Yumurtalık Kisti Ağrı Yaparmı - kadinvsaglik.com

Yumurtalık Kisti Ağrı Yaparmı

Yumurtalık Kisti Ağrı Yaparmı

Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar mı?

Yumurtalık kistleri genelde ağrı yağmayan, belirtileri olmayan ancak jinekolojik muayenede doktorun fark etmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genelde sessiz sedasız olan kistler zararsız ve belirti vermeyen oluşumlardır. Kistler içi su dolu kesecikler olup genelde kadınlarda zaman zaman ortaya çıkmaktadır. Bazı kistler büyümez ve ağrı yapmazlar. Bazı kistler ise çok nadirde olsa zaman içerisinde büyüyerek ağrı yapmaktadır. Ağrı yapmakla da kalmayan bu kistler patlayabilir yada yumurtalık kistleri kendi etrafında dolanabilirler. Kistlerin çok nadirde olsa kansere dönüşen çeşitleri de vardır. Kistler hafife alınmamalı ve fark edildikten sonra gözetim altında tutulmalıdır. Büyüyüp büyümediklerine bakılarak hiç bir kötü riske girilmemelidir. Yumurtalık kisti ile ilgili makalemizde yumurtalık kistlerinin belirtileri ve tedavisi ile ilgili çok açıklayıcı bilgi bulabilirsiniz. Mutlaka okumanızı tavsiye edeceğimiz makalemiz bu konu ile ilgili çok detaylı bilgi vermektedir.
Yumurtalık Kisti Ağrısı

Yumurtalık Kisti Ağrısı

Genelde ağrı yapmayan kistler büyüme gösterdiklerinde ağrı yaparlar. Bu ağrılar normalde çok şiddetli olmamaktadır. Genelde yumurtalık kisti ağrısı bulunduğu bölgede oluşur. Kist sağ ve ya sol tarafta ise o bölgede ağrılar görülmektedir. Kistler çok ağrı yapmamakla birlikte bazı hastalarda en çok kasık bölgesinde ağrı yaparak kendini gösterir. Ağrı kasıkta çok hafif bir şekilde kendini gösterirken oturmak, dizleri karna doğru çekmek gibi kisti sıkıştıran hareketlerde daha çok ortaya çıkmaktadır. Bu hareketler esnasında sıkışan kist birden bire ani ağrılar yapabilir.
Yumurtalık kist ağrısı yapma sebebinden en önemlisi kistin çok büyümesidir.
Yumurtalık kistleri ilişki sırasında ağrı yapabilirler. Adet öncesinde ve sonrasında pelvik ağrı yani karın bölgesinde ağrıya neden olurlar. Bacağa vuran ağrılara sebep olurlar. Bağırsak hareketliliği sırasında ağrıya ve bağırsaklara baskıya neden olurlar. İdrar kesesine yaptığı baskı neticesinde sık idrara çıkmaya ve idrar yaparken ağrıya neden olabilirler. Büyüyen kistler karın ve kasık bölgesinde şişliğe ve ağrıya sebep olurlar. Yumurtalık kisti kasık bölgesinde olduğu için iletişim halinde olduğu tüm komşu organlara baskısından dolayı ağrıya neden olabilir. Bağırsaklara yaptığı baskı sonucu kabızlığa bile sebep olabilir.
Yumurtalık kistinin yırtılması (rüptür) yada kendi etrafında  dönmesi (torsiyon) sonucu çok şiddetli ağrılar da oluşmaktadır. Şiddetli kasık ve karın ağrısı, bulantı, kusma, bayılma gibi ani gelişen şikayetlerle kistin yırtılması sonucu kendini göstermektedir. Yumurtalık kistlerinin pek çoğu fark edildikten sonra tedavi edilerek kendiliğinden kaybolmaktadır. Yumurtalık kistlerinin çok nadirde olsa bazıları ilaçla iyileşmez ve ameliyat gerekebilir. Kistin ameliyatla alınabilmesi için öncelikle doğum kontrol ilaçları ile küçülmesini beklemek, kisti takip etmek ve ameliyata karar verebilmek için bazı faktörler göz önüne alınmaktadır.  Kistin büyüklüğü, kistin görüntüsü, hastanın yaşı, hastanın kist hikayesi, hastanın şikayetleri ve kan testlerinde belirlenen tümör belirtileri göz önüne alınarak kistin tedavi planı belirlenir. Yumurtalık kisti şiddetli ağrıya sebep oluyor ise kiste yırtılma ve kendi etrafında dönmeden şüpheleniliyor ise diğer faktörler ne olursa olsun hasta acil ameliyata alınır.
Genelde günümüzde yumurtalık kisti ameliyatlarında “laparoskopik cerrahi” yöntemi uygulanmaktadır. Laparoskopik ameliyatlar uzman kişiler tarafından son derece başarılı yapılan ameliyatlardır. Bu ameliyatların açık ameliyata göre bir çok avantajı vardır. Öncelikle karın içerisindeki yapışıklıklar daha aza indirmektedir. Bu özelliğinden dolayı çocuğu olmayan kişilerin daha çok tercih ettiği bir yöntemdir. Laparoskopik cerrahi ameliyatı sırasında endoskop aleti sayesinde ameliyat bölgesinin daha fazla büyütülebilmesi, ameliyatın daha dikkatli ve ayrıntılı yapılabilmesini sağlamaktadır. Bunun yanında ameliyat izi daha az kesik yapıldığı için daha az olmaktadır. Görsel olarak çok daha avantajlı olan yöntem de fıtık ve enfeksiyon riski de açık ameliyata göre daha az olmaktadır.
Açık ameliyat kanser riski taşıyan yumurtalık kistleri için daha uygun bir yöntemdir. Yumurtalık kisti ağrısı ile fark edilen bazı yumurtalık kistleri, yumurtalık kanseri riski taşımaktadırlar. Öncelikle ilgili tahliller yapılarak kistin kanser oluşumu olup olmadığı belirlenir. Genelde yumurtalık kanserleri bölgede bulunan ağrı neticesinde fark edilirler. Kasık ağrısı, bacağa vuran ağrı ve karın ağrıları şiddetli olur ve hastada adet düzensizliği ile birlikte görülen bu ağrılar neticesinde hastalık kendini belli eder. O yüzden de devamlılık seyreden kasık, bacak, karın ağrısı gibi ağrılar ihmale gelmeyecek kadar önemli ağrılardır. Çok nadir de olsa yumurtalık kistinin kansere dönüşme ihtimali vardır.
Yumurtalık kanseri ihmale gelmeyecek kadar önemlidir. Yumurtalık kanseri belirtileri ve tedavisi ile ilgili makalemizde yumurtalık kanseri ile ilgili çok detaylı bilgi bulabilirsiniz. Mutlaka okumanızı tavsiye edeceğimiz makalemizde ihmale gelmeyecek kadar önemli olan bu konu hakkında çok daha kapsamlı bilgi bulabilirsiniz.

Bir önceki makalemiz rahim ağzı polip alınmazsa ne olur adlı makalemizde rahim ağzında oluşan poliplerin ne derece önemli olduğu hakkında detaylı bilgi verilmektedir.

Hiç yorum yok