Bel Düzleşmesi, Nedir, Belirtileri, Tedavisi
Bel Düzleşmesi Nedir
Omurgamız 33 adet omur denen kemiğin üst üste dizilmesinden meydana gelen muazzam bir sistemdir. Vücut hareketlerini kontrol eden, sinir sisteminin uyaranlarını taşıyan ve dik durmamıza olanak sağlayan omurga, otururken ve ayaktayken gövdemizi destekler. Omurların arasında disk denen, kıkırdak yapıya sahip küçük yuvarlak yastıkçıklar bulunmaktadır. Omurların arasındaki bu diskler sayesinde hareketlerimizi kolayca yapabiliriz.Omurgamız dümdüz bir yapıya sahip değildir. Omurgamızda 3 adet çıkıntı bulunmaktadır. Bu çıkıntıların bir adeti sırt çıkıntısıdır ve dışa doğrudur, iki adet olanı da içe doğru yani bel ve boyun çıkıntısıdır. Bel bölgesinde 5 adet omur bulunmaktadır. Bu omurlara L1, L2, L3, L4, L5 adı verilmektedir. En alttaki omura L5 adı verilen kuyruk kemiği denmektedir. Bu omurların arasındaki diskler 4 ile 6 mm genişliğindedir. Diskler özellikle bel bölgesindeki diskler, bele çok yük binmesinden dolayı yastık görevi üstlenmişlerdir. Günlük yaşantımızda esnekliğimizi sağlayan bu disklerdir. Fark etmeden bir çok nedene bağlı gelişen ve zaman içerisinde bel bölgesinde bir çok yaşanan problemler oluşmaktadır. Bu problemlerden kaynaklı bel bölgesi yada boyun bölgesi kavisini kaybederek düzleşmektedir. Bel bölgesinin kavisini kaybederek düzleşmesi durumuna bel düzleşmesi denmektedir. Bel düzleşmesi çok yoğun ağrıların yaşandığı, hareket kaybının olduğu, iskelet sistemini çok fazla etkileyen bir rahatsızlıktır. Bel düzleşmesi yaşayan kişilerde daha sonra bel fıtığı, kireçlenme gibi bir çok bel problemi de yaşanmaktadır. Bel düzleşmesi tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.
Bel düzleşmesi yanında yaşanan boyun düzleşmesi sorunu için yazdığımız makalemizde bu konu ile ilgili çok detaylı bilgi bulabilirsiniz. Bu iki sorunda birbirine çok yakın ve birbirini tetikleyen problemlerdir. Bel düzleşmesi sonucunda yaşanan ağrılar içerisinde en çok bu ağrılar sorulmaktadır.
Bel düzleşmesi bel ağrısı yapar mı? Bel düzleşmesi ağrı yapar mı? Bel düzleşmesi bacak ağrısı yapar mı?
Bel Düzleşmesi Belirtileri
AğrıBel kemiği düzleşmesinin en belirgin özelliği bel bölgesinde yaşanan yoğun ağrılardır. Bu ağrılar nedeni ile oturmakta, ayakta durmakta zorluklar yaşanır. Özellikle hareket kaybı yani istenilen hareketleri yapamama olayı başlamaktadır. Bel ağrılarının yanı sıra bacak ağrıları da çok fazla yaşanmaktadır. Bel düzleşmesi yaşayan kişilerin kalça ağrıları özellikle kuyruk sokumu kemiğinin ağrısı çok olmaktadır. Bel düzleşmesi yaşayan kişilerde ağrılar, harekete başlama esnasında ve hareket esnasında artmaktadır.
Duruş Bozukluğu
Bel düzleşmesi yaşayan kişilerde en belirgin özellik kişinin öne doğru eğikleşmeye başlamasıdır. Yaşanan ağrılardan ve belin düzleşmiş olmasından dolayı kişi öne doğru eğilerek durabilmektedir. Bel düzleşmesinde bel kavisi kaybolduğu için kişi öne doğru bir eğimle durmaktadır.
Dik Durmakta Zorlanma
Dik durmak, kişilerde çok zorlaşmaya başlamaktadır. Bel hassasiyeti yüzünden kişi uzun süre ayakta kalamaz ve dik durması çok zor bir hal almaktadır. Sadece dik durmak değil uzun süre oturamazlar. Bel düzleşmesi belirtileri yoğun olan kişiler zaman içerisinde hareket kaybı yaşamaktadır. Bel düzleşmesi belirtileri ilerledikçe kişi daha çok öne doğru eğildiğinin farkına varmaktadır.
Bel Düzleşmesi Neden Olur
Bel düzleşmesi nedenlerinden en önemlisi kişilerin hareketsiz kalması kaynaklıdır. Bel üzerindeki kaslar hareketsizlikten dolayı zayıflar ve güçsüzleşirler.Çok oturan kişilerde bel düzleşmesi çok fazla görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle oturarak çalışmak zorunda olan kişilerde görülmektedir. Bilgisayar başında çok vakit geçiren, muhasebe elemanları, bankacılar, yazarlar, sigortacılar, fabrika işçileri, uzun süre araba kullanmak zorunda kalan şoförler, montaj elemanları gibi oturarak çalışmak zorunda kalan kişilerde bir meslek hastalığı olarak görülmektedir.
Çok ağır yük taşımak da bel düzleşmesi nedenleri arasındadır. Ağır yük altına girmek bel içerisinde bir çok soruna neden olmaktadır. Bel içerisindeki disklerin rahatsızlanması ve bu bölgede oluşan hassasiyet bel düzleşmesine neden olmaktadır.
Aşırı şişmanlık bel düzleşmesi nedenleri arasındadır. İskelet sistemi aşırı kiloyu taşıyamaz ve omurların arasındaki diskler bu kilo yüzünden hasar görerek bel düzleşmesine neden olabilir.
Bel bölgesi çeşitli sebepler ile darbe almış ise bu darbe sonucunda bel bölgesinde hasar oluşmuş olabilir.
Skolyoz gibi iskelet rahatsızlıkları bel düzleşmesine neden olabilir. İskelet sisteminde oluşan problemler ve rahatsızlıklar diğer başka rahatsızlıkları tetiklemektedir.
Omurların arasındaki baskı nedeni ile aşınması hastalığıdır. Omurların ön tarafında yükseklik kaybı oluştuğu için bel düzleşmesi yaşanmaktadır.
Omurlardaki eklem çıkıntılarının kesilmesi yani Laminektomi ameliyatının sonrasında omurlar üzerindeki baskıyı azaltmak amaçlanır iken bu ameliyat sonrası bel eğiminin azalması ve bel düzleşmesi sorunu yaşanabilmektedir.
Bel kemiği düzleşmesi kemik erimesi sonucunda da ortaya çıkmaktadır. Belirli bir yaş sonrasında yaşanan kemik erimesi hastalığı sonucu birden fazla omurun boyunda değişim olmaktadır.
Ankilozan spondilit de denen tüm iskelet sisteminde iltihaplanma hastalığıdır. Tüm omurgada katılığa ve eklem sorunlarına yol açan bu hastalık kamburluğa ve bel düzleşmesine neden olmaktadır.
Bel Düzleşmesi Tedavisi
Bel düzleşmesi belirtileri hissedildiğinde uzman bir doktora gidilir ise öncelikle röntgen film çekilerek düzleşmenin boyutu saplanmaktadır. Fiziki muayenede çok rahatlıkla sağlanan bel düzleşmesinde doktorunuz MR filmi de isteyerek bel düzleşmesi nelerden kaynaklı olduğuna bakmak isteyecektir. Bel düzleşmesi sorununun yanında başka bir problem var mı kontrol edilir. Genelde bel fıtığı bel düzleşmesinin yanında görülebilmektedir.Doktorumuz bizi uygun görür ise Fizik tedavi bölümüne yönlendirmektedir.
Bel düzleşmesi Fizik Tedavi
Fizik tedavi bölümünde 20-25 sean aralığında bir fizik tedavi sürecinden sonra bel düzleşmesi giderilebilmektedir. Aynı zamanda da bel egzersizlerine önem vererek bel kaslarımızı çalıştırmamız gerekmektedir. Doktorumuzun bize önereceği bel egzersizleri mutlaka yapılmalıdır. Bel düzleşmesi tedavisinin büyük bir kısmını fizik tedavi ve bel egzersizleri almaktadır. Fizik tedavi merkezlerinde bel bölgesine uygulanan fizik tedavi yöntemleri ile bel içerisinde çok büyük rahatlama olmaktadır. Fizik tedavi sonrasında bel sıcak tutulmalı ve kesinlikle korunmalıdır. Bel içerisinde kireçlenme ve benzeri problemler fizik tedavi sonucunda giderilmeye çalışılmaktadır.
Bel Düzleşmesi İlaç Tedavisi
Bunun yanında ağrılarınız için ağrı kesici ilaç kullanımı ve kas gevşetici ilaçlar reçete edilerek bel düzleşmesi tedavisinin bitimine kadar sizdeki rahatsızlığın hafifletilmesi amaçlanmaktadır. Bel düzleşmesi tedavisinde iltihap giderici, ağrı kesici krem ve kas gevşetici krem uygulaması son derece faydalıdır.
Bel düzleşmesi tedavisi görürken hayat şeklimizi değiştirerek oturmamıza, dik durmaya ve hareket şeklimize özenle dikkat edilmesi gerekir
Bel Düzleşmesi Tedavi Yöntemleri
Özellikle evde bel düzleşmesi egzersizlerini mutlaka yaparak kasılmış ve sertleşmiş olan bel kaslarını yumuşatmalıyız.Açma ve germe hareketleri bel kaslarını kuvvetlendirmek için çok önemli bel düzleşmesi egzersizlerindendir. Kasılmış ve sertleşmiş olan kaslar bu hareketler ile zaman içerisinde yumuşayacaklardır.
Güçlendirme hareketleri ile amaçlanan bel kaslarını güçlendirmektir. Bu hareketlerde önemli olan devamlılık olmasıdır. Arada yapıyor olmak kasların kuvvetlenmesini sağlamamaktadır. Her gün düzenli bir şekilde bu hareketleri yapmak gereklidir.
Esneme hareketlerinde amaçlanan omurların arasının açılarak disklerin rahatlamasını sağlamaktadır. Omurlar arasına sıkışan disklerdeki problemlerde bu şekilde giderilmeye çalışılmaktadır.
Hidroterapi yöntemi
Hidroterapi yöntemi de bel düzleşmesi sorunu yaşayanlar için önerilen bir diğer yöntemdir. Su tedavisi de denen bu yöntemde havuza girilerek bel kaslarının kuvvetlendirilmesi sağlanır. Suyun kaldırma kuvveti ile vücut kendini suya bırakılır ve bel içerisindeki omurların arasının açılması sağlanır. Bel omurlarının ve disklerin bu yöntem ile arası açılır ve rahatlama sağlanmış olur. Su tedavisi çok faydalı ve mutlaka yapılması gereken bel düzleşmesi tedavi yöntemlerindendir.
Bel Düzleşmesi Ameliyatı
Bel düzleşmesi yapılan fizik tedavi desteği ve ilaçlarla geçmemiş ise son olarak ameliyatönerilebilmektedir. Ameliyat esnasında belde oluşan sağlıksız olan düzlük giderilmiş olmaktadır.
Genel olarak ortopedik cerrahi yöntemlerinden Spinal ostektomi ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatta omurların bir veya birkaçından üçgen prizma şeklinde kemik parçası alınır ve bu şekilde omurganın esnemesi ve eğimi sağlanmaya çalışılmaktadır. Ameliyat sonrasında hasta bir kaç hafta sonrasında normal yaşamına dönebilmektedir. Gene de kendini iyi korumalı ve bel kaslarını kuvvetlendirmelidir. Mümkün ise yüzme yada su tedavisi dediğimiz Hidroterapi yöntemi ile bel omurlarının arasının açılması sağlanmaya çalışılmalıdır. Tedavi sonrasında da kendine dikkat etmek gereklidir. Tedavi olmak artık bir daha bu sorunu yaşamayacağınız anlamına gelmemektedir. Bir daha yaşamamak için bel çok dikkatli korunmalı ve güçlendirilmelidir.
YORUM EKLE