Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalı - kadinvsaglik.com

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalı

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalı

Bebeklerde ek gıdaya ne zaman başlamalı?
Bebeklerde ek gıdaya neyle başlamalı? Bebekler hangi ayda ne yer? Sorularınıza bu makalede yanıt bulacaksınız.

Bebeklerde Ek Gıda

Bebeklerde anne sütü, bebeğin gelişiminde çok büyük önem taşır. İlk  4 ay anne sütü, bebek için yeterli bir besindir. Eğer bebeğimiz anne sütü alamıyorsa yada anne sütü yetmiyorsa, devam sütü anne sütüne yakın değerdeki bebek mamaları ile beslenmesi bebeğimiz için çok önem taşır. 4-6 aylık bebeklerde anne sütü bebeği doyurmamaya başlar. Bebek eğer emdiği halde aç olduğunu size hissettiriyorsa bebek artık ek gıda için hazır demektir. Bu dönemde bebeğin sindirim sistemi ve böbrekleri ek gıda için yeterince gelişmiştir. Ek gıdalara yavaş yavaş geçilmeli, 6. aydan sonra bebek ek gıdaya geçerken zorlanacağı için bebek altı aylık olmadan yavaş yavaş ek gıdalara başlanmalıdır.

 

Bebeklede Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalı

  • Bebeklere 12 ayını bitirene kadar tuz ve şeker yiyecek ve içeceklerinde asla verilmez.
  • Ek gıdaya geçiş birden bire olmamalı, bebek açken çay kaşığının ucuyla yada parmağınızın ucuyla bebeğe tattırmanız bebeğinizin bunu sevip sevmediğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Bebek ikinci deneyiminizde de bunu beğenmediğini belirtiyorsa devam etmemeliyiz. Bir daha bu yiyeceği denemek için bebeği zorlamayın iki üç gün geçmesini bekleyin. Yutma işlemi bebek için gelişmemiş ve bebek yutma işlemini reddederek, kaşıkla besleme işlemini daha kabul etmiyorsa, buna  bebek daha hazır olmayabilir demektir. Bebek bu dönemde kaşıkla yedirmeye hazır olana kadar biberonla devam edip bu dönemde sabırla bebeğimizin bu dönemde hazır olmasını beklemeliyiz.
  • Bebeğe verdiğimiz ek gıdaları, çok az tattırarak verip bir kaç gün beklemeliyiz. Bebeğin bu yiyeceğe alerjisi olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Bir yiyeceğin en az arasından bir kaç gün geçmesi sindirim sisteminin o yiyecek için hazır olup olmadığını da test etmiş olursunuz. Bebeğe yeni besin az az verilip sonradan çoğaltılabilir. 
  • Her yeni gıdaya geçişte bebek yeni şeyler yedikçe bebeğin kakasında da değişiklikler olabilir. Bu değişimler sizi korkutup, telaşlandırmasın bu çok normaldir.
  • Bebeğinize yedireceğiniz her şey taze yapılmış olmalıdır.  Meyve suyu taze sıkıp, oda sıcaklığında uzun süre bekletmeden vermelisiniz. Sıkıp bekletilen meyve suyunda bozulmalar olacağından, sıkıp bekletilen meyve sularını bebeğimize  içirmeyiniz. Bebeğiniz için konserve yiyecekler gibi hazır yiyecekler, katlı maddesi olan gıdalar bebeğimiz için  uygun değildir. Yedirdiğiniz yiyeceklerin tam olarak olmuş olmasına da dikkat etmeliyiz. Yiyeceğin ham olmamasına özenle dikkat etmelisiniz. Yiyeceğin organik olarak üretildiğinden de  emin olunuz.
  • Bebekler diş çıkarma dönemlerinde çok iştahsız ve huzursuz olabilirler.  Bu dönemlerde ek gıda için bebeğinizi zorlamayıp, bebek annesini emerek veya devam sütüyle beslenmesini devam ettirebilir. Diş çıkarma dönemlerinde bebek ek gıda için zorlanmamalı onu mümkün olduğunca sevgimizle şımartmalıyız.

 

Bebeklerde Ek Gıdaya Neyle Başlamalı

  • Bebekte ek gıdaya pirinç unundan yapılan mamayla geçmek bebek için daha uygun olacaktır.
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı pirinç unu ile pişirelim ve ocaktan indirdiğimiz muhallebimize 3 ölçek devam sütünden içine koyarak hazırlamış oluruz. Bu karışımı biberonla verebilir yada bebeğimiz kaşıkla yiyebilirse kaşıkla da yedirebiliriz. Bebek diğer tahıllara  yulaf, çavdar, buğday gibi tahıllara 6 ayından sonra başlayabilir.
  • Pirinç unu mamasından sonra bebeğimiz için sebze çorbalarına başlayabiliriz. Bu çorbalara salça ve tuz konmaz. Çorbaya geçişi patates, havuç ve soğanla başlamalı ve kabak ilavesiyle devam edilmelidir. Diğer aylarda taze fasulye, enginar, bezelye ilaveleriyle sebzelere geçebiliriz. Yer elması, patlıcan gibi içeriği daha ağır olan sebzeleri ileriki aylarda başlamalı ilk aylar için bu sebzeler uygun değildir.
  • Bebeğimiz yavaş yavaş meyve suyuna başlamalı ve meyve püresi ile devam etmelidir. Meyveler cam süzgeçte rendelenerek tülbentten süzülmeli ve bebeğe öyle verilmelidir. İlk olarak elma ve havuçla başlanan meyve suyunda portakal ve kiviyle devam edilebilir. Bal kabağınla devam edilen meyve suları başlarken çok az miktarda verilmeli bebeğin bu meyve ve sebzelere alerjisi olup olmadığı mutlaka test edilmelidir.
  • Bebeğimize meyve sularından sonra yoğurtla devam edebiliriz. Bebeğimize inek sütü yerine devam sütümüzden mayalayacağımız yoğurt vermek daha uygundur.  

Devam sütünden yoğurt mayalama

100 ml hazırladığımız devam sütü içerisine
1 tatlı kaşığı ev yoğurdundan maya koyalım ve sarıp dinlenmeye bırakalım. Mayalanma işlemi 4 saat de olur. Bebeğimize asla hazır yoğurt yedirmeyelim, evde her gün taze olarak kendi mayaladığımız yoğurtları yedirelim. İsterseniz yoğurdumuzun içine meyve püresi de koyabiliriz.
  • Bu dönemler için hazırlanmış hazır sütlü kaşık mamaları da vardır. Bu mamalarda bebeğinizin sindirim sistemine uygun olarak hazırlanmıştır. Bebeğinizin özel ihtiyaçlarına karşılayan bu mama sayesinde bebekler katı yiyeceklere de hazırlanmış olurlar. 
  • Anne sütü veya anne sütünün yetersiz olduğu dönemlerde verilen devam sütleri, ek gıdaya geçilse de kesilmemeli gün içinde mutlaka 300 veya 500 ml kadar bebeğimize verilmelidir.

Bebekler Hangi Ayda Ne Yer

4. Ayda Bebeklerde Ek Gıdaya Geçilir mi?

Bebeğimiz 4 ayına kadar mutlaka anne sütü almalıdır. Bebek 4 aylık olduktan sonra yavaş yavaş ek gıdaya geçilebilir. Bu dönem bebeğin ek gıdaya hazırlık ve geçiş süresidir. 6 aylık olana kadar bebek ek gıdalara mutlaka yavaş yavaş hazırlanmalıdır.

4 Aylık  Bebeğe Ne verilmelidir?

Bebekte 4 aydan sonra ek gıdaya geçiş başlar. Bebeğimiz bu ayda su ile yaptığımız pirinç unu muhallebiyle başlamak yerindedir. Yavaş yavaş evde kendi hazırladığımız çorbaları bebeğimize  yedirebiliriz. Meyve suyu ve meyve  pürelerine çok yavaş bir  şekilde başlanmalı ve evde devam sütü ile kendi mayaladığımız yoğurtla devam etmeliyiz.

6 Aylık Bebeklerde Ek Gıda

6 aya gelene kadar bebeğimiz yavaş yavaş bu besinlere hazırlanır ve artık altıncı ayında bu besinleri yiyebilir. Anne sütünün yanında ek olarak verilen bu besinler altıncı ay sonunda artık bebeğimiz tamamen yiyebiliyor olur. Altıncı ay sonunda yaptığımız sebzeleri artık püre durumunda bebeğimize verilebilir. Çorbalarımıza çok ince kıyma takviyesi yapmaya başlayabiliriz. Daha iyi demir emilimi için bebeğimize kalsiyum yönü zengin gıdalar yani bal kabağı mesela vermeye başlayabiliriz. Altıncı ayın sonunda yavaş yavaş kahvaltıya başlayabiliriz. Gün aşırı iyi pişmiş bir yumurta sarısı yedirmeye önce çay kaşığının ucu ile sonra biraz daha fazla, sonra yarım yumurta sarısı olarak başlayabiliriz. Yumurtanın beyaz kısmı bebek için ağır geleceğinden 12. ayın sonuna kadar kesinlikle yedirilmez. Tuzu iyice alınmış tuzsuz peynir çok az miktarda kahvaltısında verilebilir. Bebeğimiz için tahıl mamaları da kahvaltısında başlanabilir.

7-8 Aylık Bebeklerde Ek Gıda

Bu aylarda bebek artık et kıyma ve tavuk ilaveli çorbalar yemeye yavaş yavaş başlayabilir. Şehriye ve tarhana çorbasına da geçilebilir. Bebek biberondan içtiği meyve suyu gibi sıvı besinleri suluk ve bardaktan içebilir. Bebek 8 aylık olduğunda yavaş yavaş balığın tadına baktırılarak balık başlanabilir.

9-12 Aylık Bebeklerde Ek Gıda

Bu aylar içerisinde bebek artık daha büyümüş ve çeşitlerimiz daha genişlemiş olmaktadır. Haftada bir kez ciğer, ızgara balık, baklagillere yavaş yavaş başlanmalıdır. Mercimekli çorba çeşitleri bu aylarda başlanabilirler. Bebek sofralara oturup çok az miktarda yemeklerin tadına baktırılarak, artık sen büyüdün denebilir. Bebekler sofrada bizlerle birlikte olmaya bayılır ve çok severler. Bebek 12 ayını bitirdiğinde yumurta akına başlanarak, sabah kahvaltılarına inek sütü ve bal eklenebilir.

Ek Gıda Tablosu

Ek Gıda Tablosu

Yeni Doğan Bebeklerde Burun Tıkanıklığı İlginizi Çekebilir

Hiç yorum yok