemeye çok faydalı bitkiler arasındadır.
Apandisit kaynaklı ağrılarda ağrı çok şiddetli olur ve dayanılmaz ölçülerde yaşanarak hastaneye gidilir ve genelde apandisit alınarak tedavi sağlanır.
En önemlisi stresten uzak kalınmalıdır. Üzüntü ve sinirlenmek omur içindeki sinirleri gerdiği için bir çok hastalığa neden olmaktadır. Bel ağrıları ve bir çok hastalığın da ana nedeni strestir. Bu yüzden de stresten uzak kalınmalıdır.
Bel ağrılarına şikayetlerinde kas kaynaklı ağrılara ağrı kesici özellikteki bitki yağları sürülmesi çok faydalı olacaktır. Özellikle ada çayı yağı yani acı elma yağı, lavanta yağı, susam yağı gibi antiseptik özellikteki ağrı kesici yağlar ile masaj bel kaslarının ağrılarını gidermekte çok faydalıdır.
Nefes alırken bakma nasıl geçer adlı makalemizde nefes alırken oluşan batma hissi ve bunun sebepleri anlatılmaktadır.

Hiç yorum yok