Rahim Ağzı Polip Alınmazsa Ne Olur - kadinvsaglik.com

Rahim Ağzı Polip Alınmazsa Ne Olur

Rahim Ağzı Polip Alınmazsa Ne Olur

Rahim Ağzında Polip

Servikal polip yada diğer adı ile rahim ağzında polip, rahim kanalından gelişen genellikle iyi huylu yapılardır. Servikal poliplere Endoservikal polip de denir. Rahim ağzında polip serviks içerisinde dokuların anormal bir şekilde gelişmesi sonucunda oluşur. Rahim ağzında et parçası da denen polipler bir et parçası görünümündedirler.


Polip Neden Olur

Rahim kanalında yada rahim ağzında oluşan poliplerin nedeni bilinmemektedir. Rahim ağzında polip cinsel yolla geçen hastalıklardan değildir. Vücut polipleri kendi yapar. Mutlaka alınması gereken anormal yapılardır. Polipler sadece rahim ağzında değil rahim içerisinde de olabilmektedir. Tüm organlarda olma ihtimali olan polipler anormal yapılardır. Her nerede olursa olsun incelenmeli ve takibi gerekli olan yapılardır. Bir sebebe bağlı olmayan yapılar vücudun kendisinin yaptığı anormal doku büyümeleridir.


Rahim Ağzı Polip Belirtileri

Rahim ağzı polipler genelde doktor kontrolünde ortaya çıkan anormal yapılardır. Genelde eş ile birlikte olunduğunda kanama yapabilir. Sinsice büyür ve hiç bir belirti vermezler. Genelde iyi huylu olan bu yapıların bazen kanser riski taşıyanları da vardır.


Rahim Ağzı Polip Tehlikeli midir?  Rahim Polipleri Kanser Yapar mı?

Rahim ağzı polipler çok nadir de olsa kanser riski taşıyabilmektedirler. Mutlaka alınması gereken rahim ağzı polipler alındıktan sonra patolojiye gönderilerek tahlil yapılmalıdır. Tahliller sonucunda rahim ağzı poliplerinin iyi huylumu, kötü huylu mu?  Yani kanser içerikli mi olduğu anlaşılır.

Rahim Ağzı Polip Alınmazsa Ne Olur

Rahim ağzı poliplerin tek tedavi yöntemi alınmalarıdır. Alınarak rahim ağzı temizlenir. Kanser olma ihtimali olan bu oluşumlardan bir an önce kurtulmak gereklidir. Rahim ağzında polip eğer çok büyük değil ise anestezi yapılmadan “polip forsepsi” ile alınabilmektedir. Polip forsepsi polipleri tutarak çıkartan bir alettir. Eğer polip büyük ise anestezi yapılır ve servikal kanal içinde kalan sap kısmının da alınması için bazen “endoservikal küretaj” uygulaması yapılır. Rahim ağzı polipleri alındıktan sonra düzenli doktor kontrolü şarttır. Her yıl mutlaka doktora gidilmeli ve kontrol yapılmalıdır. Her yıl düzenli simir de alınarak bir tehlike var mı bakılmalıdır. Rahim ağzı polipler alınsalar da tekrarlama şansı olan anormal oluşumlardır. İki yıl içerisinde alınan poliplerin yerinden %10 oranında yenileme şansı vardır. Bu yüzden de mutlaka düzenli doktor kontrolü çok önemlidir. Rahim ağzı polipleri alınmazsa eğer kanser içerikli ise ilerler ve tüm rahmi sarar. Sadece rahim değil yakın organları da saran kanser oluşumu eğer fark edilmez ise ölümcül tehlikeler yaratır. Rahim ağzında et parçası da denen rahim ağzı polipleri önemsenmesi gereken oluşumlardır. Riske atmamak hemen aldırmak gereklidir.


Rahim Ağzında Et Parçası Ameliyatı

Rahim ağzında polip yani rahim ağzında et parçası ameliyatı çok basit ameliyatlardan biridir. Eğer küçük ise hemen alınabilen bir operasyondur. Eğer büyümüş ise anestezi yapılarak rahim ağzında et parçası görünümlü olan polip alınır. Poliplerin sap kısmı da tamamen rahim kanalından temizlenmektedir. Ameliyat esnasında alınan polip hemen patolojiye gönderilir. Patoloji sonucunda rahim ağzı poliplerinin tehlikeli olup olmadığı anlaşılır. Yani kanser hücresi olup olmadığına bakılır. Kanser hücresi bulunmuş ise gerekli görülür ise hasta yeni tetkikler yapılarak ona uygun bir tedavi uygulanır. Mutlaka polipler alınmalı ve incelenmelidir.
Rahim ağzı kanseri ile ilgili yazımız bu konu ile ilgili çok kapsamlı bilgi vermektedir.

Hiç yorum yok