Yumurtalık Kisti Belirtileri Ve Tedavisi - kadinvsaglik.com

Yumurtalık Kisti Belirtileri Ve Tedavisi

Yumurtalık Kisti Belirtileri

Yumurtalık Kisti

Yumurtalık kisti belirtileri ve tedavisi ile ilgili yazımızda yumurtalık kisti nedir, yumurtalık kisti belirtileri nelerdir, yumurtalık kisti çeşitleri nelerdir, tanısı nasıl konur, yapılan tetkikler nelerdir, yumurtalık kisti tedavisi nasıl yapılır, yumurtalık kistlerinden dolayı yaşanabilecek komplikasyonlar nelerdir, ameliyatı nasıl yapılır, hangi koşullarda ameliyat yapılamaz, ameliyat sonrası iyileşme süreci ne kadardır, yumurtalık kistini yok eden bitkiler nelerdir, kist kansere dönüşürmü, ameliyatından sonra tekrarlama yaşanırmı ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Kadınların hemen hemen hepsinde yaşanan yumurtalık kistleri ile aradığınız her konuda çok kapsamlı bilgi bulabilirsiniz.
Over kisti çoğunlukla zararsız, içleri su dolu keseciklerdir. Bu keseciklerin dış kısmı  zara benzeyen kist duvarı ile çevrilidir. Normal adet gören kadınlarda yumurtalıklar yapısal kist geliştirirler. Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsız ve küçük olmasına rağmen doktor kontrollerinde görülür ve takibe alınırlar. Yumurtalık kisti belirtileri çok olmayan fakat patlama, kanama gibi durumlarda kendilerini belli ederler. Bazı  kistler ise büyüme durumlarda karında ağrı, şişkinlik hatta ilişki sırasında ağrılara neden olabilirler. Bazen kendiliğinden geçme gösterse de büyümesi ve rahatsızlıklar göstermesi durumunda doktora gitmeniz gerekmektedir. Bazı kistler yumurtalık kisti tedavisi ile bazıları kistler ameliyat ile alınırlar.

 

Yumurtalık Kisti Nedir

Kadınlarda iki yumurtalık vardır ve bu yumurtalıklardan her biri bir adet döngüsünde yumurta üretir. Yumurtalıklarda adetin bitmesiyle yumurta hücrelerinden biri büyümeye başlar ve kist halini alır. Bu kistin adına folikül denmektedir. Kadında adetin ortasına gelindiğinde bu 2 cm büyüklüğe erişen kist patlar ve içerisinde bulunan yumurta hücresi erkeğin spermiyle döllenmek üzere tüplere atılır. Kistin patlaması esnasında bir kanama oluşur ve bu kanama kendiliğinden sonlanır. Gebelik sonuçlanmaz ise tüplere atılan bu yumurta adetle birlikte kaybolur. Bazen yumurtalıklarda oluşan kesecik içinde duran yumurta tüplere atılmaz ve orada kist oluşturarak 5-6 cm boyunu bulur. Vücut bu kistleri kendiliğinden, yumurtalık kisti belirtileri olmadan yok eder. Çoğunlukla doktor muayenelerinde doktor tarafından görülen bu kistlerin büyüklüğüne göre doktorumuz öncelikle doğum kontrol ilaçları vererek vücudun over kistini  kendisinin yok etmesini bekler. Düzenli doktor kontrolü gerektiren bu durum da eğer kist yok olmamışsa araştırma gerektirmektedir. Kadında adetle kaybolmayan ve bazen yumurta yada portakal büyüklüğüne erişebilen bu kistlere fizyolojik kist yada yumurta kisti denmektedir. Genelde kendiliğinden kaybolan bu kistler, bazen de patlarlar ve karın içi kanamasına yada kistin sapı etrafında burulması ile acilen operasyonlara gerek görülecek durumlar yaratabilirler. Bazen de yumurtlama sonrası kanamalarına da sebep olan bu kistler ameliyatla acil müdahale gerektirebilmektedir.

 

Yumurtalık Kisti Çeşitleri

Kist duvarı denen ince bir zarla organdan kendini ayıran kistler, çoğunluğu içinde sıvı dolu baloncuklara benzerler. Çoğu zararsız olan bu baloncukların kimisi de doğuştan yada kalıtımsal olarak da vücutta olabilirler. Hastaların çoğunda yumurtalık kisti belirtileri vermeden ilerlerken büyümeleri halinde pelvik ağrı, adet düzensizliği, mide bulantısı, kusma, tansiyon değişiklikleri, şişkinlik gibi şikayetler verebilmektedir.

Fonksiyonel Kistler
Fonksiyonel kistler genellikle zararsız ve kendiliğinden adet döngüsünde yok olan kistlerdir. Kadınlarda yumurtalıklar her ay bu kesecikleri yani folikül adını verdiğimiz yumurtaları üretir. Folüküller içerisinde östrojen ve progesteron hormonlar üreterek aynı zamanda da yumurta oluşumunu gerçekleştirirler. Yumurta hücresi eğer içerisinden kalır ve tüplere gitmez ise kistler oluşur ve bu kistlere fonksiyonel kistler denir. Fonksiyonel kistlerde iki türlüdür ve şu şekilde oluşur ve adlandırılır.

Folüküler Kist
Adet döneminin ortasında folikül  çatlar ve yumurta açığa çıkmaya başlar ve follop tüpleri boyunca döllenmek üzere giderken bir şeyler ters gider veya yumurta açığa çıkmaz yada kese kopmaz ise yumurta bu oluşum içerisinde büyür ve kist oluşturur. Genelde boyu 5 cm'ye kadar ulaşır ve bu kistler yumurtalık kisti belirtisi vermeden bir kaç adet sonrası doğum kontrol hapları yardımı ile yok olup giderler.

Korpus Luteum Kisti
Folüküller östrojen ve progerosterol hormonlarını üretirler ve gebeliğin oluşması için bu hormonlar fazla miktarda üretilir ise yumurta burada çatlar ve içine sıvı birikimi olur. Bu sıvı birikimi oluşan kiste korpus luteum kisti denmektedir. Bu kistler çok ağrılı olur ve adette gecikmeler yaşatırlar. Doğum kontrol hapları kullanımı ile yok olması biraz daha uzun süren bu kistlerin boyu 8-10 cm'yi bulmaktadırlar.

Endometrioma
Diğer adı ile çikolata kisti de denen bu kistlerin içi çikolatayı andıran koyu kahve rengi eskimiş kan ile doludur ve küçük boyutta iken  ilaçla tedavi edilse bile bu ilaç tedavisine yanıt vermeyebilir, cerrahi işlem gerektirmektedir. Rahim içi dokusunun yumurtalıklar da büyümesi sonucu ortaya çıkan kist çeşididir. Aylık döngüler olduğunda bu doku bu döngülere yanıt verebilmektedir ve doku her ay kanadıkça bu kistte her ay büyüyerek ilerlemektedir. Endometriuma kisti endometriozis diye bilinen bir hastalığa bağlı olarak gelişir. Çikolata kisti olarak bildiğimiz bu kistler ilişki sırasında ve adet döneminde çok ağrı yapabilirler. Devamlı kontrol altında olması önerilmektedir.

Polistik Over Kisti Hastalığı 
Yumurtalık içerisinde küçük, çok sayıda kistin oluşumuna neden olup yumurtlama sürecine bağlı olan kist oluşumlarıdır. Her ay kadınlarda oluşan yumurtanın gelişimini durdurması ve çatlamadan kist oluşması ile oluşur. Polistik over kistleri kadında, vücut tüylenmesi, adet düzensizliği, kısırlık gibi belirtiler göstermektedir.

Dermoid Kistler
Yumurtalıklarda görülen fakat yumurtlama ile alakalı olmayan kendiliğinden oluşan bir kist türüdür. Yumurtalıkta görülen teratom adı da verilen bu kistler nadirende olsa kanser oluşumuna sebep olurlar. Sadece yumurtalıkta değil deri, diş, kıl, yağ gibi dokularda da bulunmaktadır. Küçükken belirtileri olmamakla birlikte büyüdüğünde şikayetler başlayabilmektedir.
 
Kistadenom
İçi kan ve saman sarısı bir sıvı dolu olan  bu kistler yumurtalığın bazı hücrelerinin kendiliğinden gelişmesi ve kist oluşması ile olan kistlerdir. Yumurtalık kisti çeşitlerinden olan bu kist çoğu iyi huylu olmasına rağmen kansere dönüşüm gösterdiği için operasyonla alınırlar.

 
Yumurtalık Kisti Belirtileri

Yumurtalık Kisti Belirtileri

Yumurtalık kistlerinin pek çoğu kendiliğinden yumurtalık kisti belirtileri vermeden yok olur ve siz kist oluşumundan habersiz olursunuz. Bazı kistler ise maalesef büyür ve idrar torbasına baskı yapar ve bir çok sıkıntı yaratırlar.

Pelvis Ağrısı
Pelvis yani leğen kemiği bölgesinde oluşan ağrı çeşitleridir. Yumurtalık kisti belirtilerinin en belirgin olanı pelvis ağrılarıdır. Yumurtalıklar ve rahim bu gölgeye yakın olduğu için bu ağrıları en şiddetli şekilde karın bölgesinde yaşanır. Ağrı çok şiddetli olabilir ve özellikle adet başlangıcı yada bitimine yakın  şiddetini arttırabilmektedir. Kadında ilişki sırasında da pelvis ağrıları çok şiddetli bir biçimde de yaşanabilmektedir.

Karında Ağrı Ve Baskı Hissi
Bağırsaklar konum itibari ile yumurtalıklara yakın olduğu için bağırsaklardaki bir hareketlenme bu ağrıları ortaya çıkarabilmektedir yada kistlerden dolayı bağırsaklara baskı uygulanabilmektedir. Her iki durumda da karında bir dolu olma hali, karında bir baskı hali olmakta ve şiddetli ağrılar yaşanmaktadır.

Mide Bulantısı Ve Kusma
Hastanın sanki gebelik dönemindeki gibi mide bulantıları yaşamakta ve kusmaktadır. Mide ve bağırsaklardaki baskı nedeniyle oluşan bu kusmalar hastalar tarafından başka bir hastalığa yorulsa da yumurtalık kisti belirtilerindendir.

Göğüslerde Hassasiyet Oluşumu
Hasta sanki hamilelik döneminde gibi bir hisse kapılır ve sanki süt verecekmiş gibi göğüsleri şişer ve el değemez hale gelir. Göğüste bir ağrı, şişkinlik ve ileri derecede bir hassasiyet vardır. Göğüslerdeki bu hassasiyetten dolayı bir yerden bir yere dönemez, elini bile göğsüne değemez hale gelir. Aslında bu durum vücut kendini gebe zannettiği için yaşanmaktadır. Yumurta tüplere doğru gelmiş ama çatlamamış gebelik oluşmamış ama yumurta kendi içerisinde büyüme göstererek kist oluşmuştur. Vücut ise bu büyümeyi hamilelik olarak adlandırdığından over kisti oluşumu kendiliğinden yok olana kadar bu hassasiyet sürecektir.

İdrar Tutamama, İdrar Kesesine Baskı, Sık İdrara Çıkma
İdrar kesesi kist oluşumunun olduğu yere çok yakın konumda olduğu için buradaki bir büyüme onu hemen etkilemektedir. Bu büyüme idrar kesesine baskı uygular ve devamlı tuvalete gitme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bazen de idrar yapıldığı halde bitmemiş gibi hissedilir, yanma ve zorlanma olurken idrar kesesinde de tam boşalmalar olmayabilmektedir.

Adet Düzensizliği
Yumurtalık kisti belirtilerinden biri olan adetlerde düzensizlik oluşması yaşanabilmektedir. Diğer şikayetler yada hiç bir şikayet olmadığı durumlarda dahi bu durumla karşılaşılabilmektedir.

Tansiyon Yükselmesi
Bazı kistler tansiyon yükselmesi yapabilirler bu nedenle sebepsiz tansiyon yükselmeleri oluyor ve diğer yumurtalık kisti belirtilerine sahipseniz mutlaka doktora gitmelisiniz. Yumurtalık kisti tedavisi mutlaka erken dönem başlaması tansiyon hastaları için son derece önemlidir.

Kıllanma
Bazı kistler hormonal denge bozuklukları sebebiyle oluşurlar ve bu oluşumlar sonucu yumurtalık kisti belirtilerinden kıllanma ile karşılaşılmaktadır.

 

Kistlerden Dolayı Yaşanabilecek Komplikasyonlar

Genelde bir çoğu kendiliğinden yok olan yumurtalık kistlerinin bazılarında bazı komplikasyonlar yaşanabilmektedir.

Yumurtalıkta Bükülme Olabilmektedir: Yumurtalık içerisinde büyüyen kist normal dışı boyutlarda olur ise bükülür ve çok ağrı ve acıya sebep olabilir. Bükülme gibi durumda acil müdahale ve operasyon gerektirebilmektedir.
Yumurtalıkta Yırtılma: Çok büyüyen kistler eğer takibe alınmaz ise yumurtalıkların yırtılmasına bile sebep olabilmektedir. Yumurtalık kisti tedavisi için acil ameliyat edilen hastanın yumurtalıkları alınabilmektedir. Yumurtalık kistlerinde ihmal edilmeden düzenli doktor muayenesi şarttır.

 
Yumurtalık Kisti Belirtileri

Yapılacak Tetkikler Ve Tanı

Doktor muayenesinde belirlenen kistin ne büyüklükte ve yumurtalık kisti çeşitlerinden hangisi olduğu  belirlemek için bir takım testlere ve tetkiklere ihtiyaç vardır. Doktorumuz büyüklüğünü ve kistin türünü belirler ise ona uygun tedaviyi belirler ve uygular. Doktorumuz uygun görür ise ve ihtiyaç duyulur ise büyüklüğünün yanı sıra yumurtalık kisti tedavisi için kistin bileşenleri analiz edebilmek için bazı testlere de ihtiyaç duymaktadır.

Gebelik testi
Gebelik testi sonucunda eğer testimiz pozitif çıkar ise bu kist korpus luteum tipi kist demektir.

Ultrason
Doktorumuz ultrasonla karın gölgesini, pelvik bölgesini baz alarak rahim ve yumurtalıkları görebilir ve böylece kistin yeri, büyüklüğü tespit edilirken over kistinin iç oluşumunda su mu yoksa başka bir oluşum olup olmadığını görebilmektedir.

Laparoskopi
Kistin yapısını görebilmek için ince bir malzeme yardımı ile yumurtalık bölgesinden kist çıkarılması ve incelemeye alınması işlemidir. Yumurtalık kisti tedavisi için yapılması gereken testler arasında çok önemli yere sahiptir.

CA 125 Kan Testi
Ultrasonda kistin içinin katı halde görülmesi halinde Kanser antijen 125 (cancer antgen – CA) testine ihtiyaç duyulur. Bu testle kan değerlerine bakılarak protein miktarının azalıp azalmadığına bakılır. Yumurtalık kanseri döneminde protein miktarı azaldığı için bu test yapılması uygun görülmektedir. Bu testtin sonucu eğer düşük çıkar ise kistimiz kötü huylu çıkabilir  bazen de miyom, endometriozis ya da pelvis iltihaplı hastalık göstergesi de olabilmektedir. Bu test yumurtalık kisti tedavisi ve yumurtalık kanseri olup olmadığının anlaşılması için mutlaka gereklidir.

 

Yumurtalık Kisti Tedavisi

Kistler tüm vücutta olabilen içi sıvı dolu olan baloncuk görünümlü kitle çeşitleridirler. Kist duvarı denen bir zarla organdan ayrılırlar. Her organda kist oluşumu olabileceği gibi en çok karaciğer, böbrek, meme ve yumurtalıkta bulunmaktadır. Bazı kistler doğuştan olabileceği gibi bazıları da sonradan oluşur. Kistlerin çoğu hiç bir belirti vermez iken bazı kistler ise çevre dokulara baskı uyguladığı için ağrı ve benzeri yumurtalık kisti belirtileri vermektedir. Doktora gidilmeli ve düzenli takibe alınmalıdır. Doktorumuza gidildiğinde şu şekilde bir tedavi uygulanır.

Takip Yapılır
Kistler küçük ve zararsız ise doktorunuz sizi takibe alır ve kistlerde gelişim olup olmadığına bakılır. Her hangi bir büyüme ile karşılaşırsa ona göre bir tedavi uygulanılacağına karar verilir. Bu arada doğum kontrol hapı kullanılarak kistlerin kendiliğinden yok olması beklenir. Kistin tetkikleri yapılır ve buna göre bir tedavi uygulanır. Hormon tedavisi yani doğum kontrol hapı da verilebilir yada ameliyat olabilir.
  • Kistin büyüklük ve tipi
  • Hastanın yaşı
  • Şikayetleri
  • Çocuk sahibi olma isteği

Hormon Tedavisi
Kadınlarda oluşan fonksiyonel yumurtalık kisti tedavisi yapılabilmesi için doğum kontrol ilaçları verilerek over kistinin kendiliğinden yok olması hedeflenir. Doğum kontrol hapları kadında yumurtlamayı durdurur ve yumurta oluşumu önlenerek yeni  kistlerin oluşumu önlenmiş olur. Doğum kontrol hapları her kadın için uygun olmamakla birlikte sigara içen ve 35 yaş üstü kadınların doktorlarının gözetiminde kullanmaları daha uygun olmaktadır. Doktorunuz gerekli hormon testlerini yaptıktan sonra sizin kullanıp kullanmayacağınıza karar verebilir

Skleroterapi
Büyüyen pek çok kiste ve çikolata kistlerine genelde yumurtalık kisti ameliyatı önerilmektedir. Cerrahi operasyonlar gelen anestezi altında yapılmakta olduğu için ve kesi yapılarak uygulama yapıldığı için sonrasında da yapışıklık ve enfeksiyon riski olması sebebiyle çok gerekli değil ise hasta tercih etmemektedir. Yeni ve farklı  uygulamalar denenmeye başlanmış ve en çok kullanılan yöntem Skleroterapi yöntemidir. Bu işlemde genel anestezi değil lokal anestezi uygulanır. Ciltten iğne ucu genişliğinde bir yerden iğne ile girilir ve ultrason eşliğinde görüntüleyerek kiste ulaşılır. Over kist içine girilir ve içerisindeki sıvı iğne ile çekilerek boşaltılır. Kistte sıvıyı üreten iç tabakayı tahrip etmek üzere bir takım ilaçlar verilir ve iğne çıkarılarak operasyon bitirilir. Kistten alınan sıvı patolojiye gönderilerek incelemeye alınır. Skleroterapi yönteminde kistin içine en çok alkol verilir ve kist duvarlarının tahrip olması sağlanmaktadır. Yumurtalık kisti tedavisi için yapılan bu uygulamadan sonra hasta takibe alınır ve tahrip edilen kistin küçülüp küçülmediği gözlemlenir. Bu uygulama sonucunda kistlerin küçüldüğü hatta bazen de yok olduğu gözlenmektedir. Skleroterapi yöntemi sadece iyi huylu kistlerde ve CA 125 testinden değerleri normal çıkan kistlere yapılabilir. Bu uygulamanın yapılabilmesi için kanser şüphesinin kesinlikle olmaması gerekmektedir. Kanser riski taşıyan tehlikeli olan kistlerde kesinlikle kist  ameliyatı yapılmalıdır.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı

Doktorunuz testleri yaptıktan sonra kistin büyüklüğü ve yumurtalık kisti çeşitlerinden hangisi olduğunu sağlar ve alınması gereken durumlarda ameliyat kararı verilebilir. Kanser oluşumuna meyilli kistler genellikle ameliyatla alınırlar. Ameliyat esnasında bazen her iki yumurtalıkta alınır. Bazı durumlarda ise yumurtalık kalır ve sadece kist alınabilmektedir. Sadece kistin alındığı bu duruma kistektomi denmektedir. Doktor net olarak ameliyata başladığında, hasta ameliyat esnasında açılıp görüldükten sonra oradaki durum neyi gerektiriyor ise o şekilde karar verilir. Eğer over kist kanser oluşumu başlamış ve yumurtalık içini de sarmış ise yumurtalık alınır. Kist sadece büyümüş ve tehlikeli değil ise sadece kist alınabilmektedir. Bu durum ameliyatta kistin net olarak görülmesi ile belirlenmektedir. Yumurtalık kisti ameliyatına kistektomi denmektedir ve bu ameliyat iki farklı yol ile yapılmaktadır. Bu iki farklı yolun biri laparoskopik diğeri ise açık ameliyattır. Bu iki farklı yola hastanın kistinin büyüklüğü, yumurtalık kisti çeşitlerinden hangisi olduğuna ve kistin çeşitli özelliklerine bakılarak doktorumuz karar vermektedir. Bu ameliyatlarda kist her zaman tek başına alınmamakla birlikte bazen yumurtalıkla birlikte bazen de tüm rahim alınarak yapılabilmektedir. Kanser oluşumu olan bir kist ameliyatında yumurtalık ve rahim birlikte alınarak ameliyat gerçekleştirilmektedir. Kist iyi huylu olsa bile bazen de yumurtalık dokusuna yapışık olabilir ve dokuya tahribat yaptığı için ameliyatta yumurtalık ile birlikte alınmalar olmaktadır. Yumurtalık kisti tedavisi sonrası için bu uygulamaya ameliyat esnasında görülerek karar verilebilmektedir. Kistertomi ameliyatı yaklaşık bir saat kadar sürerken eğer ameliyat laparoskopi yöntemi ile yapılmış ise hasta bir gün hastanede kalarak taburcu olabilmektedir. Açık ameliyatlarda hastanede kalma süresi en az 2-3 günü bulur ve hasta gündelik hayatına bir müddet sonra devam edebilir.

 

Laparoskopik Ameliyatı

Laparoskopik yani kapalı ameliyatlar göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın 1 cm genişliğinde delikler açılarak kist bu deliklerden çıkarılırlar. Kesme işlemi az olduğu için hasta bu ameliyat sonrasında çok çabuk iyileşir ve gündelik hayatına daha çabuk döner. Günümüzde en çok kullanılan kist çıkarma ameliyatı bu şekilde yapılmaktadır. Yumurtalık kisti çeşitlerinden olan çikolata kisti, over kist, dermoid kist, fonksiyonel kistler bu uygulama ile çıkarılabilir. Bazı durumlarda eğer hasta hamile ise, hasta çok kilolu ise, karın içerisinde kanama var ise ve kist çok büyük ise bu uygulama yapılamaz. Hastanın testlerine bakılır ve kanser riski taşıyan kistlerde de bu uygulama yapılmaz. Kanser hücrelerinin dağılmış olması riski olabileceğinden açık ameliyat önerilmektedir. Laparoskopi uygulaması sırasında bazen kist yumurtalıklara yapışık ise yada bazı ters giden durumlar ile karşılaşıldığında doktorumuz bu ameliyatı açık ameliyata dönüştürebilmektedir. Yumurtalık kisti tedavisi için yapılacak olan bu ameliyatlar ülkemizde büyük bir başarı ile gerçekleşmektedir.

 

Kist Tek Başına Şu Durumlarda Alınmaz

Kist bazen tek başına açık yada kapalı ameliyatta alınmaz ve kistle birlikte yumurtalık hatta rahimde alınabilmektedir.
  • Kist kötü huylu ise yumurtalık yada rahimde alınır.
  • Yaş ilerlediğinde kistin tekrarlama durumu var ise yumurtalık ile birlikte alına bilmektedir.
  • Apse yapmış kistler yumurtalık ile birlikte alınabilmektedirler.
  • Kist yumurtalığa yapışmış ve yumurtalık dokusunda tahribat yapmışsa yumurtalık ile birlikte alınabilmektedir.
  • Ameliyata başlarken planlanmasa da ameliyat esnasında gelişen durumlar bazen yumurtalığın yada rahimin de birlikte alınmasına neden olabilmektedir.

 

Ameliyatından Sonra Tekrarlama Yaşanır mı?
Yumurtalıkla birlikte kist çıkarılmış ise orada kist oluşumu olmaz ama diğer yumurtalıkta kist oluşumu olabilmektedir. Eğer yumurtalık alınmamış sadece kist çıkarılmış ise burada tekrar kist oluşumu mümkündür. Çikolata kisti bu tür oluşumlar için çok müsait, tekrarlamaya yatkın bir kist yapısına sahiptir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Over kisti ameliyatlarından sonra kapalı yapılmış ise hasta 1 gün kadar hastanede yatar ve taburcu olur. Açık yapılan ameliyatlarda hasta en az 2-3 gün kadar hastanede yatmaktadır ve sonrasında taburcu olabilmektedir. Kapalı yapılan ameliyat sonrası hasta hastaneden çıktıktan 1-2 hafta içerisinde gündelik yaşamına hemen geçebilmektedir. Yumurtalık kisti tedavisi için yapılan  ameliyat sonrasında ağrı çok olmaz ve hasta daha çabuk iyileşme göstermektedir. Açık ameliyatta ise sezeryan ameliyatında olan sıkıntılar benzer şekilde yaşanmaktadır ve hasta gündelik hayatına kapalı ameliyattan daha uzun sürede dönebilmektedir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık yapılan over kisti ameliyatı aynı sezeryan ameliyatında olduğu gibi karın altından kesi yapılır. Yaklaşık 8-10 cm kesi yapılarak gerçekleşen ameliyatta bazı durumlarda boyuna  10 cm kesi yapılarak da gerçekleştirilebilmektedir. Genel anestezi veya spinal anestezi uygulaması ile yapılan bu ameliyat açıldığında karşılaşılacak yumurtalıkların durumuna göre gerçekleşmektedir. Ortalama 1 saat kadar süren bu ameliyatta hastanın durumu, kistin durumu, büyüklüğü, temizlenecek yerlerin belirlenmesi, karın içerisindeki yapışıklıklar gibi bir çok faktörden dolayı 2-3 saat kadar da sürebilmektedir.

Ameliyatından Sonra  İlişki
Over kisti ameliyatından sonra hasta kendini iyi hissetmeye başlaması, ağrılarının geçmesi, yarasının iyileşmesi ile ilişkiye başlayabilmektedir. Rahmi alınan kadına  ilişki en az bir ay süre ile yasaklanır ve doktor izin verdiği zaman olabilir. Sadece yumurtalık veya kist alınmış ise iyileşme süresi 1-2 hafta kadar sürer ve iyileşme gösteren hastada doktorunun izni ile ilişki başlayabilmektedir. Kapalı ameliyatta bu süre daha az olabilmektedir çünkü hasta daha çabuk iyileşme göstermektedir.

Ameliyatından Sonra Adet Ne Zaman Başlar
Over kisti ameliyatlarından sonra adet düzensizlikleri yaşanabilmekle birlikte 20-30 gün içerisinde adet görülebilmektedir. Ameliyat sonrası kanamalar olur ise doktorunuza giderek muayene olmanızı öneririz.

 

Yumurtalık Kisti Kansere Dönüşür mü

Kistler görüntüleme yöntemlerine göre 2 farklı yumurtalık kisti çeşitleri olarak adlandırılırlar. Bu kistlere basit kistler ve komplike kistler denmektedir. Basit kistler zararsız, ince ve düzgün bir duvarı olan içleri sıvı dolu baloncuklara benzemektedir. Komplike kistler ise kist duvarları kalınlaşmış, içlerinde sıvı içerisinde katılıklar olan kist oluşumlarıdır. Basit kistler genelde zararsız olduğu kabul edilir ve takip etmek yeterli olan kist oluşumlarıdır. Basit kistlerin çoğu hormon tedavisi ile yok olurlar. Gelişmiş olan büyük basit kistler ise Skleroterapi  yumurtalık kisti tedavisi ile içleri boşaltılarak yok olurlar. Komplike kistler ise genellikle apse, kanama, enfeksiyon riskleri taşır ağrı ve yumurtalık kisti belirtileri onlarda daha çok görülürler. Komplike kistlerin küçük bir çoğunluğunda kanser riski olabileceğinden bu kistler incelemeye alınırlar. Kistin içerisinden sıvı yada içi katı ise içerisine bir iğne ile girilir ve içerisindeki maddeden bir örnek alınarak patolojiye incelemeye gönderilir. İnceleme sonucu kisttin kanser oluşumuna sahip olup olmadığı belirlenir. Kanser oluşumu içerisindeki kistler hemen alınırlar. Kistin oluşumu büyümüş ve yumurtalıkları da sarmış ise yumurtalıklar ile birlikte alınır. Bu oluşum bazen hastanın tedbirsizliği ile ilerler ve maalesef komşu organları, rahmi, yan dokuları da sarabilmektedir. Kanser oluşumunun evrelerine bakılır ve ona göre bir tedavi uygulaması belirlenir. Yumurtalık kanseri 50 yaş altında çok düşük görülmektedir ve ultrason ile muayene erken teşhiste çok önemlidir. Her yıl kadınların mutlaka doktor kontrolüne gitmeleri işte bu yüzden çok önemlidir.
Yumurtalık kanseri ile ilgili yazımız çok daha yumurtalık kanseri ile ilgili çok daha ayrıntılı bilgi almanızı sağlayacaktır.

Alınacak  Önlemler
Kesinlikle  doktor muayenelerinizi aksatmamak ve yumurtalık kisti belirtileri var ise hemen doktorunuza gitmeniz gerekmektedir. Over kistlerini daha küçükken yumurtalık kisti tedavisi ettirmeniz ve büyümesine izin vermemeniz gereklidir. Kist ağrılarının olduğu dönemlerde kabız olmamaya dikkat etmek çok önemlidir. Zaten büyüyen kist bağırsaklara bası yapmaktadır ve bu durumdan ağrılar oluşacaktır. Bu dönemde kabız olmamaya dikkat ederseniz çok yararlı olacaktı

Kısırlığa Sebep Olur mu?
Over kisti  % 85 iyi huyludur ve genellikle kadınlarda 20-45 yaşları arasında görülmekte olup  kistin oluşum sebebi eğer hormon dengesizliği ise kısırlığa sebep olabilir. Polistik over kisti hastalığı kısırlık yapabilmektedir. Kist alınmış ise yumurtlama gene normal döngüsünde gerçekleşebilmektedir. Kist ameliyatı olmuşsanız ve yumurtalık, kist ile birlikte alınmış ise maalesef o yumurtalık alındığı için yumurtlama olmayacağından kısırlık olur. Tek taraflı alınmış ise diğer yumurtalık yumurtlama döngüsüne normal şekilde devam eder. Basit bir over kisti ilaçla tedavi olmuşsa ve kurumuşsa kısırlığa asla sebep olmaz. Doğum kontrol ilaçları ile tedavi edilen kistler tedavi sırasında yumurtlama olmayacağı için hamilelik gerçekleşmez. Hap tedavimiz bitiminde gene yumurtlama normal döngüsünde devam etmektedir.

 
Yumurtalık Kisti Bitkisel Tedavi

Yumurtalık Kistini Yok Eden Bitkiler

  • Isırgan otu tohumunu balla karıştırıp günde 3 kaşık yemeniz kist oluşumlarını kurutmakta ve rahim içini temizlemektedir. Isırgan otu bitkisini kaynatarak suyunu içmekte kanserden tutunda kist oluşumlarını geriletmek, yumurtalık kisti tedavisi amaçlı kullanılmaktadır.
  • Çörek otu yağı kanser oluşumlarının ilerlemesini önleyen çok harika bir besindir. Kadınlarda özellikle kist oluşumlarını ve rahim temizliğini sağlar. Kistin büyüyüp gelişmesini önlemek amaçlı kullanılmaktadır.
  • Zencefil çayı kist ağrılarını alır ve zencefil anti kanser maddesi içerikli olduğundan bu oluşumların kötü neticelenmesini önlemekte çok başarılıdır.
  • Zerdeçal tozunu  bol miktarda  yemeklerinizde ve yoğurt içerisinde tüketebilirsiniz.
  • Maydanoz çayını içmek ve bol maydanoz tüketmek de rahim kisti ve diğer kist oluşumlarını kurutmakta çok faydalıdır.
  • Ahu dudu çayı da kist oluşumlarında ağrı gidermekte ve kistleri kurutmak amaçlı kullanılmaktadır.
  • Bal kabağı kadınlarda rahmi temizler ve oluşumları kurutmak amaçlı kullanılır.
  • Kist ağrılarınız olduğunda papatya çayı içerek o ağrıların geçmesini ve oradaki sinirlerin yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
  • B6 vitamini karaciğerdeki öksrojen hormonunu parçalar ve bilindiği üzere kistlerin bazıları hormonsal olduğu için ökstrojen hormonunu düşürmek çok önemlidir. B6 vitamini içerek besinlerle beslenmek bu dönemde çok faydalıdır.
  • Kabız olmamaya kist olduğu dönemlerde çok dikkat etmek gereklidir. Kabızlık bağırsaklarda dışkı birikimi yapacağından daha da ağrınız olmasını sağlar. Zaten büyümüş olan kist bağırsaklara baskı uygular ve ağrılarınız olacağından birde kabız olursanız bu ağrılar daha şiddetli olacaktır. Kabızlık gideren, ishal yapıcı beslenmek daha doğru olacaktır.
  • Ada çayı içmek yumurtalık kisti tedavisi ve rahim içini temizlemekte size çok yardımcı olacaktır. Sabah ve akşam bir bardak ada çayı çok güzel rahim temizliği yapmaktadır.
  • Soğanın kist oluşumlarını yok ettiği bilinmektedir ve soğanı su ile haşlayıp yemeklerden önce tüketmek kistleri yok etmekte çok etkilidir. Soğan çok iyi bir hormon düzenleyicidir ve bol bol tüketilmelidir. Soğanı su içerisinde bırakıp o suyu içmek de çok faydalıdır.
  • Bol kekik tüketmeli, kekik suyu içmeli ve kekik çayını sabah akşam içmeniz çok faydalıdır.
  • Ayva çekirdeği yağını sabah akşam içmek kistleri ve rahmi temizlemekte çok faydalıdır.
Rahim Ağzı Kanseri Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

4 yorum:

  1. melabaaağ, son yazımda blogunuzu da tanıttım. görüşürüz yineee. blogumda, 30 kasımda bir yazım var, "blog yazmak" adı, yeni blogçu arkadaşlarımız için yazmıştım, okuyun isterseniz yani yenisiniz diye söledim, ortama çabuk ısınıp aramıza hemen karışın diye. ne güzel blogunuz. umarım aramızd keyifli günleriniz olur kii :)

    YanıtlaSil
  2. Bende çok ağrı var.acaba kist mi var.simdi aklıma geldi.cok tşk ederim bir doktora gidip baktigim.belirtiler var beni uyardınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciğdem hanım vakit kaybetmeden gidin lütfen. Çok geçmiş olsun.

      Sil