Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Olur? - kadinvsaglik.com

Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Olur?

Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Olur

Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Olur?

Kadınların sıklıkla yaşadıkları adet gecikmesi problemi en çok karşılaşılan problemler arasındadır. Kadınların normal şartlar altında adet döngüsü 28 gündür. Bu döngü 21 ile 35 gün arasında her kadında değişim gösterir. Her kadının adet döngüsünün belirli bir günü vardır ve bu döngü normal şartlarda düzenlidir. Adet gecikmesi en fazla kaç gün olur? Adet kaç gün gecikir? Sorularının cevabı olarak en fazla bir hafta yani 7 gün gecikir cevabını verebiliriz.
Hamilelik ve menopoz dışında her kadın düzenli adet olur. Bu döngü hormonların değişmesi ile birlikte değişim gösterebilir. Hormonları etkileyen bir çok unsur adet düzensizliğine yada adet gecikmesine neden olabilir. Adet gecikmesi düzenli olarak tekrar ediyorsa altında mutlaka başka bir neden yatmaktadır. Mutlaka bir Jinekoloğa görünmeli ve altında yatan neden araştırılmalıdır.
Kadınlar hormonları sayesinde adet olurlar. Kadınlarda adet olmayı sağlayan iki adet ana hormon vardır. Progesteron ve östrojen hormonunun alçalıp yükselmesi sonucu adet kanaması olması mümkün olur. Adet döngüsünün ilk yarısında östrojen hormonu yükselirken, adet döngüsünün ikinci yarısında progesteron hormonu yükselmektedir. Adet olmaya yakın progesteron hormonu düşer ve östrojen hormonu yükselir ve adet kanaması başlar. Eğer bu hormonu yükselmezse adet gecikmesi oluşur. Adet olmayı sağlayan bu iki hormon bir çok nedenden etkilenebilir.
Adet Gecikmesi Neden Olur

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesi en fazla 7 gün kadar olmaktadır. Adet gecikmesi eğer hamilelikten dolayı yaşanmıyorsa mutlaka onu etkileyen bir başka sebep söz konusudur. Ergenlikle başlayan adet kanaması menopoz dönemi ile son bulur. Yumurtlamanın başlaması ile başlar, yumurtlamanın yani doğurganlığın son bulması ile de biter. Menopoz dönemine yakın adet gecikmeleri yada adet düzensizliği son derece normal sayılır.
Geciken her adet kanaması gebeliğin habercisi değildir. Pek çok farklı neden 7 günlük adet gecikmesine neden olabilir.
Stres
Stres vücudumuzda çok fazla şeye neden olan kötü bir etki mekanizmasıdır. Hormonları kötü etkileyerek adet gecikmesine neden olabilir. Yumurtlama dönemini geciktirerek vücut döngüsünü bozabilir.
Hastalıklar
Hastalıklarla mücadelede vücut değişim göstermektedir. Her hastalık hormonlarda değişime neden olabilir. Uzun süreli yada kısa süreli geçirilen her hastalık hormonlarda değişime yani adet gecikmesine neden olabilir.
İlaçlar
Hastalıklar karşısında verilen ilaçların yan etkisi olarak adet gecikmesi yaşanmaktadır. Yada kullandığınız bir ilacı değiştirdiğinizde adet gecikmesi ile karşılaşabilirsiniz. İlaç değişimlerinde karşılaşılan adet gecikmelerinizi doktorunuza bildirirseniz ilaç değişimi yapabilir.
Aşırı Kilo
Kilo hormonlarda değişime neden olur. Yada hormonlar nedeni ile kilo almanız mümkündür. Bu nedenle kilo problemi yaşıyorsanız mutlaka doktora giderek hormon testlerinizi yaptırmalısınız. Hormonların düzene girmesi kilo vermenize bağlı gelişmektedir.
Aşırı Zayıflık
Aşırı kilo gibi aşırı zayıflıkta hormon düzensizliğine neden olmaktadır. Hormonlardaki düzensizlikte adet gecikmesine neden olur.
Uyku Düzensizliği
Uyku düzensizliği kişinin vücut saatini bozan en büyük etkenlerdendir. Düzensiz uyku uyuyan birinin adet gecikmesi yaşaması çok normaldir.
Adet Gecikmesi Ne Zaman Tehlikelidir

Adet Gecikmesi Ne Zaman Tehlikelidir?

Adet kanamasının gecikmesi bir hafta ile 10 günlük süreler içerisinde gerçekleşir ise normal sayılır. Bu yılda bir kaç kez olabilir. Eğer adet gecikmeniz bir kaç kez üst üste oluyor ise mutlaka bunun altında başka bir problem vardır. Bir çok sebebe bağlı olarak adet gecikmesi yaşanabilir. Bunun mutlaka araştırılması gereklidir.
Adet gecikmeleri kist, miyom, tümör, yumurtalıklarda yada rahimde sorun olması gibi bir çok kadın hastalığına bağlı olarak gecikebilir. Mutlaka hangi sebeple bu gecikmenin olduğu kontrol edilmelidir. Altında bir çok sorun olabilir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa iyileşme oranı da o kadar erken dönemde olacaktır.

Adet Gecikmesi Ne Zaman Önemsizdir?

Adet gecikmesi yılda bir kaç kez yaşanıyorsa bu çok önemli değildir. Mevsim değişikliklerinden hormonlarda etkilenmektedir. Mevsim değişimi gibi döngüler de yılda bir kaç kez adet gecikmesi yaşanması normal sayılır.
Menopoza giriş dönemlerinde adet gecikmesi yaşanması çok normaldir. Bu dönem bir kaç ayı bulabileceği gibi bir kaç yıl da sürebilir.

Adet Gecikmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle adet gecikmesinin neden kaynaklandığının bilinmesi gereklidir. Bunun için de fiziki muayene, ultrason muayenesi ve hormon testlerinin yapılması gerekmektedir. Doktorunuz öncelikle bu gecikmenin neden olduğunu tespit eder ve ona uygun bir tedavi şekli belirler.
Hormonlardan kaynaklı bir gecikme söz konusu ise genelde hormon ilaçları verilerek düzensizliğin tedavi edilmesi sağlanmaktadır. Bu tedavi şeklini ancak doktorunuz belirleyebilir.

Adetinizin gecikmesi durumunda başvuracağınız yöntemler ilginizi çekebilir. Adet söktürücü bitkiler, Adet söktürücü bitki çayları, Adet söktürücü ilaç isimleri ve Adet söktürücü iğne mutlaka okuyun.

2 yorum:

  1. Bir aydir adet olkuyorum.acaba nedendir. 36 yasindayim menopoza mi giriyorum acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayriye hanım çok geçmiş olsun. Yaşınız menopoz için daha çok erken. Bir aylık bir süre adet gecikmesi için normal değildir. Mutlaka doktora giderek görünmelisiniz. Ancak fiziki muayenede ve ultrason cekiminde net olarak neyiniz olduğu anlaşılabilir. Eğer hamilelik söz konusu değilse, hormonlarda bozukluk, kist, miyom gibi bir çok nedenden dolayı adet gecikmesi yaşanması normaldir. Mutlaka vakit kaybetmeden kadın hastalıkları uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz.

      Sil