Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir - kadinvsaglik.com

Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir

Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir

Çocuğa Tuvalet Eğitimi Kaç Yaşında Verilmeli

Çocuklara tuvalet eğitimi vermek, tuvalet alışkanlığı kazandırmak bazı anneler için çok zorlandıkları bir eğitim sürecidir. Bu konuda en zor karar ise çocuğun bu eğitime ne zaman başlaması gerektiğidir. Çocuğumuzun bu alışkanlığı bir an önce edinmesini isterken dikkat etmemiz gerek noktalar vardır. Çocuğumuz bu eğitime hazır olması gerekmektedir yoksa ne yaparsak yapalım bu eğitimi veremeyiz. Her çocuk nasıl farklı ise bu eğitim süreci de çocuğumuza göre değişir.
Genelde çocuğa tuvalet  eğitimi  18 ile 30 aylılarken verilirken bazı çocukların tuvalet alışkanlığı kazanması 4 yaşını bulabilir. Kız çocukları bu eğitimi genelde iki buçuk yaşlarında kazanırken, erkek çocukları ise üç yaşlarında kazanabiliyorlar.

 
Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanır


Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanır

Çocuğun bu eğitime hazır olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Anne babayla olan ilişkisi bu eğitim sürecini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Çocuklarımız için bu süreç çok karmaşıktır. Zaten bu karmaşayı çözdüğünde tuvalet alışkanlığı kazanacaktır. Çocuklarda tuvalet eğitimine öncelikle çocuğumuzu hazırlayarak başlarız. Çocuğu tuvalete götürür onunla konuşarak onun hazır olup olmadığını anlayabiliriz. Öncelikle çocuk bu eğitime hazır olmalıdır.

Çocuğumuzun Bu Etiğime Hazır Olduğunu Nasıl Anlarız

Çocuğumuzun bu eğitime hazır olması için gün içinde en az bir kaç saat bezini ıslatmaması gereklidir. Bezi ıslandığında rahatsızlık duyması gereklidir. Çocuk bu eğitime hazır olduğunu tuvaletini yaparken veya geldiğinde bunu mimikleriyle göstermektedir. Tuvaleti gelen çocuk özellikle kakasını yaparken saklanır yada oturarak kakasını yapar. Bazen kakasını yaparken yüzü kızarır ve kakasını yaptığını yüz mimikleri ile belli eder. Bu bir gözlem sürecidir. Bunu anlayan ebeveynler çocuklarına yardımcı olmalıdırlar. Çocuk artık tuvaletini yaparken kaslarını hissediyor ve buna tepki veriyordur. Çocuk bu eğitime hazır demektir.

 

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli

  • Çocuğumuza tuvalet eğitimine yeni başlarken bezinin üzerine külot giydirmeliyiz.
  • Çocuğumuzla konuşmalı onu cesaretlendirmeliyiz. Hiç bir şekilde çocuğa kızmamalıyız. Bu sadece çocukta olumsuz etkiler yapar.
  • Tuvalet alışkanlığı yeni başlayan çocuğumuza bir lazımlık almamız doğru bir seçim olur. Bu alışkanlığı yeni edinmeye çalışan çocuk için bu çok rahat olacaktır.
  • Bazı çocuklar lazımlığa oturmak istemeye bilirler. Çocuğumuzu bu konuda zorlamamız doğru olmaz.
  • Çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırmak ilgi ve zaman isteyen bir iştir. Sabırla çocuğumuza yaklaşmalı ona sevgi göstermeliyiz.
  • Tuvalet alışkanlığına başlayan çocuklarımıza ödüller vermeliyiz. Bu onu teşvik ederken cesaretlendirir, böylece çocukta korkular oluşmaz.
  • Çocuk bu alışkanlığı kazanırken ne diyeceğini bilemezler. Tuvalet eğitimi verirken bazı terimleri çocuğumuza öğretmeliyiz. Onla konuşarak yaptığının ne olduğunu ona öğretmeliyiz.
  • Çocuk bu eğitimi alırken altına kaçıra bilir, bu çok normaldir. Karamsarlığa kapılmadan sabırla devam etmelisiniz.
  • Çocukların 4 yaşına kadar bu eğitimi almaları gerekir.
  • Çocuk tuvaletini yaptıktan sonra siz temizleseniz de ona ellerini yıkatın. Bu çocuğumuza temizlik alışkanlığını da kazandırır.
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

Hiç yorum yok