Yeni Doğan Bebeklerde Burun Tıkanıklığı - kadinvsaglik.com

Yeni Doğan Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Yeni Doğan Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerin Burundan Nefes Alması Neden Önemlidir ?

Yeni doğan bebeklerde burun tıkanıklığı ciddi bir problemdir. Bebeklerin ağız yapıları emmeye sayalı olduğundan, bebek burundan nefes alır. Tıkalı bir burunla emerken zorluk yaşar ve emme düzeni bozulur. Sadece emme düzeni değil uyku düzeni de burun tıkanıklığı yüzünden bozulabilir. Bebekler sümkürme olayını yapamazlar. Sümkürme sonradan öğrenilen, bebeğin doğuştan yetisi olamayan bir davranış şeklidir. Bebek zamanla aileden görerek sümkürmeyi öğrenir. Bebeklerde bu tür davranışlar büyükleri taklitle öğrenilebilir. Bu yüzden de yeni doğan bebeklerde burun tıkanıklığı, bebek için bir problemdir. Bebek hem emip hemde nefes alamaz. Büyük insanlar gibi bebek burnu tıkalı bile olsa nefes alamaz ve akciğere yeterli oksijen gönderemez. Bu durumda bebek uyuyamaz, huzursuzluk yapar. Bebeklerde burun temizliği mutlaka yapılmalıdır.

Burun tıkanıklığı Açma Yöntemleri

Bebek banyo yaparken burna giden su, burun boşluğundaki birikintileri yumuşatır ve çoğu banyo sırasında çıkar. Banyodan çıkınca burnu bir mendil yardımı ile silerek temizleye biliriz. Burun temizliği yaparken damla kullanabiliriz. Tuz içerikli solusyonlar suruna ilk sıkıldıkları zaman rahatlama yapabilirken, uzun vadede burun içindeki mukozayı kuruduğu için zararlı olabilir. Burun tıkanıklığı eğer yüksek oranda ve bebek rahatsızsa burna okyanus suyu içerikli damlalar önerilebilir. Bu damlalar ile bebeğimizin burnu rahatlatılır. Burun içine tatlı su asla kullanılmaz ve eğer tatlı su sıkılırsa burun içinde şiddetli bir ağrıya sebep olacağı gibi ileride daha da kurumasına neden olur. Bebeklerde burun temizliğinde yapılan bir diğer yöntemde burna yerleştirilerek burun içi temizliği yapılabilir. Bu aletler burun deliklerine zarar vereceğinden çok dikkatli yapılmaları önerilir. Yoksa burun içinde kanamalar oluşabilir.

Bebeklerde Burun Temizliği

  • Bebeklerde burun temizliği özellikle bebek hasta olduğunda serum fizyolojik veya tuz oranı daha yüksek okyanus suyu benzeri serumlar ve damlalar yardımı ile temizliği yapılabilir.
  • Yoğun akıntı var ise burun aspiratörleri ile temizliği yağmak bebeği rahatlatabilir. Bebeğin burnuna yerleştirilen aletin bir ucunu da anne kendi ağzına alarak içine çeker ve burun içindeki pisliği alabilir.
  • 2 yaşın altında bebekler için Dekonjestan içeren şuruplar mümkün olduğunca verilmemelidir.
  • Bebeklerde burun temizliği, 6 aydan büyük bebeklerde ise dekonjestanlar içeren damlalar serum fizyolojik le seyreltilerek kullanmak gereklidir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden oluşur?

Sağlıklı bir bebekte de burun tıkanıklıkları oluşabilir. Kış aylarında yakılan kaloriferler havayı kurutur, ortamın nemini alabilirler ve bebeğimizin burun içindeki salgıları kuruyarak burnunu tıkar. Bebek hasta olduğunda, bebeklerde burun tıkanıklığı hastalık belirtisi olabilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir

Kış aylarında bebeğin bulunduğu ortamın nem ayarının iyi yapılması gereklidir. Çok sıcak ortamlarda nem düşer bu yüzden de bebeğin bulunduğu ortam ideal nemi %50 ile %30 arası olmasına dikkat edilmelidir. Oda sıcaklığının 24 dereceyi geçmemesine dikkat ederek bebeğin bulunduğu ortamdaki kalorifer peteklerine su koyarak oda nemini dengede tutmaya dikkat edebiliriz.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Tehlikeli midir?

Bebeklerde burun tıkanıklığı bebeğe emerken sorun yaşadığı için beslenmesi bozulur. Bebek emmek istemez.
Bebeğin nefes alamadığı için uyku düzeni bozulur ve huzursuzluk yapar.
Çok ileri derece tıkanıklık olursa bebek nefes alamaz ve solunum kesilmesi bile yaşanabilir.
Burun aynı zamanda içeri gelen havayı temizler ve vücut ısısına ayarlar. Bebek burundan nefes alamadığı zamanlarda ağızdan alırsa havayı temizlemeden alır ve ciğerlere kirli hava giderek boğaz enfeksiyonu riski artarak hastalanması daha çabuk olur. Bebeklerde burun temizliği bu yüzden çok önemlidir.

Bebeklerde Boy Kilo Gelişimi Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

Hiç yorum yok