Bebeklerin Kakası Neden Yeşil Olur - kadinvsaglik.com

Bebeklerin Kakası Neden Yeşil Olur

Bebeklerin Kakası Neden Yeşil Olur

Yeni Doğan Bebek Kakası

Yeni doğan bebek kakası neden yeşil olur? Bebekler yeni doğduklarında ilk hafta kaka renkleri yeşil ve siyah arası bir renktir. Bebek kakası ayrıca yapışkan bir kıvamdadır. Bebeğin ilk hafta yaptığı bu yeşil- siyah yapışkan kakaya mekonyum denilmektedir. Bebek anne karnında iken yuttuklarını bu kaka ile çıkarmaktadır. Bebeğin doğumunun ardından anne sütü emmesi ile birlikte bağırsakları içerisinde biriken bu kaka, ilk hafta boşaltılarak temizlenmektedir. Bu kaka rengi son derece normaldir.
Anne sütü alan bebeğin ilk hafta sonrası kakası yarı sıvı yumuşaklıkta ve sarı renge dönmektedir. Anne sütünü çok emdiği için bebek çok fazla sayıda kaka yapmaktadır. İlk haftalar kaka sıklığı çok fazladır. Bebek büyüdükçe kaka sıklığı azalır ve günde 1-3 defa aralıklarla olmaya başlar.
Bebek kakası aslında annenin yedikleri ile alakalı renginde değişiklikler olabilir. Bebeğin sindirim sisteminin hızına da bağlı değişiklikler gösterebilmektedir. Buna bağlı renk, miktar ve sıklık her bebeğe göre değişim gösterir.
Bebeklerin kakasının sümüksü olması, Bebeklerin kakasının mukuslu olması da çok önemli konular arasındadır.


Yeni Doğan Bebek Kakasını Ne Sıklıkta Yapar?

Bebek anne sütü almıyor hazır mama ile besleniyor ise kaka sıklığı azalır rengi daha sarı olmaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeğe göre kakası daha katıdır.
Anne sütü ile beslenen 1 aylık bebeklerde kaka sıklığı daha azalmaktadır. Anne sütü alan bebeğin bazen haftada 3-4 kez kaka yaptığı bile gözlenmektedir. Bebeğin az kaka yapması aslında normaldir. Bebek emdiği anne sütünün tamamına yakınını sindirdiği için bağırsaklara atık olarak giden kaka miktarı da az olmaktadır. Bu yüzden de yeni doğan bebek kakasını az yapması onun kabız olduğu anlamına gelmemektedir. Anne sütü alan bebeğin kakası yumuşak ve yarı sıvı şekildedir. Kokusu hafif ekşi olan kakanın rengi de sarımtırak renklerdedir. Anne sütü ile beslenen bebeğin kakasının özel bir kokusu vardır.
Yeni Doğan Bebek Kakası

Bebeklerin Kakası Neden Yeşil Olur

İlk hafta anne karnında iken yuttuklarını çıkardığı için bebeğin kaka rengi yeşil- siyah ve yapışkan renklerdedir. Bebeğin kaka rengi anne sütü ile de alakalı değişiklikler göstermektedir. Anne sütü bakıldığında beyaz renktedir. Fakat anne o hafta ıspanak gibi yeşil renkli sebzeleri bol yemiş ise bebeğin kakası yeşil renklerde olur. Bebeğin kakası annenin yediği şeylerle alakalı değişiklikler göstermektedir. Anne sütü ile beslenen yeni doğan bebek kakası daha yumuşak ve suludur. Bu yüzden de yeni doğan bebeklerde ishal daha çok belli olur. Bu ancak kakası her gün olduğundan daha çok sık sayıda oluyor ise dikkat etmek gereklidir. Kakasında kötü bir koku var ise, kan var ise ve bebeğin ateşi var ise muhtemelen bebek ishal olmuş demektir.
Bebek üşütmüş ise kaka rengi de hemen değişebilmektedir. Bebek bir mikrop almış ise kaka rengi yeşil olabilir. Kakası kötü kokuyor ve bunun yanında bebek ateşlenmiş ise bebek hastalanmış ve bir mikrop almış olabilir. Bu gibi durumlarda hemen bebeğinizi doktoruna götürmeniz gereklidir. Bebek hastalıklarında ateş ilk belirti olarak gözlenmelidir.


Bebeklerde Yeşil Kakanın Nedenleri

Anne sütü göğüste iki aşamalıdır. Bebek göğsü ilk emdiğinde ön süt dediğimiz daha sulu bir süt emmektedir. Süt kanallarındaki sonradan gelen son süt zengin içerikli ve besleyici olan süttür. Bebek son sütü emdiğinde doyar. Ön sütü fazla alan bebek aşırı laktoz alacaktır ve bu da yeşil kakaya neden olur. Bebek emerken son süt gelmeden anne meme değiştirip diğer memedeki ön sütü de bebeğine emdirir ise bebek doymaz. İki memeden de ön süt emer ve bebek aşırı laktoz alır buda bebekte sindirim güçlüğü, aşırı gaz ve yeşil kaka yapar. Bir göğüsteki süt tamamen bitmeden diğer göğse geçmek bu yüzden sağlıklı değildir.
Annenin yediği ve içtiği şeylere bebeğin hassasiyet gösteriyor olmasından dolayı yeşil renkli kaka olabilir. Mesela anne inek sütü içiyor ise bu anne sütü ile bebeğe geçen proteinler sindirim sorunları yaratarak bebekte yeşil kakaya neden olabilmektedir.
Diş çıkarma dönemleri bazı bebeklerde erken başlar ve bu dönemlerde bebekte yeşil kaka oluşabilir.
Bebeklerin aldığı mikrobik durumlarda yeşil kakaya neden olabilir. Bebeklerde ishal, bağırsak iltihaplanmaları, mide nezlesi, soğuk algınlıkları gibi hastalıklardan dolayı bebeğin kakasında renk değişimleri olmaktadır.
Annenin yada bebeğin bazı ilaçlar veya antibiyotik ilaç alıyor olması yada demir desteğinden dolayı ilaç alıyor olması bebekte yeşil kakaya neden olabilmektedir.
Bebek anne sütü ile değilde dışarıdan mama ile besleniyor ise mamalarda yediği yeşil sebze türünden dolayı da kakası yeşil renkte olabilir.
Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman  Başlar Ve Nasıl Verilir. Dikkat dilmesi gerekenler nelerdir? Çocuklara tuvalet eğitimi verirken anne ve babaların yapması gerekenler çok önemlidir. Bu konu ile ilgili detaylı yazdığımız makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok