Boyun Düzleşmesi Tedavisi
Boyun Düzleşmesi
Boyun düzleşmesi tedavisi ihmal edilmemesi gereken çok önemli konular arasındadır. Boyun düzleşmesi tedavi edilmez ise boyun fıtığı başta olmak üzere vücutta bir çok hastalığa neden olmaktadır. Boyun düzleşmesi belirtileri başladığı zaman mutlaka doktora gidilmeli ve uygun tedavi şekline belirlenmelidir. Boyun düzleşmesi neden olur, tedavi edilmezse ne olur, olmaması için alınacak önlemler nelerdir, boyun düzleşmesi bitkisel tedavi nedir?Boyun anatomisi vücudumuzun baş ile gözde arasındaki bağlantısını sağlamaktadır. Boyun bağlantısında oluşan bir rahatsızlık servikal disk hastalığına yol açmaktadır. Boyun aslında vücudun en önemli yerinde bulunmaktadır. Sadece başı taşıma özelliğinde değil beyinden alıp vücuda dağılan sinirler ve kalpten beyine kan taşıyan damarların geçtiği yere sahiptir. Soluk borusu yanında ön tarafta tiroit dokusu bulunmaktadır. Boyunun iki tarafında sternocleidomastoid kasları vardır. Bu kas yapısı boyun ile ilgili bir çok girişimde belirleyici görev üstlenmektedir. Çenenin arka kısmında ise beyne güçlü kan akışını sağlayan damarlar vardır. Boyun bölgesine servikal omurga bölgesi adı verilmektedir.
Boyun kısmında C1 ve C7 denilen 7 adet küçük omurlardan oluşan kemik yapısı vardır. Bu omurların arasında kıkırdak olarak da bilinen yastıkçıklar vardır. Boyun yapısı C şekline benzeyen bir yapıdan oluşmaktadır. C' nin alt kısmı omuzdan başlar ve üst kısmı ise baş kısmına denk gelir. Bu C'nin zaman içerisinde I şeklini almasına boyun düzleşmesi denilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?
Boyun düzleşmesi belirtilerinden en önemlileri sırt kürek kemikleri arasında ağrı, kollarda ağrı, ellerde uyuşma, kollarda halsizlik, ellerde beceri kaybı, kulak çınlaması, kulak ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, migren ağrılarına benzer baş ağrıları, kulaklarda uğultu ve denge kaybı görülmektedir. Boyun düzleşmesi neden olur. Boyun düzleşmesi belirtilerini ve yaşanan sorunları ayrıntılı yazdığımız makalemiz bu konu ile çok daha kapsamlı bilgi edinmenizi sağlayacaktır.Boyun Düzleşmesi Neden Olur?
Boyun düzleşmesinin bir çok nedeni vardır. Bu nedenler arasında en önemlisi duruş bozukluğudur. Şimdilerde gençlerde daha çok görülen boyun düzleşmesi nedenleri arasında bilgisayar gelmektedir. Bilgisayar başında çok vakit geçiren kişilerin çoğunda boyun düzleşmesi rahatsızlığı olmaktadır. Öne doğru çok bakma ve kalkmadan uzun süre oturarak durmak genelde bu problemi yaratmaktadır. Uzun ders çalışmak ve öne doğru başımızı tutarak uzun kitap okumak gençlerdeki boyun düzleşmesini yaratmaktadır.Bir çok meslek grubu da boyun düzleşmesi bir meslek hastalığıdır. Bazı meslek dallarında mecburen bütün gün oturmak zorunda kalınmaktadır. Özellikle muhasebe elemanları, bankacılar, sigortacılar, müzisyenler, seramik sanatçıları, uzun süre araba kullanmak zorunda kalan şoförler, yazarlar, ressamalar, bilgisayar başında çok vakit geçiren kişiler, fabrika işçileri, montaj elemanları gibi bir çok meslek grubunda görülen boyun düzleşmesi bir meslek hastalığıdır.
Skolyoz gibi iskelet hastalıkları kaynaklı olabileceği gibi, kemik erimesinden de kaynaklanabilmektedir.
Özellikle kadınlarda görülen boyun düzleşmesi başı öne doğru eğerek yapılan el işlerinden kaynaklıdır. Çok el işi yapan kişilerde görülen boyun düzleşmesinin nedeni öne doğru bakarak çok fazla süre oturmaktır. İnce el işçiliği isteyen el işlerinin yapımında mecburen dikkat gerektirdiği için uzun süreler yapılan el işleri boyun düzleşmesine neden olmaktadır. Eğer çok oturulmuş ise kalkıp yürümeli ve bir müddet el işine ara vermek gereklidir. Evde bazı basit hareketler yaparak boyun kaslarını kuvvetlendirmek gereklidir. Sizler için aşağıda evde yapabileceğiniz, basit boyun düzleşmesine iyi gelen hareketleri anlattık.
Genelde boyun düzleşmesi stres kaynaklı bir hastalıktır. Aşırı gerilen sinirler yüzünden de olmaktadır. Bu hastalık çok sinirli, stresli, hassas, alıngan kişilerde de çok fazla görülmektedir. Fıtık ve benzeri omurilik sorunları aşırı gerilmelerden dolayı yaşanmaktadır. Çok üzüntü ve stres altında olduğunuz dönemlerde rahatlamak amaçlı bir şeyler yapmak çok faydalıdır. Unutulmamalıdır ki sadece kendi vücudunuza zarar vermektesiziniz.
Boyun darbe almış ise yada zorlanmış ise bu durumdan dolayı da boyun düzleşmesi yaşanabilmektedir. Kaza geçirenlerde, dış etkenli darbelerde bu durum görülmektedir. Bu durum sonrasında hemen fizik tedavi başlanır ise çok faydalı olmaktadır.
Boyun düzleşmesinde hareket kadar uyumak ve dinlenmekte çok önemlidir. Uygun bir yastık ve yatak boyun düzleşmesi için çok önemlidir. Sağlıksız yataklar ve yastık kullanımı boyun düzleşmesi nedenleri arasındadır.
Kilo maalesef boyun düzleşmesi nedenleri arasındadır. Aşırı kilolu kişilerde boyun düzleşmesi çok fazla yaşanan bir durumdur. Kilolu olmak bir çok hastalığa neden olduğu gibi kemik yapısının bozulmasına da nedendir.
Islak saç boyun üzerinde kötü etkiler yapmaktadır. Özellikle soğuk havalarda ıslak saç ile dışarı çıkmak ve boyun kaslarının soğuktan gerilmesi zaman içerisinde boyun düzleşmesine neden olur. Çok fazla etkisi olmasa da devamlılık gösteren durumlar boyun düzleşmesine diğer etkenler ile birlikte etki etmektedir.
Boyun Düzleşmesi Tedavisi
Boyun düzleşmesi çekilecek olan röntgen veya MR filmiyle çok net şekilde belirlenmektedir. Doktorunuz bu tetkikleri istemeden önce fiziksel bir muayene edecektir. Muayene sırasında başınızı öne arkaya doğru ne derecede yatırabiliyorsunuz, iki yana doğru ne derecede çevirebiliyorsunuz ona bakılır. Boyun çevresinde bir hassasiyet olup olmadığına bakılır. Boyun ve omuz kaslarında bir spazm var mı bakılır. El ve kollarda yaşanan bir his kaybı var mı, ellerde uyuşma ve güç kaybı yaşanıyor mu kontrol edilir. Doktorunuz bu muayene neticesinde sizden röntgen ve MR filmi isteyerek boyun düzleşmesinin derecesine bakar ve uygun tedaviye karar vermektedir.Boyun düzleşmesi tedavisi, düzleşmenin omuriliğe ve sinir köklerine baskı olup olmadığına göre değişmektedir.
Sinirlere baskı söz konusu değil ise boyun kaslarını güçlendirmek için boyun egzersizleri yapmanızı, ağrıları hafifletmek için boyunluk veya kas gevşetici, ağrı bantları ve ağrı kesici ilaç kullanmanızı reçete edebilir. Omurilik ve disklerin durumuna göre sizi Fizik tedavi uzmanına yönlendirerek fizik tedavi almanızı önerebilir. Boyna sıcak uygulama ile birlikte gürültüsüz, az ışık gören yerde uyumanız tavsiye edilir.
Boyun düzleşmesi tedavisinde düzleşme sabitleşmiş ve ilerleme göstermiyor ise herhangi bir nörolojik soruna yol açmıyorsa cerrahi operasyon yapılmasına gerek duyulmayabilir.
Boyun düzleşmesinden dolayı omuriliğe baskı varsa ve buna bağlı olarak vücudun çeşitli noktalarda güç kaybı görülüyorsa ameliyat söz konusu olabilir. Boyun düzleşmesi ameliyatları bu bölgede çok fazla sinir olması nedeni ile çok riskli ameliyatlardır. Bir kez düzleşme gösteren boyunun bir daha eskisi gibi olma şansı yoktur. Ameliyatın amacı boyun bölgesindeki omuriliğe baskıyı azaltmak ve düzleşmenin ilerlemesini önlemektir. Çekilen ağrıların ve şikayetlerin minimuma indirilmesini sağlamaktır.
Boyun düzleşmesi tedavisi yöntemleri nöral tedavi, fizik tedavinin bazı metotları, McCanzy metodu, hidroterapi yöntemi en çok kullanılan yöntemler arasındadır. Hidroterapi yönteminde havuz içerisinde tedavi yöntemidir. Su içerisine baş bölgesine kadar girilir ve omurların açılması sağlanır. Su tedavisi de denen bu yöntem ile sinirlere baskı azaltılarak ağrıların geçmesi hedeflenmektedir. Fizik tedavi ve Hidroterapi yöntemleri boyun düzleşmesi tedavisinde çok faydalıdır.
Boyun Düzleşmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur
Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse bir çok soruna yol açabilmektedir. Öncelikle boyun düzleşmesi ilerleyerek boyun fıtıklarının yol açılmasına neden olmaktadır. Boyun düzleşmesi neticesinde boyun kireçlenmesi oluşur. Boyun sinirlerine baskı yapan düzleşme kol, bacak özellikle ellerde uyuşma, karıncalanma ve his kaybı yaşanmasına neden olur. Baş ağrısı, boyun ağrısı ve kulak çınlaması dayanılmaz hale gelebilir. Yürürken denge kayıpları, düşme, yürüme güçlüğü, yapılan el becerilerinde hareketlerin yapılamaması sonucu yetersizlik oluşmaktadır.Baş dönmesi, Mide bulantısı, Boyunda tutulma, Halsizlik ve kendini hep bitkin hissetmek, Çene ağrısı, Çabuk yorulma, Tansiyon yüksekliği, Gergin ve stresli olmak, Uykusuzluk ve rahat uyuyamama, Zihin bulanıklığı, Konuşma bozukluğu, Konsantrasyon zorlanması, Bulantı, Alınganlık, Unutkanlık gibi şikayetlerin yaşanmasına neden olur.
Boyun Düzleşmesi Olmaması İçin Alınacak Tedbirler
- Uzun süre bilgisayar başında kalmamalı, eğer kalmak gerekiyor ise duruş şeklimize dikkat etmeliyiz.
- Ağır yük kaldırmamalı mümkünse kaldırılacak yükü tek kolla değilde ağırlığı dengeli olarak taşımalıyız.
- Saçları kurutmadan dışarı çıkmamalı, ıslak saçla uyumamalısınız.
- Stresten ve bizi üzecek olaylardan kendinizi uzak tutarak gerilmemelisiniz.
- Klima önünde çok durmamalı cereyanda ve hava akımının yoğun olduğu yerlerde boynunuza dikkat etmelisiniz.
- Göz bozukluklarında okumak için daha çok eğilme eğilimi gösterdiğimiz için göz rahatsızlığınız var ise tedavi olmalısınız.
- Boyun bölgeniz için uygun yastık kullanmalısınız.
- Düz ve sırt üstü yatmak yerine yan şekilde yatmayı tercih etmelisiniz.
- Boyun bölgenizi rahatlatacak yağlar ile boynunuzu yatmadan önce ovarak rahatlatmalı ve o şekilde yatmalısınız.
- Boyun kaslarını kuvvetlendirecek boyun egzersizleri yapmanız çok önemlidir. Özellikle yüzme, plates gibi sporları yapmak çok faydalıdır. Boyun kaslarını kuvvetlendirecek olan germe ve esnetme hareketlerinin mutlaka yapılması gereklidir.
Boyun Düzleşmesine İyi Gelen Hareketler
Evde çok basit hareketler ile boyun düzleşmesine engel olabilirsiniz. Öncelikle boyun kaslarını kuvvetlendirmek ve esnetmek boyun için çok önemlidir. Boyun düzleşmesine iyi gelen hareketler devamlı yapılırsa boyun için çok faydalı olmaktadır. Devamlılık gösterilmeyen hareketlerin çok faydası yoktur.Başınızı daireler çizerek döndürün. Bu hareket başınızın çalışmasını sağlayacaktır. Önce sağa 10 adet daire çizin sonrasında sola doğru 10 adet daire çizerek hareketi tamamlayın.
Yüzünüzü sağa doğru iyice çevirin ve içinizden 10'a kadar sayın. Sonrasında sola doğru çevirin ve gene içinizden 10'a kadar sayın. Bu hareketi gene 10 defa yaparak hareketi tamamlayın.
Başınızı omuzunuza doğru iyice gererek esnetin ve içinizden 10'a kadar sayın ve tekrar başınızı diğer omuzunuza doğru iyice esneterek gene 10'a kadar sayın. Bu hareketi de 10 defa tekrarlayın. Boyun düzleşmesini engellemek amaçlı bu hareketleri yaparsanız boyun kaslarınız gerilmiş ve esnemiş olacaktır. Boyun kaslarınızın kuvvetlenmesine bu hareketler ile yardımcı olursunuz. Çok daha detaylı verdiğimiz boyun düzleşmesi egzersizleri makalemizde düzleşme olduktan sonra tedavi amaçlı yapılacak hareketleri bulabilirsiniz.
Boyun Düzleşmesi Bitkisel Tedavi
Öncelikle boyun düzleşmesi bitkisel tedavi için ağrı kesici yağlar çok faydalıdır. Ağrı kesici yağların başında da ada çayı yağı diğer adı ile acı elma yağı gelmektedir. Tek başına cilde sürülmeyen yağ mutlaka inceltilerek kullanılmaktadır. Susam yağıda, ağrı kesici yağlardandır ve tek başına da kullanılabileceği gibi ikisi birden de kullanılır ise çok faydalı olur. Ada çayı yağı ve susam yağını aynı ölçülerde karıştırarak boynunuza sürerseniz ağrıların azaldığını göreceksiniz.Öncelikle boyun düzleşmesi soğuk sevmez ve bu bölgenin sıcak tutulması gereklidir. Dışarı çıkarken mutlaka soğuktan boynunuzu korumalısınız. Rüzgarlı alanlarda boynunuza bir atkı sarmanız çok yerinde olur.
Kekik yağı ağrı kesici yağlardandır ve boyun bölgesini bu yağ ile ovarak yumuşatırsanız ağrıların hafiflemesinde çok faydalı olacaktık. Kekik yağı cildinizi eğer yakarsa sürmeden biraz zeytinyağı yada badem yağı gibi yumuşak yağlar ile incelterek sürebilirsiniz. Antiseptik yağlardan olan kekik yağı deri tarafından çekilerek buradaki ters giden oluşumların iyileştirilmesinde çok faydalıdır.
Nane yağı özellikle bel ve boyun bölgelerine ağrıların hafiflemesi ve kasların gevşemesi amaçlı sürülür. Çok faydası olan bu yağ özellikle sürüldükten sonra üzerine bir tülbent konur ise boyun daha sıcak tutulmuş ve buradaki kaslar gevşemiş olurlar.
Beyaz lahana yaprağını sıcak su üzerinde bir kaç kez batırıp çıkarın ve yumuşamasını sağlayın. Sıcağı sıcağına boynunuza sardığınız lahana yaprağı buradaki ağrıların geçmesinde ve sinir köklerindeki baskıdan dolayı oluşan hassasiyetin azalmasına yardımcı olacaktır.
Lavanta yağı çok iyi bir ağrı kesici yağdır ve boyun bölgesine sürülür ise boyun ağrılarını gidermekte, boyun kaynaklı kas gerginliğinin giderilmesinde ve boyun hassasiyetinin azalmasında çok faydalıdır.
Karanfil yağı ile boyun ovulur ise ağrıların geçmesinde çok faydalı olacaktır. Ağrı kesici özelliklerinin yanında oradaki hassasiyet içinde çok faydalıdır.
Vicks ağrı kesici özelliği ile ağrılı bölgeye sürüldüğünde buradaki hassasiyetin hafiflemesinde çok faydalıdır. Boyun kaynaklı kas gerginliğini almaktadır.
Zencefil ve zencefil yağı çok iyi bir ağrı kesicidir. Zencefil yağını boyna ovarak sürülür ise bu yağ aynı zamanda deri tarafından emilir ve antiseptik özelliği ile zorlanan, darbe gören sinir köklerini de besleyerek ve buradaki iltihaplanma var ise tedavi ederek çok büyük faydalar sağlar. Yalnızca ağrı kesici özelliği ile değil iyileştirici özelliği ile burayı tedavi etmekte çok faydalıdır.
Papatya yağı doğal ağrı kesici yağlardandır ve ağrılı olan boyun bölgesi papatya yağı ile ovularak masaj yapılır ise buradaki ağrı hafifler ve eklemler içerisindeki hassasiyet hafiflemiş olur.
Düzleşen bölgenin geriye dönüşü mümkün değildir. Düzleşme sinir köklerine baskı yaptığı için burada ağrılar ve hassasiyetler oluşmaktadır. Özellikle boynun omuzla birleştiği bölge ve sırta vuran ağrılan yoğun yaşanmaktadır. En azından ağrıların giderilmesi, boyun düzleşmesinin ilerlemesini önlemek amaçlanmaktadır. İlerlemeyi durdurmak ve bu bölgede ilerlemelerden dolayı fıtık ve kireçlenme olmaması için dediğimiz yağlarla ovmak bu bölgeyi yumuşatacak ve hassasiyetin oluşmasının önüne geçebilecektir. Ağrıların alınmasında da çok faydalı olmaktadır. Ama boyun düzleşmesi bitkisel tedavi yollarında öncelik ilerlemeyi durdurmak ve buradaki ağrılar, kaslardaki gerginliğin alınması ile hassasiyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.
YORUM EKLE