Boyun Düzleşmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir - kadinvsaglik.com

Boyun Düzleşmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir

Boyun Düzleşmesi Nedir

Boyun Düzleşmesi Nedir

Boyun düzleşmesi, boyun omurgasının bozulması hastalığıdır. İskeletin ve omurganın dengede durabilmesi için oluşmuş pek çok kıvrım bulunmaktadır. Bu kıvrımlar boyun ve bel kısmında dışarıdan bakıldığında da görülen belirginliktedirler. Boyun bölgesindeki kıvrımlar baş bölgesinin dengede kalmasını sağlamaktadır. Bel bölgesindeki kıvrımlar ise vücudun alt bölgesinin dengede kalmasını sağlarlar. Boyun omurgası C şeklindedir ve C nin alt kısmı sırt bölgesinden başlamaktadır. Üst kısmı ise başın arkasına kadar uzanmaktadır. C şeklindeki boyun omurgasındaki kıvrımlar zamanla düzleşerek I şeklini almaktadır. Kıvrımını kaybeden boyun omurgası zamanla düz bir hat almaya başlar.
Duruş bozukluğu yaratan boyun düzleşmesinde, boynun öne doğru bir kavisle durmasına neden olur. İnsan anatomisinin belirli bir duruş şekli vardır. Doğal duruşumuzu sağlayan ise iskelet yapımızın içerisindeki yumuşak disklerdir. Omurgamızdaki bu disklerin kayması yada şeklini kaybetmesi boyun düzleşmesine neden olur. Boyun düzleşmesi birden bire oluşabileceği gibi zamanla da oluşabilmektedir. Genelde uzun bir dönemde yavaş yavaş gelişen bir iskelet rahatsızlığıdır. Boyun düzleşmesinin bir çok nedeni vardır. Eğer erken fark edilip, tedavi edilmez ise daha ileriki safhası boyun bölgesinde oluşan fıtıklardır. Doğal duruş şeklinde olan boyun ve omurilik bağlantısı çok hassas bir tabakadan oluşmaktadır. Yumuşak ve kavislerden oluşan bu hassas tabakada oluşan rahatsızlık beyne yeterli kan akımının gitmesini engellemektedir. Beyne yetirince kan gitmemesi çok büyük sorunlara yol açar. Birden bire değil fakat yıllar içerisinde kan akışının yetersizliği ile beyinde sorunlar oluşur. Öncelikle boyun düzleşmesi sebebi ile boyun bölgesinde ağrılar oluşur. Bu ağrılar sadece boyunda değil başta ve sırtta da olmaktadır. Birbirini tetikleyen ağrılar bu bölgenin bozulması ile meydana gelmektedir. Boyun düzleşmesi migren ağrılarına benzeyen baş ağrıları yapar. İleriki dönemlerde tedavi edilmez ise baş bölgesine yeterli kan akımı gitmemesi sonucunda nörolojik rahatsızlıklar yaşanmasına neden olur. Tedavi edilmeyen boyun düzleşmesi rahatsızlığı boyun bölgesinde kireçlenme sorununa neden olur. Kireçlenme yaşayan boyun iskeleti çok daha kötü problemlerle karşı karşıya demektir. Boyun düzleşmesi bir çok sorunu tetikleyen bir rahatsızlıktır denebilir.
Boyun Düzleşmesi Nedenleri

Boyun Düzleşmesi Nedenleri

Boyun düzleşmesi nedenleri öncelikli olarak duruş bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Genelde gençlerde şimdilerde daha fazla görülen boyun düzleşmesi çok bilgisayar başında kalma kaynaklıdır. Aşağı doğru bakarak ders çalışma ve kitap okuma alışkanlıkları da buna etkendir. Çalışma hayatında çok oturarak iş yapan kişilerde de görülmektedir. Bankacılar, gazeteciler, muhasebe elemanları, yazarlar, müzisyenler, ressamlar, seramik sanatçıları, fabrika işçileri, uzun süre araba kullananlar, montaj elemanları gibi bir çok meslek dalında çalışan kişilerde de boyun düzleşmesi görülmektedir.
Osteopoz kemik erimesi hastaları, kemiklerin incelmesinden dolayı boyun düzleşmesi yaşayabilirler.
Stres altında yaşayan kişiler, mükemmeliyetçi, her şeyin eksiksiz olmasını isteyen, aşırı hassas, duygusal kişilerde de sinirlerin gerilmesi kaynaklı boyun düzleşmesi yaşanmaktadır.
Aşırı şişmanlık da boyun düzleşmesine neden olmaktadır.
Uygun yastık kullanmama, sağlıksız yatakta uyuma da neden olabilmektedir.
Boynun darbe alması, zorlanması, incinmesi gibi dış etkenlerde boyun düzleşmesi nedenlerinden olabilir.
Sürekli başını aşağı doğru tutarak el işi yapmakta kadınlarda boyun düzleşmesine neden olmaktadır.
Skolyoz gibi iskelet rahatsızlıkları, ıslak saçla dışarı çıkmak veya saç kurutmadan uyumak boyun düzleşmesi nedenlerindendir.

Boyun Düzleşmesi İçin Hangi Doktora Gidilir

Öncelikle Ortopedi bölümüne gidilmelidir. Ortopedi doktoru sizin tetkiklerinizi yaptıktan sonra Fizik Tedavi bölümüne yönlendirecektir. Boyun düzleşmesi için yapmanız gereken egzersizler size verilecek ve bazı alınması gereken önlemler uygulanacaktır. Ortopedik yastık, ağrıları azaltmak amaçlı ağrı kesici, ağrı bantları ve kas gevşetici ilaçlar, gerekli görülür ise stres azaltmak amaçlı antidepresan ilaçlar, bazı sporlarla da boyun kaslarınızın kuvvetlenmesi sağlanmaktadır. Boyun düzleşmesi tedavisi ile ilgili yazdığımız malkalemizde tedavilerin nasıl yapıldığınız ayrıntılı anlattık. Boyun düzleşmesi egzersizleri ile yazılan makalemizde de tek tek yapılması gereken egzersizleri tarif ettik.
Boyun Düzleşmesi Belirtileri

Boyun Düzleşmesi Belirtileri

Boyun düzleşmesi belirtilerine sahipseniz mutlaka gerekli tedaviyi yaptırmanız gerekmektedir. Boyun düzleşmesi sinsice ilerleyen hiç farkında olmadan yaşanan ağrılarla anladığınız bir rahatsızlıktır. Düzenli spor yapan kişilerde çok görülmeyen genelde çok oturmak zorunda kalan kişilerde rastlanan bir problemdir. Bu rahatsızlığın başlaması ile birlikte vücutta bir çok yerde problemler çıkmaktadır. Bunun nedeni ise tüm vücudun sinir sisteminin ve kan dolaşımının boyun içerisinden geçmesidir. Boyun içerisinden geçen bu sinir kökleri üzerinde oluşan baskı neticesinde iç organlara yeterli sinyaller gönderemeyeceklerdir. İç organlarda da bozulmalar yaşanmasına neden olacaktır. Beyne giden kan dolaşımını çok kötü etkileyen bu baskı neticesinde beyne yeterli kan akımı sağlanmamaktadır. Birden bire olmasa da zamanla beyin damarların da problemler ve beyinde nörolojik rahatsızlıklar yaşanmasına neden olabilmektedir. Aslında ihmali son derece sakıncalı bir rahatsızlıktır. Boyun düzleşmesinden  ne olur dememek, bir çok rahatsızlığın sebebi olmasına izin vermeden tedbiri almak gereklidir. Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Duruş Bozukluğu: Boyun düzleşmesi yaşayan kişilerin boynu öne doğru gelmesi boyun düzleşmesinin en belirgin belirtilerindendir. Dışarıdan bakıldığında gözle görülecek kadar belirgin duruş bozukluğu yaşanabilmektedir.
Ağrı: Boyun düzleşmesi yaşayan kişilerde ağrı çok fazla görülmektedir. İlk başlarda her zaman ağrı yaşanır denemez. Ağrıların yaşanması düzleşmenin ilerlemesi ile birlikte sinirlere baskı yapması ile ortaya çıkan belirtilerdir. Ağrı genelde boynun sırtla birleştiği noktada yada çok az altında olmaktadır. Bu noktadaki ağrılar baş geriye doğru yatırıldığında daha çok şiddetlenmektedir. Bunun yanında boynu tutan kaslarda da ağrılar yaşanabilmektedir.
Boyun Hareketlerinde Azalma: Boyun düzleşmesi sorunu yaşayan kişilerde boyun hareketlerinde kısıtlamalar ve azalmalar görülmektedir. Boynu sağa veya sola tam olarak çevirememe durumu yaşanır. İleri safhalarda sabit bir şekilde ağrı yaşamadan duramama olmaktadır.
İleri Boyun Düzleşmesi Belirtileri :İlerlemiş boyun düzleşmesinde omuriliğe ve sinir köklerinin baskıya maruz kalması neticesinde aşırı ağrılar yaşanır. Bilindiği gibi beyne giden tüm sinirler boyundan geçmektedir. Bu baskı hangi sinir kökü üzerinde ise o bölgede aşırı ağrı, uyuşma ve karıncalanma olmaktadır. Genelde bu kol ve bacak bölgelerinde uyuşma, karıncalanma gibi his kayıpları ile kendini göstermektedir. Aşırı sırt ve baş ağrıları da ileri boyun düzleşmesi belirtilerindendir.
Diğer İleri Boyun Düzleşmesi Belirtileri: Baş dönmesi, Mide bulantısı, Kulak çınlaması, Boyunda tutulma, Halsizlik ve kendini hep bitkin hissetmek, Çene ağrısı, Çabuk yorulma, Tansiyon yüksekliği, Gergin ve stresli olmak, Uykusuzluk ve rahat uyuyamama, Zihin bulanıklığı, Konuşma bozukluğu, Konsantrasyon zorlanması, Bulantı, Alınganlık, Unutkanlık ileri derecede boyun düzleşmesi belirtilerindendir.
Boyun düzleşmesinde iç organları besleyen sinir sistemi olan vagus gerilir ve iç organların çalışmasının bozulmasına neden olur. Çok ilginç bir şekilde kalpte çarpıntı, midede şişkinlik, kabızlık, nefes alamama, sindirim sisteminde bozulmalar ve gaz gibi bir çok sorun yaşanmaktadır.

Boyunda Kireçlenme Ve Düzleşme Belirtileri

Boyun düzleşmesi ilerleme dönemlerinde kireçlenme yapmaktadır. Oynamayan eklemler arasında kireçlenme olduğundan bu kireçlenmeler hem boynunuzu oynatamamanıza hemde aşırı ağrılara sebep olur. Ancak fizik tedavi ile geçebilen kireçlenme şikayetinde boynun sıcak tutulması ve her gün boyun düzleşmesi egzersizlerinin düzenli yapılması şarttır. Yapılan egzersizler ile kireçlenme olan yerler açılacak ve boyun daha rahatlayacaktır.
Boyun Düzleşmesi Ağrıları Nerelere Vurur?

Boyun Düzleşmesi Ağrıları Nerelere Vurur?

Boyun bölgesi tüm vücudun sinir sisteminin geçtiği en önemli noktadır. Boyunda oluşan bir rahatsızlık tüm vücudu etkilemektedir. Boyun düzleşmesi boyundan geçen bir çok sinir köküne baskı yapabilmektedir. Hangi sinir köküne denk geliyor ise o bölgede şiddetli ağrılar, his kaybı, uyuşma ve karıncalanma yaşanmaktadır. En sık sorulan sorular ve en yaygın boyun düzleşmesi belirtileri şunlardır.

Boyun Düzleşmesi Baş Döndürür mü?

Boyunda oluşan düzleşme baş dönmesi ve denge kaybı yaşanmasına neden olmaktadır. Yürüyüş bozukluğunun yanı sıra sersemlik, zihin bulanıklığı da yaşanmasına sebep olmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Baş Ağrısı Yaparmı?

Özelikle baş ağrısı en belirgin belirtileri arasındadır. Enseden başa doğru oluşan ağrılar çok yoğun ve bir türlü geçmeyen ağrılardır. Çünkü düzleşme neticesinde diskler sinirlere baskı yapıyor ve bu baskı yer değiştirmediği için devam ediyordur. Öncelikle ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar bu ağrıları bir müddet dindirse de mutlaka tedavisi şarttır. Boyun egzersizleri yapılarak, fizik tedavi uygulaması alınarak bu baskıların azaltılmasına gayret göstermek gereklidir.

Boyun Düzleşmesi Sırt Ağrısı Yaparmı?

Boynun birleştiği sırt bölgesinde yoğun ağrılar yaşanmaktadır. Özellikle çok oturulduğunda, aşağı doğru çok bakıldığında, hareketsiz kalan işler yapıldığında bu ağrılar daha şiddetli hale gelmektedir. Sırtın her iki tarafında ağrı yapabilir. Sırt ağrıları için mutlaka tedavi şarttır. Özellikle su terapisi denen  Hidroterapi tedavisi boyun düzleşmesinin tedavisinde çok önemlidir. Boyun sıcak tutulmalı ve ağrı kesici yağlar ile ovularak tedavi edilmelidir. Mutlaka her gün düzenli egzersizler yapılmalıdır.

Boyun Düzleşmesi Kulak Ağrısı Yaparmı?

Boyun düzleşmesinde boyun kasları çok fazla gerilmektedir. Sinirler çok yıpranmaktadır. Baş ağrısı, mide bulantısı, kulak çınlaması, baş dönmesi ve özellikle kulak ağrısı çok fazla yaşanmaktadır. Baş bölgesi olması gereken yerde değildir ve zamanla oluşan bu kayma neticesinde sadece düzleşmenin olduğu yer değil vücutta bir çok organ bununla birlikte rahatsızlanmaya başlayacaktır. Yeterli kan akımı beyne gitmemeye başlayacak ve beyinde bir çok nörolojik hastalığa da sebep olacaktır.

Boyun Düzleşmesi Kulak Çınlaması Yaparmı?

Kulak çınlaması en çok görülen boyun düzleşmesi belirtilerindendir. Sebepsiz ve devamlı oluşan kulak çınlaması boyun eğriliği ile alakalıdır. Boyun düzleşmesi tedavisi ilerlemesini engelleme yönündedir. Yapılan egzersizler ve fizik tedavi ile boyun düzleşmesinde bir rahatlama sağlanmaktadır. Bununla birlikte boyun düzleşmesi belirtilerinden kulak çınlamasında da bir rahatlama sağlanmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Kol Ağrısı Yaparmı?

Boyun düzleşmesinde özellikle kol ağrıları çok olmaktadır. Kol bölgesinde uyuşmalar, ellerde his kayıpları yaşanmaktadır. Parmaklarda karıncalanma gibi bir çok kol problemi yaşanmasına neden olmaktadır. Zamanla bu düzleşmenin ilerlemesi ile birlikte sinir köklerine baskı daha da artacak ve bu baskı neticesinde elinize aldığınız eşyaları düşürür duruma geleceksiniz. Elde his kayıpları ve eşya taşıyamamaya neden olacaktır. Kola vuran ağrı çok şiddetlidir. Ağrı kesici merhem ile boyun bölgesi bol miktarda ovulmalı ve mutlaka fizik tedavi yaptırılmalıdır. Fizik tedavi ile bu bölgeye olan baskı azaltılmaya çalışılmaktadır. Çok başarılı sonuçlar alınan fizik tedavi yöntemlerinde güç kayıpları ve ağrıların azaldığı görülmektedir.

Boyun Düzleşmesi Mide Bulantısı Yaparmı?

Baş dönmesi, mide bulantısı gibi  bir çok rahatsızlığı yapmaktadır. Sadece mide bulantısı değil unutkanlık, zihin karışıklığı, kendini bir işe verememe, konsantrasyon eksikliği gibi bir çok rahatsızlık gözlenmektedir. Mide sorunları yaşanmasına neden olan düzleşme midede şişkinlik, kabızlık, nefes alamama, sindirim sisteminde bozulmalar ve gaz gibi bir çok sorun yaşanmaktadır. Mide bulantınızın çok olduğu dönemlerde boyun ovularak masaj yapılmalıdır ve temiz havaya çıkılmalıdır. Boyun sıcak tutulmalı ve mümkün ise kısa bir yürüyüş yapılmalıdır. Bu gibi şikayetlerin çok olduğu dönemlerde mutlaka doktora gidilerek tedaviye başlanmalıdır.
Merdiven çıkarken diz ağrısı neden olur? diz ağrısı sorunu yaşayanlar için yazdığımız makalemizde bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok