Bebeklerde Boy Kilo Gelişimi - kadinvsaglik.com

Bebeklerde Boy Kilo Gelişimi


Bebeklerde Boy Kilo Gelişimi

Bebeklerde Boy Kilo Gelişimi 

Bebeklerin  boy ve kiloları gelişimi genetik olarak farklılıklar göstermektedir. Bebeğinizin kaç kiloda ve boyda doğduğu çok önemlidir. Bu sizin bebeğinizin gelişimini dikkatle izlemenize yarayacaktır. Genetik faktörler 6-12 aylarından başlayarak bebeklerin boy ve kilo gelişimini etkiler. Kısa bir anne boyadan çok uzun bir bebek beklemek mümkün değildir. Bebeğimiz hangi sınırda doğdu bizim için önemli olan odur. Bu sınırlar doğrultusunda gelişiminin normal gidişi, düşüşü veya çıkışına  bakılır. Düzgün şekilde beslenen bir çocukta bu gelişim normal seyretmelidir.  Normal olmayan gelişimlerde doktorumuzun gözetmenliğinde bir tedavi başlanabilir.

Bebeklerde Kilo Gelişimi

Yeni doğan bir bebek 2,5 ile 5 kilo arası doğması normal sayılır. Bu bebeğin ilk bebek yada kız olmasına göre değişir.Annenin ilk bebeğinin daha zayıf doğması normaldir. Kız bebekler ise erkek bebeklere göre daha zayıf doğabilirler. Doğum sonrası yeni doğan bebek ilk 3-4 gün süresinde 150-400 gr ağırlıklarında bir kayıp yaşayabilir. Bebek ancak 10 günlük olduğunda doğduğu kiloya gelir. Bu kilo kaybı  vücutlarındaki şişkinliğin ve ödemi atılması sonucu olur ve çok normaldir, tüm bebeklerde olur. Bu nedenle bebeğin gelişimi sık aralıklarla ölçülür.

0-6 Ay Kilo Gelişimi

Yeni doğan bir bebek anne sütü ile besleniyorsa ortalama ayda 600 gr kadar alması son derece normaldir. Bebeğin daha fazla aldığı da görülebilir. Bebeğimiz eğer küçük doğmuşsa kilo alımı da daha fazla olur. Bebek beşinci ayında doğduğu kilonun iki katına ulaşmış olur.

6-12 Ay Bebeğin Kilo Gelişimi

6 aydan sonra bebek daha az kilo almaya başlar. Bebeğin ayda 400-500 gr kadar alması normaldir. Bebek bir yaşında olduğunda doğduğu kilonun 3 katı kadar olması normaldir. Zayıf ve küçük doğan bebekler daha çok kilo alırlar. Bebeğin 6 aydan sonra kilo alışı yavaşlar ve daha az kilo almaya başlar.


12 Ay Sonrası Kilo Gelişimi

Bebek artık daha yavaş kilo almaktadır. Bir bebeğin iki yaşına geldiğinde doğduğu kilonun 4 katı olması normaldir. 2 yaşından buluğ dönemine kadar olan sürede her yıl 2-2,5 kilo arası alması normal bir kilo alımıdır.


Yeni Doğan Boy Gelişimi

Yeni doğan bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm civarındadır. Bu ölçü bir iki santim oynayabilir. Kız çocukları erkek çocuklarına nazaran biraz kısa doğabilirler. Bu bebeğin kısa yada uzun doğmasında genetik faktörler çok önemlidir. Bebeğin anne babası uzun ise bebekte normalden biraz uzun doğabilir.

0-6 Ay Boy Gelişimi

Yeni doğan bebekler 6 ayına kadar ortalama ayda 2,5 ile 3 cm boylarının uzaması normaldir. Bu uzunluk normalden daha az yada daha fazla olabilir. Boy ve kilo gelişiminin normal seyretmesi orantılı gitmesi çok önemlidir.

0-12 Ay Boy Gelişimi

6 ile 12 ayları arası bebeğin boy uzaması daha yavaşlar ancak 1,5 cm civarlarında  olması normaldir. Bu boy oranları genetik faktörlerle doğru orandadır. Bebek bir yaşına geldiğinde 75 cm civarlarında bir boyda olması normaldir.

12 ay Sonrası Boy Gelişimi

12 aydan sonra bebeğin boy gelişimi ayda 1 cm yakındır. Bebek 2 yaşında olduğunda boyunun 85cm civarlarında olması normaldir. Bebek 2 yaşından sonra daha az boy atmaya başlar. Bebeklerde önemli olan boyla kilonun doğru oranda gelişimidir.


Bebeklerde Boy Kilo Gelişim Tablosu
Bebeklerde Boy Kilo Gelişim Cetveli

Tabloda boy ve kilo oranlarını en düşük, normal seviye ve en yüksek olarak belirtilmiştir.

Bebeklerde Baş Çevresi
Bebeklerin baş çevresi ölçümleri çok önemlidir. Bir bebeğin baş çevresi bebeğin beyin gelişiminin normal gidip gitmediğini bize gösterir.

Baş Çevresi Nasıl Ölçülür
Bir metre (mezro) yardımı ile kaşların hemen üzerinden, baş çevresi kalınlığı ölçülerek baş çevresi bulunur.

Persentil Nedir?

Büyüme eğrisi denmekte ve bebeğin normal gelişimiz bu sayede hesaplanmaktadır.
  • Bebeğiniz hangi ayda ona bakınız ve onun bulunduğu doğruda bebeğinizin baş çevresi hangi dilimde ona bakmak gerekiyor.
  • 3-10-25-50-75-97
  • Bebeğinizin   baş çevresi eğer %50 nin altında ise normalin altında onun üzerinde ise normalin üzerinde demektir. Mesela: Bebeğinizin 3 aylık ve bebeğin başı çevresi 42cm, baş çevresi %75 lik dilim içinde yani bebeğinizin başı 75 çocuktan büyük 25 çocuktan küçük demektir. Bu bebeğin kilo ve boyuyla da orantılıdır. Bebek eğer % 3 lük dilimde ise mutlaka araştırılmalıdır. Bu dilimdeki bebeklerde çok önemli bir sorun olabilir demektir.

Bebeklerde Baş Çevresi Persentil Değerleri 

Erkek Ve Kız  Bebek Baş Çevresi Gelişim Değerleri

Persentil Nedir?Persentil Nedir?

 

Bebeklerde Persentil Tablosu Sağlık Bakanlığı 

Bebeklerde persentil tablosunu nasıl okuruz?

  • Bu tabloyu okumak için önce bebeğinizin ayını bulun. Bebeğinizin kilosu, boyu ve baş çevresi o ay persentilinin içerisindedir.
  • İkinci aşama bebeğinizin sağa doğru giderek kilosunun, boyunun ve baş çevresinin tek tek persentil değerleri verilmiştir ona bakıp en yakın değerini bulun. 
  • Yukarıda bebeğinizin hangi değerin içine girdiğine bakın.
  • 3-10-25-50-75-90-97
  • Bu değerlerin anlamı şudur; bebek 50 değerin altında ise normalden düşük. Bebek 50' nin üzeri ise normal değerlerden yüksek. Bu tabloya göre  3 lük dilim çok düşük, 97' lik dilim ise en yüksek dilimdir.
  • Bebeğinizin değerleri hangi dilimler içinde ise  bu tablolarda ona bakılır.
  • Mesela: bebek 3 aylık ve tartı kilosu 6,5 kilo gelmektedir. Bakıyoruz ve bebeğiniz 75' lik dilimde yani bebeğiniz normalden çok yukarıda, bebeğinizin kilosu normalden fazla demektir. Yüz çocuktan 75 inden büyük, 25 çocuk tan küçük demektir. 


Erkek Bebek Persentil Tablosu
Erkek Bebek Persentil Tablosu

Kız Bebek Persentil Tablosu
Kız Bebek Persentil Tablosu

Bebeklerde Doktor Kontrolleri Ne Zaman Olur?

Her bebeğin gelişimi farklılıklar göstermektedir. Doktor kontrollerini düzenli yaptırmayı ihmal etmemek gereklidir. Bir bebek her ay doktor gözetiminden geçmesi onun gelişimi için çok faydalıdır.
Bilindiği gibi bir bebeğin normal gelişim süresinin yerinde olmaması durumunu ancak bir hekim anlar ve tedavi başlatır. Ayrıca bebeklerde bebek hastalıkları baş gösterebilir. Her ay düzenli kontrollerine bir bebeği götürmek gereklidir. Ayrıca bebeğimizde hastalık belirtileri baş gösterdiğinde mutlaka bir hekime başvurmanız gereklidir. Evde geçer, bir şey olmaz demek çok yanlış bir harekettir. Bebek ölümlerinin çeşitli hastalıklara bağlı olduğunu unutmamak gereklidir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

Hiç yorum yok