Ayakta Durunca Belim Ağrıyor - kadinvsaglik.com

Ayakta Durunca Belim Ağrıyor

Ayakta Durunca Belim Ağrıyor

Ayakta Durunca Bel Ağrısı

Bel ağrısı son dönemlerde Dünya üzerinde baş ağrısından sonra gelen en büyük ağrı şikayetidir.  Bel ağrısı dendiğinde ilk akla bel fıtığı gelmektedir. Bel fıtığı, ayakta durunca bel ağrısına neden olabileceği gibi bel fıtığı haricinde pek çok sebepte ayakta durunca bel ağrısı nedenleri arasında olabilmektedir.


Ayakta Durunca Belim Ağrıyor

Ayakta fazla durunca belim ağrıyor diyen kişilerin bir çoğunda aşağıda belirttiğimiz hastalıklar mevcuttur. Bel ağrısı gündelik yaşantınızda hareketlerinizi kısıtlayan çok ciddi bir rahatsızlıktır. Ayakta uzun süre durmanıza engel olur, oturmanızı hatta yürüyüş yapmanızı dahi kısıtlayan can sıkıcı bir durumdur. Ağrı rahatsızlığın boyutuna göre ve kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ağrı şiddeti ölçülemediği için sadece ağrı şikayeti ile bu ağrıya neyin sebep olduğunu tahmin etmek de güçtür. Süreklilik gösteren bel ağrısı şikayetlerinde mutlaka uzman bir hekime başvurulmalı gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Ayakta durunca bel ağrısı neden olur?
Ayakta Durunca Bel Ağrısı Neden Olur

Ayakta Durunca Bel Ağrısı Neden Olur

Öncelikle şunun bilinmesi gereklidir ki hareketsiz kalan iskelet sistemi uzun oturuşlar yada uzun süre ayakta durarak çalışma sonrasında bozulmaya başlamaktadır. Egzersiz yapmayan kişilerde kaslar zayıflar ve genelde bir çok rahatsızlığın kaynağı zayıflayan kas sistemi kaynaklıdır. Ağrılar kaslarla ilgili olmasa dahi zayıflayan kas sistemi bir çok rahatsızlığa dolayısı ile de bel ağrılarına neden olmaktadır. Zayıflayan kas sistemi bu ağrılara zemin hazırlıyor da denebilmektedir.

Kas Kökenli Ağrılar
Uzun süre hareketsiz kalan kaslar bir dönem sonra fonksiyonlarını göremez hale gelirler. Zamanla hareketsiz kalan kaslar problem yaşatmaya başlarlar. Hareketsizlikten dolayı sertleşir ve zaman içerisinde kemikleşebilir. Bel kaslarında oluşan bu kas gerginliğine kulunç adı verilmektedir. Bel kaslarının hareketsizliği ve zamanla gerilmesi sonucu ayakta durunca belim ağrıyor gibi şikayetler son derece normaldir. Sadece ayakta durunca değil otururken de çok ağrı yapmaktadır. Bu hastalığın tek tedavisi egzersiz ve fizik tedavidir. Fizik ve egzersizle katılaşan kaslar gevşetilmeye çalışılmalıdır.
Bel ağrılarının çoğu kas kökenli olup ağır bir yük taşımak, eşya kaldırmak, uzun yolculuklar gibi bel kaslarının zorlanması sonucu yaşanmaktadır. Bel ağrıları sadece bel kaslarından dolayı değil karın kasları kaynaklı da olabilmektedir. Karın  kaslarının zayıflığı karşısında bel kaslarına aşırı yük binmektedir. Kendi görevlerinin dışında da zorlanan bel kasları karın kasları zayıflığından kaynaklı da ağrımaktadır. Bel kaslarını kuvvetlendirirken karın kaslarını da kuvvetlendirilmelidir ki bel kasları sadece kendi görevlerini yapabilsinler.

Bel Düzleşmesi
Bel düzleşmesi genelde duruş bozukluğu kaynaklı olmaktadır. Bel düzleşmesi ciddiye alınması gereken hastalıkların başında gelmektedir. Bel düzleşmesi yaşayan kişiler uzun süre ayakta kalamaz ve uzun süre oturamazlar. Bellerinde zaman içerisinde bel fıtığı ve bir çok başla şikayet görülmektedir. Bel düzleşmesinin de tedavisi fizik tedavi ve egzersizle olmaktadır. Bel kaslarınız ne kadar kuvvetli olur ise bu tür sorunları yaşamanız o kadar az olmaktadır. Bel düzleşmesi ile ilgili yazdığımız makalemiz bu sorunu çok daha detaylı anlatmaktadır.
Ayakta Durunca Bel Ağrısı
Bel Fıtığı
Hareketsiz yaşam, ağır kaldırma, stres, darbe almak, zorlayıcı hareketler yapmak gibi bir çok nedenden dolayı bel gölgesindeki disklerde bozulma ve yırtılmalar sonucu diskler omurlar arasından dışarı çıkabilir. Bel fıtığı dediğimiz bel disklerindeki bu yıpranma, bel bölgesinde aşırı ağrıya neden olmaktadır. Uzun süre ayakta kaldığında bel ağrısı yaşanması da bunlardan biridir. Bel fıtığı nedeni ile bel ağrısı, kalça ağrısı ve ayak topuğuna vuran bacak ağrıları yaşanması son derece normaldir. Zaman içerisinde ayak ve bacaklarda his kaybı da yaşanmasına neden olan fıtık çok ciddi bir problemdir. Ameliyatla yada fizik tedavi ile tedavi yapılmaya çalışılan fıtık için en önemli tedavi şekli bel kaslarını kuvvetlendirmeye çalışmaktır.

Bel Kayması
Omurga sistemimizi oluşturan omur adını verdiğimiz kemikler sıralı bir şekilde dizilmişlerdir. Darbe, kaza, yaşlılık yada başka bir sebep ile omurların zaman içerisinde bu düz çizgiyi bozup birbiri üzerine kaymasına bel kayması denmektedir. Genelde bel kayması, bel düzleşmesi ve bel fıtığı ile karıştırılırken bel fıtığında omurlar arasındaki disklerde sorun yaşanır iken bel kaymasında bel omurlarında problem yaşanmaktadır. Bel ağrısı şiddetli ve kesik kesit değil devamlılık göstermektedir. Bel zorlanmaya ve çok yorulmaya dayanamaz. Bu yüzdende uzun süre ayakta kalmak ve uzun süre aynı yerde hareketsiz oturmak mümkün değildir. Şiddetli bel ağrılarına neden olan bu durumda yürüyüş yaparken ara ara durup dinlenme ihtiyacı duyulur. Omurlar disklerin üzerine doğru kayıp baskı yarattığı için bel ve bacak ağrısı şikayetleri çok olmaktadır. Bel kayması tedavisi cerrahi, fizik tedavi ve korse kullanımı ile yapılmaktadır.

Bel Kireçlenmesi
Bel kireçlenmesi belde oluşan hep çok sebepten kaynaklı yaşanabilmektedir. Bel kireçlenmesi şiddetli bel ağrıları yaşanmasına neden olabilir. Bel kireçlenmesi yaşayan kişilerin hareketleri kabiliyeti kısıtlıdır. Kemikleşen omurga uzun süre ayakta kalamaz, uzun oturamaz, yürüyüş yaparken zorlanır ve bel sağa sola dönerken bile zorluk yaşar. Bel kireçlenmesi şikayetlerinde öncelikle uzman bir ekip tarafından bir tedavi programı belirlenmeli ve tek tek uygulanmalıdır. Fizik tedavi şart olan bel kireçlenmelerinde bel egzersizleri mutlaka yapılmalıdır.
bel fıtığı
Doğuştan Duruş Bozukluğu 
Sonradan oluşan, kişilerin hatalı duruş şekilleri yüzünden kaynaklanan duruş bozukluklarının yanında doğuştan bel bölgesinde ve iskelet sisteminde sorun yaşayan kişilerde de bel ağrıları görülmektedir. Bunun tek yolu bozukluğun boyutu ve derecesi ile ilgili cerrahi müdahale yada fizik tedavileridir.

Stres
Stres kaynaklı bel ağrıları da yaşanabilmektedir. Stres altında kişilerde bundan dolayı bir hormon salgılanır ve bu hormon kas gerginliğine sebep olabilir. Bel kaslarının aşırı gerilmesi sonucunda da bel ağrısı yaşamanız son derece normaldir. Bu genelde işini sevmeyen ve bütün gün gergin bir ortamda çalışan kişilerde daha çok görülmektedir. Aile huzuru olmayan ve gün içerisinde gergin ve sinirli olan kişilerde de bel ağrısı çok fazla yaşanmaktadır.

Fazla Kilo
Fazla kilolu olan kişilerde saydığımız bu bel sorunlarının hemen hepsi yaşanmaktadır. Bu sorunlar olmasa bile aşırı kilolu olan kişilerin iskelet ve omurga sistemleri bu kiloyu taşıyamamaktadır. Aşırı yük binen omurga ve iskelet sistemi bu sebeple uzun süre ayakta kalamamaktadır. Uzun süre ayakta duramıyorum belim ağrıyor şikayeti de en çok kilolu olan kişiler tarafından söylenmektedir. Mutlaka vücudunuzun dengesini sağlayabilecek uygun kilo ağırlığını taşımaya önem göstermek gereklidir.

Uygun Olmayan Yatak
Yataktan eğer yorgun kalkıyorsanız ve uygun olmayan yataklarda uyuyorsanız, ortopedik bir yatak almanız gereklidir.  Uygun olmayan, kas sisteminizi rahatlatmayan bir yatak bel ve boyun ağrılarına neden olmaktadır. Gece boyunca dinlenmeyen bir vücut gün içerisinde rahatsızlanmakta ve vücut bu şekilde ağrılarla sinyal vermektedir.
bel ağrısı
Ofis Sandalyeleri
Tüm gün oturarak iş yapmak zorunda kalan kişilerin oturma koltuklarına çok dikkat etmeleri gereklidir. Rahat olmayan ve bel ve boyun kıvrımlarını kavramayan sırtınızı tam anlamıyla dayayamadığınız bir sandalye yada koltuk bel ağrısı ve boyun ağrısı yapar. Her bir saatte bir kalkıp bir iki dakika bel egzersizi yaparak bel kaslarınızı gevşetmeye çalışmanız tüm gün oturarak iş yapanlarda oluşan  bel ağrıları için çok önemlidir.

Büyük Göğüsler
Göğüsleri büyük kadınlarda en çok ayakta fazla durunca belim ağrıyor şikayetleri olmaktadır. Göğüs kitlesinin çok olması nedeni ile omurga öne doğru eğilir ve bel ağrısına neden olur. Göğsün ağırlığını dengelemek için sırtı destekleyen sütyen takmak ve mümkünse dengeyi sağlamak için sırt çantası kullanmak gereklidir. Duruş şekline çok dikkat ederek dik durmaya çalışılmalıdır.

Hiç yorum yok