Pelit Ağacı Ve Pelitin Faydaları - kadinvsaglik.com

Pelit Ağacı Ve Pelitin Faydaları

Pelit Ağacı - Meşe Palamudu

Pelit Ağacı - Meşe Palamudu

Pelit ağacı meşe ağacının bir alt türü olarak bilinir ve Anadolu'da palamut meşesi olarak bilinmektedir. Yeşilliği ve meyvesi olan ağaç genelde yağış alan gölgelerde yetişmektedir. Meşe ağacının meyvesi  iki tür olmaktadır. Bu meyvelerden birincisi palamut diğeri ise pelittir. Pelit meyvesi ise açık renklerde, silindir şeklinde ve serttir. Bu meyve lezzetli ve şifa kaynağıdır. Pelit ağacının meyvesi 3 bölümden oluşmaktadır. Silindir şeklinde olan meyve ucu basık ve tüylü yapıdadır. Genelde kestaneye ve fındığa benzeyen meyve hayvancılıkla uğraşanlar tarafından  hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Doğada bulunan bu ağaç yabani hayvanların yiyecekleri arasındadır.
Pelit ağacının meyvesi bir çok hastalığa iyi gelmektedir.
Başlıca şeker hastalığına, ishal, iltihaplı yaralara, boğaz ağrılarına, karaciğer rahatsızlıklarına, egzama, basur gibi hastalıklara iyi gelir. Bunun yanında kanı durdurma özelliği olan meyve bir çok hastalığın şifası için kullanılır.
Meşe Ağacının Meyvesi

Meşe Ağacının Meyvesi

Meşe ağacının meyvesi olgunlaşma dönemi 15 Ağustos ile 15 Eylül arasında olup bu tarihler arasında toplanmaktadır. Toplanan pelit 15 gün kadar güneşte kurutulur ve depolanmak üzere depolara gönderilir. Pelit ağacının çok önemli olan bir özelliği de deposunda biriktirme özelliğidir. Bu sebeple pelit ağacı kötü gübrelerden ve zirai ilaçlardan korunmalıdır. İlaç atıklarını ve gübreleri depoladığı için bu ağacı bu tür kimyasallardan uzak tutmak gereklidir.
Pelit meyvesi hayvancılık da yem amaçlı çok fazla kullanılmaktadır. Şifası çok büyük olan bu meyve hayvanların beslenmesinde çok önemli yer tutar. Genelde doğada yabani hayvanlar tarafından tüketilen meyveyi en çok sincaplar tüketmektedir. İçerisinde şeker oranı çok yüksek olduğu için yiyen hayvanlara enerji ve güç vermektedir.
Peliti sadece hayvanlar değil insanlar da çok fazla tüketir. Pelit toplandıktan sonra kurutularak kavrulur ve kuru yemiş gibi tüketilmektedir. Genelde toplayan bölge halkı tarafından çok fazla bilinir ve yenir.
Pelit tozu özellikle kahve yapımında daha çok kullanılmaktadır. Pelit kahvesi tutkunları Anadolu'da çok fazla vardır. Aktarlarda pelit ağacının meyvesinin tozunu çok rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu toz türk kahvesi ile karıştırılarak pişirilmektedir. Pelit tozu aynı zamanda da bir çok hastalığa şifa olduğu için tedavi amaçlı çok kullanılmaktadır.
Pelitin Faydaları

Pelitin Faydaları

Son yıllarda yapılan araştırmalar ile gündeme gelen pelit ağacı şifaları çok fazladır. Pelitin faydaları arasında son dönemlerde en çok şeker hastalığında kullanılmaktadır. Pelit tozu şeker hastalığında şekeri dengeleyici özelliği ile bilinmektedir. Pelit çok faydalı bir meyve olup bol tüketilmesi gereken ve gerektiği önemin verilmediği bir meyve türüdür. Vücuda faydalı bileşenlere sahip olan pelitin içerisinde gallik, tanenler, gallik asit, ellagik asit, nişasta ve şeker bulunmaktadır. İnsan vücudun da bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bileşenlere, vitaminlere ve minerallere sahiptir.
Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir
İçerisindeki bileşenler ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren pelit meyvesi özellikle kanser türü hastalıkların mücadelesinde kullanılmaktadır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ile bir çok hastalığa da şifa olur.
İshal
İshal kesme özelliğine sahip olan meşe ağacının meyvesi çok tüketildiğinde kabızlık da yapabilmektedir. Pelit tozu ishal olunduğunda günde bir yada iki kere bir çay kaşığı kadar içilir ise ishali kesmektedir.
Yara Tedavisinde 
Yara tedavisinde çok kullanılan pelit tozu kanı durdurma özelliğine sahiptir. Açık yaraların iyileşmesini sağlayan bu meyve genelde doğada yaşayan hayvanlar tarafından bilinir ve çok fazla kullanılan doğal bir ilaç niteliğindedir.
İltihap Kurutur
İltihap kurutma özelliğine sahip olan pelit tozu boğaz enfeksiyonları, ağız yaraları, göğüs enfeksiyonları gibi enfeksiyonlu hastalıkların şifasında kullanılmaktadır.
Karaciğer Rahatsızlıkları
Karaciğeri temizleme özelliği ile tüm karaciğer hastalıklarına şifa vermektedir. Karaciğer sorunu olan kişilerin mutlaka tozunu gün içerisinde bir çay kaşığı kadar tüketmeleri araştırmacılar tarafından önerilmektedir.
Deri Hastalıklarına İyi Gelir
Pelitin faydaları arasında olan egzamaya ve deri hastalıklarına iyi gelme özelliği vardır. Meşe ağacının meyvesi ve kabukları su ile kaynatılır ve bu su egzamalı olan bölgelere sürülür. Çok şifalı olan bu su bir çok deri hastalığında da kullanılmaktadır. Mikrobiyal enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkan arpacık hastalığına da bu su sürülerek tedavi edilir.
Mideye Faydalıdır
Pelit ağacı meyvesi mideyi rahatlatma özelliği ile mide hastalıklarına da çok faydalıdır. Mide yanmaları, gastrit, reflü veya ülser gibi mide problemlerini gidermek için kullanılan pelit mide ve sindirim sistemine çok faydalıdır. Mide sorunu yaşayan kişilerin gün içerisinde 15 gr pelit tozunu 1 litre su ile kaynatarak içmeleri gereklidir. İçerisine isteğe bağlı limon suyu yada tatlandırmak için bal karıştırılabilir. Bu suyun gün içerisinde 2-3 kez içilmesi gereklidir.
Basura Faydalıdır
Yara iyileştirme özelliği ile özellikle basura çok faydalıdır. Pelit meyvesinde bulunan mineral ve vitaminlerden dolayı kan damarlarının genişletme özelliği vardır. Bu özellik ile hem basura hemde damarlara çok faydalıdır. Pelit su ile kaynatılır ve basura pamuk yardımı ile sürülür. Bu su tüm deri hastalıklarına da şifadır.
Cinsel Hastalıkların Tedavisinde
Frengi, bel soğuklaması ve ilişki yolu ile bulaşan hastalıkların tedavisinde bu meyveden çok yararlanılır. Doğal koruyuculuğa sahip olan bu doğal meyve hastalıkların ilerlemesini durdurma özelliği göstermektedir.
İdrar Kaçırma Tedavisinde
Böbrekler için faydalı, iltihap gidermekte çok etkili olan bu meyve idrar tutamama ve idrar kaçırma hastalığında çok faydalıdır. İdrar torbasının uyarılmasını sağlayan meyve sık idrara gitme, kesik kesik idrar yapma özellikle çocukların idrar kaçırma problemlerinde kullanılmaktadır.
Dişleri Beyazlatır
Pelit tozunun diş beyazlatma özelliği bulunmaktadır. Pelit tozunu diş fırçası yardımı ile dişlere sürterek sürebilirsiniz. İsteğe bağlı limon yağı, nane yağı da ekleyerek macun kıvamına getirdiğiniz bu karışım dişleri beyazlatmakta çok etkilidir.
Saç Kırana İyi Gelir
Saç kıran hastalığının tedavisinde kullanılan pelit tozu zeytin yağı ile karıştırılarak saç kıran olan bölgeye sürüldüğünde çok kısa sürede saç çıkardığı görülmektedir. Anadolu'da saç kıranın tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılan ilaç aynı zamanda da saç dökülmelerinde de  kullanılır.
Meşe Palamudu Şeker Hastalığına İyi Gelir mi

Meşe Palamudu Şeker Hastalığına İyi Gelir mi?

Şer hastaları için şifa kaynağı olan pelit tozu çörek otu yağı ile karıştırılarak yendiğinde çok faydalıdır. Şekeri dengeleme gücüne sahip olan meşe ağacının meyvesi yapılan araştırmalar da bu konuda çok etkili olduğu kanıtlanmıştır.

  • 1 tatlı kaşığı pelit tozu
  • 1 yemek kaşığı çörek otu yağı
Çörek otu yağı ile karıştırarak yendiğinde şeker hastalığı başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Bir çok derde derman olan bu ilaç farklı şekillerde de yenmektedir.
Pelit Nasıl Pişirilir

Pelit Nasıl Pişirilir

Pelit toplanır ve kurutulduktan sonra kaynatılarak çayı hazırlanır. Kavrularak kuru yemiş gibi yemek üzere pişirilir. Kahvesi yapılarak içilir.

Pelit Çayı Nasıl Yapılır

  • 10 adet pelit
  • 1 litre su 
Pelit meyvesi çizilerek bir litre su içerisinde 10 dakika kadar kaynatılarak pişirilir. Demlenmesi için 10 dakika kadar beklenir ve eğer istenir ise bal ve limon ile tatlandırılarak içilir. Pelit çayı demlendikten sonra basur ve deri hastalıkları için cilde de sürülerek tedavi amaçlı kullanılır. Açık yaralar ve iltihaplı yaralar bu su ile tedavi edilmektedir. Yara iyileştirme özelliği olan bu suyun özellikle kanlı basurda çok faydaları vardır. Kanayan basura sürülen pelit çayı kan durdurucu özelliği ile buradaki kanamayı da durdurmaktadır.
Pelit Nasıl Yenir

Pelit Nasıl Yenir

Pelit istenir ise kestane gibi çizilir ve kavrularak kuru yemiş gibi yenilebilir. Anadolu'da çok tüketilen palamut ağacının meyvesi büyük şifa kaynağıdır. Pelit meyvesini büyük şehirlerde maalesef bulmak mümkün olmadığı için aktarlardan tozu alınarak da yenebilir.
  • 1 tatlı kaşığı pelit tozu
  • 1 yemek kaşığı bal
Meşe ağacının meyvesi olan pelitin tozunu bal ile karıştırarak da hastalıklara şifa olsun diye tüketebilirsiniz.
Meşe palamutu nasıl yenir, nasıl pişirilir, nasıl kavrulur, meşe palamutu reçeli nasıl yapılır her yönü ile anlattığımız makalemizi mutlaka okumalısınız. 
Pelit Kahvesi Nasıl Yapılır

Pelit Kahvesi Nasıl Yapılır?

  • 1 çay kaşığı pelit tozu 
  • 1 çay kaşığı türk kahvesi
  • 1 fincan su
Hepsi birden cezveye konur ve kaynatılır. İstenir ise içerisine şeker ilavesi yapılarak da kaynatılabilir. Meşe ağacının meyvesi olan pelit tozundan olan kahve Anadolu'da çok fazla tüketilmektedir. Çok lezzetli ve çok faydalıdır.

6 yorum:

  1. Bizim buralarda palamut cok var.biz kışın yeriz.yaralara vok ıyi gelir.kaynatir suyunu sürerler.sekeri dusurdugunu bilmiyodum. Annemin şekeri var ona denicem.toplama zamanına az kaldi zaten bir ay sonra toplamaya başlanır.kurutmadan toplar toplamaz kaynarsak nasıl olur âcaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harun bey öncelikle annenize geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz. Pelit ağacı meyvesini toplar toplamaz kaynatmanız da hiç sakınca yoktur. Kurutulmasının amacı kışın ve daha sonrasında da kaynatabilmek için bozulmamasıdır. Siz toplar toplamaz kaynatabilirsiniz. Tekrar geçmiş olsun, bizi takip ettiğiniz için de teşekkür ederiz.

      Sil
  2. İyi günler yazınızı okudum idrar kacırma tedavisinde pelit meyvesi nasıl tüketilmektedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpil hanım hastalıklara şifa olsun diye hazırlanacak olan pelit çayı sabah akşam içilebilir. Bunun için aktardan alacağınız pelit tozu yada kurusunu bir fincan sıcak su içerisinde demlemeli ve çayını sabah akşam içmelisiniz. Yada bir tatlı pelit tozunu bir tatlı kaşığı bal ile karıştırıp bunu sabah akşam birer tatlı kaşığı içmeniz de faydalı olur. Çok geçmiş olsun. Sorunuz olursa lütfen yazın

      Sil
  3. PALAMUTU YEŞİLKEN Mİ TOPLAYALIM YOKSA DALIN DA KURUYUP DÜŞÜNCE Mİ TOPLAMAK LAZIM BİLGİ VERİRMİSİNİZ SAYGILAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Palamut ağustos eylül ayları arası toplama zamanına girer. Dalında olgunlaşması beklenir. Dalından yeşil ama olgunlaşmışken toplanır. 15 gün kadar serilerek kurutulur. Fındık daha yeşilken toplanır ya aynı onun gibi pelitte toplandığında ona benzemektedir.

      Sil