Süt Alerjisi Olan Bebeğin Kakası - kadinvsaglik.com

Süt Alerjisi Olan Bebeğin Kakası

Bebeklerde Süt Alerjisi

Bebeklerde Süt Alerjisi

Süt alerjisi olan bebeğin kakası mukuslu ve kanlıdır. Süt alerjisi, bazı bebeklerin inek sütü içerisindeki bir takım proteinlere karşı olan hassasiyetine verilen isimdir. İnek sütü alerjisi bebeklerde en çok görülen alerji türüdür ve kendini ishal, fazlaca kusma ve kaşıntı gibi belirtiler ile göstermektedir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerin genelinde laktoz alerjisi de bulunmaktadır. Süt alerjisi ve laktoz intoleransı (süt şekeri hassasiyeti) birbirinden farklı şeylerdir. İki alerjide süt ile geçtiğinden ikisi de birbirine yakın fakat farklı alerjik hassasiyetlerdir. Bebeklerin bu hassasiyeti ek mamaya geçtiğinde de başladığı gibi sadece anne sütü içerken de olabilmektedir. Annenin içtiği süt ve yediği süt ürünü gıdalardan anne sütü ile bebeğe geçmektedir.
Bağırsaklarda laktoz isimli madde bulunur ve bu madde su ile birleşerek süt şekerini daha küçük parçacıklara bölerek kana geçmelerini sağlar. Bazı bebeklerde laktaz isimli kimyasal madde ya hiç yoktur ya da yetersiz miktarda bulunduğu için süt şekerini kana geçebilecek kadar küçük parçacıklara bölünemez ve bağırsak içinde kalarak bağırsağın sıvı-mineral dengesinin bozulmasını sağlamaktadır. Bu duruma laktoz alerjisi denmektedir. Bu alerji yüzünden bebeklerde bağırsak hareketleri artar ve bebekte ishal ortaya çıkar. Aynı zamanda serbest halde yakılmadan kalın bağırsaklara ulaşan süt şekeri laktoz, buradaki bakteriler tarafından mayalanma işlemine uğrar ve ortaya hidrojen gazı çıkar. Bu alerjiye sahip bebeklerde ishal yanında gaz, sindirim sistemi bozukluklar ve aşırı şişkinlik olduğu için bebek çok huysuz ve ağrılıdır. Bu alerji bir sindirim sistemi sorunudur ve bu tür laktoz alerjisi olan bebeklerin kakasında  kanlı ve ipliksi kaka sorunu yaşanmaktadır.
Süt alerjisi ise tamamen bir besin alerjisidir. Bebek süt ile birlikte başka besinlere de hassasiyet gösterebilmektedir. Süt alerjisi olan bebeğin kakasındaki sorunların yanında, bebekte başka belirtiler ile de kendini göstermektedir. Bu alerjik reaksiyonlar bebeklerde ilk anda, ilk bir saatte yada bir gün içerisinde kendini gösterebilmektedir. Bu alerjiyi kimi bebek çok yoğun kimi bebek ise daha hafif yaşamaktadır.
Süt Alerjisi Olan Bebeğin Kakası

Süt Alerjisi Olan Bebeğin Kakası Nasıl Olur

Süt alerjisi olan bebeğin kakası ishal şeklinde yeşil ve mukuslu olabilmektedir. Kakası içerisinde kan damarları, ipliksi kan şeklinde parçaçıklar ve genelde bebek ishaldir. Karında gurultu, şişkinlik ve bebekte gaz sorunu yaşanmaktadır. Bebek huysuz ve anneyi emmeyi istememektedir. Çok şiddetli ağlama ve uyumada sorunlar yaşamaktadır. Ağzında uzun süreli olan pamukçuklar oluşabilmekte, gözlerinde kaşıntı, gözlerin altlarında morarma, kilo kaybı veya kilo alamama, kusma, deride döküntü en belirgin süt alerjisi özellikleridir. Bazı bebeklerde kalsiyum, demir eksikliği, B vitamini eksikliği çokça gözükmektedir. Her çocukta bu belirtilerin hepsi birlikte görülmez. Bazen süt alerjisi olan bebeğin kakasında sadece problem olurken diğer belirtiler olmayabilmektedir. Bazı bebeklerde fark edilmeyebilir ve eğer fark edilmez ise bebek 3 yaşına geldiğinde kendiliğinden geçmektedir. Bazı bebeklerde çok fark edilmeden oluşan bu hassasiyet bazı bebeklerde ise çok yoğun yaşanmakta hatta bazı bebeklerde gelişim geriliğine neden olmaktadır. Bu yüzden annelerin bu alerji türüne çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Eğer bebeğinizin sadece kakasında olan bir problem bile görseniz mutlaka doktorunuza tanışmalısınız. Süt alerjisi olan bebeği anne sütü ile beslerken anne kesinlikle süt içmemeli ve süt içerikli hiç bir şeyi yememelidir. Bu konuda mutlaka uzman bir hekime başvurmalı ve anne  uygun bir rejim listesi ile beslenmelidir. Bebeğin bu hassasiyetinden dolayı anne sütü kesinlikle kesilmemeli bilhassa devam edilmelidir. Ek gıdaya geçen bebeklerde ise özel mamalar tercih edilmelidir.
Bebeklerin kakası neden yeşil olur adlı makalemizde bebek kakasının renginin yeşil olmasının diğer sebeplerini bulabilirsiniz. Bebek kakası pek çok sebepler değişimler gösterdiği için mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Bebek kakaları aslında incelenir ise bebekte oluşan hastalıkların belirtisidir.  Bebeğin kakasına bakarak onda bir şeylerin ters gittiğini anlamanız mümkündür.

Hiç yorum yok