Diş Ağrısı Baş Ağrısı Yaparmı - kadinvsaglik.com

Diş Ağrısı Baş Ağrısı Yaparmı

Diş Ağrısı Baş Ağrısı Yaparmı

Diş İltihabı Baş Ağrısı Yaparmı

Diş ağrısı baş ağrısı yaparmı sorusu dişi ile sorun yaşayan bir çok kişi tarafından sorulmaktadır. Dişler zamanla çeşitli nedenlerden dolayı çürümektedir. Diş ağrısı öncelikle çürük bir dişten dolayı yaşanmaktadır. Yani aslında baş ağrısı dişten değil çürükten kaynaklı olmaktadır.
Diş çürükleri  bakımsızlıktan, mikroplardan, enfeksiyonlardan ve çeşitli hastalıklardan dolayı oluşmaktadır. Özellikle kadınlarda hamilelikte yetersiz beslenme nedeni ile bebek annenin aldığı kalsiyumu çektiği için annenin dişlerinde çürükler oluşabilmektedir.
Diş çürükleri dişlerin kök kısmında bulunan sinir tabakasını uyarmaktadır. Çürük dişin uyardığı sinir ağrı yaparak sızlamaya hissini oluşturur. Dişimizin çürüdüğünü genelde bu ağrı hissi ile anlarız. Diş bölgesindeki çürük büyüdüğünde bazı zamanlar diş kökünde apse ve iltihap oluşmasına neden olur. Bu apseden dolayı bazı zamanlar diş ve yanak bölgesinde şişme ve yoğun ağrı yaşanması normaldir. Diş ağrıları genellikle kulak bölgesinde ağrı olmasına neden olurlar. Öncelikle kulaklara vuran şiddetli ağrılardan sonra yoğun baş ağrıları oluşmasına da neden olurlar. Bazen kulak ağrısından önce baş ağrısı tek başına da görülmektedir. Sorumuzun cevabı çürük diş baş ağrısı yapar. Baş ağrısı genelde diş ağrısından sonra başlar. Önce dişte bir hassasiyet ve ağrı hissi olur. Diş ağrısı çekerken sonrasında da başa vuran şiddetli ağrılar yaşamanıza sebep olmaktadır.
Diş İltihabı Baş Ağrısı Yaparmı

Diş Ağrısı Baş Ağrısı Yaparmı

Diş ağrısına öncelikle çürük ve iltihaplı olan bir diş neden olmaktadır. Diş çürüklerine gereken önem verilmemektedir. İhmal edilen bir durum olan diş bakımı ancak çürükler ileri dereceye geldiğinde doktora gidilmektedir. Ağrı ve iltihaplanma olduğunda diş doktoruna giderek ağrı ve iltihaba neden olan dişin bakımı yapılmaktadır. Diş çürüğümüz dolgu olacaktır yada çekilmesi gerekecektir. Sinirleri uyaran bazı dişlere de kanal tedavisi yapılarak tedavi yapılmaktadır. Baş ağrısı yapacak boyutta ağrıya neden olan diş özü enfekte olmuş demektir. Enfeksiyon çene kemiğine, köke inerek apse oluşumuna sebep olacak kadar yoğundur. Enfekte olmuş diş kökü ve şişmiş doku diş ağrısına neden olmaktadır. Eğer diş kökü bu enfeksiyon ve çürümeden dolayı ölür ise dişte ağrı yok olur ama enfeksiyon çevre kemiğe yayılma göstermektedir. Bu durum diş etinin apse yayıp şişmesine ve içinin irin dolmasına neden olmaktadır. Diş ağrısı baş ağrısı yaparmı sorusunun cevabı böyle bir durum baş ağrısı yaşanması son derece normaldir.
Bu tür ağrılar lenf bezlerinin şişmesine de neden olduğundan boyun kısmında olan lenf bezleri enfeksiyonu yenebilmek için antikorlar üreterek harekete geçerler. Harekete geçen lenf bezleri şişerler ve savaşa hazır hale gelirler. Enfeksiyonun olduğu yere iyileştirici hücreleri gönderirler ama bu işlemi gerçekleştirirken boyun bölgesinde lenf düğümlerinin şişmesi kaynaklı ağrı oluşur. Boyun bölgesinde ele gelen yumrular oluşmaktadır.
Diş ağrısı çektiğiniz zamanlar mutlaka çürüğün ilerlemesine fırsat vermeden doktora gitmelisiniz. Dişinizde soğuya ve sıcağa hassasiyet var ise, yemek yerken ağrı hissediyorsanız, zonklama tarzı bir ağrı var ise mutlaka vakit geçirmeden doktora gitmelisiniz. Diş hekiminiz dişinizi kontrol eder gerekirse bir diş filmi çekerek çürüğün ne derecede olduğuna bakar ve gerekli tedaviyi uygular. Tedavisi yapılmış olan diş ağrı ve sızı yapmaz. Tedavisi yapılmayan ve ihmal edilen diş hem kendi ağrır hemde başka sorunlara yol açar.
Diş tedavisinde öncelikle apseli dişi iyileştirmek için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Dişi kurtarmak için kanal tedavisi ve dolgu uygulanabilir. Diş eğer kurtarılamayacak kadar yoğun çürümüş ise çekim yapılarak diş o bölgeden alınır.
Diş çekiminden sonra da baş ve diş ağrılarınız devam ederse aktinomikoz isimli bir haslık olup olmadığına bakılır ve bunu anlamak için diş kültürü yapılır. Doktorunuz gerekli tedaviyi belirler ve bu şekilde bir tedavi planı hazırlamaktadır.
Diş ağrısı, dişteki çürük ve apse çene kemiğini etkiler ve özellikle kulak ağrısı yapmaktadır. Kulak arkası ağrısının da nedenleri arasındadır. Kulak arkası ağrı nedenlerini yazdığımız makalemiz dikkatinizi çekebilir.
MPD sendromuna çene eklemi fonksiyon bozukluğu sendromu baş ağrısına neden olabilmektedir. Protez yapılmamış çekim boşlukları ve buraya devrilmiş dişler, dişsizlik nedeniyle tek taraflı çiğneme alışkanlıkları, diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı, kötü ve yüksek yapılmış protez veya dolgular kendi başına eklemsorunu yaşatmaktadır. Çene kemiği bu tür yapı bozukluklarından etkilenerek baş ağrısı, kulak, boyun ve sırt ağrısına neden olmaktadır. Bu rahatsızlık genelde kadınlarda daha çok görülmektedir.

Hiç yorum yok