Rahimden Parça Neden Ve Nasıl Alınır? - kadinvsaglik.com

Rahimden Parça Neden Ve Nasıl Alınır?

Rahimden Parça Neden Alınır?

Rahimden Parça Neden Alınır?

Rahimden parça nasıl alınır? Rahimden parça neden alınır?  Bu işlem bir çok kadında önlem yada şüphelenilen bir hastalığın teşhisinde yapılmaktadır.  Rahim iç duvarından küçük bir doku örneğinin alınma işlemine denmektedir. Genelde kanser yada diğer anormal durumların incelenebilmesi için gerekli bir işlemdir.
Rahim tüm vücudun en güçlü organıdır. Hamile kalan bir kadının rahmi kendi boyutundan an az 20 kat kadar daha büyür ve doğum sırasında bebeği dışarı itebilmek için çok büyük bir kas gücü uygular. Bu kas gücü ile rahim tüm vücudun en güçlü organı olarak kabul edilir. Rahim mesane ile rektum arasında bulunan armuda benzeyen bir organdır ve hiç bir organ bu kadar büyüdükten sonra tekrar eski halini alamaz.
Rahimden parça alınması bazen kadınlarda anormal kanamaya neden olan hastalıkların teşhisi için yapılmaktadır. Bu işlem aslında cerrahi küçük bir işlem sayılır. Kadınlarda iki çeşit hormon bulunur. Bu hormonlar ökstrojen ve progesteron hormonları olup kadınlarda adet oluşumunu bu hormonlar sağlarlar. Kadınlarda bu adet kanamaları bazı sebeplerden azalır ve çoğalır yada düzensizleşir. Bu değişimlerin nedenlerinin anlaşılabilmesi için rahim iç duvarından parça alınarak patolojiye gönderilir. Patolojide incelemeye alınan doku örneği sonucunda hastanın tam olarak neyi olduğu anlaşılır.
Kanser şüphesi ile hastadan parça alınarak anormal hücrelerin varlığına bakılabilir. Rahim kanseri teşhisinde yapılan en yaygın test örneği bu işlemdir. Rahimde hormon seviyesi de aynı zamanda bu işlem ile tam olarak anlaşılabilir.
Rahimden parça alınma nedenlerinden biri de doğurganlık durumunun kontrol edilmesi için yapılır. Hatta bu işlem ile enfeksiyon durumuna bakılmaktadır. Rahim içi enfeksiyonunun olup olmadığı bu işlem ile belli olur.
Kadınlarda kullanılan bazı ilaçların işe yarayıp yaramadığı da bu işlem ile belirlenebilir. Kadınlarda bir çok hastalığın teşhisi, tedavisi için yapılabilmektedir. İşlem çok basittir ve mutlaka bu işlemde uzman bir ekip ve doktor tarafından yapılmalıdır. Ciddi riskleri de olabilir.
  • Adet kanamalarındaki düzensizlikler, çok yada az, aralıklı yada geç olan adet kanamaları,
  • Menopoz sonrasında oluşan kanamaların incelenmesi,
  • Göğüs kanserinde kullanılan ilaçlardaki oluşan anormal kanamalar,
  • Rahim duvarındaki kalınlaşma,
  • Hamile kalınanama sebepleri araştırılır,
  • Rahim ağzında et oluşması,
  • Ultrasonla belirlenen rahim anormallikleri,
  • Küçük yada büyük rahim kistleri, miyomlar
  • Rahim enfeksiyonlarının incelenmesi,
  • Hormon tedavisine verilen tepkiyi ölçmek,
  • Tiroid sorunu,
  • Rahim kanseri şüphesi gibi durumlarda rahimden parça alınma işlemi yapılır.
Rahimden Parça Nasıl Alınır?

Rahimden Parça Nasıl Alınır?

Rahimden parça alınma işlemi kadınların muayene oldukları yatakta yapılmaktadır. Bacaklar bacaklık denen kollara yerleştirilir. Rahim içerisini tam anlamı ile görebilmek için ince ışıklı bir cihaz yerleştirilir. Rahim ağzı uyuşturularak işlem sırasında acı ve ağrı hissedilmemesi sağlanır. Rahim ağzı bir alet (spekulum) ile işlemin yapılabilmesi için açılır. Rahim kanalından bir alet ile rahime girilir ve rahim iç duvarından küçük bir doku örneği alınır. Bu işlem endometrial biyopsi denen başka bir işlem ile de yapılabilir fakat bu işlem çok daha ağrılı bir işlemdir.
Hastaya genel anestezi çoğunlukla yapılmamaktadır. Genelde sadece rahim ağzı bir iğne ile uyuşturulabilir. Hastaya işlemden 30-60 dakika öncesi iltihap giderici bir ilaç verilebilir. Bu ilaç ağrının  ve krampın az hissedilmesine de faydalıdır. Bazı durumlarda lidokain anestezi rahim boşluğuna sıkılabilir. İşlemin riskleri olduğu için mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır!
Rahimden Parça Alınma İşleminin Riskleri

Rahimden Parça Alınma İşleminin Riskleri

Bu işlem sırasında çok nadir de olsa bazı komplikasyonlar gelişebilir. En önemli risk ise rahim delinmesidir. Rahimden örnek alınırken işlemin yapılacağı alet tarafından bu delik açılabilir. Çok nadir olan bu durum çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Çok acil şekilde hasta ameliyata alınmalıdır. Rahim delinmesi sonrası tüm organlar bu durumdan kötü etkilenmektedir. İşlem sırasında fark edilen rahim delinmesi eğer fark edilmemiş ve hasta eve geçtikten sonra kötüleşmiş ise bazı belirtiler verir. Rahim delinmesinin belirtileri şu şekildedir:
  • Kötü kokulu akıntı,
  • Şiddetli ve aşırı miktarda kan boşalması,
  • Yüksek ateş,
  • Şiddetli karın ve kasık ağrısı
Bu şikayetlerden bir yada hepsi görülür görülmez hemen doktora gidilmelidir. Bu belirtiler rahim delinmesinin belirtileri olabilir.
Diğer riskler ise şu şekildedir:
  • Enfeksiyon,
  • Kanama ve lekelenme,
  • Verilen ilaca alerji oluşabilir. Bu nedenle alerjiniz olan ilaçlar var ise bunu işlemi yapan doktorunuza söylemelisiniz.
  • Hamile olan kadınlarda bu işlem kesinlikle yapılamaz. Hamile yada hamile olma ihtimaliniz var ise bunu doktorunuza söylemelisiniz. Eğer hamile iseniz ve bu işlem yapılır ise bebeğin düşme ihtimali çok yüksektir.


Rahimden Parça Alındıktan Sonra İyileşme Süreci

Bu işlem sonrası bir sıkıntı yaşanmadı ise aynı gün  eve gidebilirsiniz.  Bir iki gün ağır iş yapmamaya, ağır kaldırmamaya dikkat etmelisiniz. Aspirin ve benzeri kan sulandırıcılar kullanmamalısınız. İşlem genel anestezi ile yapılmış ise uyandıktan sonra kusma yada mide bulantısı olması çok normaldir. Rahimden parça alındıktan sonra alınan bölgede yeni bir doku oluşur. Bunun için adet döneminizin gecikmesi yada erken gelmesi çok normaldir. Ara lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Bu işlem sonrası rahim içerisine bakteriler yerleşebilir ve bir enfeksiyona neden olabilir. İşlem sonrası iç çamaşırı temizliğine çok dikkat etmek gereklidir. Bölge temiz tutulmalı ve enfeksiyona karşı doktorunuz tarafından bir ilaç verilmelidir. İşlem sonrası havuza, denize ve saunaya bir hafta boyunca girilmez. Vajina içerisine tampon en az bir hafta sokulmaz. Özellikle işlem sonrası eş ile bir hasta ilişkiye girilmesi uygun değildir.

Rahimden parça alınmasına neden olan bir kaç hastalık hakkındaki makalelerimiz ilginizi çekebilir. Detaylı bilgi edinmek için okumanızda fayda vardır.
Rahim kanseri nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır?
Kadın hastalıkları adet düzensizliği nedir tedavisi nasıl yapılır?
Rahim kisti nedir tedavisi nasıl yapılır?
Rahim ağzı polip nedir?
Rahimde et parçası neden olur? Gebeliğe engel midir, tedavisi nasıl yapılır?
Rahimde miyom nedir? kaç santim olunca alınır, tedavisi nasıl yapılır

Hiç yorum yok