Mide Fıtığı Ameliyatsız Geçer mi? - kadinvsaglik.com

Mide Fıtığı Ameliyatsız Geçer mi?

Mide Fıtığı Ameliyatsız Geçer mi

Mide Fıtığı

Mide fıtığı ameliyatsız geçer mi sorusu genelde bu hastalıkla ilgili sorun yaşayan  hastalar tarafından çok sorulur. Mide fıtığı ameliyatı her fıtık sorunu yaşayan kişiye uygulanmaz. Mide fıtığı ameliyatı olabilmek için doktorun belirti tetkikleri yapması, uygun bulması gereklidir. Fıtık boyunun büyük ve yarattığı hasarın yoğun olması ameliyat kararında etkilidir. Küçük olan fıtıklar ameliyatsız olarak tedavi yoluna gidilir. Mide fıtığı tedavisi, endoskopik tedavi, ilaç tedavisi ve kişinin beslenme alışkanlığını değiştirmesi reflüye neden olabilecek her şeye dikkat etmesi ile sağlanır.
Mide fıtığı midenin yemek borusuna doğru ilerlemesi, diyaframın üzerine çıkarak burada genişlemesi ile oluşur. Midenin yukarı doğru sarkması sonucu ise mide kapakçığı işlevini yapamaz, tam kapanamaz ve kişilerde bu nedenle bir çok sorun yaşanmaya başlar. Mide fıtığı belirtileri ve şikayetleri yaşanan ağır reflü nedeni ile  yaşanmaktadır.
Mide fıtığı kasların yaşlanması  ve zayıflaması neticesinde 50 yaş ve üzeri kişilerde çok daha sık görülür. Diğer nedeni ise karın içi basıncının artması ile midenin yukarı diyaframa doğru itilmesi ile olur. Karın içi basıncı arttıran en büyük neden ise aşırı kilo ve karın içi yağlanmasıdır. Genelde kilolu kişilerde çok görülen mide fıtığı hastalığı ıkınma, kusma, çok öksürme gibi nedenlerle de oluşabilmektedir. Bu eylemler de karın içi basıncı arttırır ve mideni yukarı doğru iterek kasların açılmasına neden olur. Kadınlarda en çok hamilelik döneminde bebeğin büyümesi ve karın içi basıncı arttırması sonucu yaşanır. 
Mide fıtığı belirtilerinin en büyüğü ve hasar vereni reflü şikayetidir. Reflü nedeni ile mide asidi yemek borusuna ve mideye yoğun hasar verir. Ağza acı su ve yemek artıkları kapanamayan mide kapakçığı nedeni ile gelmektedir. Özellikle gece uykudan uyandıran reflü şikayeti çok yoğun yaşanır. Gece öksürükleri de reflü nedeni ile olur.
Geçmek bilmeyen boğaz iltihaplanmaları mide fıtığı belirtilerinin bir diğer nedenidir. Asit boğazı yakar ve yemek borusunun iç mukozasını yakarak eritir. Enfeksiyon çok sık oluşur. Kişi tedavi edilmez ise bir çok soruna neden olur. Ses kısıklığı da ses tellerine verdiği hasar sonucu yaşanır.
Kişiler genelde yutkunmakta zorluk yaşamaktadır. Geğirme ise gece, gündüz fark etmeden yaşanan çok sıkıntılı bir sorundur. Günlük yaşamı etkileyen bu durum kişilerde büyük rahatsızlık uyandırır.
Kusma çok sık olur. Kusma sonucu dişlerde zamanla hasarlar oluşmaya başlar. Öksürme şikayeti çok şiddetli olur ve çoğu zaman astım ve zatürre rahatsızlıkları çok yaşanır. Kişilerde mide reflüsü sonucu bir çok mide ve bunun yanında reflünün yarattığı bir çok şikayet hayatını etkiler.
Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide Fıtığı Ameliyatı

Bu şikayetlerle doktora gidildiğinde yapılan endoskopi muayenesi sonucu kişilerin midesi, yemek borusu detaylı incelenir. Fıtığın verdiği hasar tam olarak bu şekilde görülebilir. Büyük ve çok hasar verici olan fıtıklara ameliyat kararı verilir. Genelde günümüz şartlarında  laparoskopi yöntemi ile çok kısa sürede yapılabilen bir ameliyattır. Bu ameliyatın bir çok avantajlı yönü vardır. Karın üzerinden bir kaç delik delinir ve bu deliklerden kamera eşliğinde girilerek midenin sarkan kısmı yemek borusu çevresine sarılarak kapanır. Bu şekilde mide kapakçığı artık işlevini yapabilir ve reflü şikayeti nedeni ile oluşabilecek bir çok hasar önlenmiş olur. Ayrıca mide fıtığı tedavi için hasta bir ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmaz. Beslenme ameliyat sonrasında çok önemlidir. Hasta bir müddet sıvı gıda ile beslenir. Sıvı gıda sonrasında katı gıdaya geçiş kademeli ve yavaş yavaş olur.

Mide Fıtığı Ameliyatsız Geçer mi?

Ameliyat kararı verilen hastalar genelde ameliyat olmadan, mide fıtığı nasıl geçirebiliriz bunun araştırması içerisine girerler. Yukarıda belirttiğimiz oluşum nedenleri ve şikayetleri ışığında burada bir anormal yapılaşma olduğu ve bu yapılaşmanın düzelmediği taktirde hastalıktan kurtulunamayacağı çok daha net anlaşılmıştır sanırım. Ameliyat kesin çözümdür ve ameliyat kararı verilmeyen fıtıklar için bazı endoskopik tedavi yolları vardır. Bunlar haricinde ancak kişi yediklerine, içtiklerine, yaşam şekline dikkat ederek kendini kollamalıdır. Bir ömür boyu ilaç kullanmak ve mide sorunları yaşamamak için bazı noktalara özen göstermelidir.
Mide fıtığı tedavisi için doktorunuz ameliyat olmanızı önerir ise mutlaka olmalısınız. Ameliyatla bu sorundan çok kısa sürede kurtulmuş olursunuz. Kendine dikkat etmeyen kişilerde midede ağır hasarlar, yaralar sonucu kanama, delinme olurken çok daha kötüsü ilerleyen durumlarda mide içi yapının bozulması neticesinde mide kanseri riski vardır.
Yemek borusu o kadar hasar görür ki burada da hücre değişimleri oluşarak yemek borusu kanserine yakalanma riski oluşur. Çok ciddi bir rahatsızlık olan bu hastalık da doktorun gerek gördüğü her noktaya harfiyen uyulmalıdır. Dikkat edilmeyen vakalar da çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır.
Ameliyat kararı verilmeyen kişiler için ise tedavi nasıl yapılır?
Mide Fıtığı Tedavisi

Mide Fıtığı Tedavisi

Mide fıtığı neredeyse toplumumuzda 10 kişiden birinde vardır. Fakat kimi hastalarda çok küçüktür ve mide sorunları yaşanması ile geçiştirilmektedir. Ancak 50 yaş üzerinde şikayetler fıtığın büyümesi sonucu kendini çok daha fazla gösterir. Mide fıtığı hastaları öncelikle yaşam şeklini ve yeme içme alışkanlıklarını değiştirmek zorundadır.
Bazı yiyecekler reflüyü tetiklediği için bu yiyeceklerden uzak kalınmalıdır. Çikolata, kahve, baharatlı, acılı, yağlı, gazlı ve asitli içecekler, turunçgiller ve kızartmalar gibi mideye dokunabilecek her türlü yiyecekten ve içecekten uzak kalınmalıdır.
Gün içerisinde sık ama az yiyerek midenin çok doldurulmamasına özen gösterilmelidir. Yemek sonrası en az bir saat oturur vaziyette durulması gereklidir. Bu bir saatlik dilim içerisinde yatmamalı, yere eğilmemeli mide kapakçığından yukarı doğru asidin ilerlemesine izin verilmemelidir.
Uyumadan 3 saat önce yeme içme kesilerek boş mide ile yatılmalıdır. Yatak başı kaldırılarak oturur vaziyete yakın şekilde uyumaya çalışmalısınız. Sırtınıza yastık koymak bile yeterli olmayabilir. Yatış şekli gece reflüsü için çok önemlidir. Reflüyü tetikleyecek şekilde yatılmamalıdır.
Özellikle sigara ve alkolden uzak kalınması gereklidir. Mide sorunu yaşanmasına en büyük nedenlerden biri de bu iki zararlı alışkanlıktır.
Mideye zarar verecek aspirin, kan sulandırıcılar ve ağrı kesiciler gibi ilaçlardan uzak kalınmalıdır. Kullanmanız gereken tedavi amaçlı verilen ilaçlar olduğunda bunu doktorunuzla konuşmalı onun onayı ile kullanmalısınız. Mideye dokunan ilaçların içimi ve düzenlemesini ancak doktorunuz yapabilir.
Mide fıtığı tedavisi için doktorunuz midenizi koruma amaçlı ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar midenizi korur ve yara oluşmasını önler. Oluşan yaralar için de tedavi amaçlı ilaç desteği verilir. Mide fıtığından kurtulmadığınız süre içerisinde bu önerilere ve ilaç desteğine bir ömür boyu uymanız gerekir. Mide fıtığı ameliyatsız geçer mi, ameliyat harici başka bir tedavi yolu var mıdır?

Endeskopik Tedavi

Ameliyat olmadan yapılan bir kaç uygulama da vardır. Bu uygulamalar endoskopi yöntemi ile yapılan uygulamalardır. Endoskopi tedavisi 2 farklı yolla yapılan ve ancak hasta bu tedaviye uygun ise yapılabilen uygulamalardır.

Stretta Yöntemi

Bu tedavi şeklinde gastroskopi ile gevşemiş olan kas yapısına radyo frekans dalgaları verilerek yapılır. Bu dalgalar ile gevşemiş olan kas yapısı eski haline döndürülmeye çalışılır. Bu uygulama ancak 3 santimin altında mide  kapakçığı açıklığı olan hastalar için uygundur. Hastaya sakinleştirici verilerek yapılır ve hastanın bu işlemi duymaması sağlanır. Gastroskopi ve bazı iğneler yardımı ile yemek borusunun alt kısmına ve mideye radyo frekans dalgaları verilir. İşlemin başarısı % 60 ile 70 civarındadır ve işlemin süresi 30 dakika kadardır. Başarılı sonuç alınan hastalar bir ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmadan hayatlarını reflü şikayetinden kurtulmuş olarak devam ederler. kaynak: http://www.saglikpersonelleri.com/

EsophyX TIF Yöntemi

Bu yöntem ağızdan içeri endoskop sokularak mideye uygulanır. Özofix adı verilen alet ile mide içerisine girilir. Bu alet bükülme ve dikiş atma yeteneğine sahiptir. Bu işlem sırasında hastaya sakinleştirici verilir ve hasta işlem sırasında hiç bir şey hissetmez. Uygulama 45 dakika kadar sürer ve başarı oranı % 60 ile 70 civarındadır. Bu işlem için hastanın mide kapakçığı 3 santimin altında olması gereklidir. 3 santimin üzeri mide kapakçığı açıklığı olan hastalar için uygun değildir. Bunun üzeri olan hastalara ise ameliyat önerilir.
Mide kapakçığı çok açılmış, fıtığı büyük, midesi ve yemek borusu ağır hasar gören kişilere ancak ameliyat önerilir. Ameliyat kararını da ancak doktorunuz belirleyebilir. Ameliyat olmayan ve tedavisine de özen göstermeyen hastalar da çok ciddi sağlık sorunları yaşanır. Özellikle yoğun hasar yaşayan mide ve yemek borusunda hücre değişimleri olabilir. Mutlaka tedavinize özen göstermeli ve bu hastalığı ciddiye almalısınız.

Konuyla alakalı mide fıtığı tedavi edilmezse ne olur yazımız ilginizi çekebilir.

4 yorum:

  1. Mide fıtığı ameliyatsız geçer mi konusunu Google'da bir tek siz iyi anlatmışsınız çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size faydalı olmak amacı ile yazdığımız yazılarımızda en doğru ve faydalı olan bilgileri net olarak sizlere vermeye çalışmaktayız. Yazımızı okuduğunuz ve yorum gönderdiğiniz için biz teşekkür ederiz.

      Sil
  2. Boğaz iltihaplanmam bir türlü geçmiyor.kac doktora gittiysem bir türlü bu iltihaplanma geçmedi.midemde de yanma çok oluyor.acaba mide fitigi mi sizce ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mide fıtığı belirtileri arasında mide yanması ve geçmeyen boğaz iltihaplanmaları vardır. Tam olarak mide fıtığısınız demek mümkün değildir. Büyük ihtimalle olma olasılığı fazla gibi gözükmektedir. Bunun tek belirleyici tetkiki endoskopi muayenesidir. Lütfen bir dahiliye doktoruna gidin ve endoskopi muayenesi isteyiniz. Ancak endoskopi muayenesi sonucu net olarak teşhis konabilir. Sizin yapmanız gereken en önemli şey şu an için budur. Çok çok geşmiş olsun

      Sil