Bebeklerde Yalancı Kabızlık - kadinvsaglik.com

Bebeklerde Yalancı Kabızlık

Yeni Doğan Kabızlık

Yeni Doğan Kabızlık

Bebeklerde yalancı kabızlık adı verilen rahatsızlık, bebeğin kabız olmadığı halde kakasını yapmamasına denmektedir. Bu durum genelde anne sütü ile beslenen bebeklerde görülür. Yeni doğmuş bebek normal şartlarda gün içerisinde kakasını 4-5 kez yaparken birden bire kakasını yapmamaya başlar. Yeni doğan kazbızlık yaşadığında anne babalar bu durumda çok endişelenir ve korkarlar.
Yalancı kabızlık diye adlandırdığımız durum anne sütü ile beslenen bebeklerde görülür. Bu dönemde bebek ek gıdaya daha geçmemiştir. Bebeğinin kaka yapmadığını gören anne baba çok korkarlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakası yumuşak ve sıvı olur ve anne sütü ile beslenen bebek kabız olmaz. Bu durumu bilen anne baba bebeğinin kaka yapmadığını görünce çok endişelenir. Bebek anne sütü ile besleniyor ve ek gıdalardan dolayı kabız olması mümkün değilken yeni doğan bebek kakasını neden kabız olur, neden kakasını yapmıyordur?
Bebeklerde Yalancı Kabızlık

Bebeklerde Yalancı Kabızlık

Yalancı kabızlığın kaynağı bebeğin yatarak kakasını yapmak zorunda kalmasıdır. Bebeklerin karın kasları daha çok gelişmemiştir ve bebek yatarak kakasını yapmak zorunda kaldığı için zorlanmaktadır. Bebek büyüdükçe ve karın kasları kuvvetlendikçe bu sorun ortadan kalkacaktır. Bebeğin karın kaslarının kuvvetlenmesi bebeğin ek gıdaya geçmesi ve oturarak yemek yemesi ile olur.
Yeni doğan kabızlıklarında sorun bebeğin karın kaslarının zayıflığından kaynaklıdır ve bu durum bebeklerde 3-4 gün sürebilmektedir. Bebek kakasını yapmadan 3-4 gün durabilmektedir. Anne baba bu durumda korkar ve genelde hemen doktora giderler. Bebeğe bağırsak düzenleyici şurup ve krem uygulaması doktorunuz tarafından önerilebilir. Krem uygulamasını makattan bebeğe sürmeniz kayganlaştırıcı olarak faydalı olacaktır. Kulak temizleme çubukları ile sürün dense de biz bu yöntemi uygun görmüyoruz. Kremi makata sürmeniz yeterli olacaktır.
Yalancı kabızlığa yardımcı en etkili yol karın bölgesine yapılan masajdır. Bebeğin karın kaslarına dilerseniz acı elma yağı diğer adı ile ada çayı yağını susam yağı yada zeytin yağı ile karıştırarak ovarak uygulamak gereklidir. Bu uygulama sonucunda bebeğiniz hem çok rahatlar hemde masajla bebeğiniz çok rahatlıkla kakasını yapabilir. Bağırsak hareketlerinin başlamasına neden olan bu masaj ile bebeğinizin gaz problemi var ise o da ortadan kalkacaktır.
Ada çayı yağının bebeklerde kullanımını anlattığımız makalemiz ilginizi çekebilir.
Yeni Doğan Bebek Neden Kabız Olur

Yeni Doğan Bebek Neden Kabız Olur?

Bebeklerde bazen bir bağırsak problemi de olabilmektedir. Bu yüzdende mutlaka 3-4 günü geçen kabızlarda doktora götürmekte fayda vardır. Eğer bebeğinizin bir bağırsak problemi yada alerjisi yok ise bebeklerde yalancı kabızlık kendiliğinden geçen bir durumdur.
Bazen bebeklerde süt alerjisi olmaktadır. Anne sütü ile beslenen bebekler, annesinin yediği ve içtiği her şeyden etkilenirler. Bebekte süt alerjisi var ise annenin yediği ve içtiği süt ve süt ürünlerinden etkilenir. Kimi bebeklerde bu durum çok şiddetli yaşanırken kimi bebeklerde ise bu durum yeni doğan kabızlık gibi bir sorunla hafif bir şekilde atlatılabilmektedir. Bebeklere 1 yaşını geçene kadar inek sütü verilmez ve içirilmez, mamalarında kullanılmaz. İnek sütü bebeğin bünyesine ağır gelen bir besindir ve bebek inek sütü içeren bir mamayı 1 yaşını geçene kadar yememelidir. İnek sütü içeren bir mama yedirildiğinde de bebeğin bağırsaklarında bir sorun yaşanmasına neden olabilir.
Bebeklere 3-4 gün müdahale edilmez ve kabızlığın kendiliğinden geçmesi beklenir. Bebeklere ilaç takviyesi daha çok hassas yapıda oldukları için çok önerilmemektedir. Bu durumu masaj ve sıcak su ile yapılan banyolar ile gidermeye ve bebeği rahatlatmaya çalışmalısınız.
Bebeklerde kabızlık ve bağırsak tembelliği çok ciddi bir sorundur. Bebeklerde 2 yaşını geçene kadar bu sorunun bir alışkanlık halini almamasına çok özen göstermek gereklidir. Sizin için yazdığımız çocuklarda kaka tutma problemi adlı makalemizde bu konuyu ayrıntılı anlattık. Bebeklerde böyle bir problem vardır ve bu çok ciddi bir durumdur. Bebekler 2 yaşını geçtiği dönemlerde kakalarını yapmaz ve tutarak bir çok soruna yol açabilirler. Kabızlık bebeğin kakasını tutma sebeplerinden biridir. Bu yüzdende çok özen gösterilmesi gereklidir.
Bebeklerde yalancı kabızlığa neden olan bir diğer sebepte bebeğin diş çıkarmasıdır. Bebek diş çıkarma döneminde ishal olabileceği gibi aynı zamanda kakasını yapamayabilir.
Bazı enfeksiyonlu hastalıklar bebeklerde bu soruna yol açabileceği gibi bu enfeksiyonlu hastalıklara karşı kullanılan ilaçlarda yeni doğan kabızlık nedenlerinden biridir.
Sizlere bebeklere uygulayabileceğiniz bir diyet önermeyeceğiz, çünkü bu rahatsızlık sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde yaşanmaktadır ve bu durum bebek karın kaslarının daha çok gelişmemiş ve zayıflığından kaynaklı olmaktadır.
Yeni Doğan Kabızlık Nasıl Giderilir

Yeni Doğan Kabızlık Nasıl Giderilir

Bebeklerde yalancı kabızlık normal bir kabızlıktan dolayı değil sadece karın kaslarının zayıflığından kaynaklı olduğu için bebeğin karnı masaj yağları ile ovulmalıdır. Bebek sıcak su ile bir banyo yaptırılmalıdır. Bebeğe hafif hafif bacak egzersizleri yaptırmak çok etkilidir. Bacaklarını karnına doğru çekerek hareket ettirmelisiniz. Bu egzersizler bebeklerin karın kaslarının kuvvetlenmesine yardımcı ve kakasını yapmasını sağlayacak egzersizlerdir. Bebekler de gerçek bir kabızlık söz konusu olmadığı için ona zeytin yağı gibi yağlar içirmeye de gerek yoktur.
Bebeklerde sık tekrarlanan yalancı kabızlık bağırsakların tembelliğine işaret olabilir. Çok dikkatli bir şekilde bebek kakasının ne sıklıkta yapıldığına dikkat etmelisiniz. Bu tür kabızlık problemlerinin ne aralıklarla yaşandığını not alarak doktorunuza bildirmeniz gereklidir. Bazı bebeklerde bağırsak tembelliği ve bağırsak sorunları çok sıklıkla yaşanmaktadır. Bu durumlar ileride bebeklerde kabızlığa ve kakasını yapamamaya neden olur. Yeni doğan kabızlık yaşadığında kakasını yaparken zorlanmakta ve çatlaklar oluşmaktadır. Bebek bu durumdan rahatsız olduğu için kakasını tutar ve yapmak istemez. Bebeklerde ve çocuklarda kaka tutma problemi yaşanmasına neden olur.
Bebek kakası kontrolleri çok önemlidir. Bebek kakasını normal bile yapıyor olsa dahi incelememiz ve kakada olan değişiklikleri fark etmeye çalışmalıyız. Bebek kakasında olan değişimler pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bebek kakasında sindirilmemiş besinler ile ilgili yazdığımız makalemiz ilginizi çekecektir.
Yeni doğan bebekler mama ile besleniyorlar ise yeni doğan bebeğe ne kadar mama verilmeli ve mama miktarı nasıl hesaplanmalıdır.

Hiç yorum yok