Memede Kitle Kontrolü Nasıl Yapılır
Meme Kontrolü
Memede kitle kontrolü, meme kanserini erken evrede fark etmenin ve kolay tedavi olmanın ilk aşamasıdır. Kadınların memede kitle kontrolünü ayda bir defa mutlaka yapması gereklidir. Meme kontrolünü düzenli yapan kadınlar bir süre sonra kendi memelerinin özelliğini ve dokusunu ezberler ve anormal bir durumu hemen fark ederler. Böyle bir durumda memede kitle var ise hemen fark edilir. Saplanan her kitle meme kanseri olmamakla birlikte eğer elle meme kontrolü esnasında elinize bir kitle gelir ise mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gereklidir. Elle meme kontrolü bu yüzden kadınlar için çok önemlidir.Memede Kitle Kontrolü Nasıl Yapılır
20 yaşından büyük her yetişkin kadın mutlaka her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Elle meme kontrolü için en uygun dönem adet başlangıcının 6. 7. yada 8. günü yapılmalıdır. Meme kontrolü için en uygun dönem hormonların etkisinin en az olduğu memede şişme ve hassasiyetin en az olduğu bu günlerde olmaktadır. Memede hassasiyetin ve şişmenin ez az olduğu bu dönemde meme kontrolü yapılması, meme içerisinde oluşabilecek bir kitlenin daha iyi fark edilmesini sağlayacaktır. Menopoz dönemine girmiş olan kadınlar ise ayın istedikleri bir gününü seçerek elle meme kontrolü yapabilirler. Kendi kendine meme muayenesini atlamamak için bir gün belirlemeleri mesela ayın ilk haftasında bu işlemi yapmaya özen göstermeleri çok önemlidir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Elle meme kontrolü 3 farklı şekilde yapılır. Aynada görsel olarak değişim olup olmadığına bakılır, ayakta elle meme kontrolü edilir ve yatarak elle kendi kendine meme muayenesi yapılır. Kadınlar için çok önemli olan elle meme kontrolü meme kanserini erken evrede fark etmeyi sağlarken bunun yanında pek çok meme hastalığının da erken dönemde fark edilmesini sağlamaktadır.Ayna Karşısında Gözle Memede Kitle Kontrolü Nasıl Yapılır?
Gün ışığı ile yada iyi aydınlatılmış bir odada ayna karşısında meme kontrolü yapılmalıdır.İki kol vücudun yan tarafına doğru sarkıtılır ve bu şekilde memeler gözle kontrol edilir.
Kollar yukarı doğru kaldırılırlar ve başın arkasında birleştirilirler. Ellerle başa bastırılır ve göğüs kaslarının kasılması sağlanır. Bu kasılmada iki göğsün de hareketleri izlenir.
İki elde kalça üzerine konur ve bastırılır, omuzlar ve dirsekler öne doğru alınır ve iki memenin görüntüsünde bir değişim var mı yok mu bakılır.
Ayakta Durarak Memede Kitle Kontrolü Nasıl Yapılır?
Gözle yaptığımız meme muayenesinin ardından ayakta elle meme kontrolüne geçilir. Bu muayene en iyi banyoda cilt ıslakken ve sabunluyken yapılmaktadır. Banyo sırasında bu şekilde el daha iyi kaydığı için çok daha rahat yapılır. Normal bir şekilde de yapılabilen kendi kendine meme muayenesinde sol meme sağ elle, sağ meme ise sol elle kontrol edilir. İlk önce sol kol yukarı kaldırılır ve sağ elle sol meme kontrolüne başlanır. Elle meme kontrolü sağ el ile sol memede daireler çizilerek yavaş ve dikkatli bir şekilde kontrol edilir. Meme kontrolü bittikten sonra sol koltuk altına ve koltuk altından memeye doğru olan bölgeye de aynı şekilde bakılır. Sol memenin kontrolü meme başı hafif bir şekilde sıkılarak akıntı gelip gelmediğine bakılarak bitirilir. Sağ meme kontrolü için ise sağ kol yukarı kaldırılır ve sol elle, sağ meme ve koltuk altı aynı şekilde elle meme kontrolü yapılır.Sırt Üstü Yatarak Memede Kitle Kontrolü Nasıl Yapılır?
Sırt üstü yatılır ve önce sol meme kontrolüne başlanır. Sol meme kontrolü için sol omuz altına küçük bir yastık konur ve sol kol da başın arkasına doğru konulur. Bu hareketle memenin göğüs duvarı üzerine yayılması sağlanır. Sağ el ile meme gene aynı şekilde daireler çizilerek kontrol edilir. Sol koltuk altı ve memeye gelen bölgeye yavaş bir şekilde elle daireler çizilerek bakılır. Sol göğüsde elle meme kontrolü bu şekilde tamamlandıktan sonra aynı şekilde sağ meme ve sağ koltuk altı kontrolüne başlanır.Kendi Kendine Meme Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir
- İki memenin şeklinde ve boyutunda bir değişiklik olup olmadığına bakılır.
- İki memenin dış hatlarında değişiklikler var mı kontrol edilir.
- Memelerden birinde diğerine göre büyüme var mı, memelerde büzülme veya küçülme olup olmadığına dikkat edilir.
- Memelerde gözle görülen yada elle kontrolde ele gelen bir şişlik olup olmadığına bakılır.
- Meme cilt dokusunda bir renk değişimi var mı ona bakılır.
- Meme derisindeki damarlarda değişim yada genişleme var mı kontrol edilir.
- Göğüste bir çöküntü var mı bakılır.
- Meme kontrolünde, memede yara yada küçük küçük şişmeler olup olmadığına bakılır.
- Meme cildinde bir portakal kabuğu görüntüsü oluşup oluşmadığına bakılır.
- Göğüs başında bir genişleme, çökme, düzleşme, çatlak, kabuklaşma, renk değişimi, yön değişimi ve yara var mı kontrol edilir.
- Meme sıkıldığında memeden akıntı geliyor mu yada sıkılmadan memeden gelen akıntı var mı, akıntı kanlı mı rengi nasıl ona bakılır.
- Koltuk altında gözle görülen yada ele gelen bir şişlik veya sertlik var mı
- Elle kontrolde memede ele gelen bir sertlik ve şişlik var mı kontrol edilir.
Memede kanseri ağrı yaparmı adlı makalemizde, meme ağrılarının nelerden kaynaklı olduğuna detayları ile değindik.
YORUM EKLE