Yeni Doğan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli
Yeni Doğan Bebek Mama Miktarı
Yeni doğan bebek mama miktarı öncelikle bebeğin kilosu ile alakalıdır. Bebeklerim mutlaka anne sütü içmeleri gereklidir. Bazı durumlarda bebeğe anne süt veremiyor ise bebek anne sütü yerine devam sütü yani mama ile beslenmesi gerekiyor ise mama miktarını ayarlamayı öğrenmeniz gereklidir. Öncelikle bebeklerin mideleri yeni doğduklarında çok küçüktür ve her gün bir önceki günden daha fazla büyür. Yeni doğan bebeğe ne kadar mama verilmeli bunu tam olarak anlayabilmemiz için bebek midesinin ne kadar olduğunu bilmemiz gereklidir.- Bebeğin ilk doğduğu gün midesi bir kiraz büyüklüğünde yani 5-7ml kadardır.
- Bebeğimiz 3 günlük olduğunda midesi ceviz büyüklüğünde yani 20-25 ml olmuştur.
- Bebeğimiz bir haftalık olduğunda midesi büyümüş ve 45-60 ml' ye ulaşmıştır.
- Bir aylık bebeğin ise midesi bir yumurta büyüklüğüne ulaşır ve 80-150 ml kadardır.
Yeni Doğan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilir
Yeni doğan bebek mama miktarı ilk günlerde 40 ml kadar olmalıdır. Bebeğin mide kapasitesi her geçen gün artar ve bebek verilen mamanın fazlasını kusarak çıkarır. Bebek emmek istemediğinde zorlamamalı açıkmasını beklenmelidir. Bebeğe verilecek olan biberonun deliği çok açık olmamalıdır. Bebek birden mamayı içer ve midesinde gaz sorunu yaşayabilir. Delik çok dar da olmamalı, bebek emerken de çok zorlanıyor ise emmek istemeyebilir. Deliğinden mamanın akıp akmadığını mutlaka kontrol edin.Bebek mama ayarlama miktarı bebeğin kilosu ile alakalıdır. Bebeklere günlük verilen mama, bebeğin kilosunun 150-200 çarpımıdır. Yani bebek eğer 4 kilo ise (4x150)-(4x200)=600ml ile 800ml arasındadır. Bebek bu mamayı bir gün içerisinde tükettiğinden 3 saatte bir beslendiğinde günde 8 defa mama veriliyor demektir ve 4 kiloluk bir bebeğe 3 saatte bir 75-100 ml arası bir mama verilmesi uygundur. Siz mama hazırlar iken 90 ml'lik bir mama hazırlarsanız bu bebeğinizin beslenmesi için son derece uygun bir ölçü olur.
Mama verme miktarını örneklendirecek olursak bebeğimiz 8 kilo olduğunda kilosunun 150-200 katı bir günlük mama alması gereken miktardır. Bu şekilde en az (8x150)-en çok (8x200)=1200-1600ml bebeğinizin günlük alması gereken mama miktarı demektir. Bebeğimizi 3 saatte bir beslediğimize göre 8 öğün mama vereceğimizden tek seferde bebeğin alması gereken miktar 150-200 ml bebeğinizin alması gereken mama miktarıdır. Yeni doğan bebeğe ne kadar mama verilmeli, bu şekilde bir hesaplama ile olmaktadır. Bebeklere verilen mamanın fazlası hemen dökülmeli bir daha bebeğe verilmemelidir. Biberon temizliğine çok dikkat edilmelidir.
Bebek maması diye bildiğimiz mamaların aslında adı devam sütüdür ve bebeğe devam sütleri verilirken aylarına göre ve kilolarına göre verilmelidir. Bebek mamayı emmek istemeyebilir. Biberonu kabul etmek istemiyor olabilir. Bu gibi durumlarda bebeği kucağınıza alarak mamasını vermeye çalışın. Ninni yada şarkı söyleyerek bebeğinizi rahatlatmaya çalışın. Onunla konuşarak dikkatini size vermesini sağlayın. Mamasını bu şekilde rahatça yedirebilirsiniz.
Bebek 4 ayını geçtiğinde yavaş yavaş ek gıdalara alışır. 4-6 aylık dönem bebeğin ek gıdalara alışma dönemidir. 6 aylık olan bebekler ek gıdaya başlatılır. Alışma dönemlerinde çok az miktar tattırılan gıdalar 6 aylıktan sonra verilmeye başlanabilmektedir. Bebekler ek gıdaya ne zaman başlar adlı makalemizde bebeğin hangi gıdayı hangi ayda alması gerektiği etraflıca anlatılmıştır. Bu konuda çok detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Pirinç unu biberon maması nasıl yapılır. Bebek 4 aylık olduğunda yavaş yavaş ek gıdaya geçebileceğinden pirinç unu biberon maması yapmanızda da fayda vardır. Sizler için nasıl yapıldığını anlattığımız makalemiz faydalı olacaktır.
Aptamil bebek maması ile ilgili yazdığımız makalemizde hazır mama hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hangi ay hangi mama başlanmalı ve mamaların içerikleri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Mama nasıl hazırlanır, biberon temizliği ile ilgili çok detaylı bilgi vermektedir.
Bazı bebeklerin süt alerjisi ve laktoz alerjileri vardır. Bu gibi durumlarda bebeğe verilecek olan mama da ona göre seçilmelidir. Bebeğinizin alerjisi olup olmadığını kakasından, huzursuzluğundan, gaz gibi belirtilerinden anlayabilirsiniz.
YORUM EKLE