Sol Kasık Ağrısı - kadinvsaglik.com

Sol Kasık Ağrısı

Sol Kasık Ağrısı

Sol Kasık Ağrısı

Sol kasık ağrısı, karın bölgesinin alt kısmı ile bacak bitiminde başlayan bir ağrı türüdür. Cinsiyet fark etmeden görülen kasık ağrısının erkekte ve kadında görülme nedenleri birbiri ile farklı olabilmektedir. Kasık, karnın bitip bacakların başladığı yerdir. Kasık bölgesinden geçen, bacakların çalışmasını sağlayan 5 adet kas bulunmaktadır. Kasıkta görülen ağrının en yaygın olanı genellikle bu bölgedeki kasların zorlanması sonucu olmaktadır. Yapılan spor sonucu zorlanan kaslar ağrı ile kendini göstermektedir. Sol kasık ağrısı nedenleri bir çok farklı faktörden olabilir.
Kasık ağrısı şikayetleri hisseden kişiler bu ağrı sebeplerini apandisit mi diye düşünebilir. Apandisit sağ tarafta bulunur ve sağ kasıkta ağrı yapmaktadır. Apandisit yırtılması çok da kolay gerçekleşmeyen bir rahatsızlıktır. Bir çok sebebe bağlı olarak gelişen kasık ağrısı ihmale gelmeyecek bir rahatsızlıktır ve mutlaka doktora gidilmelidir. Sol kasık ağrısı başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Kadınlar özellikle bu ağrı şikayetinde Kadın Doğum Uzmanına, erkekler ise bu ağrı ile karşılaştığında bir Üroloji doktoruna görülmelidirler.
Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Sol kasık ağrısı nedenlerinin bir çok farklı sebepleri vardır ve bu sebepler ergenlikte farklı yetişkinlerde farklı sebeplerden olabilir. Genelde kasık ağrısı çektiğimizde üşüttük yada gaz sancısı çekiyoruz diye düşünürüz. Bir çok hastalığın belirtileri arasında sol kasık ağrısı vardır. İhmale gelmeyecek çok ciddi bir rahatsızlıktır. Kasık ağrılarının ergenlikteki sebepleri, kadınlardaki ve erkeklerdeki olma sebebi birbirinden farklı olabilmektedir. Üreme organı kaynaklı olabilen bu ağrılar bu yüzden kadınlarda ve erkeklerde farklılıklar göstermektedir.

Ergenlikte Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Bacak kaslarının çalışmasını sağlayan beş adet kas kasık bölgesinden geçmektedir. Ergenlik döneminde boy uzaması kasık ağrısı yapabilir. Vücudun gelişmesi, boyun uzaması kaslarda ağrı yapmaktadır. Aynı şekilde ergenlikte yapılan spor aktiviteleri kasık ağrısını arttırabilir. Bunu geçirmek için dinlenilmesi gereklidir. Soğuk havalarda daha da artabilecek kasık ağrıları, sıkı giyinme ile ve sıcak tutma ile giderilebilecek ağrılardır. Sadece kasık bölgesinde değil, dizlerde, bacaklarda, kollarda da yoğun ağrılara sebep olan boy uzaması ergenlik dönemlerinde bu tür ağrılar ile kendini göstermektedir. Gene de ergenliğe bağlamadan mutlaka doktora giderek tam teşhisin konması çok daha sağlıklı bir davranış olur. Ergenlik çağında da olsa gençlerde de üreme organı ağrılar ve başka sebepler olabilir.
Kasık Ağrısı Neden Olur?

Kasık Ağrısı Neden Olur?

Yetişkin insanlarda sol kasık ağrısı nedenleri bir çok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Genellikle bir çok hastalığın belirtisi olarak görülmektedir. Geçici bir kaç günlük ağrılar olabileceği gibi uzun süren kasık ağrıları da olabilir. Bu ağrılar önemsiz hastalıkların sebepleri olabileceği gibi çok önemli hastalıkların belirtilerinden biri de olabilir. Bu yüzden de ihmale gelmemelidir. Özellikle geçmeyen uzun süreli ağrılar mutlaka doktora gidilerek dikkatlice incelenmelidir.
Bağırsak İltihaplanması
Bağırsak İltihaplanması şiddetli kasık ağrılarına sebep olmaktadır. Sağ yada sol kasık fark etmeden her iki tarafta da görülebilen bu ağrı çeşidi gerekli ilaç tedavisinin uygulanması ile geçmektedir. Bağırsak iltihaplanmaları eğer dikkate alınmaz ise diğer bir çok bağırsak kaynaklı hastalığı tetiklemektedir.
Bağırsak Kurtları
Bağırsak kurtları kasık ağrısı ile kendini göstermektedir. Bağırsak kurtları dökücü ilaç tedavisi ile bu ağrılardan kurtulunabilir.
Gaz Sancıları 
Gaz sancısı çeken kişiler kasık ağrısı çok şiddetli görülebilmektedir. Gaz giderici ilaçlar ile bu sorun ortadan rahatlıkla kalkmaktadır. Gaz sancıları genelde bağırsak ve mide kaynaklı ciddi rahatsızlıklardır. 
İdrar Yolu Enfeksiyonları
İdrar yolu enfeksiyonları kasık ağrısı yaparlar. İdrar yolu enfeksiyonu antibiyotik ilaç tedavisi ile giderilmektedir. Tedavi edilmeyen idrar yolu hastalıkları ilerler ve mesane iltihaplanması, böbrek rahatsızlıkları ve bir çok başka hastalığa neden olurlar. Kadınlar için çok önemli ve dikkat edilmesi gereken çok ciddi bir rahatsızlıktır. Özellikle kadınlarda idrar kaçırma problemlerine neden olmaktadır.
İshal
İshal olma durumunda geçici kasık ağrısı olma durumu yaşanmaktadır. İshal bir bağırsak enfeksiyonuna bağlı sebeplerden yaşanıyor ise ilaç tedavisi ile geçmektedir. İshal tedavisi aslında çok önem verilmesi gereken ciddi rahatsızlıklardan biridir.
Böbrek Ağrıları
Böbrek ağrıları özellikle de taş düşürürken olan ağrı kasıklara vurmaktadır. Bu tip bir ağrıda hemen doktora giderek görülmeniz gerekmektedir. Böbrek taşı düşürmek çok sancılı olan bir işlemdir. Böbrek taşı ne zaman düşer ise o zaman kasık ağrılarından kurtulunur.
Kasık Fıtığı
Kasık fıtığı olarak bildiğimiz rahatsızlığın sebebi bağırsakların kasığa kaçması durumudur. Sola doğru eğim yapan bağırsak kasık bölgesindeki duvarı işgal eder ve fıtık görülür. Bu ağrı şiddetli görülür. Kasık fıtığı genelde ağır kaldırma ile görülen bir rahatsızlıktır. Kasık fıtığının tek tedavi yöntemi maalesef ameliyat olmaktır.
Kas Gerilmesi
Spor yapma sonucu kasların gerilmesi kasık ağrısına sebep olabilir. Özellikle koşarak ve ya hoplayarak yapılan sporlarda bu ağrının çok görülmesi daha sıklıkladır. Örneğin: futbol gibi koşarak yapılan aktiviteler bu ağrıyı doğurabilir. Hoplama sonucu da bu ağrı olabilir. Basketbol gibi hoplayarak yapılan sporlarda da kasık kaslarının gerilmesi bu ağrıları doğurmaktadır. Zorlayıcı spor aktivitelerinden sonra görülen bu ağrılar 2-3 hafta içerisinde geçerler. Bu ağrılara buz torbası ile müdahale yapıp ağrı kesici krem ve kas gevşetici ilaç kullanabilirsiniz.
Lenf Bezi İltihaplanması
Bakteriyel enfeksiyon sonucunda lenf bezlerinde şişme ve genişleme görülebilir. Kanser hastalarında da lenf bezlerine sıçrama olması bu ağrıya sebep olur. Eğer lenf bezleri iltihaplanmış ise gerekli antibiyotik tedavisi ile bu durum çabuk atlatılır
Lenf Bezlerine Kanser Hücresi Sıçramış İse
Lenf bezleri kanser hücreleri tarafından ele geçirilmiş ise bu durumda lenf bezlerinde şişme ve genişleme olacaktır. Bu durum kasıkta ağrıya sebep olur.
Sinir Sıkışması
Sinir sıkışması sonucu kasıklarda ağrı yaşana bilir. Bu gibi durumlarda doktorumuzun hemen tedavi uygulaması gerekmektedir. O yüzden de geçmeyen kasık ağrılarında mutlaka doktora gidilmeli ve neden olduğuna baktırılmalıdır.
Siyatik
Siyatik de bele, karna ve kasıklara  ağrı yapan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi ile ancak bu ağrılar geçer.
İskelet Sistemi Ağrıları
İskelet ağrıları ve bu ağrıların nedenleri çok iyi araştırmalıdır. İskelet ağrıları altında yatan nedenler doktorunuz tarafından belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.
Kalça Ağrısı
Kalça kemiğindeki ağrıda kasıklara vurmaktadır. Romatizma ve buna benzer hastalıklardan sebepli ağrılar kasıkla ilişkili olmasa da kasığa ağrı yaparak kendini gösterebilir.
Kasık ağrıları bir çok hastalığın belirtisi olan ciddiye alınması gereken ağrılardır. Ağrının şiddeti ve sürekliliği halinde mutlaka doktora giderek hangi hastalığın habersici olduğuna baktırılmalıdır. Kasık ağrılarının her iki tarafa vurması sizlere anlattığımız hastalıklarla ilgili olabilir. Şimdi ise sol kasık ağrısı neden olur ona bakalım.

 

Sol Kasık Ağrısı Neden Olur?

Bir çok sebebe bağlı gerçekleşen ağrı, erkeklerde ve kadınlarda farklılıklar gösterebilmektedir. Bir çok nedene bağlı gelişen bu ağrı karın ve erkek üreme organlarından kaynaklı da olabileceğinden ayrı ayrı ele alınmasında fayda vardır. Diğer sebeplerden dolayı değil ise bu hastalıklar da incelenilmelidir.
Kadınlarda  Kasık Ağrısı Neden Olur

Kadınlarda  Kasık Ağrısı Neden Olur

Yumurtalık Kisti
Yumurtalık kistleri hiç belirti vermemekle birlikte bazı kistler çok ağrı yapabilirler. Özellikle bazı yumurtalık kistleri büyür ve çoklu kistler olabilir ve şiddetli ağrı yaparlar. Yumurtalık kistleri ile ilgili yazdığımız makalemizde çok detaylı anlattığımız kistlerin nedenleri, belirtileri ve tedavisini bulabilirsiniz.
Yumurtalık Kistinin Yırtılması
Yumurtalık kistleri bazen yırtılır ve patlarlar. Bu çok ağrılı bir durumdur ve hemen doktora gidilmelidir. Patlayan yumurtalık kisti hangi tarafta bulunuyor ise o bölgede ağrı yapmaktadır. Kasık ağrısı ile birlikte bir çok sorunun da yaşandığı kist patlaması çok ciddi bir durumdur.
Miyom
Miyomlar rahim içerisindeki iyi huylu tümörlerdir ve genelde çok büyümezler. Bazı miyomlar kasıkta ağrıya sebep olabilirler. Bazı miyomlar ise büyür ve kansere neden olabilirler. Bu yüzdende kasık ağrısı bu tür bir rahatsızlığın belirtisi olduğu için mutlaka üzerinde durulması gereken bir rahatsızlıktır.
Dış Gebelik
Dış gebelik yaşayan bayanlar gebeliğin ilerlemesi ile şiddetli kasık ağrıları yaşarlar. Bu ağrılar gebeliğin sonlanması ile geçer.
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık kanseri sessizce ilerleyen kanser türlerindendir. Evrelerin ilerlemesi ile birlikte yumurtalık kanseri belirtileri olan kasık ağrıları göstermektedir. Buradaki kanser kitlesi büyümekte ve bağırsaklarla birlikte komşu organlara baskı yapmaktadır. Geçmeyen kasık ağrıları çekiyorsanız mutlaka doktora gidip muayene olmalısınız.
Rahim Kanseri
Rahim kanseri de yumurtalık kanseri gibi kendini son evrelerinde gösteren ve kitlenin büyümesi ile komşu organlara bası yapar. Bu bası yüzünden de kasıklarda ağrı şikayeti olur. Eğer hafif bir şekilde de olsa geçmeyen kasık ağrınız var ise mutlaka doktora giderek gözükmelisiniz.
Adet Ağrıları
Adet döneminde kasık ağrısı yaşanması son derece normaldir. Yumurtanın çatlaması sebebi ile kasıklarda ağrı yaşanabilir. Bazı kadınlarda bu ağrı hafif olur, bazılarında ise kendini belli eder şekilde yaşanır.
Birliktelik Yollu ile Bulaşan Hastalıklar
Bazı hastalıklar bu şekilde geçerler ve bazı tehlikeli sorunlar yaşatırlar. Bu hastalıkların ilerlemesi bazı belirtiler göstermektedir. Bunlardan biri de kasıklarda ağrı olmasıdır. Bu ağrılarda kendini gösteren ağrılardır ve devamlılık arz ederler. Geçmeyen ağrınız var ise mutlaka doktorunuza muayene olmalısınız. 
Vajinal Mantar
Mantar hastalığı da kasık ağrısı yapar ve bunun yanında diğer belirtileri de vardır. Kaşıntı, akıntı gibi belirtiler de ağrının yanında var ise mutlaka doktorunuza gitmelisiniz. Mantar giderici fitil ve ilaçlar ile tedavi edilmektedir.

Hamilelikte Sol Kasık Ağrısı Neden Olur

Hamileliğin ilk aylarında ve bebeğin gelişme gösteren son aylarında kasık ağrıları görülmektedir. Bu ağrılar genellikle gebeliğin ilk dört ayında bıçak saplanması gibi kasık ağrıları olması normaldir. Bu ağrıların sebebi rahim büyümesine bağlı rahim etrafındaki bağların ve ligamentlerin gerilmesi ile olur. Hamilelikte kabızlık, şişkinlik ve gaz da kasık ağrısı yapar. Gebeliğin son aylarında yalancı doğum ağrıları dediğimiz ağrılarda kasık ağrısı yapabilir.
Erkeklerde  Kasık Ağrısı Neden Olur

Erkeklerde  Kasık Ağrısı Neden Olur

Darbe
Kasık ve yakınına alınan darbelerden dolayı ağrıyaşanması son derece normaldir. Alınan darbe kasık bölgesindeki kasların getilmesine, zedelenmesine ve hasar görerek ağrımasına neden olabilir.
Hidrosel
Su fıtığı olarak bilinen bu hastalık testisleri çevreleyen zar içerisinde normalden fazla su toplamasıdır. Su toplaması sonucu testisin büyümesi ile sola vuran ağrı buna neden olabilir. Bu hastalığın ilk belirtileri ağrı ve bir yada iki testisin şişmesidir.
Testis Zedelenmesi
Testisin bir müdahale ile zedelenmesi, dönmesi, burkulması ve ezilmesi gibi durumlardan özellikle sol tarafa vuran kasık ağrısı, kasık üstü ağrısı olabilir.
Testis Orşiti
Orşit kabakulak geçirmenize sebep olan hastalıktır. Testislerde olma durumuna da testis orşiti denir. Kabakulak hastalığını ergenliğin son zamanlarına doğru geçiren erkek çocuklarında testis orşitinin daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Bu durum kasık ağrısı neden olmaktadır.
Testis Tümörü
Testislerde oluşabilecek bir tümör çok ağrıya sebep olur. Bu tümörün tedavisi ameliyat ile gerçekleşir. Bu tümör eğer kanser oluşumundan ise kemoterapi yada radyoterapi de görülebilir.
Epididimit Testis İltihaplanması
Testis iltihaplanması mesaneden kaynaklı bir iltihaplanma olabilir. Birliktelik yolu ile de geçebilen bu iltihaplanma kasıklarda şişme ve ağrı yapabilir. Bu iltihaplanmanın tedavisi antibiyotik kullanımı ile olur. Temizlik bu hastalık için çok önemlidir.
Prostat
Erkeklerde prostat bezlerinin iltihaplanması kasık ağrısı sebeplerindendir. Geçmeyen kasık ağrınız ve idrar problemleriniz varsa mutlaka Üroloji doktoruna gitmeniz gerekmektedir.
Sperm Birikmesi
Ağrı yapabilen sorunlardan bir tanesidir. Biriken spermler erkeklerde çok şiddetli kasık ağrısı yapmaktadır.
Testis Kanseri
Testis kanseri sessiz ilerler ve kanser evreleri ilerledikçe belirti göstermektedir. Kasık ağrısı da bu belirtilerden bir tanesidir. Eğer geçmeyen bir kasık ağrınız var ise mutlaka muayene olmanız gerekmektedir.
Varikosel -Testis Torbasındaki Damarların Şişmesi
Kanı boşaltan toplar damarların genişleyip büyümeleri ile oluşan bir hastalıktır. Kısırlığa sebep olan bu hastalık genelde vücudun sol tarafında görülür. Sol kasık ağrısı ile de kendini gösteren hastalığın mutlaka tedavisi şarttır. Çocuk sahibi olmayı engelleyen bu hastalık ikinci çocuk oluşumunda da görülebilir. Çok sıklıkla görülen hastalık da sol kasık ağrısı ve bunun yanında bir çok belirti görülmektedir.
Retaktil-Testisleri, Testis Torbası İle Karın Arasında Hareket Etmesi
En bilinen adı ile Utangaç Testis de denen bu hastalığa Yukarı Kaçan Testis hastalığı da denmektedir. Bu hastalık kısırlığa neden olmaz, genellikle ergenlik yaşlarında görülen bu hastalık ergenlikte testislerin yerine oturması ile geçebilir. Yetişkinlerde de görülebilen bu hastalık kasık ağrısı yapmaktadır.
Erkeklerde kasık ağrısı özellikle de sol kasık ağrısı çok ciddiye alınması gereken problemlerdendir. Tedavisi geciken bazı hastalıklar erkekler için kısırlığa neden olabileceğinden bu tür bir belirti ihmale gelmeyecek kadar önemlidir.
Kadın yada erkeklerde genelde üreme organı kaynaklı olan kasık ağrıları bir çok hastalığın belirtisidir. Bir kaç günü geçen bu ağrılar eğer geçmez ise mutlaka ilgili doktora giderek görülmekte çok büyük fayda vardır.

12 yorum:

  1. Size vok tsk ederim.uzun süredir sol tarafında çok ağrım vardı.makalenizi okuduktan sonra önemini anlayarak doktora gittim.meger kist varmış ogrenmis ve tedaviye başlamış olduk.sizi severek takip ediyorum.cok sağolun.

    YanıtlaSil
  2. Bizi takip ettiğiniz için özellikle memnun olduk. Size faydamız dokunmuş olmasından bizlerde çok mutlu olduk. Bizde size teşekür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. Sol tarafta oluşan ağrılar ne kadar çökmüş.oku oku bitmedi allah şifa versin.sitenizi çok begendim

    YanıtlaSil
  4. sol kasık ağrısı şikayeti ile doktora başvurduğumda fıtık olduğunu öğrendim. Fıtık ameliyatından sonra uzun bir süre o bölgedeki kaslarımın düzelmesini bekledim. yazınızı sonuna kadar okudum. belirtiler burada yazanlara çok benziyor. Allah herkesin hastalığına şifa versin. Sizde de burada yazan belirtilere benzeyen ağrılar varsa doktora gitmekten çekinmeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Mutlaka vücudumuzun bize verdiği belirtileri ihmal etmemeliyiz. Altından başka hastalıklar çıkabiliyor. Çok geçmiş olsun.

      Sil
  5. Sol kaşık ağrısı ile uzun bir süre hayatıma devam ettim.baslarda önemsemedim.usuttum gecer diye bekledim.bir türlü geçmeyince doktora gittim.gec kalmışım meğer hastalık ilerlemiş.yumurtalik kanseri varmış ve ilerlemiş.allah kimseye yaşarmasın.ameliyat oldum ve uzun süre kemoterapi aldım.keske başlarda önemseyip de doktora gitseydim.belki ilk evrelerinde hastalığı yakalardık ve sadece yumurtalıklar alınırdı.o kadar ciddi bir ameliyat ve sonrasındaki tedavi sürecini yaşamamış okurdum.size anlatmakla inanın olmaz.bu süreci yaşamak insanı hem bedenen hem de ruhen çöküntüye uğratıyor.allah kimseye yaşarmasın.yazinizi sonuna kadar okudum.benim ağrılarında aynen sizin yazdığınız gibiydi.sag yada sol kasik ağrısı çeken birileri varsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora gitmeliler.ben çok çektim bu yüzden kimse cekmesin istiyorum.ihmal etmeyin lütfen mutlaka kendinize batırın.bu imkanı verdiğiniz için sitenize de çok tsk ederim. Belki benim yazdıklarımıza bir okuyan olur ve faydası dokunur.hemen ihmal etmeden bi baldırayım der inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seher hanım başınıza gelen hastalığı Allah hiç kimseye yaşatmasın. Sizin adınıza çok üzüldük. İnşallah anlattıklarınızı okuyan arkadaşlarımıza örnek olur ve bu ağrıları ihmal etmezler. Bizlerle faylaştığınız için size çok teşekür ederiz. Çok çok geçmiş olsun Rabbim inşallah bir daha böyle bir hastalık yaşatmaz.

      Sil
  6. Kaşık ağrım çok okuyordu doktora gittim.kadin doğum doktoru kist falan yok dedi.hala devam ediyor.simdi sırtında çok ağrıyor.acaba ikisinin bir bağlantısı varmi.hangi doktora gitmeliyim.cevaplarmisiniz lutfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leyla hanım öncelikle bizi kendinize yakın görüp soru sorduğunuz için teşekür ederiz. Kasık ağrısı ve sırt ağrısınız elbette bir bağlantısı olabilir. Farklı hastalıklardan dolayı da gerçekleşiyor olabilirler. Öncelikle kasık ağrınız iskelet sistemi ağrıları yada fıtık ağrısı olabilir. Bu da sırt ağrısı ile bağdaşır. İç organlarla ilgili bir sorunuznuz da olabilir. Bu sorunda hem kasık hemde sırt ağrısına neden olabilir. Böbrek ağrısı kasıklara ve sırta vuran ağrılar arasındaıdr. Öncelikli olarak bir Dahiliye doktoruna gitmenizi öneririz. Eğer bir probleminiz çıkmaz ise iskelet sisteminizde, omur ve disklerde olan bir sorununuz varmı baktırabilirsiniz. Gideceğiniz Dahiliye doktorunuz çıkan sonuçlarınıza göre sizi çok daha daha iyi yönlendirecektir. Vakit kaybetmeden bir uzman görüşü almanızı öneririm.

      Sil
  7. Çok uzun zamandır kaşık bölgemde bıraktı var.usuttim gecer dedim ama ne yapdimsa geçmedi.simdi idrar yaparkende ağrıyor.napmam lazım acaba hangi doktora gidim.bel fıstığında var ondan mı oluyor bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kerim bey bel fıtığı kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. İdrar yaparken yanma var ise büyük ihtimalle böbrekelrde yada idrar yollarında sorun olabilir. Bir üroloji doktoruna giderseniz net teşhisi koyabilir. Geçmiş olsun

      Sil