Durduk Yere Burun Kanaması - kadinvsaglik.com

Durduk Yere Burun Kanaması

Durduk Yere Burun Kanaması

Durduk Yere Burun Kanaması

Durup dururken burun kanaması çoğunlukla çocuklarda burunla oynama nedeni,  büyüklerde ise yüksek tansiyon habercisidir. Çok farklı nedenleri de olsa en çok bu sebepler ile gerçekleşmektedir. Gençlerde ve çocuklarda sık tekrarlanan durduk yere burun kanamaları çocukların burunlarını karıştırması kaynaklıdır. Burun kanamaları genelde burun deliğinin 1 cm içerisinde oluşmaktadır. Kanamanın oluştuğu bu bölge kan damarlarının yoğun olduğu çok tehlikeli bir bölgedir. Buradaki deri ince olduğu için bu tür kanamalara çok elverişlidir. Çocuklar ve gençler fark etmeden burun karıştırırken bu bölge üzerinde tahribata sebep olurlar. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerde ve kuru havalarda da kurun kanaması çok sık karşılaşılan bir problemdir. Burun kanamaları iki çeşittir. Basit kanamalar dediğimiz kanamalar burnun ön tarafında oluşmaktadır. Bu kanamalar genelde çocuklarda görülen kanamalardır. Dış kaynaklı olan bu tür kanamalar genelde tek taraflıdır ve çok tehlikeli kanamalar değildir. İç tarafta oluşan bu tür kanamalar ise genelde iki taraflı gerçekleşen daha tehlikeli kanamalardır. Bu kanamalar genelde bir hastalıktan dolayı gerçekleşir. Bu tür kanamalar daha çok yetişkinlerde ve yaşlılarda görülmektedir.
Yetişkinlerde görülen kanamalar genelde yüksek tansiyon nedeniyledir. Bu kanamalar şiddetli, kendiliğinden durmayan, genelde de burnun arka bölgesinden kaynaklı olan kanamalardır. Bu tür kanamalar çok ciddi kanamalar olduğu için hastaneye gitmeden kendiliğinden durdurulmazlar. Yetişkinlerde durduk yere burun kanaması yüksek tansiyon kaynaklı ve kan sulandırıcı kullanan insanlarda çok daha fazla görülmektedir.
Durup Dururken Burun Kanaması

Durup Dururken Burun Kanaması

Durduk yere burun kanaması diğer sebepleri darbe sonucunda burun kırıklarında, yüz ve kafatası kırıklarında, burna sıkılan kortizon ilaçlar, kokain kullanımı gibi nedenlerle gerçekleşir. Burun kemiğinde ve kıkırdağında eğrilikten dolayı dar olan kanallardan hava hızlı akım yapar ve bu bölgede kuruma ve kabuklaşma yapar. Bu tür durumlardan da durup dururken burun kanaması görülebilir. Hastalık sebebi yani üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle, grip ve özellikle sinüzitte durup dururken burun kanaması olması görülebilmektedir. Burun içerisinde, burun boşluğunda ve geniz bölgesinde olan tümörler burun kanamasına sebep olabilirler. Genelde ergenlik çağında erkek çocuklarında görülen damar tümörleri de şiddetli ve ani burun kanamasına neden olmaktadır. En çok burun kanaması yüksek tansiyon ve kan sulandırıcı içen kişilerde görülmektedir.

Yüksek Tansiyon Burun Kanaması

Yüksek tansiyon ilerleyen yaşlarda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Tansiyon yüksekliği yani hipertansiyon hastalarında çok sıklıkla burun kanaması görülmektedir. Bunun sebebi ise tansiyonun birden yükselmesidir. Böyle durumlarda tansiyon hastalarında beyin kanaması da sıklıkla görülmektedir. Bu tür hastaların yediklerine ve tuz alımına dikkat ederek sağlıklı beslenmeleri çok önemlidir. Birden yükselen tansiyon burun kanaması şeklinde kendini göstermektedir. Bu tür kanamalar evde müdahale ile geçmeyerek hastaneye acil olarak gitmeye sebep olan kanamalardır. Durup dururken burun kanaması yaşayan hasta dindiremediği kanama sebebi ile çok korkar ve hastaneye acil gider. Bu tür kanamalarda gelen kan miktarı bir bardağı geçmeyecek kadardır. Kan kaybına neden olmasa da ciddi bir durumdur. Hastanın hastanede burnuna müdahale yapılır ve tansiyonu düşürülmeye çalışılır.
Doktor tavsiyesi olmadan alınan aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar durduk yere burun kanamasına neden olurlar. Kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin (trombositler) azalmasına kan sulandırıcı ilaçlar, hemofili, von Willebrand gibi pıhtılaşma hastalıkları, K vitamini eksikliği neden olur. Aspirin de kan sulandırıcı ilaçlardandır ve kanda pıhtılaşmayı azaltmaktadır. Bunun yanında karaciğer hastaları, alkol içen kişilerde durup dururken burun kanaması görülebilmektedir. Aspirin ve gelişi güzel kan sulandırıcı ilaçların doktor kontrolünde içilmesi sadece burunda değil vücudun her yerinde kanama yapabilir. Burun kanaması en tehlikesizlerinden biridir ve müdahalesi çok daha kolaydır. Çoğu zaman müdahale edilemeyen kanamalar olmakta ve hastada kanama çok daha geç fark edildiği için çok kötü sonuçlar ile karşılaşılabilmektedir. Aspirin veya kan sulandırıcı ilaç kullanan bir hastada en az bir hasta pıhtılaşma sorunu geçmemektedir. Bu tür ilaçların kullanımı doktor kontrolünde ve  kanama-pıhtılaşma parametrelerinin izlenmesi ile içilmelidir. Özellikle tansiyon hastalarında bu tür ilaç kullanımı son derece zararlı ve tehlikelidir. Beyin kanaması, iç kanama ve konumuzla alakalı olarak aniden, durduk yere burun kanaması yaşanmaktadır.
Burun Kanamasında Ne Yapılmalı

Burun Kanamasında Ne Yapılmalı

Durduk yere burun kanaması yaşayan kişiler öncelikle ne yapmaması gerektiğini bilmelidir. Burna bir şeyler tıkamak yanlıştır. Baş arkaya doğru atılmamalıdır. Başı arkaya atmak sadece kanamayı genze doğru akmasını sağlar. Kafayı soğuk su ile ıslatmak, boyna buz koymak da burun kanamasını geçirmez. Bu tür yöntemler kanamayı durdurmaz aksine kanın geniz bölgesine dolmasını sağladığı için son derece yanlıştır.
Burun kanamasına en doğru ne yapmalıdır. Burun soğuk bir su ile sümkürmeden ve zorlamadan temizlemeye çalışılmalıdır. Elimizin iki parmağı ile burun kanatları şiddetlice bastırılmalı ve kanamanın durması sağlanmalıdır. Bu şekilde 5 dakika kadar burun kanatları sıkılmalıdır. Kanama durmaz ise tekrar soğuk su ile burun çok zorlanmadan temizlenmeli ve yeniden burun kanatları parmaklarınız ile sıkılmalıdır. Bu işlem bir kaç kez tekrarlanmalıdır. Bu işlem kanamanın durmasında çok etkili bir yoldur. Bu şekilde de durmayan kanamalarda hastaneye giderek tedavi edilmelidir.

Ani Burun Kanaması Neden Olur

Ani Burun Kanaması Neden Olur

Durup dururken burun kanaması yaşayan hastada bu tekrarlanıyor ise mutlaka bunun altında yatan sebepler araştırılmalıdır. En riskli grup ise kan sulandırıcı ilaç kullanan, hipertansiyonu olan, burnunda nefes almayı engelleyici balon, tampon vs. gibi materyal bulunan yaşlı kalp, akciğer ve solunum problemli hastalardır. Bu tür hastalarda burun kanaması sıklıkla tekrarlanıyor ise mutlaka hastaneye yatış yapılarak yakından takip edilmeli ve hastalığın altında yatan sebepler testlerle araştırılmalıdır. Dinmeyen kanamalarda bazen hasta operasyon geçirmek zorunda kalır. Hastanın burundaki kanayan  damarları ameliyatla birbirine bağlanabilir. Hastanın burun kanaması eğer burun içindeki kemik eğriliğinden kaynaklanıyor ise burun kemiği düzeltilerek kanamanın tekrarlanmaması sağlanmaktadır. Ani burun kanaması bu tür hastalıklar neticesinde olabilir.
Sonuç olarak durduk yere burun kanaması önemsenmesi gereken bir durumdur. Bu kanamanın altında yatan sebepler mutlaka araştırılmalıdır. Altında ciddi bir hastalık yatabileceğinden nedenleri bulunmalı ve tedavi edilmelidir.
Sol kasık ağrısını anlattığımız makalemiz ilginizi çekebilir. Sol kasık ağrısı nelerden kaynaklıdır ve hangi hastalıkların habercisi ve belirtisidir.

Hiç yorum yok