Bel Fıtığı Olan Yürüyüş Yapabilir Mi? - kadinvsaglik.com

Bel Fıtığı Olan Yürüyüş Yapabilir Mi?

Bel Fıtığı Olan Yürüyüş Yapabilir Mi
Bel Fıtığına Yürüyüş İyi Gelir Mi?

Bel fıtığı olan yürüyüş yapabilir mi ve Bel fıtığına yürüyüş iyi gelir mi? Bu sorular bel fıtığı hastaları ve ameliyatı geçirmiş olan kişiler tarafından oldukça sık sorulan sorulardandır. Bel fıtığı hastaları çektikleri ağrılar neticesinde bir çok şeyi yapmaktan kendilerini sakınmaktadır. Bu hastalar o kadar şiddetli ağrılar çekmektedir ki kendilerini sakınmakta da haklıdırlar. İnsanın başına gelmedikçe bu ağrıları tahmin etmesi oldukça zordur. Yürüyemez, adım atamaz, bazen tutularak kıpırdayamaz hale gelirler. Bel kaskatı kesilir ve dik bile duramazlar. Özellikle geceleri nereden nereye yatacaklarını bilemezler.  Bu yoğun ağrıların sebebi ise belde oluşan fıtıklardır.
İnsan vücudunda  omurga en önemli denge ve destek ekseni olup aynı zamanda omuriliğin korunmasını sağlamaktadır. Omurilik ise beyinden çıkan sinirlerin aşağıya doğru bele kadar indiren bir sinir dokusunun uzantısıdır. Omurilikten sağlı, sollu çıkan 31 adet sinir bulunmaktadır. Bu sinirler ise omurdan çıktıktan sonra vücuda dağılarak gittikleri bölgenin hareket ve duyu fonksiyonlarını  sağlamaya yararlar. Bel bölgesinden çıkan sinirler bacaklara, boyun bölgesinden çıkan sinirler ise kolların hareket kabiliyetini sağlarlar. Omurgamızı ise omur adı verilen kemikler oluşturmaktadır. Omurların arasında ise yastık görevini yapan diskler vardır. Bu diskler kemiklerin birbirine değmesini engeller ve omurganın hareket kabiliyetini sağlar. Diskler kıkırdak yapıdan oluşur ve içerisinde jel kıvamında bir çekirdek oluşum vardır. Bu jel nohut büyüklüğündedir ve omurganın sağa sola dönüşü ile hareketle uyumlu yer değiştirir. Omurganın arka kısmında ise “faset eklemi” adı verilen, omurganın hareketini düzgün yapabilmesini sağlayan bir eklemler bulunur. Omurganın etrafında onları koruyan kas tabakası da mevcuttur. Bu karmaşık ve harika yapı bizlerin hareketini sağlamaktadır. Yapılan yanlış hareketler, ağır kaldırma, kendini koruyamama,  kazalar, sinirsel faktörler neticesinde bel fıtığı denilen hastalık oluşmaktadır. Bu rahatsızlık sonucu sinirlere bası gerçekleştiği için çok şiddetli ağrılar oluşur.  Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi uzmanları bel fıtığına yürüyüş iyi gelir, bel fıtığı olan yürüyüş yapabilir demektedirler.
Bel Fıtığına Yürüyüş İyi Gelir Mi?

Bel Fıtığı Olan Yürüyüş Yapabilir Mi

Uzmanlar bel fıtığı olan kişilerin kendilerini zorlamadan hareket etmelerinin doğru olduğunu söylemektedir. Hareketsiz kalan bel bölgesindeki kaslar zayıflar ve fıtık çok daha ilerlemektedir. Ameliyat sonrasında ve hastalığı evresinde mutlaka bel bölgesini zorlamadan yürüyüşler yapmak, yüzmek bel kaslarını kuvvetlendirmek için çok önemlidir. Bel fıtığı olan kişilerin uzun süre oturmamaları gereklidir. Oturuş esnasında bel bölgesine yığılma olur ve ağrılar çok daha şiddetlenmektedir. Mümkün olduğunca hareket halinde olup bel kaslarını çalıştırmak çok önemlidir. İstirahat ameliyat sonrasında bir kaç gün olup sonrasında yavaş yavaş evde küçük yürüyüşler yapılmalıdır. Bel fıtığına yürüyüş iyi gelir, özellikle bel fıtığı olan yürüyüş yapabilir ve mutlaka yapmalıdır.
Bel fıtığı olan ağır kaldırmamalı, bel bölgesine ağır yük binmesine engel olmalıdır. Buradaki kasların güçlenmesi bel bölgesindeki omurlara aşırı yük binmesini engellediği için çok önemlidir. Bel fıtığı hastalarına çeşitli fizik tedavi egzersizleri önerilebilir. Bu egzersizleri evde kendiniz de yapabilirsiniz. Çok faydası olan bu egzersizler esneme ve gerilerek yapılan egzersizler olup bel bölgesindeki yığılmayı rahatlatacaktır. Fıtık için fizik tedavi egzersizlerini verdiğimiz yazımız bu konuda size çok yardımcı olacaktır.
Yanlış bilinen bir durumda sert yerde yatmanın bel bölgesine iyi geldiğidir. Çok yanlış olan sert yerde yatma düşüncesi doğru bir davranış değildir. Ortopedik yatak kullanılmalı ve bel bölgesi mümkün olduğunca rahat ettirilmelidir.
Sinirlenmekten ve gerilmekten kaçınılmalıdır, nitekim sinirlerin gerilmesi sonucu ağrılar çok daha şiddetlenecektir. Her hastalığın başı sinir, sıkıntı ve üzüntüdür denebilir. Bu yüzden özellikle sinirleri etkileyen bu hastalığa sahip olan kişiler bu konuda yardım almalı ve bir doktorla görüşmelidir.
Bel fıtığı olan kişiler ağır sporlar yapmaktan kendilerini korumalıdır. Özellikle hoplama, zıplama gibi aktivitelerden uzak kalmalıdırlar. Kasların zorlanmasına izin vermemeli, kendilerini korumalı fakat mutlaka hareket etmelidirler. Yürüyüş dediğimiz gibi bel fıtığı hastalarını son derece faydalı ve gereklidir.
Bel fıtığı ağrılarla kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Yoğun ağrılarla doktora giden kişiler çekilen MR sonucunda bel fıtığı olduklarını öğrenirler. Doktorları onlara uygun bir fizik tedavi ve ağrılarının azalması için ilaç tedavisi başlamaktadır. Doktor vermedikçe ilaç kullanımı son derece yanlıştır. Özellikle bu konu ile ilgili yazdığımız kas gevşetici ilaç isimleri ve etkilerini anlattığımız makalemiz size çok faydalı olacaktır. Bel fıtığı olan bölgede çok yoğun ağrılar yaşandığında  kas gevşetici krem uygulaması çok daha etkili bir yoldur. Bu kremler hangileridir ve işleyişleri hakkındaki makalemiz size çok yardımcı olacaktır. Bu ağrıların bir an önce geçmesi ve sağlığınıza kavuşmanız dileği ile geçmiş olsun diyoruz ve makalemiz hakkındaki yorumları ve  yazmamızı istediğiniz konuları yorum gönder bölümüne yazarsanız bizleri çok mutlu edersiniz.

4 yorum:

  1. Benim bel fıtığın var.hatta ameliyat oldum.cok ağrım oluyordu.yuruyuslere başladım.ben yürüyüşten çok fayda gördüm.artik çok ağrım olmuyor.sabah yataktân kalkarken belim kaskatı kalkıyorum.uyurkende ne yüz üstü nede sırt üstü yatamıyordum.yuruyuslere başlayalı belim çok iyi masallah.ben fayda gördüm sizde yürüyün lutfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahinur hanım çok doğru söylüyorsunuz. Bel ağrıları için çok faydalı. Özellikle bel fıtığı ağrılarında yürüyüş yapmak kas ağrılarının geçmesinde çok etkili oluyor.

      Sil
  2. Belimde küçük fıtıklar var ve işimden dolayı ulaşım olmadığı için günde ortalama 1 saat- 1 saat 15 dk yürüyorum yeni başladım 2 gün oldu ve bacak ve kalça kısmımda çok ağrı var bu kadar fazla yürümek zararlımı yoksa zamanla geçermi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevil hanım yürüyüş bel fıtığı için en uygun spordur. Kaslarınız zayıf olduğu için ilk başlarda ağrıması çok normaldir. Lütfen bu yürüyüşe devam edin. Zamanla göreceksiniz iki ağrılarınız azalacaktır. Kalça kısmındaki ağrınız bel fıtığından dolayı olmaktadır. Eğer bel kısmında tutulma yani hareket kabiliyetinde kısıtlama olmaz ise devam etmenizde bir sakınca yok. Çok geçmiş olsun

      Sil