Burun Yanması Nasıl Geçer - kadinvsaglik.com

Burun Yanması Nasıl Geçer

Burun Yanması
Burun Yanması

Burun yanması genellikle alerjik durumlarda karşılaşılan bir sorundur. Grip, soğuk algınlığı, nezle, mevsim değişikliliği veya hava kirliliği de burun yanması şikayetine neden olur. Burun içi dokusu çok hassas yapıda bir doku olup içerisindeki zardan mukus üreterek burun içerisine verilir. Bu salgının azalmasına ve tamamen durmasına neden olan farklı etmenler vardır. Bu salgının durması sonucunda burun içi kurur ve  burun yanmasına neden olur. Burun yanması, çoğunlukla burundaki duyu sinirlerinde oluşan hasar veya bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar.
Burun yanmasının en önemli sebebi,  mevsimsel değişikliklerle birlikte gelen grip ve polenler gibi faktörlere bağlı gelişen alerjik hastalıklarla birlikte olmaktadır. Kıl kökü enfeksiyonu belirtisi olarak da burun yanması meydana gelmektedir. Burun içerisindeki kıl köklerinde büyümeye çalışan bir polip yada kıl köklerinde gelişen bir enfeksiyon da burun yanmasına neden olur.
Burun Yanması Neden Olur

Burun Yanması Neden Olur

Burun içi yanması genellikle solunum alerjisi olan kişilerde görülmektedir. Bazı insanlar polen, toz, ev tozu ve akarlara karşı alerjik bünyeye sahiptir. Bu duruma alerjik rinik de denilmektedir ve alerjik rinite sahip insanlarda bu maddeler burunda tahrişe ve rahatsızlığa neden olarak burun içi yanmasına meydana gelir. Alerjik rinit sahibi insanalar da diğer belirtiler, çok hapşırma, burun kaşıntısı, göz sulanması, burun akıntısıdır.
Burun içi dokularının iltihaplanmasına burun riniti adı verilmektedir. Riniti bazen alerji bazen de enfeksiyon neden olabilir. İltihaplanmalar, bakteriler, virüsler veya mantarlar nedeni ile oluşmaktadır. Genelde soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum hastalıklarında burun içi iltihaplanması ve yanması görülmektedir. Nezle ve grip olunduğunda burnu devamlı silmekte burun içi dokusunda tahribata neden olduğu için yanma hissi oluşturmaktadır. Hasta olunduğunda yapılan buhar banyosunda çok miktarda sıcak buhar solumak da yanmaya neden olur.
Burun spreyleri antihistamin, dekonjestanlar, tuz veya steroid içerebilirler. Bazı burun spreyleri de kortizon içermektedir. Bu spreyler belirli bir problemi düzeltmek için kullanılırken burun içindeki dokuyu tahriş ettikleri için burun içi yanmasına neden olurlar.
Burun içi dokusu nemli bir ortama ihtiyaç duymaktadır. Burun sağlığı için burun içindeki mukusun nemli olması çok önemlidir. Kuru havalarda mukus dokusunun  salgıladığı mukus yetersiz olduğu için havada solunan maddeler burun içi dokusunu kolayca tahriş ederek burun içi yanmasına neden olur.
Hava kirliliği özellikle kimyasal maddelerden çıkan gazlar ve duman havayı kirletirler. Nefes alırken bu kirli hava burun içi dokusunu tahriş etmektedir. Hassas mukus yapısını ve duyu sinirlerini tepki vermesine yol açan hava kirliliği ve gazlar bu yanmaya neden olurlar.
Kimyasal ve asit dumanı solumakta burun içi mukus yapısını tahriş etmektedir. Tuz ruhu ve çamaşır suyu ile yapılan temizliklerde burun bu salınan kokulardan çok kötü etkilenir ve burun içi dokusu tahriş olur. Sadece kimyasallardan değil parfümler, deodorantlardan da burun içi dokusu etkilenerek tahriş olmaktadır. Sigara dumanı, burun içi dokusunu bozan bir yapıdadır. Mukus astarına zarar veren bu duman bu yanma hissini uyandırmaktadır.
Güneş ışığına çok maruz kalındığında burun içi dokusu bundan etkilenerek yanma, kaşıntı ve akıntı ile tepkiler vermektedir.
Felç, inme ve multiple skleroz hastalığı gibi hastalıklar da burun yanmasına neden olurlar. Bazı kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da yanma hissi olmaktadır.
Bazı gıdalara alerjisi olan kişilerde de burun içi yanmaları çok nadiren görülmektedir.
Özellikle çocuklarda bağırsak solucanları burun kaşıntısı ve yanma hissi yapmaktadır. Çocuklarda burun yanmasının diğer nedeni de burnu çok karıştırdıkları ve burun içi dokuyu tahriş ettikleri için olmaktadır.
Burun içerisinde çıkan sivilceler yada burun kıl kökleri iltihaplanması ve burun içerisinde oluşabilen bir tümör de kendini burun yanması ile belli eden bir hastalıktır. Burun yanması şikayeti genelde kısa süreli bir durumdur. Eğer burun yanması devamlı ve uzun süre devam eden bir durum ise mutlaka uzman bir kulak burun doktoruna giderek görünmeniz gereklidir. Burun içerisinde bir tümörden de kaynaklanan ciddi bir durum olabileceğinden uzun süre devam eden bu belirtiyi göz ardı etmemeniz gereklidir.
Burun Yanması Nasıl Geçer

Burun Yanması Nasıl Geçer

Alerji kaynaklı burun yanmalarına doktorunuzun vereceği burun damlaları faydalı olacaktır. Antihistamin içerikli olan bu damlalar alerji kaynaklı olan burun tahribatlarını geçirmekte çok etkilidir. Alerji kaynaklı olan burun yanmalarından korunmanın en önemli yolu,  polenler, tozlar, hava kirliliği oluşturan maddeler, sigara dumanı veya parfüm gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışmaktır.
Burun içini de bu yanma oluştuğunda nemli tutmak bu konuda çok önemlidir. Bu yüzden de burun için üretilmiş antibiyotik etkili krem veya nemlendirici kremler sürmek çok önemlidir.
Bitkisel tedavi edici olarak en etkili olanlardan biri de aloe vera bitkisidir. Bu bitkinin yaprağını ortadan ikiye kesip içerisindeki jeli burnunuzdaki yanma olan bölgeye sürerseniz çok kısa sürede yanma geçer. Aloe vera doğal yağlandırıcı olduğu için mukus zarını rahatlatarak yanma hissini çok kısa sürede geçirmektedir.
Burun yanmasının yaşandığı kuru havalarda odanızda bir hava nemlendirici makine bulundurabilirsiniz. Eğer soğuk havalarda bu yanma hissi olur ise kaloriferlerin odayı kurutmasını engellemek amaçlı kalorifer üzerine bir kap içerisine su koyarak odanın nem dengesini korumaya çalışabilirsiniz.
Güneş yanığı durumlarında burnu hemen soğuk su ile yıkamalı ve kurumasını engelleye çalışmalısınız. Burna su çekererek burnu rahatlatmaya ve durun içerisine bir nemlendirici krem sürerek tahrişi önlemeye çalışmalısınız.
Bir kaşık elma sirkesini bir bardak su içerisine koyarak burnunuzu bu su ile yıkarsanız yada bir miktarınızı burun içine çekmeye çalışırsanız burun içerisindeki mukus tabakasında oluşan iltihabı kurutmakta çok yardımcı olur.
Burun yanmalarında burun içerisine bal sürmek de çok etkilidir. Balın şifaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Brun içerisine sürülecek olan bal burun yanmasını çok kısa sürede geçer.
Vazelin mineral yağlardan üretilmiş çok iyi bir nemlendirici kremdir. Aynı zamanda da antibakteriyel olan vazelini burun içerisine sürerek hem burun mukozasını nemlendirmiş hemde burun içerisindeki bakterileri bu yol ile öldürmüş olursunuz. Mineral yağlar sayesinde de burun içerisinde oluşan takribatı çok kısa sürede iyileştirmiş olursunuz.
Durduk yere burun kanaması adlı makalemizde burun kanamalarının önemini ve hangi hastalıklardan dolayı oluştuğunu anlattık. Bu konu ile bağlantısı olduğundan mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok