Bebek Kakasında Mukus - kadinvsaglik.com

Bebek Kakasında Mukus

Bebek Kakasında Mukus

Bebeğin Kakasının Sümüksü Olması

Yeni doğan kakası sarı, hardal renklerde yarı cıvık bir kakadır. Genelde bebek kakasında mukus yoktur. Mukus sümüksü bir kaka şeklidir. Bebek kakası anne sütü içiyor ise hiç bir zaman katı şekilde olmaz. Cıvık, çamur kıvamında olan bebek kakasında yoğun bir musuk görüyor isek yada musuk bebek kakasının önüne geçir ise bu genelde bir soruna işaret eder.

Bebek Kakasında Mukus

Bebek kakasında mukus ilk başta iner sütü protein alerjisine işaret etmektedir. Bebek mama yolu ile inek sütü alıyor yada anne inek sütü içiyor ise bu bebekte protein inek sütü alerjisi yapıyor olabilir.
Bebek kakasının sümüksü olmasının bir başka nedeni de bebeğin enfeksiyon kapmış olmasıdır. Bebek kakasında mukus ile birlikte ateş, kusma ve genel durum bozukluğu var ise bu bağırsaklarında bir enfeksiyon olduğunu göstermektedir.
Bebek kalkasının sümüksü olmasının bir diğer nedeni ise  üst solunum yolu veya akciğer enfeksiyonudur. Bu dönemde oluşan kaka bir kaç gün sürer ve bebek iyileşince kaka da normal haline gelir. Bebek kakasında mukus devamlılık gösteriyor ise bağırsak sorunu olabilir. Bağırsak kökenli sümüksü kaka geçmez ve daha da yoğunlaşarak devam etmektedir. Bu tür kakaların nedenleri araştırılmalıdır. Çocuklarda kaka tutma problemi de çok önemli konular arasındadır. Mutlaka bu konu hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir.
Bebeğin Kakasının Sümüksü Olması

Bebeğin Kakasında Mukus Neden Olur

Bebeğin kakasında mukus bir kaç kez görülüyor ise bu çok önemli değildir. Önemli olan bebek kakasının sümüksü olmasının devamlılık göstermesidir. Bunun mutlaka bir nedeni vardır ve bu neden araştırılmalıdır. Başlıca nedeni protein alerjisi olmasıdır. Eğer protein alerjisinden şüpheleniliyorsa anneye emzirme döneminde bir diyet listesi verilir. Bebek mama ile besleniyor ise bebek maması değiştirilir ve inek sütü içerikli mamalar bebeğe verilmez.
Bebeklerde 6. ayından sonra başlayan bebek kakasında mukus nedeni genelde gluten, yani buğday türevlerinin verilmesi ile birlikte başlayan çölyak hastalığının (gluten enteropatisi) belirtisi olabilir.
Kistik fibrozis hastalığı da bebek kakasında mukus, pis koku ve yağlı bir kakaya neden olabilir. Bu hastalığın tarama testleri yapılmaktadır. Bebeğin kakasının sümüksü olması ısrarcı bir şekilde devam ediyor ise bu hastalıktan da mutlaka şüphelenilmesi gereklidir. Bebeklerde ısrarlı bir şekilde sümüksü kaka mevcutsa mutlaka doktorunuzun bu durumdan haberdar olması gereklidir.
Doğumdan Sonra Süt Ne Zaman Gelir adlı makalemiz ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok