Merdiven Çıkarken Diz Ağrısı Neden Olur - kadinvsaglik.com

Merdiven Çıkarken Diz Ağrısı Neden Olur

Merdiven Çıkarken Diz Ağrısı Neden Olur
Merdiven çıkarken oluşan diz ağrıları genelde ilerlemiş yaşlarda görülmektedir. Diz ağrısı çok görülen ağrı çeşitlerinden olup özellikle merdiven çıkarken olanı çok şiddetli ve dayanılmaz ağrı verir. Bir yere gitmek işkence gibi gelir ve çoğu zaman merdiven inip çıkmamız gereken yerlere gitmeyiz. Bu durum hayatımıza bir kısıtlama getirmektedir. Hayatı kısıtladığı gibi de çekilen ağrılar dayanılmaz boyuttadır.

 

Merdiven Çıkarken Diz Ağrısı

Merdiven çıkarken diz ağrısı çekmek diz kapağında problem var demektir.  Diz kapağı kıkırdağı zaman içerisinde bazı sebepler ile yumuşama göstermektedir. Bu genelde diz kapağına aşırı yük binmesinden kaynaklanmaktadır. Yumuşayan kıkırdağın altında sinir uçları vardır ve bu sinir uçları olması gerekenden daha belirginleşerek ağrı yapmaya başlar. Bu problem genelde her yaşta görülür. Yaşlılık hastalığı diye bilinse de her yaşta insanda diz problemleri yaşanmaktadır. Nedenlerini ve belirtilerini anlatmadan önce isterseniz dizin yapısını anlayalım ki bu şekilde nedenlerini anlamamız çok daha kolay olacaktır.

 

Dizin Yapısı
Dizin Yapısı

Uyruk Kemiği: İskelet sistemimizin en uzun ve güçlü kemiğidir. Kemiklerin en büyüğü unvanına sahip olan bu kemiğin çevresini kaslar sarmıştır. Bu kemik bizim hoplamamızı ve zıplamamızı sağlayan kemiktir.
Kuadriseps Kası:Vücudun dik durmasını sağlayan iskelet sistemimizde temel kastır. Bu kas sayesinde yürüyüşümüz daha düzgündür. Bu kas zayıflar ve eğik yürümeye sebep olur. Bu kasta oluşabilecek her hangi bir problem yürümeyi, merdiven çıkmayı zorlaştırır.
Diz Kapağı Kemiği: Diz kapağı kemiğinin diğer adı da patella'dır. Diz eklemi üzerinde kolayca kayan bu kemik bizim kolay hareket etmemizi sağlar. Dış etkenlerden menüsküsü ve bağları koruma görevi olan diz kapağı kemiği bacak hareketlerinin gerçekleşmesini sağlayan destek noktasıdır.
Arka Çapraz Bağ: Diz ekleminin hareketlerini ve düz durabilmesini sağlayan bir bağ çeşididir. Zedelenme olasılığı ön çapraz bağlara göre daha düşüktür ve daha az acı hissi olur.
Ön Çapraz Bağ: Ön çapraz bağlar en çok darbe alan ve en çok zedelenen bağlardır ve genelde sporcular daha çok bu bağlardan yaralanırlar. Ön çapraz bağlar bacağın ileri geri hareketlerini sağlar.
İç Menisküs:  Vücudun ağırlığını dizlere eşit miktarda dağılmasını sağlayan ve diz kemiklerinin eklem yüzlerini uyumlu hale sokma görevini edinen kıkırdağımsı yapıdır. Dizlere binen ağırlığın eşit dağılımını sağlar ve dizleri koruma görevini üstlenir. Genelde sporcularda oluşan menisküs yırtılması rahatsızlığı bu bölgede oluşur. Bu oluşum C şeklindedir.
Dış Menisküs: İç ve dış menisküs aynı görevi yaparlar ve eklem sıvısının eşit dağılımını sağlarlar.
İç Yan Bağ: İç yan bağlar dizin yapısını sağlamlaştırmakta ve dizin içe ve dışa kontrolsüz açılmasını engeller. Çapraz bağlarla birlikte dizi koruma görevini edinirler.
Dış Yan Bağ: İç yan bağ ile aynı görevi yapmaktadır.
Fibula Kemiği:  Kaval kemiğini dize bağlayan ek kemiktir.
Tibia Kemiği: Bacaktaki ana kemiklerdendir ve bacak duruşunu sağlar.

 

Merdiven Çıkarken Diz Ağrısı Neden Olur

Dizin yağısı baktığımız da eğilme, bükülme, doğrulma, hoplama gibi aktiviteleri yapmamızı sağlayan bir eklemdir. Bazı hareketler sonrasında bu eklem noktasında bazı zorlanmalar oluşur ve bu eklem zorlanmaları ağrılar yapabilir. Biz bu ağrılara diz ağrısı demekteyiz. Genelde merdiven çıkarken oluşan diz ağrıları bizi en çok rahatsız eden diz ağrılarıdır. Çoğu diz ağrısına dayanabilirken merdiven çıkarken oluşan diz ağrıları dayanılmaz ağrılar olmaktadır.

 

Merdiven İnip Çıkarken Diz Ağrısı

Diz ağrısının nedeni genelde aşırı kilolu olmak yada yanlış bir hareket sonucu dizde rahatsızlık oluşturmaktır. Kilonuz boyunuz ile doğru orantıda ise dizler bu kiloyu rahatlıkla taşır fakat kilonuz boyunuz ile doğru orantıda değil ise diz bu kiloyu taşımakta zorlanır. Önceleri diz bağları kilodan zorlanır ve zamanla yırtılmalar oluşur. Aynı anda iç menüsküs yırtılmalarına da sebep olur. Dış menüsküs yırtılmasına da sebep olan bu durum ile kemikler birbirine değmeye ve kireçlenmeler oluşmasına sebep olur. İşte bu durumda diz ağrısını ve özellikle merdiven çıkarken diz ağrısı neden olur sorusunu yanıtlıyor. Aslında bu durum bir sebep sonuç ilişkisidir. Diz içerisindeki her problem kilo ile alakalı da olmayabilir. Dize alınan bir darbe de bu sonucu doğurabilir. Yanlış yapılmış bir hareket sonucu da diz bağlarında ve menüsküste yırtılmalar yaşamak mümkündür. Genelde futbolcu hastalığı olarak bilinen menisküs yırtılması eğer tedavi edilmez ise kemiklerin birbirine değmesine ve kemiklerde aşınma olmasına sebep olur. Kireçlenme bu bölgede kaçınılmaz olacaktır.

 

Dizlerde Sıvı Kaybı

Dizdeki menüsküsler bazen görevlerini doğru yapamazlar ve bu durum dengesiz sıvı dağılımı olmasına sebep olur. Diz hareketleri esnasında uyluk kemiği ile tibia kemiği diz sıvısındaki azalma nedeni ile birbirine sürter. Bu hareketler sırasında menisküste de ciddi yıpranma ve aşınmalar oluşur. Bu sebeple de merdiven inip çıkarken diz ağrısı yaşanmasına sebep olur. Bu ağrı sanki dizde kilitlenme oluyor hissi doğurur. Bu ihmale gelmeyecek bir problemdir ve mutlaka tedaviye başlamak gerekir.
İlerleyen yaşlarda diz sorunları yaşanmamasını spor yaparak önleyebilirsiniz. Kasların kuvvetlenmesi doğabilecek bu problemleri gidermekte çok önemlidir. Kuvvetli kas yapılarında bu problemler çok daha az görülür.

Hiç yorum yok