Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri
İdrar Tutamama Nedir ?
İdrar Tutamama Belirtileri Nelerdir?
- Çok sık idrara gitmek
- Tuvalete yetişemiyor yada tuvaletimizi yapsak bile hala tuvalete çıkma hissimiz oluyorsa
- Öksürdüğümüzde, hapşurduğumuzda, spor yaparken, yürürken hatta güldüğümüzde idrar kaçırma oluyorsa
- Gece uykudan idrar yapmak için kalkılıyorsa veya uykuda kaçırmalar oluyorsa
- İdrar yaparken yanma oluyorsa
Normal İdrar Yapma Nasıl Olur?
- Böbrekler idrarı üretirler
- Üretilen idrar idrar torbasına taşınır
- İdrar torbasına taşınan idrar idrar torbasında birikir
- Depolanan idrar vücuttan dışarı atılır.
İdrar Kaçırma Nedenleri
İdrar tutamamanın birden çok sebebi vardır ve bu sebeplerin kimisi çabuk çözümlenirken kimi sebepler ise tedavi olarak çözülür.İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolundaki enfeksiyonu sık idrara çıkmaya, kötü kokulu idrar yapmaya, akıntı oluşumuna, koyu idrarın istem dışı gelmesine neden olur. Bazen kanamalı idrar oluşumu da olabilir. İdrar torbası yani mesanenin enfeksiyonu ( sistit ) çoğu kadında yaşanır ve tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.İdrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma nedenlerindendir.Sarkma
Alt karın kası içerisindeki organlarımız dokular ve kaslar sayesinde yerlerinde dururlar. Bu dokular ve kaslar hamilelik, yaşlanma, doğum gibi sebeplerle zayıflar ve destekledikleri organın sarkmasına neden olabilirler. İdrar torbası, rahim, üretrayı destekleyen dokular ve kaslar zayıfladığında bu organlar aşağı doğru sarkma yapar ve idrar tutamamaya sebep olabilirler. Sarkma idrar kaçırma nedenlerindendir.İdrar Yolu Anormallikleri
İdrar yolundan vajinaya doğru olan bir açıklık sızıntı oluşumuna neden olur. Bunun sebepleri ise doğum, alt karından yapılan ameliyatlar, radyasyon tedavisi, alt karın bölgesindeki kanser, idrar yollarındaki tümörler idrar kaçırmaya nedenlerinden olabilir.İdrar Kaçırmaya Neden Olan Sinir Ve Kas Hastalıkları
Kas kontrolünü etkileyen hastalıklar idrar tutamamaya ve kaçırmaya sebep olabilirler. Bazı hastalıklardan kaynaklı beyin ve omurilikten gelen sinyaller idrar torbasına ve üretraya sağlıklı bir biçimde ulaşmaz ve idrar kaçırma, tutamama oluşabilir. Sinir ve kas hastalıkları İdrar kaçırma nedenleri arasındadır.İdrar Kaçırmaya Bazı İlaçlar Sebep Olabilirler
İdrar kaçırmaya nedenleri arasında bazı hastalıklara verilen ilaçlarda olabilirler. Kalp ve tansiyon ilaçları, kas gevşeticiler, sakinleştiriciler ve C ve B gibi vitaminlerin yüksek dozda alınması idrar kaçırmaya ve tutamamaya sebebiyet verirler. Bu gibi durumlarda doktorunuza baş vurmanızı öneririz.Kabızlık
Kabızlıkta sertleşen dışkı nedeniyle idrar yollarındaki sinirlerde aşınma, tahriş olma oluşabilir. Kabızlık sorunu devamlılık seyreden bir durumsa bu aşınma ve tahriş olması kaçınılmaz olabilir.Geçici İdrar Tutamama
Bazı yiyecek ve içecekler mesaneyi fazla uyararak idrar hacminin artmasına neden olarak idrar tutamamaya ve idrar kaçırmaya sebep olabilirler. Kahve, çay, gazlı içecekler, yapay tatlandırıcılar, mısır şurubu, baharat, şeker, alkol özellikle de narenciye meyve suları bu gibi durumları yaratabilirler.Kilolu olmak
Şişmanlıktan dolayı olan bu durumda alınan kilolar idrar torbası üzerinde bir baskıya neden olur bu durumda da idrar tutamamalar olabilir.
İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir?
Stres Tipi İdrar KaçırmaGüldüğümüzde, hapşurduğumuzda, spor yaptığımızda, yürüdüğümüzde idrar kaçırmalar oluyorsa bu tip kaçırmalara stres tipi kaçırma denir. Bu kaçırmalar idrar torbasının ve üretrayı destekleyen kasların ve dokuların zayıflamasına bağlıdır.
Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma
Aniden güçlü bir idrar yapma hissi oluşur ve idrar kaçırmalar oluyorsa bu tip kaçırmalara sıkışma tipi idrar kaçırma denir.
Karma Tip İdrar Kaçırma
Hem stres hemde sıkışma tipi idrar tutamama durumu varsa bu tip kaçırmalara karma tip idrar kaçırma denir.
Taşma Tipi İdrar Kaçırma
İdrar torbası tam olarak boşalmazsa sık sık az miktarda idrar kaçırma oluşuyorsa bu tip kaçırmalara taşma tipi idrar kaçırma denir.
Fonksiyonel İdrar Tutamama
Başka hastalıkların neden olduğu idrar tutamamalar oluşuyorsa bu tip kaçırmalara fonksiyonel idrar kaçırma denir.
İdrar Tutamama Tedavisi
İdrar tutamama tedavisi olarak ilk başta ilaç tedavisi uygulanır. Bazı ilaçlar üretra kaslarını kuvvetlendirmeye yardımcı olurken, bazı ilaçlar da idrar torbasını gevşetmeye yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonları varsa bu tip enfeksiyonlara verilecek olan antibiyotik tedavileri ile idrar tutamama tedavi edilebilir. Hasta için en doğru idrar kaçırma tedavinin ne olacağına doktor karar verir ve uygular.
Fizik Tedavisi
İdrar tutamama tedavisinin yanı sıra fizik tedavide uygulanır ki bu tedavide hastanın alt karın kaslarının kuvvetlendirilmesi sağlanır.
Cerrahi Yöntemler
Doktorunuzun yaptığı tetkikler sonucunda, sağlık durumu da göz önüne alınarak bu uygulamanın yapılıp yapılamayacağına karar verilir. İdrar torbası sarkmalarında sarkan idrar torbası kaldırılırken bazı idrar kaçırma tiplerine üretra etrafına madde enjeksiyonu yapılabilir.
İdrar Tutamamaya Hangi Bölüm Bakar
İdrar tutamama başlıca üroloji bölümünün baktığı bir hastalıktır. Gerekli görülürse diğer bölümlere de yönlendirilebilir.İdrar Tutamama Bitkisel Tedavi
- İdrar tutamama bitkisel tedavisi olarak 1 su bardağı kaynar suya bir tutam melisa atılarak 5 dakika kısık ateşte demlenerek sabah akşam 3 gün içilir.
- İdrar kaçırma bitkisel tedavilerin başında toz hale getirilen kişniş, balla karıştırılarak sabah ve akşam bir tatlı kaşığı yenir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisine de çok fayda vermektedir.
- İdrar tutamama bitkisel tedavi yöntemlerinin en etkililerinden 20 gr karanfille 50 gr günlük otu balla karıştırılarak sabah akşam yenir.
- İdrar kaçırma bitkisel tedavisine en iyi gelenlerin başında kabak çekirdeği çok gelmektedir.
- Kara halik, günlük ve havlıcan toz halde balla karıştırılıp sabah akşam yenir.İdrar kaçırma bitkisel tedavi ve idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde çok etkilidir.
- İdrar tutamama bitkisel tedavi ilaçlarından havlıcan ve zencefil balla karıştırılarak sabah akşam yenir. İdrar yolu enfeksiyonuna da çok faydalıdır.
- Meşe palamudu, günlük ve küçük halile toz halde balla karıştırılır sabah akşam yenir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisine çok etkili bir ilaçtır.
- Mayıs papatyası, civanperçemi, ısırgan otu ve kuşburnu karıştırılarak her gün bir tatlı kaşığı alınır ve kaynar suya atılarak 10 dakika demlendikten sonra sıcak olarak içilir.
- İdrar tutamama bitkisel kür olarak 10 gr kızıl ağaç kabuğunu 4 bardak sıcak suda demleriz ve günde 3 defa 2 çorba kaşığı içeriz.
- İdrar kaçırma bitkisel tedavisine karabaş otu çayı çok faydalıdır.
- Ada çayı sabah akşam içmek idrar yolu enfeksiyonu ve meshane enfeksiyonu varsa sökmekte faydalıdır.
Aşırı Terleme Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.
YORUM EKLE