Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi - kadinvsaglik.com

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde süt dişi çıkarma 6. aydan itibaren başlar. Bu dönem her bebekte değişiklikler gösterebilir. Süt dişini kimi bebekler 3 aylıkken bile çıkarabileceği gibi  kimi bebekler ise 12 aylık olduğunda çıkarabilirler.. Bebeklerde önce alttaki dişler çıkmaya başlar ve onları üstteki üst kesici dişler takip ederler. Bu 4 dişi takiben alt ve üst yan kesici dişler çıkarlar. Alt ve üst yan kesici dişleri azı ve köpek süt dişleri takip ederler. Bu zor dönem bebeğimiz alt ve üst çenedeki 20 adet süt dişi çıkana kadar devam eder ve bu dönem yaklaşık bebeğimiz 3 yaşına gelene kadar tamamlanır.

 

Bebeklerde Diş Ne Zaman Çıkar

Bebeklerin nasıl konuşması, yürümesi farklılık gösteriyorsa  süt dişlerini  çıkarma zamanı da farklılıklar gösterebilirler. Bunun ardında bir sebep aramamalı bebeğimiz sağlıklı ise bunu çok önemsememeniz gerekmektedir. Eğer bir yaşını geçmiş ve hala çıkmıyorsa o zaman doktorunuza danışarak altında bir sebep yatıp yatmadığını sorabilirsiniz. Bir yaş içerisinde bu diş çıkarma işlemi başlamışsa sorun yok demektir.
Halk arasında bir düşünce vardır. Erken çıkan diş çabuk çürür, geç çıkan diş daha sağlam olur denir. Böyle bir durum doğru bir inanış olmamakla birlikte söz konusu da değildir.

 

Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer

Diş çıkarma belirtileri, yaşanacak huzursuzluklar diş çıkmadan bir hafta evvel başlar ve diş kendini göstermeye başladığı zaman yavaşlayarak biter. Süt dişleri 6 ay ile 3 yaş arası süre içinde devam eder. En zor çıkan diş azı dişleridir. Bu dişin diş etini iterek çıkması daha zor ve bebeğimizi daha çok rahatsız eder.

 

Bebeklerde Diş Çıkarmak Yüksek Ateş Yapar mı?

Her bebekte ateş yaşanabilecek problemlerdendir. Bunun yanında ishal de yaşanan problemler arasında sadece bir tanesidir. Bebeklerde yaşanabilecek 37 ile 38,5 dereceli ateş diş çıkarma belirtilerindendir. Eğer bu ateş uzun süre devam ediyorsa yada 38,5 dereceyi geçen yüksek ateş varsa bebeğimizde başka bir enfeksiyon olabilir ve bu diş çıkarma dönemiyle denk gelmiş bir hastalık olabilir. Bu gibi bir durumda  doktorunuza baş vurmanızı öneririz.

Bebeklerde Diş Çıkarmak Öksürük Yapar mı?

Bebekler diş çıkarma evdesinde yoğun salya salgılarlar ve bu salyalar istem dışı boğaza kaçarlar. Boğazlarına kaçan bu akıntıyı temizlemek için bebek öksürür. Bu ciğerlerden gelen bir öksürük değil boğazına kacan salyadan oluşan bir öksürüktür.

Bebekte Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

  • Salyası artar ve salya akıtır.
  • Salya artışından dolayı yanaklarında ve dudak çevresi kızarıklar oluşur bazen de tahriş olur.
  • Salyanın bebeğin boğazına kaçması sebebiyetiyle öksürükler olur
  • Çıkan diş çıkarken orada ağrı oluşturur. Bebekte bundan dolayı huzursuz olur.
  • Bebek elini hep ağzına götürür, dişini kaşımak ister.
  • Bebek kulağını çeker ve kaşır
  • Uyku düzeni bozulur
  • İştah kaybı yaşayarak, bebek beslenmek istemez
  • Bebeğimizde ateşlenmeler olur
  • Bebeğimiz ishal olabilir fakat bu durum 3 günü geçmez
  • Bu durum bir haftayı geçmez dişi çıkan bebekte bu huzursuzluklar yavaş yavaş kesilir.
Diş çıkaran bebekte diş çıktığı halde bu belirtiler geçmiyorsa başka bir sebebi olabileceği için doktora gitmek gerekebilir. Her bebek diş çıkarma döneminde farklılıklar gösterdiği gibi dişten dişe de diş çıkarmada yaşananlar farklılıklar göstermektedir. Bebek bir dişi hiç anlamadan çıkartırken bir başka dişte, bu belirtileri çok ağır yaşayabilir.

Bebeklerde Diş Ne Zaman Çıkar

Bebekler Diş Çıkarırken Ne Yapmalı

  • Soğuk uygulamalar bebeğimizi rahatlatabilecek yöntemlerdendir. Temiz bir bezi soğuk suda tutarak sıkıp bebeğimizin çıkarmakta olduğu diş etinin üzerine bastırabiliriz. Bu işlemi soğuk bir kaşığı  diş etinde bir süre tutarakta yapabiliriz.
  • Bebeğinizi kucağınıza alıp onun sakinleşmesini sağlayarak ona güven verin. Bir annenin bebeğine sarılması onun için en önemli şeydir. Her güçlüğü annesinin yanında olduğunu hissederek aşabilir.
  • Bebeğinizin eline buzdolabından çıkardığınız havuç, salatalık gibi soğuk bir şey vererek bebeğinizin dişini onla kaşımasını sağlayın
  • Bebeğinizin eline buzdolabında beklettiğiniz diş kaşıyıcı da verebilirsiniz.
  • Bebeğinize bu dönemde doktorunuzun tavsiyesi ile ateş düşürücü, diş için verilen jel gibi ilaç tedavileri ile de destek olabilirsiniz.

 

Bebekler Diş Çıkarırken Kullanılacak İlaçlar Nelerdir?

Bebeklerde yüksek ateş olduğunda doktorumuzun verdiği bir ateş düşürücü ile ateşini düşürmek gerekir.
Bebeğimiz diş çıkarırken gösterdiği belirtiler aslında bir alerji belirtisidir. Bu belirtileri giderebilecek bir alerji şurubu bebeğimizi rahatlatacaktır.
Diş çıkaran bebekler için satılan jel ve solüsyonlar bebeğinizin çıkarmakta olduğu diş etrafına sürülerek bebeğinizin rahatlaması sağlanabilir. Bu solüsyon ve jeller kısa süreli etki gösterir.


Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Kullanılabilecek Diş Kaşıyıcıları Nasıl Olmalıdır?

Bebekler diş çıkarma dönemlerinde dişleri kaşındığı için elleri hep ağızlarında olur ve devamlı onları kaşımak isterler. Bu sebeple aldığımız diş kaşıyıcı oyuncaklar vardır. Bu oyuncaklarda dikkat etmemiz gereken en önemli şeylerden bir kaçı şunlardır.
  • Boyalı olmamalı
  • Plastik diş kaşıyıcısı almamalısınız
  • Diş kaşıyıcılarının içi su dolu olup, bebeğimizin dişleri kaşındığında dolaba koyarak soğuttuğumuz ve bebeğimizin ağzına koyduğunda çıkan diş yerlerine soğuk uygulama yapabileceğimiz kaşıyıcıları tercih etmeliyiz. Bu tür kaşıyıcılar bebeğe verildiğinde mutlaka bebeğin yanında olmalıyız. Bebeğimizin oturur vaziyette olmasına da dikkat etmeliyiz.
Bebekler Diş Çıkarırken Ne Yapmalı


Diş Çıkaran Çocuğa Ne İyi Gelir

  • Bebeğimizin çok ağrısı olduğu için bu ağrıları dindirmek için dişin çıktığı yere bir kaşık su içine damlatacağınız bir kaç damla karanfil yağı bu ağrıyı alır.
  • Papatya çayı bebeğimizi hem sakinleştirir hemde ateşinin düşmesine yardımcı olur.
  • Taze zenzefili ikiye keselim ve bebeğimizin çok ağrısı olduğu zaman çıkan diş etine bir kaç kez onunla ileri geri masaj yapalım. Bu bebeğinizin ağrısını alacaktır.
  • Bebeklere diş kaşımak için kaşıyıcı yerine pırasanın sert kısmının verilmesi dişin çıkacağı yeri hem kaşırken hemde orada bir uyuşukluk yapacağı için bebek dişini anlamadan çıkaracaktır.
Bebekler İçin Balkabağı Çorbası Tarifi Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

Hiç yorum yok