Kulak Arkasında Ağrı - kadinvsaglik.com

Kulak Arkasında Ağrı

Kulak Arkasında Ağrı

Kulak Arkasında Ağrı

Kulak arkasında ağrı çok sık karşılaşılmayan bir ağrı çeşididir. Bir çok sebebe bağlı olarak gelişebilen bu ağrı her yaşta kişide görülebilir. Bazen yavaş yavaş başlayan ağrı dayanılmaz şiddette olabilir. Bu ağrı kulak arkasında başlayarak baş ağrısına da dönebilmektedir. Genelde kulak ile ilgili bir problemin belirtisi olan bu ağrılar lenf bezleri nedenli de olabilir. Kulak arkası ağrısı nedenlerini ancak uzman bir doktora gidildiğinde yapılan muayene sonucu öğrenebilirsiniz. Bu bölgeye yeterli müdahale dışarıdan yapılamadığı için yapılan masaj tarzı tedaviler de etkisiz kalmaktadır. Bazı ağrılar kulak içinden de hissedilmektedir. Mutlaka böyle bir ağrı hissettiğinizde çok şiddetlenmeden doktora gitmelisiniz.
Çocuklarda oluşan bu ağrı bazen ihmal edilebilmektedir. Kulak iltihabı geçer diyip çok önemsenmeyen ağrı şekli aslında çok şiddetlidir ve bu ağrıya çocukların dayanması çok zordur. Bu ağrının bir çok sebebi olduğundan da çok önemlidir. Özellikle çocuklarda oluşan bu ağrıda şiddetlenmesini beklemeden oluşan bir ağrı durumunda hemen doktora gidilmelidir.
Kulak Arkası Ağrısı Nedenleri

Kulak Arkası Ağrısı Nedenleri

Kulak arkası ağrısı nedenlerinin en önemlisi lenf bezlerinin şişmesi kaynaklıdır. Lenf bezleri enfeksiyon karşısında şişerek kendini belli eder. Lenf bezleri vücudumuzun en önemli parçalarından biridir ve insan vücudunun savunma mekanizmasını oluşturmaktadır. Lenf bezlerinin şişmesi ve ağrısı bir çok sebebe bağlı gelişen çok önemli bir durumdur. Eğer kulak arkasında şişme ve ağrı var ise mutlaka doktora gidilerek nedeni araştırılmalıdır. Çünkü bu durum çok ciddi hastalıkların habercisi niteliğindedir.
Tümör
Lenf bezleri vücudu hastalıklardan koruyan, enfeksiyonlara karşı koruyucu hücre gruplarını içerisinde bulundurur. Enfeksiyonlara engel olan hücrelerle, zehirlenmeleri yok eden veya etkisiz hale getiren antikorları üretirler. Lenf bezlerinin büyümesi veya şişmesi durumunda bir enfeksiyon yada diğer hastalıklar karşısında onlarla savaşacak olan antikorları üretiyor anlamına gelir. Bu şişme uzun sürer yada kızarıklık yada iltihap belirtisi yok ise lenf bezlerinde oluşan bir tümör olduğu anlamına gelmektedir. Lenf bezlerinde oluşan bir tümör nedeni ile kulak arkasında ağrıya neden olabilir. Lef bezlerindeki bu tümör bir kanser olabileceğinden mutlaka kontrolü şarttır. Lef bezindeki kanser şüphesi bu ağrı hissedildiğinde en korkulacak durumdur. Bu tür vakalarda erken tanı hayat kurtaracağından mutlaka böyle bir ağrı hissettiğinizde doktora giderek tetkiklerinizi yaptırmanız gereklidir. İhmal edilmemesi gereken bu ağrı ciddi bir durumdur.
Mastoid İltihabı
Orta kulak bölgesinin arkasında bulunan Mostoid adlı kemik yapısı nedeni ile bir petek görünümündedir. Bu kemiğinin boşlukları sıvı ile dolar ve bakteri üremesine neden olurlar. Mastoid kemiği içerisinde oluşan bu enfeksiyon kulak arkasında ağrıya neden olur. Bu enfeksiyon tedavi edilmez ise duyu kaybına bile neden olabilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Mastoid iltihabının diğer belirtileri baş ağrısı, ateş, baş dönmesi, duyma kaybı ve kulak arkasında kuvvetli ağrı ile birlikte kulakta sıvı birikmesidir. Bu belirtilerin hepsi yada bir kaçı görülebilmektedir. Çok ciddi bir durum olan orta kulak iltihaplanması mutlaka tedavi edilmelidir.
Kulak Yolu Enfeksiyonu
Özellikle kulak enfeksiyonu ve kulakta tıkanıklık kulak arkasında ağrıya neden olmaktadır. Kulak yolunda oluşan bir enfeksiyonun ağrısı kulak arkasına veya kulak içine vurmaktadır. Çok ciddi bir durum olan enfeksiyon ancak tedavi edildiğinde kulak arkası ağrısı da geçmektedir.
Boğaz Enfeksiyonu
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar boğaz enfeksiyonuna neden olmaktadır. Boğaz enfeksiyonu kulak arkası ağrısı nedenleri arasındadır. En çok görülen kulak arkası ağrısı sebebi boğaz ve kulak enfeksiyonudur. Bademcik şişmesi de bu ağrıya neden olabilmektedir. Çok yakın bölgelerde oluşan enfeksiyonlar bu tür ağrılara neden olmaktadır.
Yağ Bezesi Ve Kistler
Boğaz bölgesinde, kulak çevresinde oluşabilen bir yağ bezesi ve kistler kulak arkası ağrısına neden olabilmektedir. Elle kontrol sırasında elinize gelen bir şişlik var ise hemen gidip bunun ne olduğuna baktırmanız gereklidir. Bu tür bezeler sinirlere baskı yaptığından ağrıya neden olurlar. Başka bir sebebi de bu beze ve kistlerin iltihaplanması neticesinde oluşur. İltihaplanan yağ ve kistler kulak arkası ağrısına neden olmaktadır.
Kabakulak
Kabakulak her yaştan insanın geçirdiği ateşli ve kulak ağrısına neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık genelde çocuklarda görülse de her yaşta insanda ömründe bir defa geçirilmektedir. Kulak arkası ve kulak içerisinde de ağrıya neden olan bir hastalıktır. Özellikle yetişkinlerde görüldüğünde çok şiddetli ağrıya neden olmaktadır.
Darbe
Kulağa yada başa alınan sert bir darbe kulak arkası ağrısı nedenlerindendir. Bir yere çarpma sonucunda zedelenen baş bölgesinde bu tür ağrılar son derece normaldir. Kulağa alınan bir darbe kulak arkasında ağrıya ve bunun yanında kulak içinde de ağrıya neden olabilir.
Boyun Ağrıları
Özellikle boyun düzleşmesi yaşayan kişilerde bu tür ağrılar son derece normaldir. Boyun omurları zamanla düz bir çizgi halini alır ve baş öne doğru eğim kazanmaktadır. Omurlar arasında bulunan diskler ise zedelenerek tahribata uğramaktadır. Bu düzleşme vücutta bir çok ağrı sebebi olmaktadır. Kulak arkasında ağrı, kulak uğuldaması, kulak içi ağrı, kulak çınlaması, duyma eksikliği ve baş dönmesi gibi kulak bölgesini etkilemeyen sorunlar boyun düzleşmesi ile yaşanmaktadır. Çok ciddi bir rahatsızlık olan boyun düzleşmesinde baş ağrıları da çok ciddi ve sık yaşanır. Özellikle enseden başa doğru vuran ağrılar kulak arkasında da çok ciddi bir şekilde hissedilirler. Boyun düzleşmesini detayları ile anlattığımız makalemizde bu konu ile ilgili çok detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Diş Ağrısı
Dişlerde oluşan bir apse ve çürükten dolayı oluşan ağrı kulak arkasına vurabilmektedir. Kulak bölgesine, kulak arkasına vuran diş ağrıları genelde apse olan dişlerden kaynaklanabilmektedir. Diş tedavisi yapıldığında da bu ağrılar geçmektedir.
Çene Kemiği Kaynaklı
Çene kemiğinde oluşan bir hastalık, enfeksiyon yada eklemlerde oluşan bir doku bozukluğu neticesinde kulak arkasına ağrı vurabilmektedir. Yemek yerken, konuşurken çenenin oynatılması durumlarında bu ağrı şiddetlenebilmektedir. Mutlaka ağrıya neden olan çene sorununun düzeltilmesi gereklidir. Çok daha ciddi durumlara yol açabilen çene eklem bozuklukları mutlaka tedavi edilmelidir.
Kulak Arkasında Ağrı Nasıl Geçer

Kulak Arkasında Ağrı Nasıl Geçer

Bu tür ağrılar ciddiye alınması gereken ağrılardır ve ihmal edilmemelidir. Bir çok sebebe bağlı gelişebileceğinden mutlaka kulak arkası ağrısı nedenleri araştırılmalıdır. Nedenleri bilinmeyen bu ağrıların tedavisinde ancak nedeni öğrenildiğinde mümkün olacaktır.
Kabakulak gibi bir hastalık nedeni ile olan ağrı ancak hastalığın geçmesi sonucunda ortadan kalkar.
Yağ bezelerinden kaynaklı olan bu ağrılar çok ciddi bir durumdur ve bu yağ bezeleri bulundukları yere göre ameliyat yada küçük bir operasyonla alınabilirler. Kistler ise içerisine şırınga sokularak içerisindeki su çekilebilmektedir. Bu tür kist oluşumlarında su çekildikten sonra ilaç tedavisi mutlaka uygulanır, kistin kuruması ve iltihaplanmanın oluşması engellenir. Oluşan bir enfeksiyon var ise mutlaka antibiyotik tedavi uygulanır.
Boğaz ve kulak enfeksiyonlarında özellikle orta kulak iltihaplanmalarında ilaç tedavisi sonrasında bu ağrılarda enfeksiyonun giderilmesi ile birlikte yok olurlar.
En önemlisi ise lenf bezleri kaynaklı kulak arkasında ağrılardır. Bu tür ağrılarda lenf bezi tümörü yada kanseri oluşabileceğinden mutlaka çok ciddi bir şekilde araştırılmalıdır. Lenf bezi enfeksiyonlarında ise ilaç tedavisi ile tedavi edilmektedir.
Burun yanması nasıl geçer adlı makalemizin de ilginizi çekebilir. 

Hiç yorum yok