Meşe Palamudu Nasıl Yenir? - kadinvsaglik.com

Meşe Palamudu Nasıl Yenir?

Meşe Palamudu Nasıl Yenir

Meşe Palamudu Nasıl Yenir

Meşe palamudu nasıl yenir bir çok insan tarafından bilinmemektedir. Anadoluda kuru yemiş olarak bile tüketilen palamut özellikle hayvancılıkta hayvanlara yem olarak toplanır. Palamut şifa yüklü bir meyve olup Ülkemizde gereken önemin verilmemektedir. Bir çok faydası olan palamudun memleketimizde 18 türü bulunmaktadır. Özellikle pelit meşe türünün bir çeşididir ve kahvesi bile yapılarak tüketilmektedir. Bir çok hastalığın şifasına sahip olan meyveyi aktarlarda toz halde bulmanız da mümkündür. Meşe palamudu nasıl pişirilir, ne zaman toplanır ve nasıl yenmelidir?
Meşe Palamudu Ne Zaman Toplanır


Meşe Palamudu Ne Zaman Toplanır

Meşe palamudu Ağustos ve Eylül ayları arasının ortasında toplanarak 15 gün kadar kurutulur. Depolama özelliğine sahip olan bu meyve ve ağacı kimyasallardan uzak bir şekilde yetişir ve o şekilde kurutulur. Kuruduktan sonra kavrularak aynı fındık yer gibi kuru yemiş olarak yenir.
Meşe Palamudu Nasıl Pişirilir

Meşe Palamudu Nasıl Pişirilir

Meşe palamudu içerisindeki meyve kavrulur ve öğütülerek toz halde de tüketilmektedir. İlaç olarak kullanılan bu meyve genelde toz şeklinde kullanılır. Çörek otu yağı ile birlikte karıştırılarak şeker hastalığında kullanılır. Şekeri düşürme etkisine sahip olan pelitin çayı da demlenmektedir.
Pelit Çayı Nasıl Yapılır

Pelit Çayı Nasıl Yapılır

  • 1 litre su
  • 10 adet palamut
Kestane gibi çizilen 10 adet peliti 1 litre su içerisine koyun ve kaynatın. Bu şekilde 10 dakika kadar kaynatarak çayını içebilirsiniz. Bu çay boğaz iltihaplanmaları, mide ağrıları, şeker hastalığı olmak üzere bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Bunun yanında basur ve cilt hastalıklarına pamuk ile sürülerek uygulanır.
Toz halde de çayı demlenebilen pelitin toz halde çayını demlemek için
  • 1 tatlı kaşığı pelit
  • 1 fincan su
Kaynar bir fincan su içerisine bir tatlı kaşığı kadar pelit  atılır ve 10 dakika kadar demlendikten sonra içilebilir. İçerisine bal ve limon katılarak da tatlandırabilirsiniz.
Pelit Kahvesi Nasıl Yapılır

Pelit Kahvesi Nasıl Yapılır

  • 1 çay kaşığı pelit tozu
  • 1 çay kaşığı türk kahvesi
  • 1 fincan su
İstenir ise içerisine şeker karıştırılarak da yapabilirsiniz. Cezveye bir fincan su, bir çay kaşığı pelit ile bir çay kaşığı kahve konur ve türk kahvesi gibi pişirilir. Anadolu'da çok tüketilen bu kahve bir çok hastalığa şifa niyetindedir. Ayrıca çok da lezzetli bir tada sahiptir.
Meşe Palamudu Nasıl Kavrulur

Meşe Palamudu Nasıl Kavrulur

Meşe palamudu kestane gibi çizilir ve istenir ise fırın içerisinde pişirilir. Tava üzerinde de kavrularak yapılan meyve kavrulduktan sonra kabuklarından ayıklanarak yenmektedir.  Kuru yemiş olarak çok fazla tüketilen meyve genelde batı bölgelerinde ve büyük şehirlerde çok tüketilmemektedir. Aktarlarda tozunu ve meşe palamudu meyvesini bulmanız mümkündür.
Meşe Palamudu Reçeli

Meşe Palamudu Reçeli

Meşe palamudu reçeli bir çok şehrimizde yapılmaktadır. Ayıklanan meşe palamudu meyvesi şeker ile yada pekmez ile kaynatılarak reçeli yapılmaktadır. Ayıklanan meşe palamutları bol su ile güzelce yıkanır.
  • 1 kg ayıklanmış meşe palamudu meyvesi
  • 4 bardak su
  • 1 kg şeker
Meşe palamudu meyvesi ayıklanır ve su ile kaynatılarak yumuşaması sağlanır. Suyunu çekene kadar kaynattığımız palamutların içerisine şeker ilave edilir ve kaynatmaya devam edilir. Koyulaşan suyuna bir adet limon suyu sıkılır ve 10 dakika kadar da kaynatıldıktan sonra altı kapanarak sıcak sıcak kavanozlara konur. Çok lezzetli ve sağlıklı olan reçelin görünümü de harikadır. Şifa kaynağı olan reçel özellikle kış aylarında çocuklarınıza yedireceğiniz ilaç niyetindedir.

Meşe palamudunun yani pelit ağacı ve pelitin faydalarını yazdığımız makalemizde hangi hastalıklara iyi geldiğini ve nasıl tüketilmesi gerektiğini ayrıntıları ile bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok