Ağrı Bandı Ne İşe Yarar - kadinvsaglik.com

Ağrı Bandı Ne İşe Yarar

Ağrı Bandı Ne İşe Yarar

Ağrı Kesici Bant Nedir

Ağrı kesici bantlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ağrı kesme amaçlı kullanılmaktadır. Bilindiği üzere bir yerimiz ağrıdığında ağrı kesici içeriz ve bu ağrı kesiciler tüm vücudu etkileyen ilaçlardır. Bir baş ağrısı şikayetinde içtiğimiz bir ağrı kesici tamamen tüm vücuda dağılarak etki gösterir. Ağrı kesici bantların avantajı ise ağrı olan yere yapıştırılır ve sadece oradaki ağrının geçmesini sağlar. Vücudun diğer organları ilacın etkisinde kalmamış olur. Ağrı kesici bantları genelde sporcular kullanmaktadır. Ağrı kesici bantlar kasların kasılmasını ve gerginliğini azalttığı için hareket kabiliyetini de arttırmaktadır. Daha rahat hareket etme imkanı sunan ağrı bantları kişilere günlük yaşamlarını daha kaliteli hale getirmektedir. Ağrı kesici bantlar bir çok ağrı şikayetinde de alternatif ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Özellikle bel fıtığı, boyun fıtığı, diz ağrıları, kalça ağrıları ve kireçlenme şikayetlerinde kullanılır. İskelet sistemini etkileyen tüm ağrı şikayetleri için çok etkilidir.


Ağrı Bandı Nereye Yapıştırılır?

Ağrı bantları tüysüz olan ve ağrının olduğu hemen hemen her yere yapıştırılır. Yapıştırıldıktan sonra elle ıslatılarak yapışkanlığının arttırılması sağlanır. Fizyoterapistler tarafından bir çok teknik ile yapıştırılan bu bantların yapıştırılması esnasında germe ve yapıştırma teknikleri vardır. Ağrı bantları ağrılı bölgeye fizyoterapistlerin belirledikleri ölçülerde yapıştırılır.


Ağrı Bandı Çeşitleri

Ağrı bantları 2 çeşittir
  • Fizyoterapistlerin kullandığı ağrı kesici etkide olan ağrı bantları
  • Kanser hastalarına verilen morfin etkili ağrı kesici bantlar.


Ağrı Bandı Nasıl Kullanılır?

Ağrı bantları ağrının olduğu her yere uygulanabilmektedir. Ağrı kesici bantlar yapıştıkları ağrılı gölgeye uyuşturucu etki gösteren ilaç salgılayarak oradaki ağrıyı kesme işlemini yapar. İlaç hızlı bir şekilde kana karıştığı için çok dikkat edilerek uygulanması gerekir. Değişik bantlama yöntemleri ile fizyoterapistler tarafından uygulanan bantlama teknikleri ile kullanılır. Doktor tavsiyesi olmadan kullanmak doğru değildir. Genelde büyük ağrılar çeken kanser hastaları için uygulanılmaktadır. Kullanmadan önce küçük bir miktar keserek uygulama yapmak test açısından çok önemlidir. İlaç 5 gün ile bir hafta vücutta kalabilme özelliğine sahiptir. Kanser hastalarının kullandığı ağrı kesici bantlar ile fizyoterapistlerin kullandığı bantlar birbirinden farklıdır.

Ağrı Bandı Ne İşe Yarar?

  • Kanser hastalarında yoğun ağrılın dindirilmesi için kullanılır
  • Omuz ağrılarında, donuk omuz rahatsızlığında( İmpengement sendromu), omuz bölgesi kırıkları, tendiniz tedavisinde ağrı kesici olarak kullanılır
  • Dirsek ağrıları olan tenisçi dirseği yada golfçü dirseği adı ile bilinen hastalık tedavisinde uygulanır,
  • El ve el bileği ağrılarında, kırıklar, sinir yaralanmaları, tendom yaralanmalarında, 
  • Kalça hastalıkları, kalça çıkıklarında, kalça kırıklarında yoğun ağrılarda
  • Diz ağrılarında, menisküs yaralanmalarında, çapraz bağ ağrıları, diz bölgesi kırıkları, diz kapağı kayması, huzursuz bacak sendromlarında, lenflerde ödem gibi diz ağrılı hastalıklarda uygulanır.
  • Düşük ayak rahatsızlığı, düz tabanlık, topuk dikeni, aşil tendinit, bağ yaralanmaları gibi ayak bileği rahatsızlıklarında kullanılır.
  • Ağrı bantları iskelet hastalıklarında, bel fıtığı, boyun fıtığı, siyatik, omurga eğriliği, bel tutulması, boyun tutulması gibi çok ağrılı hastalıklarda ağrının azalması amaçlı kullanılmaktadır.
  • Zayıflamış kaslara destek olur ve güçlenmesini sağlar.
  • Kasların aşırı gerilmesini ve kasılmasını önleyerek rahatlama sağlarlar
  • Kan ve lenf dolaşımını arttırır ve vücut ısılarının akımında etkilidir.


Ağrı Bandı Yan Etkileri

  • Ağrı kesici bantların bilinen bir yan etkileri yoktur. Fizyoterapistler tarafından bir çok germe ve yapıştırma tekniği ile yapıştırılır.
  • Kanser hastaları için ağrı kesici bantlar  tehlikelidir ve diğer insanların kullanması yasaktır. Kanser hastasına özel olan bantlar sadece o kişi tarafından kullanılabilir. Eğer hastamızı kaybetmiş isek kalan bantları da yok etmemiz gereklidir. Bu bantlarda morfin olduğu için o bantların diğer kişiler tarafından kullanılması kesinlikle sakıncalı ve ölüm tehlikesi yaratabilir. Özellikle yaşlı ve çocuklardan bu bantlar uzak tutulmalıdır. Kanser ağrı bandı yan etkileri diğer bantlara göre çok daha fazladır ve sadece o kişiler için kullanılması gereklidir.
  • Alerjik reaksiyon gösterebildiği için alerjisi olan hastalar üzerinde ağrı kesici bantlar  kullanılmamalıdır.


Ağrı Kesici Bantları Kendimiz Uygulayabilir miyiz?

Evde bu bantları ağrılı bölgelere kendiniz uygulayamazsınız. Bu bantlar her kas için farklı uygulanmaktadır. Kaslara göre ayrı teknikler ile uygulanan bantlar değişik boylarda ve değişik kesme teknikleri ile uygulanmaktadır. Fizyoterapistler tarafından uygulanan bu bant yapıştırma teknikleri için ayrıca dersler verilmekte ve kurslar ile terapistlere uygulamaları gösterilmektedir. Bu uygulamaları bilmeyen bir çok fizyoterapist vardır. Bu uygulamaların derslerini alan fizyoterapistler tarafından uygulanabilir.


Renkli Ağrı Bantları

Ağrı bantları değişik renklerdedir ve bu renklerin birbirinden farklılıkları yoktur. Kişinin tercihine göre değişik renklerde yapıştırılmaktadır. Vücudunuz üzerinde hangi rengi görmekten mutlu olur iseniz o şekilde uygulanmaktadır.


Ağrı Bandı Uygulaması

  • Ağrı bandı yapışacak olan yer temiz ve yağsız olmalı bu yüzden ağrı bandı takılmadan önce bandın yapışacağı yer silinerek temizlenir.
  • Ağrı bandı uygulaması yapılacak olan yerdeki tüyler jilet yardımı ile tranşlanır. Ağrı bandı takılacak olan yer tüysüz olmalıdır.
  • Ağrı bantları acık yaralar üzerine uygulanmaz
  • Alerjisi olan hastaya uygulanmaz
  • Ağrı bandını yapıştırılan yerde egzaman gibi deri hastalığı var ise oraya uygulaması yapılmaz.
  • Ağrı bandının esneyebilme özelliği olduğu için dirsek gibi oynayan bölgelere çok rahatlıkla yapıştırılır.
  • Ağrı bantları değişik teknikler ile esnetilerek ve gererek farklı boyutlarda kesilerek fizyoterapistler tarafından uygulanır.
  • Bazı sporcular ağrı bantlarını hiç ağrıları olmasa dahi kaslarını güçlendirmek amaçlı takıyorlar.
  • Bantların arkalarında elastik bir bant var ve o bandı çekip ağrı bandını takıyorsunuz. Aynı yara bantlarında olduğu gibi uygulanıyor fakat uygulama teknikleri farklıdır. Bu teknikleri her fizyoterapist bile bilmiyor. Ağrı bandı için açılan kurslardan mezun olmuş fizyoterapistler bu konuda bilgi sahibidir.


Başarı Oranı Nedir? Ağrı Kesici Bantlar Faydalı mı?

  • Başarı oranı çok yüksek olan ağrı bantları sayesinde ağrılı bölge direk olarak ağrı kesiciyi aldığı için etkili bir şekilde tedavi oluyor. 
  • Diğer ağrı kesiciler tüm vücudu etkilerken ağrı bantları tek bir yer odaklı olduğu için daha etkili tedavi ediyor.
  • Kasları güçlendirme etkisi olduğu için  bu bantları özellikle sporcular bu yüzden daha çok tercih ediyorlar. 
  • Bel ve boyun fıtığında çok kullanılan bantlar etkili bir ağrı kesici olarak rahatlama sağlıyor.

2 yorum:

  1. Ağrı bandını nasıl kullanacağımı bilmiyordum sayenizde öğrendim teşekkür ederim.

    YanıtlaSil