Miyom Kaç Santim Olunca Alınır - kadinvsaglik.com

Miyom Kaç Santim Olunca Alınır

Miyom Kaç Santim Olunca Alınır

Miyom Kaç Santim Olunca Alınır

Kadınların bir çoğunun ortak derdi olan miyom rahim içerisinde gelişen anormal yapılardır. Bir çoğu sessiz sedasız zararsız bir şekilde durur. Bazıları da kendiliğinden küçülerek yok olurlar. Miyom rahim içerisinde ki zararsız tümörlerdir ve miyom tedavisi 3 şekilde yapılmaktadır. Öncelikle miyom boyutuna, verdiği zarara ve belirtilerin yoğunluğuna bakılarak takibe alınır. Bazı miyomlar için ilaç tedavisi başlanır ve bazıları ameliyatla alınarak kurtulunur. Miyom kaç santim olunca alınır diye bir çok kadın sormaktadır. Miyom büyüklüğü ve diğer koşullar ameliyat kararını etkilemektedir.

Miyom Tedavisi

Miyomlarda Gözlem

Miyomlar eğer 1-5 santimetre arasında ise gözlem altına alınır. Her altı ayda doktor kontrolünde ultrason çekilir ve miyomun büyüyüp büyümediğine, değişim gösterip göstermediğine bakılır. Bu büyüklükteki miyomlarda eğer değişim göstermiyor ise miyomların takibine devam edilir. Miyom eğer 5 santimden daha fazla büyümeye başlamış ise ameliyat kararı verilebilir. Genelde 5 santimi geçmeyen miyomların ameliyatla alınmasına nadir haller dışında gerek yoktur. Menopoz dönemine giren yada yaşı menopoz dönemine yakın olan kadınlarda miyom ameliyatı şartlara bakılarak yapılır. Çünkü miyomlar menopoz dönemlerinde kendiliğinden küçülür ve yok olurlar. Eğer bir miyom rahim iç duvarında çıkmış ve aşırı adet kanamasına neden oluyor ise miyomun kaç santim olduğuna bakılmadan küçük dahi olsa ameliyatla alınır.

Miyom Ameliyatı

Miyom ameliyatları iki farklı şekilde yapılan ameliyatlardır. Miyom ameliyatlarında genelde miyom alınır ve bu ameliyat şekline myomektomi denmektedir. Bazı durumlarda ise miyomla birlikte rahimde alınmaktadır ve bu ameliyat şekline de histerektomi denmektedir. Bu ameliyat miyomun büyüklüğüne, bulunduğu yere, kadına verdiği zarara, miyomların sayısına, kadının yaşına, çocuk sayısına ve hastanın diğer hastalıklarının olup olmadığına göre karar verilmektedir. Genelde bu ameliyatlar kapalı şekilde yani laparoskopik ameliyatla yapılır. Nadir durumlarda gerek görülür ise açık ameliyata da dönülebilmektedir. Açık ameliyat kararı oradaki miyom ve rahimin durumuna göre verilmektedir. Genelde miyom tek başına alınır ve ameliyat tamamlanır ama rahimle birlikte alındığı durumlar da vardır. Bir kadının yaş ortalaması 40'dan fazla ise, çocuk sahibi olma düşüncesi yok ise, miyom çok büyük ise ve rahimde çok fazla miyom var ise rahimle birlikte alınma kararı da hastaya sorularak verilebilir. Sadece miyom alınarak yapılan ameliyat sonrasında miyomlar yeniden oluşabilir. Ameliyat oldum bitti bir daha oluşmaz diye bir şey söz konusu değildir. Rahimle birlikte alınan ameliyatlarda ise rahim alındığı için bir daha oluşması mümkün değildir. Eğer hasta genç ise ve çocuk sahibi olmak istiyor ise miyom büyüklüğüne çok bakılmadan sadece miyom alınır ve rahime genelde dokunulmaz.
Miyom Kaç Santim Olunca Ameliyatla Alınır

Miyom Kaç Santim Olunca Ameliyatla Alınır

Miyom eğer 5 santimden fazla büyümüş ve 8-10 santim kadar olmuş ise ameliyatla alınır.
Bunun yanında miyom aşırı kanamaya ve kansızlığa neden olur ise büyüklüğüne bakılmadan alınır.
Kısırlığa neden olan miyomlar boyuna bakılmadan alınırlar. Bulunduğu yer itibari ile miyomların kısırlığa sebep olması söz konusudur. Bazı miyomlar spermlerin yumurta ile birleşmesini engelleyen konumda büyüme göstermektedir. Bu tür miyomlar ameliyat ile alınırlar.
Ağrı, sık idrara çıkma, kabızlık gibi hastada diğer rahatsızlıklara neden olan miyomlar kaç santim olduğuna bakılmadan alınabilirler.
Dejenere olmuş olanlar, Vajene doğmuş miyomlar alınırlar.
Rahim iç duvarında çıkmış olan ve aşırı kanamaya neden olan miyomlar da kaç santim olduğuna bakılmadan alınırlar.
Menopoz sonrasında büyümeye devam eden miyomlar genelde rahimle birlikte alınırlar.
Miyom ameliyatları ülkemizde çok başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında eğer kapalı bir ameliyat geçirmiş iseniz 1 gün kadar hastanede kalarak taburcu olursunuz. Bir gün de gözetim süresidir. Eğer açık ameliyata dönmüş ise 2 yada 3 gün kadar hastanede yatabilirsiniz. Ameliyat kapalı gerçekleşir ise hastaneden çıktıktan sonra günlük yaşamınıza dönebilirsiniz. Kapalı bir ameliyat geçirmiş iseniz bir müddet kendinize dikkat etmeniz gerekebilir.
Kadınlarda hastalıkları Adet düzensizliği
Rahim kisti
Yumurtalık kisti
İlgili konular dikkatinizi çekebilir.

Hiç yorum yok