Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma - kadinvsaglik.com

Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma

Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma

Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma

Kadınlarda görülen memede şişlik ve dokununca acıma hissinin pek çok sebebi olmaktadır. Kadınları en çok korkulan meme kanseri olma ihtimalidir. Dikkate alınması gereken bu durum aslında çok önemlidir. Kadın memesi erkeğe göre daha hassas yapıdadır ve unutulmamalıdır ki kadın göğsü aslında bir süt bezesidir. Kadın göğsünde kitle, sertlik ve şişlik, bunların yanında ağrı ve acı hissi bazı dönemler ve durumlar için normaldir. Göğüste şişlik ve dokununca acımaya neden olabilecek durum ve dönemler nelerdir?


Öncelikle kadınların şunun bilmesi gereklidir. Memede hiç bir sıkıntı olmasa dahi 36 yaşını geçer her kadın doktora giderek  memesi önce fiziki olarak muayene edilip , bir digital mamografisi, meme ultrasonu yapılarak meme kontrolü yapılmalıdır. Memede ağrı ve sertlik yada memede şişlik ve dokununca acıma hissi olmasa dahi 40 yaşına kadar her 2 yılda bir bu incelemelerin yapılması gereklidir. Gene memede bir sıkıntı olmasa dahi 40-50 yaş arası her kadın senede 1 defa mutlaka meme kontrolüne gitmeli ve yukarıda saydığımız tetkikleri yaptırmalıdır. Bu tetkikleri yaptırmak çok önemlidir. İhmal edilmemesi gereken bu kontroller sayesinde meme kanseri erken dönemde belirlenir ve ilk evrelerinde yakalanabilirse tedavisi rahat yapılmaktadır. Memede şişlik ve dokununca acıma hissine neden olabilecek durumlar nelerdir?

Adet Döngüsü

Adet öncesi göğüste sertlik ve şişme her kadının başına gelebilecek endişelenmeye gerek olmayacak normal bir durumdur. Kadınlarda memede şişme ve hassasiyetin sebebi adet döngüsünün belirli dönemlerinde üretilen östrojen hormonundan dolayı süt kanallarının genişlemesinden dolayı olmaktadır. Adet döngüsünün başlangıcından adet ortalarına kadar östrojen hormonu üretimi çok fazla olduğundan bu dönemlerde bu çok normaldir. Bunun yanında gene hormonlarla alakalı progesteron hormonu adet döngüsünün 21-28. günleri arasında çok daha fazla üretildiğinden göğüste sertlik, şişme, ağrı, acı gibi hassasiyetler yaşanmaktadır. Hassasiyet bazı kadınlarda ileri derecede olabilir ve göğüste şişlik ve sertlik elle temasta hissedilebilir. Hamilelik sırasında memede şişme ve sertlik çok daha belirgin bir şekilde görülebilir. Doğum kontrol hapları da hormon içerikli olduğundan göğüste şişlik ve sertlikle birlikte acı ve ağrı yapabilir. Bu dönemlerde memede hassasiyetle, acı ve ağrı ile birlikte memeye dokunulduğunda sürekli yada aralıklı olarak memede dolgunluk olması normaldir. Eğer adet olunca bu sertlik ve şişme kayboluyor ise bu endişeye gerek olmayacak bir durumdur. Adet olduktan sonrada hala göğüste sertlik, şişlik, ağrı ve acıma hissi geçmiyor ise mutlaka doktora başvurmanız gereklidir. Göğüste kitle her zaman meme kanseri belirtisi değildir ancak mutlaka doktorunuz görmelidir. Memede ağrı ve sertlik,  memede şişlik ve dokununca acıma adet döngüsü haricinde hangi durumlarda olur?
Memede Ağrı Ve Sertlik

Memede Ağrı Ve Sertlik

Yağ Bezesi

Vücudun herhangi bir yerinde olduğu gibi meme bölgesinde de yağ bezeleri oluşmaktadır. Dokunulduğunda ele gelen yağ bezeleri memede sertliğe ve şişmeye neden olabilir. En çok göğüs bölgesinde görülen yağ bezeleri yani lipomlar normal şartlarda ağrı yağmazlar fakat büyüme gösteriyor ise çevre dokudaki sinirlere baskı uyguladıkları için ağrıya ve acıya neden olabilirler. Bundan emin olmak için doktora gidilerek mamografi gibi tetkiklerin yapılması gereklidir.

Emzirme Dönemi

Emzirme döneminde memede sertlik ve ağrı özellikle memede şişlik ve dokununca acıma hissi çok rastlanmaktadır.  Hamileliğin ardından doğum sonrası anne memesinde süt kanalları süt ile dolmaktadır. Süt kanallarının yeterince boşalmaması, enfeksiyon, apse ve bunun gibi bir çok sebep emziren annelerde memede sertlik ve ağrıya sebep olmaktadır. Bu konu ile ilgili yazdığımız makalemizde emziren annelerde memede sertlik ve ağrı sebeplerini detayları ile anlattık. Bu konu ile ilgili kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

 

Meme Kistleri

Fibroadenom da denilen en bilinen  adı ile meme kistleri iyi huylu tümörlerdir. Meme içerisinde ele gelen yuvarlak şekilde olan kistler yerinden oynayabilirler ve genelde 20-30 yaş arası genç kadınlarda daha çok görülürler. Hiç belirti vermeyenlerinin yanında tedavi edilmedikleri taktirde 2-3 cm yi bulan kistlerin, bazen beş yıl bazen de 12 ay içerisinde büyüklüklerinin 2 katına çıkabildikleri görülür. Mutlaka ele gelen bu tür oluşumlar var ise doktora giderek tedaviye başlanması gereklidir. Genelde zararsız olan kistler 2 cm yi geçerler ise içleri ponksiyon denilen iğne ile boşaltılırlar. Kist bu boşatmaya rağmen tekrar büyüme gösterir ise bu işlem 3 kez yapıldığı halde kist hala büyüyor ise cerrahi yöntem ile alınır.

Memede Enfeksiyon

Memede şişlik ve dokununca acıma var ise bu memede enfeksiyon belirtisi olabilir. Memede sertlik ve ağrının yanında kızarıklık ve meme ısısında artış var ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Süt kanallarında bir enfeksiyon yada meme içinde oluşan kitlede enfeksiyon söz konusu olabilir. Genelde sigara kullanan bayanlarda bu durum daha çok olmaktadır. İlaç tedavisi ile iyileştirilmeye çalışılan meme daha sonra tetkikler yapılarak meme kanseri bulgusu olup olunmadığına bakılır. Ultrason mutlaka çekilir ve apse gelişiyor ise cerrahi olarak müdahale edilerek apse boşaltılır. Bazı meme enfeksiyonları mantar kaynaklıda olabilir. Tedaviyi yapan doktorun mutlaka enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile birlikte çalışması şarttır. Bazı meme enfeksiyonlarında meme içindeki apse  boşaltılmakla kalınmaz meme de cerrahi olarak alınabilir.

Meme Kanseri

Meme kanseri belirtilerinden biri olan memede ağrı ve sertlik yanında ele gelen kitlelerdir. Memede şişlik ve dokununca acıma hissi her zaman meme kanseri bulgusu olmayabilir. Meme kanseri belirtileri arasında memede veya koltuk altında ele gelen sertlik, şişme ve kitle olması, göğüste kızarıklık yada yara olması, meme başı derisinde soyulma var ise, meme başında kabuklanma gibi değişimler olması, göğüsten gelen akıntı var ise yada bunlardan herhangi biri sizde var ise mutlaka doktora gitmeniz gereklidir. Uzman bir doktor tarafından gerekli incelemeler ve  mamografi incelemesi yapıldıktan sonra gerekli teşhis konulmaktadır. Bu belirtiler ciddiye alınması gereken meme kanseri belirtileridir. Memede ağrı ve sertlik ileriki yaşlarda menopoz dönemlerinde rastlanıyor ise bu belirtilerin hiç biri olmasa bile doktora gidilmelidir. Özellikle 40 yaş üzeri kadınlarda ilk kez hissedilen memede şişlik ve dokununca acıma hissi yada memede ağrı ve sertlikte mutlaka doktora başvurulmalıdır. Menopoz dönemlerinde rastlanan kitleler mutlaka fizik muayene, mamografi ve ultrason ile incelenmelidir. Eğer gerek görülür ise memedeki kitleden biyopsi alınır ve incelenir. Biyopsi sonucunda memede kanser çıkmasa bile cerrahi olarak çıkartılması önerilebilir. Çıkartılan kitle biyopsiye gönderilir ve kesin sonuç o zaman çıkar. Bu durum için mutlaka tecrübeli bir ekip ile çalışılmalı ve tedavi ona göre yapılmalıdır.

Kendi Kendine Meme Muayenesi

Evde meme kitle kontrolü yapmak çok önemlidir. Özellikle 20 yaş sonrası kadınların her ay kitle kontrolü yapmaları gereklidir. Bu kontroller adetin başlangıcının 6-7 ve 8. günleri arası yapılır. Bu günler hormonların etkisinin olmadığı en uygun dönemlerdir. Memede hormonlardan kaynaklı şişme ve ağrıların en az olduğu dönemlerdir. Menopoz sonrasında adet olmayan kadınlar bu kontrolü istedikleri bir gün içerisinde yapabilirler. Unutmamak için kendilerine bir gün belirlemeleri çok daha sağlıklı olur. Mesela her ayın ilk beş günü içerisinde bu kontrol için kendilerine bir gün belirleyebilirler. Çok basittir ve çok az zaman alır. Bu şekilde göğüslerinde oluşabilecek bir kitleyi çok daha erkenden belirlerler. Çok önemli olan fiziki olarak muayene ihmal edilmemelidir.
Memede kitle kontrolü nasıl yapılır? Resimli olarak bu kontrolün nasıl yapılması gerektiği ayrıntıları ile anlatılmıştır. Detayları ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlerle paylaştık. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz ve mutlaka her ay bu kontrolü yapmalısınız.

Kadınların ağrıları ve hassasiyetleri sadece göğüslerle sınırlı değildir. Kadınların karşılaştıkları ağrılar bir çok kadın hastalığı nedenli de olabilmektedir. Kadın hastalıkları ile ilgili bir önceki makalemiz yumurtalık kisti ağrıları ile ilgilidir. Yumurtalık kistleri ve bir çok kadın hastalığı ile ilgili yazdığımız makalelerimiz sizlere bu konular ile ilgili kapsamlı bilgi vermektedir.

2 yorum:

  1. Merhaba sabah kalktığımda göğsümde bi ağrı ve şuan ağrıyor degemiyorum bile neden ağrır acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok sebebe bağlı gelişebilir. Birden bire ağrıma söz konusu ise bir müddet bekleyin ve mutlaka fiziki muayene için doktora gidin. Yukarda belirttiğimiz sebeplerden hangisine belirtiniz uyuyor bakabilirsiniz. Lenf bezlerinde enfeksiyon oluşmuş olabilir. Mutlaka geçmeyen bir ağrınız varsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Genelde hamile yada emziren kişilerde birden ağrı oluşabilir. Genelde enfelsiyon ve apse bu gibi ağrılara neden olur.

      Sil