Nefes Alırken Batma Nasıl Geçer - kadinvsaglik.com

Nefes Alırken Batma Nasıl Geçer

Nefes Alırken Batma

Nefes Alırken Batma

Nefes alırken batma nasıl geçer? Nefes alırken batma neden olur? Neden kaynaklanır. Derin nefes alırken kalbinizin üzerinde bir batma hissediyorsanız bu önemli bir durumdur ve mutlaka bir kardiyoloğa görünmeniz gereklidir. Nefes alırken batma hissi kalp bölgesinde, sol göğsünüzün üzerinde oluyor ise kalbinizde de bir yanma yada acı hissediyorsanız büyük ihtimalle kalple ilgili bir sorununuz var demektir. Batma hissi göğüste ve göğüs bölgesinde ise yemek borusu, akciğer, kaburga, kas, tendomlar ve sinir sistemi gibi organlar ile alakalı bir ağrı da olabilir. Bu ağrı nefes alırken bıçak gibi saplanabilir ve bu ağrı keskin ve şiddetli olabilir. Bu ağrı çok rahatsız edicidir ve karın boşluğunda, sırtta ve kalp üzerinde çok yaşanmaktadır. En korkutulan kalple ilgili bir sorunun belirtisi olduğu düşünülen ağrı bir çok sebebe bağlı gelişebilmektedir. Nefes alırken batma hissi ve ağrı mutlaka göz ardı edilmeden doktora giderek altında yatan sebep araştırılmalıdır.
Nefes Alırken Batma Neden Olur

Nefes Alırken Batma Neden Olur

Kalp Hastalıkları
Genelde nefes alırken batma hissi kalp hastalığı ile alakalı bir durumdur. Bu ağrı veya batma hissi duyulduğunda en çok korkulan kalp krizi belirtisi olmasıdır. Kalbe yeterli miktarda oksijen gitmiyor ise bu da göğüs ağrısına neden olur. Genelde aşırı yorgun, sıkıntılı, üzücü ve gergin olunduğunda bu tür bir batma ve ağrı hissi duyulur. Kalp hastalığı belirtisi olabilecek bu durum çok ciddidir ve mutlaka hemen bir kardiyoloğa giderek görünülmelidir. Damarlarda oluşan bir yırtılma ve damar tıkanıklığı hastalıkları da bu ağrıya neden olabilir.
Mide Hastalıkları
Mide hassaslaştığı dönemlerde midede oluşabilecek bir hastalık kendini göğüs ağrısı şeklinde gösterebilmektedir. Mide asitleri yemek borusuna çıkabilir ve reflüye sebep olabilmektedir. Mide sorunlarının büyük nedeni de sinir ve gerginlik durumlarıdır. Reflü sırasında da göğüste ve sırtta batma hissi olabilir. Yemek borusu ve yutakta oluşan bir daralma nefes alırken batma ve ağrı yapabilir. Bu durum devam eden bir durum ise mutlaka doktora gidilmesi gereklidir.
Akciğer Hastalıkları
En önemli akciğer hastalıklarından biri olan zatürre göğüs bölgesinde batma ve ağrı hissine neden olabilmektedir. Bu ağrı tek tarafta ve nefes alırken bıçak saplanır gibi oluşmaktadır. Zatürrenin diğer belirtileri ise hastanın balgamı sarı bazen de kan içeren şekilde olmasıdır. Bu ağrı şiddetleniyor ve bunun yanında öksürük şikayeti de artıyor ise hasta zatürre geçiriyor demektir. Zatürre geçiren hastanın nefesi daralır ve kısa kısa nefesler almaya başlamaktadır.
Bazı akciğer hastalıkları ölümcüldür ve nefes alırken batma ile birlikte çok şiddetli ağrılı da olabilir. Akciğer duvar kaplamalarının yırtılması durumu da bunlardan biridir.  Bu hastalıkta nefes alırken keskin göğüs ağrısı, aşırı terleme ile birlikte nabız çok hızlı atmaya başlamaktadır. Ölümcül bir hastalık olan pnömotoraks hastalığı belirtileri başlar başlamaz en yakın hastaneye gidilerek tedaviye başlanmalıdır.
Plörezi hastalığı da akciğer zarının şişmesi kaynaklı çok ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta nefes alırken batma, ağrı çok şiddetli olmaktadır. Bıçak saplanır gibi ağrıya neden olan bu hastalık enfeksiyon, kanser, tüberküloz gibi akciğer hastalıkları kaynaklı olmaktadır.
Akciğer damarlarında oluşan bir pıhtı ve tıkanıklık da nefes alırken batma ve ağrıya neden olur. Birden bire gelişebilen bu durumda hızlı nefes alma, terleme, göğüste ağrı şikayetleri gelişir ve hastanın hemen bir hastaneye gitmesi gereklidir. Bu hastalık ta çok ciddi ve ölümcüldür.
Göğüs bölgesi üzerine düşmüşseniz yada kaburgalarınızda bir kırık söz konusu ise göğüs bölgenize bıçak saplanır gibi ağrı ve batma hissi çok normaldir. Bu ağrı öksürdükçe daha şiddetli hissedilmektedir. Kırık iyileşme göstermez ve oradaki eklemler iltihaplanır ise bu ağrı daha da şiddetli hale gelebilir.
Panik Atak
Strese bağlı olarak gelişebilen bu rahatsızlıkta aşırı stres göğüs ağrıları yaşamanıza neden olabilmektedir. En çok bu duruma panik atak hastalığı neden olmaktadır. Panik atak geçiren kişilerde birden bire göğüs ağrısı hissedilmesi normal sayılmaktadır. Hasta nefes alırken batma hissi duyar ve kendini kötü hissedebilir. Strese bağlı gelişen bu hastalıkta hasta kendini gerginlikten uzaklaştırmalı ve derin nefes alarak, sakinleşmeye çalışmalıdır.
Spazm
Bazı hastalarda oluşan spazmlar çok şiddetli göğüs ağrılarına neden olabilir. Nefes alırken çok rahatsız eden bu durum gaz sancısıdır ve bağırsak rahatlaması söz konusu olduğunda kendiliğinden geçer. 
Safra Kesesi
Safra kesesi içerisinde bir taş var ise bu taştan dolayı da nefes alırken ağrı ve batma hissi duyabilirsiniz. Göğüste ve sırtta oluşabilen bu ağrılar bazen çok şiddetli olabilir.
Nefes Alırken Batma Nasıl Geçer

Nefes Alırken Batma Nasıl Geçer

Nefes alırken batma nasıl geçer sorusunun en önemli cevabı mutlaka bu ağrı ve nefes alırken batma hissi oluştuğunda doktora gitmeniz gerektiğidir. Batma hissine neden olabilecek hastalıkların hepsi çok ağır ve ciddi rahatsızlıklardır. Sizlere olabilecek bazı hastalıkları saydık batma hissine neden olabilecek bir çok hastalık vardır. Çok ciddi olan bu durum öncelikle kalp ve akciğer hastalıkları kaynaklıdır. Bu hastalıkların hepsi de çok ciddi ve önemli hastalıklardır. Zaten tedavisi yapıldığında da bu batma hissi kendiliğinden geçecektir. Batma hissi bir hastalık değil başka bir hastalığın belirtisidir. Bu yüzden de çok önemlidir.
Nefes alırken olan bu rahatsızlıkta hemen temiz havaya almaya çıkmalısınız. Bulunduğunuz ortamdaki oksijen yeterli olmayabilir. Balkona yada bulunduğunuz ortamı değiştirerek temiz hava almanız çok önemlidir. Nefesinizi açacak mentollü bir şey koklamanızda nefesinizi açmakta faydalı olacaktır. Vicks kremi mümkünse ciğerlerinizin üzerine sürerek nefesinizi açmaya yardımcı olun ve mutlaka doktora giderek sebeplerini öğrenin.
Doktora gidildiğinde öncelikle kalp ritminiz dinlenir ve kalp ile ilgili testleriniz yapılır. Bir akciğer filmi çekilerek akciğer kaynaklı olup olmadığına bakılmaktadır. Bu hastalıkların tedavisi yapıldığında çok rahat nefes almaya başlayacaksınız. Oksijen takviyesi ile daha rahat nefes almanız sağlanabilir.
Mide sorunlarından şüphelenilir ise  bir endoskopi yapılması çok uygun olacak ve mide sorununuz neden kaynaklı ona bakılacaktır. Mide sorunu yaşayan kişiler için mide koruyucu ilaçlar ve reflü olmaması için şurup şeklinde ilaç takviyesi verilerek mide sorununun giderilmesine yardımcı olunacaktır.
En önemli sorun stres ve gerilimden kaynaklı nefes alırken batma ve ağrıdır. Hiç bir hastalığınız çıkmıyor ve gene bu rahatsızlık arada oluyor ise bu psikolojik bir nedenden kaynaklı olabilir. Panik atak hastalığı kaynaklı bir durum da yaşıyor olabilirsiniz. Sinirlendiğinizde rahatlamaya çalışın ve sakinleşin. Stresli olduğunuzu hissettiğinizde durun ve yaptığınız işten bir iki dakikalığına uzaklaşarak nefes alın. Önemli olan kendinizi sıkmadan ve gerilmeden işinize devam etmeniz olacaktır. Öfke halinde nefes alırken batma ve ağrı hissederseniz mutlaka sakinleşmeye çalışarak mümkün olduğunca derin ve uzun nefesler almaya çalışın. Bu durum devam ederse mutlaka doktora giderek belki hafif bir sakinleştirici alarak rahatlama sağlayabilirsiniz.
Göğüs ağrısı  sebepleri için yazdığımıza göğüs ağrısı nasıl geçer adlı  makalemizi okumanızı öneririz.
Diş ağrısı baş ağrısı yaparmı adlı makalemizde çürük dişlerden kaynaklı baş ağrısı anlatılmaktadır.

Hiç yorum yok