Doğumdan Sonra Süt Ne Zaman Gelir - kadinvsaglik.com

Doğumdan Sonra Süt Ne Zaman Gelir

Doğumdan Sonra Süt Ne Zaman Gelir

Doğumdan Sonra Süt Ne Zaman Gelir

Bebeği emzirmek hem bebeğiniz hemde sizin sağlığınız için çok önemlidir. Normal doğum yapan annelerde doğum sonrasında süt hemen gelir. Hormonlar anneliğe hazırlanmıştır ve süt anne göğsüne inmeye bağlar. Bebeği bu dönemde ne kadar çok emzirirseniz sütün gelme hızı da o kadar çabuk olur. Sezaryen doğumlarda sütün gelmesi bir kaç günü bulur. Sezaryen doğumlarda 2-3 gün bu durum için normaldir. Bazı sezaryen doğumlarda sütün gelme hızı bir hafta ile 10 günü bulur. Bu son derece normal bir durumdur ve üzülecek bir şey yoktur. Normal bir doğuma hazırlanan annenin vücudu doğuma kendi hazırlanır ve doğumla birlikte süt gelmeye başlar. Sezaryende anne sütü gelmesi normal doğuma göre daha geç olur.

Sezaryen Sonrası Süt Gelmesi İçin Ne Yapılmalı

Sezaryende ise erken alınan bebek yüzünden hormonlar daha geç harekete geçebilirler. Bu yüzden de çok üzülecek bir şey yoktur sabırlı davranılırsa süt gelecektir. Bu esnada bebek bol bol emdirilmeli, süt gelmese de emdirilmelidir. Bebek emdikçe süt gelecektir. Bu unutulmamalı ve bebek devamlı emzirilmelidir. Bebek emzirildikçe göğüsteki süt kanalları uyarılır ve sütün inmesi için gerekli komut verilir. Eğer bebek emmez ise gerekli komutlar gitmez ve süt kanalları uyarılmamış olur. Süt kanalları uyarılmaz ise vücut sütü üretemeyebilir.
Doğum sonrası süt gelmemesi durumunda pompa kullanmakta bir diğer yoldur. Pompa yardımı ile süt çekilmeye çalışılmalıdır. Süt gelmese bile bunun önemi yoktur, bu şekilde süt kanalları uyarılmış olur. Gelen süt bebeğe kaşık yada biberon yardımı ile mutlaka verilmelidir. Bu süte kimi yerlerde ağız sütü yani ilk süt denir. Kolosrum da denen bu ilk süt, bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu süt biraz sarı renktedir ve mutlaka bebeğe verilmelidir. Pompa kullanırken bilinçli bir şekilde kullanınız ki zaten hassas olan göğüs uçlarınız pompadan zarar görmesin. Bebeği göğsünüzün üzerinde uyutun ve onun sıcaklığını alarak psikolojik olarak kendinizi hazırlayabilirsiniz.Sezaryen ile doğan yada erken doğan bebeklerin emme refleksi gelişmemiş olabilir. Sabırlı olmak, bebeğinizin yeni ortamına uyum sağlamasına yardımcı olmak gereklidir. Bebek yeni ortamına uyum sağlayacak ve emme refleksi gelişecektir. Siz emdirmeye çalışmalı ve ona yardım etmelisiniz.

Yeni Doğum Yapan Annenin Sütü Gelmiyorsa Ne Yapmalı

Yukarıda da anlattığımız gibi bebeği emzirmek bu dönemde çok önemlidir. Sütüm yok? Sütüm gelmiyor? demek yanlış bir düşüncedir. Her annenin sütü gelir ve bu düşüncelerle beyninize sütünüzün olmadığı komutunu yollamış olursunuz. Kendinizi bu düşünceye sokmanız iyi bir şey değildir.  Süt gelmiyor ise mutlaka anne sabırsız davranmış ve bebeği emzirmeyi yeterince yapmamış yada erken pes etmiş demektir. Bebeğin sizi emmekten başka bir seçeneği yoktur. Karnını doyurmak zorundadır ve mutlaka sizi emecektir. Bebek tutana kadar denemelisiniz. Bebek mutlaka sizi emmeye başlayacaktır. Sütünüz ise mutlaka gelecektir. Bazı annelerde 2 hafta belki de daha fazla  sürebilen bu durum sonunda annenin sabırlı ve istekli olması ile süt mutlaka gelir. 2 saat ara ile bebeğimizi sütümüz gelene kadar emzirmeye devam etmeliyiz. Bu süreç çok zor bir süreçtir ve anneyi çok yoran bir dönemdir.
Silikon Uçluk
Göğüs uçları küçük olan bayanlar için göğüs uçlarına takılan silikon göğüs uçlukları vardır, bu uçlukları da deneyebilirsiniz. Bebek emmeye başlayınca kendi göğsünüzü vermeniz, göğüslerinizi uyarmak süt üretimi için çok önemlidir.
Masaj Yapmak
Göğüsleri sıcak su altında masaj yaparak dışarıdan içeri ovmak çok etkili olur. Sıcak su altında göğüsleri tutmak süt kanallarının açılmasına yardımcı olur ve yapılan masaj yardımı ile süt kanalları uyarılmış olur. Havluyu sıcak suda ıslatıp iyice sıkın ve göğsünüze bu havluyu sıcak sıcak sarın. Bu işlemde çok etkili bir yoldur.
Lahana Yaprağı Sarın
Beyaz lahanayı sıcak suda bir iki kez batırıp çıkararak yumuşamasını sağlayın ve göğsünüze lahana yaprağını sıcak sıcak sarın ve bu işlemi bir kaç kez yapın. Sıcak lahana yaprakları hem süt kanallarını açmakta hemde süt getirmekte çok etkili bir yoldur.
Bol Sıvı İçin
Bebeği emzirmeden önce mutlaka bir bardak su içilmesi çok önemlidir. Anne günde 2-3 litre su mutlaka içmelidir. Bol meyve suyu içmek de çok önemlidir. Fakat kendinizi bu dönemde sıkmayın ille sütüm gelsin diye kendinizi yıpratmayın. Mutlaka gelecektir, bu yapılanlar sadece hızlandırmak için önemlidir. Rahat olun ve beyninize sütüm gelmiyor komutunu göndermeyin.
Uyumak
Annenin sütünü en çok getiren şeylerin başında uyumak ve dinlenmek gelir. Mümkün olduğunca uyumaya dikkat edin. Fakat gece dahil olmak üzere bebeği her 2 saatte bir emzirmeyi de ihmal etmeyin.
Emziren annelerde memede ağrı ve sertlik olması son derece normal bir durumdur. Emzirme dönemlerinde başınıza gelecek olan bu durum anne adaylarını korkutmasın ve memenizde sertlik olduğunda neler yapacağınızı önceden bilmeniz ve ona göre alacağınız tedbirler olmalıdır. Bebeğini emziren anne adayları için hazırladığımız Emziren annelerde memede ağrı ve sertlik ile ilgili makalemizi okumanız bu konu ile ilgili daha açıklayıcı bilgi verecektir.


Anne Sütünü Hangi Yiyecekler Artırır

  • Komposto içmek bu dönemde çok önemlidir
  • Kırmızı et, balık bol bol tüketin.
  • Siyah üzüm, badem, ceviz, hurma, incir, fındık gibi kuru yemişler yemek çok iyi gelir.
  • Rezene Çayı, hem süt getirir hemde gaz sancıları için çok etkilidir.
  • Bulgur pilavı ve bulgurdan yapılmış her şey çok faydalıdır.
  • Mısır mükemmel süt yapan bir yiyecektir.
  • Sütlaç ve sütlü ürünler, yemek özellikle de yoğurt bu dönemde bol tüketilmelidir.
  • Soğan özellikle kuru soğan çok etkili bir süt yapma yoludur.
  • Pekmez özellikle keçi boynuzu pekmezi anne sütünü arttırmak için çok önemlidir.
  • Lousa şerbeti bol süt yapmaktadır.
  • Papatya çayı mutlaka içilmesi gereken çaylardandır.

Hiç yorum yok