Emziren Annelerde Memede Ağrı Ve Sertlik - kadinvsaglik.com

Emziren Annelerde Memede Ağrı Ve Sertlik

Emziren Annelerde Memede Ağrı Ve Sertlik
Emziren annenin göğsünde sertlik, ağrı, kızarıklık, kitle, sızı ve şişme oluyor ise ve bu sizde var ise bunun nedenleri bir çok şeyden dolayı olabilir. Doğumdan sonra en çok karşılaşılan sorunlar arasında bu sorunlar yer almaktadır. Emziren annenin göğsünde sertlik olması da bunların en başında gelmektedir. Bu sorunların sebepleri şunlardır.

Emziren Annelerde Memede Sertlik

Emzirme döneminden en çok karşılaşılan sorunlar içerisinde olan göğüslerin aşırı şişmesinden dolayı oluşan sertliklerdir. Göğsün aşırı süt dolması ve şişmesi sonucu emziren annenin göğsünde sertlik ve ağrı oluşur. Emziren annelerde memede sertlik ile beraber kızarıklık, ağrı, şişme kitle ve sızıda olduğu görülmektedir. Eğer bebek anneyi yeteli miktarda emmiyor ise mutlaka annenin sütü kendinin sağarak boşaltması gereklidir. Kimi emziren annelerin sütü çok olmakta ve bu süt eğer boşaltılmaz ise göğüste bir çok soruna sebep olmaktadır.

 

Emziren Anne Memede Apse

Meme apse yaparsa memede bu apse sonucu şişme, kızarma, ağrı ve sızı şikayetleri olur. Meme kanallarının tıkanması apseye sebep olur. Bebeğin anne sütünü emmemesi yada reddetmesi annenin memesinde süt kanallarının tıkanmasına ve apse oluşumuna sebep olur. Memede apse olmuş ise anne ateşlenebilir ve titreme nöbeti geçirebilir. Gebe sıtması da denen bu durum annenin göğsünde süt birikmesi sonucu olur. Eğer göğüs kanalları iltihaplanır ve anne yeterli miktarda sütü sağmıyor ise memede apse ve annede bu apse sonucu bu tür şikayetler olur. Memede sertlikle birlikte anne ağır ateşlenme gösteriyor ise mutlaka göğüs iyice sağılmalı ve geçmeyen durumda doktora gidilmelidir. Annemizin kullanabileceği ilaç desteği ile bu durumun atlatılması sağlanmalıdır.

 

Memede Mastit

Mastit memede oluşan bir tür iltihaplanma demektir. Bebeklerin ağzındaki pamukçuklar eğer tedavi edilmez ise emme esnasında annenin süt kanallarına yerleşir ve iltihaplanmaya sebep olur. Bu da emziren annenin göğsünde sertlik oluşumuna sebep olmaktadır. Bebeğin ağzındaki pamukçukların tedavisi hem bebek için hemde anne için çok önemlidir. Göğüs temizliği emzirmeden ve emzirdikten sonra mutlaka yapılmalıdır. Anne sütü bu işlem için en etkili yoldur. Anne sütünü bebeği emzirmeden önce göğüs uçlarınıza sürerek silin ve mutlaka emzirdikten sonrada bu işlemi uygulayın. Anne sütü antibakteriyel özelliktedir. Göğüslerdeki sütü iyice boşaltmalı ve göğüste süt kanallarında birikimi önlemeniz gereklidir. Bebeğinizin ağzındaki pamukçuk oluşumunu emzirmeden önce temizleyerek emzirmeye özen gösterin ki emzirme esnasında bu oluşumlar anne süt kanallarına geçmesin.

 

Emziren Annede Memede Kitle 

Süt kanallarının tıkanması anne memesinde kitle oluşumuna sebep olmaktadır. Bu kitle oluşumuna süt bezesi de denilmektedir. Bu yüzdende bebek eğer emmiyor ise mutlaka göğüsteki sütü sağarak boşaltmak gereklidir. Bebek bazen anneyi emmek istemez yada emse de bu yeterli derecede olmaz. Bazı annelerde ise aşırı süt üretimi olur ve bebeğin emmesi bu sütü boşaltmaya yeterli değildir. Bu süt annenin göğsünde aşırı ağrı ve sertleşmeye neden olur ve anne eğer bu sütü yeterli miktarda boşaltamazsa süt kanallarında tıkanıklığa yol açar. Bu tıkanıklıklar anne göğsünde kitle oluşumuna varan sebepler doğurmaktadır. Emziren annelerin göğsündeki sütün tam olarak boşaltması çok önemlidir. Sıcak su altında göğüsler dışarıdan içeri doğru masaj yapılarak ovulması bu ağrıların giderilmesinde ve sütün boşaltılmasına çok fayda sağlar. Bu masajla süt kanallarındaki tıkanıklık ta giderilmiş olur.

Düzensiz ve Yanlış Emzirme

Emziren anneler ilk zamanlarda yanlış emzirdikleri için bebek annenin göğsünü tutmak istemeyebilir. Bu genellikle ilk anne olan deneyimsiz annelerde olmaktadır. İlk anneliğin acemiliği ile doğru emziremedikleri için çok zorluk yaşayan annede göğüste süt birikmesi ve şişmeler olmaktadır. Doğru emzirme tekniği öğrenilene kadar bir çok sorun yaşanmaktadır. Anneler düzensiz emzirdikleri zamanlarda da göğüste süt birikmesine sebep olurlar. Gece bebek uyanmamışsa emziren anne de kalkıp emzirme işlemini yapmıyorsa göğüste süt birikmesine sebep olur. Düzenli bir şekilde annenin her 2 saatte bir bebeği emzirmesi gereklidir. Bebek eğer emmiyor ise mutlaka sütü sağarak boşaltmalıdır ki anlattığımız sorunlar ile karşılaşmasın.

Emziren Annenin Göğsünde Sertlik, Ağrı, Kızarıklık, Apse, Şişme ve Sızı Nasıl Geçer?

Emziren annenin göğsünde sertlik ve diğer şikayetler olduğunda mutlaka doktorunuza bunu bildirmelisiniz. Bu enfeksiyon kaynaklı bir şikayet olabilir ve mutlaka tedavi edilmelidir. Doktorunuz size gerekli gördüğünde emziren anneler için uyumlu bir antibiyotik tedavisi başlatacaktır. Ayrıca gene doktorunuza danışarak size önereceğimiz şu tedavi yollarını da denemenizde fayda vardır.

Sıcak Kompres Uygulaması
Sıcak su torbasına sıcağa yakın ama çok sıcak olmayan su ile doldurun. Anne göğsüne emzirmeden 10 dakika kadar önce bu su torbasını koyar ise süt kanalları bu sıcaklık ile açılır ve çok rahat emzirme yapabilirsiniz. Sıcak su torbası yok ise bir havluyu sıcak su ile ıslatıp sıkın ve göğsünüze koyun bu uygulama ağrıyı hafifletmeye ve daha rahat süt vermenize neden olur. Çok ağrınız olduğunda sıcak su ile duş alın ve sıcak su altında göğsünüze masaj yaparak rahatlama sağlaya bilirsiniz.

Sütünüzü Mutlaka Sağın
Bebeğin emmesinin ardından fazla sütü göğsünüzden sağarak boşaltmalısınız. Merak etmeyin sağılan sütün yerine yenisi gelecektir. Bu sağma işlemi göğüsteki sütün orada kalmaması ve süt kanallarınızı tıkamaması için çok önemlidir. Özellikle ilk başlarda bu işlemi yapmak göğüsteki süt kanallarının genişlemesinde ve süt kanallarının tıkanmamasında çok önemlidir. Bu işlemi eliniz ile yada süt pompası yardımı ile yapabilirsiniz.

Göğse Mutlaka Anne Sütü Sürün
Meme ucu çatlaklarının tedavisinde bu işlem çok önemlidir. Anne sütü antibakteriye özelliktedir ve göğüs uçlarının çatlaması şikayetlerinde anne sütü sürülmesi göğüs ucu acılarında, çatlama şikayetlerinde doğal yolla tedavi edicidir. Ayrıca bebeği emzirmeden önce bir miktar sütünüzden sağarak göğüs ucunuzu kendi sütünüz ile silin ki her hangi bir mikrobik oluşumu önlemiş olursunuz. Bebeği emzirdikten sonra da bir miktar sütünüz ile göğsünüzü ıslatıp o şekilde kurumaya bırakın. Ağrı ve acı geçene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Bitkisel Yağlar İle Masaj
Göğsünüze zeytin yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı gibi antibakteriyel yağlar ile göğsünüze yapacağınız masaj çok faydalı olacaktır. Göğsünüzdeki ağrıyı hafifletmekte ve meme uçlarındaki çatlak tedavisinde çok etkili olacaktır. Bu yağlar nemlendirme özelliğine de sahip yağlar olduğu için göğüs uçlarınızın kuruyup çatlamasına engel olurlar. Çatlak oluşumlarını da tedavi ederler. Bebeği emzirmeden bu yağları iyice silerek çıkardığınızdan emin olun.

Papatya 
Papatya anti-inflamatuar ve antimikrobiyal etkisi olan bir bitkidir. Bu bitki sayesinde emziren annelerin göğüs ağrıları tedavi edilmektedir. Papatya çayını 2 poşet sıcak su içerisinde demlemeye bırakın ve 10 dakika sonra bu poşetlerin suyunu sıkarak her iki göğsünüzün ucuna koyarak göğüs uçlarını bu poşetlerle ovun. Ayrıca papatya çayını içerek de çayının faydalarından yararlanabilirsiniz. Papatya çayı gaz sancıları için çok etkili bir çaydır ve anne sütü ile bebekteki gaz sancılarının geçmesini ve daha rahat uyumasını sağlamış olursunuz. Papatya çayı sakinleştirici etkiye sahip çok faydalı bir çaydır. Bol süt de yapan bu çay emziren anneler için çok faydalıdır.

Tıkanmış Süt Kanallarını Nasıl Açılır

Lahana yapraklarını sıcak suda bir iki döndürün ve göğüslere sıcağı sıcağına sararak bekletin. Bu yöntem yıkalı süt kanallarını açmakta çok etkili  yoldur. Bir tülbent ile sütyeniniz içerisine sıcak sıcak lahana yapraklarını ile göğsünüzü sarın ve soğuduğunda yenisi ile değiştirin. Tıkanmış süt kanallarını açmak için en etkili yol lahana yapraklarıdır.

Emziren Anneler İçin Tavsiye

  • Göğsünüzü sıkan sütyen takmayın ve kullanacağınız sütyenler mutlaka pamuklu olmasına dikkat edin. Süt veren anneler için olan sütyenlerden tercih edin. Sütyenlerinizi mutlaka ütüleyerek giyin.
  • Göğsü sıkan kıyafetler giymemeye özen gösterin.
  • Bebeğinize 2-3 saat ara ile süt verin ve bu işleme gece dahil devam edin. Mutlaka memedeki sütü boşaltın
  • Bebeği emzirme yöntemini doktorunuza danışarak öğrenin ve doğru emzirme, bebek ve sizin için çok önemlidir.
  • Emzirme öncesinde ve sonrasında göğse masaj yapmak çok faydalıdır.
  • Bebeğinizin ağzında pamukçuk var ise mutlaka emzirmeden önce bebeğinizin ağzını temizleyerek emzirin.

Hiç yorum yok