Kaka Tutma Problemi Nasıl Çözülür - kadinvsaglik.com

Kaka Tutma Problemi Nasıl Çözülür

Çocuğun Kakasını Tutması

Çocuğun Kakasını Tutması 

Çocuğun kakasını tutması, çocuklarda kaka tutma problemi çok sıklıkla görülen problemlerdendir. Bu konuda anne ve babaların çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Önemsenmesi gereken çocuğun kakasını tutması çocuklarda dışkı kaçırma problemine neden olmaktadır. Kabızlık ve bağırsak tembelliğide bunu takip etmektedir. Tuvalet eğitimi çok önem verilmesi gereken ve çocuklar için korkutucu olmamalıdır. Kakasını tutan çocuğa ne yapmalı, ona nasıl davranılmalıdır.
  • Çocuklarımızda rastladığımız bu problem annelerin dikkati sayesinde çözülebilir. Çocuklarımız tuvalet eğitimi almadan önce ne sıklıkla kaka yapıyordu buna dikkat etmeliyiz. Çocuklarımız genellikle günde iki defa bazı çocuklar ise günde bir kez kakalarını yaparlar. Anne baba olarak çocuğumuzun  doğuştan kabızlığa eğilimi olup olmadığına dikkat etmeliyiz.
  • Çocuklar tuvalet alışkanlığını edinirken önceki kaka yapma düzenine devam etmelidirler. Kaka tutma problemi olan çocuklar tuvalet  alışkanlığı edinirken genellikle kakalarını yapmayıp tutan çocuklardır.
  • Çocuk genellikle çiş eğitimini tamamlamış ama kakasını tuvalete yapmamakta direnerek kakası için bez istemektedir. Çocuğun bu isteğini görmezden gelirsek, çocuk bez gelene kadar kakasını tutabilir. Çocuğunuzun bu isteğini görmezden gelmeyerek çocuğunuza kaka saatleri geldiğinde bez verin ve yapmasını sağlayın.
  • Kaka tutan çocuğumuza gene de beşer dakikalık bu eğitimi vermemiz doğru olur. Çocuğu sıkmadan, korkutmadan beşer dakika tuvalet eğitimine devam edelim. Bu eğitimi verirken onunla konuşalım, kaka hikayeleri anlatalım, oyuncağına kaka yaptıralım ve ona bunu seyrettirelim. Kaka eğitimi verirken çocuğumuza kitap bile okuyabilirsiniz.

Kaka Tutma Problemi Nasıl Çözülür

Çocuklarda Dışkı Kaçırma Problemi 

  • Kaka tutma problemi olan çocuk kakasını tuttukça yapması da zorlaşır ve canı acımaya başlar. Canı acıyan çocuk kakasını tutmaya devam eder ve kakasını daha da büyür ve rektum güçsüzleşir. Bu durumda çocuk kakasını yaparken canı daha çok yanar ve çocuk tuvaletten kaçar duruma gelir. Çocuğumuz da bu problem devamlılık gösteriyorsa mutlaka doktora gitmenizi tavsiye ederiz. Bu durum daha kötü sonuçlarla yani kaka kaçırma problemi ortaya çıkabilir.
  • Kaka kaçırma problemi çocuğumuzun kakasını tutması ve bu kakanın sertleşmesi ile ortaya çıkan bir problemdir. Sertleşen kakanın etrafından yeni gelen sıvı kakalar sızarak akarlar.
  • Katılaşmış kaka oradaki sinirlerde tahribat yapar ve çocuğumuz ne olduğunu hissetmemeye başlar ve altına yapmayı kontrol edemez hale gelir.
  • Çocuklarımıza bu eğitimi verirken çok sakin ve sabırlı davranmalıyız.
  • Çocuk kakasını uzun müddet tutuyorsa ve arada ishal oluyorsa mutlaka doktora görünmeliyiz ki çocuğumuz da ileriki dönemlerde daha ciddi rahatsızlıklar olmasın.
Kakasını Tutan Çocuğa Ne Yapılmalı

Kabızlık Tedavisi

  • Doktora giderek oradaki katılaşmış kakadan mutlaka kurtulun.
  • Lif oranı yüksek gıdalar tüketmesine yardımcı olun
  • Kepek de bol lif olduğu için normal ekmek yerine mutlaka kepekli ekmek tercih edin 
  • Bol su içmesini sağlayın
  • Çiğ sebze ve bol meyve tüketmesini sağlar

Kakasını Tutan Çocuğa Ne Yapılmalı

Kakasını Tutan Çocuğa Ne Yapılmalı
  • Çocukta tuvalet eğitimini erken başlayalım ama çocuğu hiç bir zaman zorlamayalım. Çocuk hazır olana kadar beklememiz gerekmektedir. Çocuğunuzu tuvalet eğitimine zorlamayın, hiç bir çocuk ileriki yaşlara kadar altına yapmaz. Mutlaka kendi tuvalete yapmak isteyecektir. Onun hazır olduğunda bu eğitimi almasını bekleyin.
  • Kaka eğitimi ve çiş eğitimini birbirinden ayrı olarak ele alalım çünkü ikisi birbirinden farklı şeylerdir. Öncelikle çiş eğitimini vermeye başlayın ve kakası için onu zorlamayın.
  • Çocuğunuza kakasını kötüleyerek sakın pis kaka gibi şeyler demeyin. Çocuklar bunu çok yanlış anlayabilirler. Kötü olan bir şeyi yapmak istemeyerek tepkilerini belli ederler. Onunla birlikte tuvalete girin sizin de yaptığınızı görsün. Bunun çok normal bir durum olduğunu sizinde yaptığınızı ve onunda ilerde bu şekilde yapacağını ona anlatın. Çocuklar büyüklerini taklit ederek büyürler. Onun sizi taklit etmesini sağlayın. Lazımlığını sizin karşınıza alın ve onuda oraya oturtarak bak ben bu şekilde yapıyorum ilerde sen de bu şekilde yapacaksın diyin.
  • Çocuğunuzun yediklerine mutlaka dikkat edin. Kabız olmasını özellikle kaka eğitimi verirken önlemeye çalışın.
  • Çocuğunuza onu ne kadar sevdiğinizi hissettirin ve bu eğitimi verirken asla ona kızmayın. Bu çocukta kötü neticeler doğurur. Altına yapsın, kaçırsın hiç önemli değildir. O daha çok küçük olduğu için yaptığını ve onu çok sevdiğinizi söyleyin.

Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

6 yorum:

  1. Kızında bu sorun ile karşılaştık.cok uğraştık.makalenozi okudum inanın çok fayda gördüm.size nasıl tsk edicemibilimiyorum.yazinizi defalarca okudum.ben çok yarar gördüm.hem size tsk etmek hemde okuyanlar için bilgi olsun diye yazmak istedim.sizi takip edicem defalarca tsk ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belgin hanım geçmiş olsun. Bir bebek ve çocuk için çok sık karşılaşılan bir problemdir. Kaka tutma problemi bir çok çocuğun sorunudur. Mutlaka sabırla yaklaşılmalı ve dikkatli olunmalıdır. Lütfen aklınıza takılan her soruyu bize sorun. Mutlaka her soruya cevap vermeye çalışıyoruz. Bilinçli bir şekilde yaklaşılması çok önemli olan bir problem. Bu sorunu yaşayan her aileye geçmiş olsun

      Sil
    2. Merhaba benim oğlumda 2 buçuk yaşında 5 günlükken ameliyat oldu çiğerinde baloncuk vardı onu aldılar 2 ay hastanede kaldı kilo almıyo diye fortini muzlu mama verdiler şimdi onu kestik vermiyoruz kakasını yapmak istemiyo aglıyo tutuyo bende süte başladım ne yapmalıyım bi cevap verirseniz sevinirim çocuk gastroloji bölümüne götürdüm tahlilleri temiz çıktı doktor psikolojik dedi nasıl devranmalıyım çocuga

      Sil
    3. Öncelikle yazdığınız için teşekür ederiz ve çok geçmiş olsun. Anladığım kadarıyla yedikleri ile alakalı bir durum yok. Doktorlarda psikolojik olduğunu düşünmüşler. Bizce de sorun psikolojik gibi görünüyor. Bu problem genelde ailelerin çok önemsemediği fakat ileri de çok büyük sorunlar açabilen bir durumdur. Bir çok psikolojik sorunun da altına inildiğinde çocuğun ilk tepkilerinin bu yönde olduğu görülmektedir. Bizim çocuğunuzun tam tepkilerini görmeden şunu yapın, bunu yapmayın gibi bir yaklaşımda bulunmamız yanlış olur. Çocuk bir şeylerden korkmuş olabilir. Sorun devam ederse mutlaka bir psikologla görüşmeniz bizim size önerimizdir.
      Bir ameliyat geçirmiş bebek bile olsa etkilenmektedir. Onun ardından kilo alma sorunu yaşamış. Sindirim sistemi mamaya alışmış kesilince etkilenmiş olabilir. Bizim önerimiz mamayı birden bire değil kademeli olarak kesmenizdir. İlk olarak günde bir öğünü ek besinle başlayıp kademeli olarak mamayı kesin. Sindirim sisteminin ek gıdaya alışmasını sağlayın.
      Yediklerine özen göstererek çocuğunuzun kabız olmamasına dikkat edin. Kaka tutma probleminin en büyük tetikleyicisi kabızlık sorunudur. Bol su içsin, bol meyve yesin. Papatya çayı içirin.
      Çocuğunuzu sakın kakasını yapması için zorlamayın. Onunla bol bol oyun oynayın ve anlayışlı olun. Onu ne kadar çok sevdiğinizi her fırsatta belli edin ve onu bol bol öpün. Siz çocuğuna çok düşkün ve çok ilgili bir annesiniz. Bu sorunu en kısa sürede atlatacağınıza eminiz. Çok geçmiş olsun.

      Sil
  2. Bende takip edip okumak isterim makalenizi nasıl bulabilirim acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makalemizin sonunda ki tuvalet eğitimi ile ilgili makaleye ulaşabilmek için mavi yazılı yazının üzerine tıklamanız gereklidir.İstenilen sayfa bu şekilde çıkmaktadır.

      Sil