Rahimde Et Parçası Gebeliğe Engel mi
Rahimde Et Parçası
Rahimde polip yada diğer adı ile rahimde et parçası dokuların anormal büyümesi sonucu oluşur. Tüm vücutta oluşabilen polipler rahim ağzında ve rahim içerisinde de oluşabilmektedirler. Rahim içerisinde oluşan bu poliplere endometriyal polip de denmektedir. Et benine benzeyen poliplere halk arasında rahimde et parçası da denmektedir. Rahim poliplerinin çoğu zararsız ve iyi huyludur. Rahim poliplerinin bazıları gebeliğe engel olurken bazılarının hiç bir etkisi yoktur. Küçük olan rahim polipleri gebeliğe engel olmadıkları gibi gebelik süresinde de bebeğe bir zararları yoktur. Bu tür polipler 2 cm den küçük poliplerdir. Tehlikeli olan rahim polipleri büyük olanlardır. Poliplerin yerleri ve büyüklükleri bu konuda çok önemlidir.Rahimde Et Parçası Gebeliğe Engel mi
Rahimde et parçası görünümündeki rahim poliplerin bulundukları yer ve büyüklükleri çok önemlidir. Eğer polip spermlerin yumurtaya erişmesini engelliyor ise kadın hamile kalamaz. Poliplerin yerleri bu konuda çok önemlidir. Büyüklükleri, bulundukları yer bakılarak kadının gebeliğine engel olabilmektedir. Hamile kalınamadığı taktirde mutlaka çıkartılmaları gereklidir. Bazı polipler hamilelik esnasında da bebeğin düşmesine de neden olabilmektedir.Bazı rahim polipleri enfeksiyon yapabilmekte ve bu enfeksiyon da gebeliğe engel olmaktadır. Gebelik oluşsa bile oluşan enfeksiyon neticesinde bebek düşük riski taşıyabilmektedir. Çok basit olan polip ameliyatları eğer gerek görülür ise gebelik öncesinde yapılmalıdır.
Polipler genelde iyi huylu ve her organda olaşabilen yapılardır. Bazı polipler ise kanser riski taşımaktadır. Bu tür polipler büyüyerek çoğalmaktadır. Rahim ağzında polipler tehlikesiz olsalar bile mutlaka alınması gereken oluşumlardır.
Tüp bebek düşünen kişiler de polipler histereskopi yöntemi ile alınmaktadır. Kısırlığa neden olabilecek her oluşumdan rahim temizlenerek tedavi edilir. Gebeliğe engel olan rahim polipleri 4-5cm kadar büyüklükte olabilirler. Bu polipler gebeliğe engel olurlar, rahim içerisinde enfeksiyona neden olurlar, gebelik oluşsa bile bebeğin tutunmasına engel oldukları için düşüğe sebep olurlar. Gebe kalmayı düşünüyor iseniz mutlaka doktora gidip rahim içerisinde polip var mı, yok mu baktırılmalı gebelik için sakıncalı olan polipler var ise aldırılmalıdır.
Rahimde Et Parçası Neden Olur
Rahimde et parçası neden olur tam olarak bilinmemektedir. Kendiliğinden oluşan dokuların anormal büyümesine denmektedir. Ancak doktora gidildiğinde ultrason muayenesinde ortaya çıkarlar. Rahimde et parçası denen polipler bir çok kişide farklı belirtiler vermektedir. Genelde düzensiz adet görülmesine sebep olan bu oluşumlar bir çok kadında da üreme sisteminde bozukluklar yaratmaktadır. Bu sorun küçük poliplerde başlarda belirti vermez iken sonraları şiddetlenebilmektedir. Genelde kadınlarda bu tür sorunlar evlilik ile yada doğum sonrasında oluşmaktadır. Rahimde et parçası da denen polipler aslında tam anlamı ile birer urdur. Rahimde polipler iyi huylu birer tümörlerdir ve bir yada birden fazla olabilmektedirler. Mutlaka takibi gerektiren bu urlar birden bire büyüme eğilimine girebilirler. Bu yüzde de büyüme eğilimindeki poliplerin alınmaları gereklidir. Rahimde et parçası milimetrik ölçülebilen ancak görüntüleme cihazı ile tespit edilebilen oluşumlardır. En büyük belirtisi düzensiz adet kanamalarıdır. Ara kanamalar ve lekelenmeler gören kişilerde bunun nedeni mutlaka araştırılmalıdır.Rahimde et parçası neden olur tam olarak bilinmemekle birlikte hormon dengesizliğinden olabildiği düşünülmektedir. Hormonlardaki dengesizlik rahim içerisinde bu tür oluşumlara neden olabilmektedir. En büyük risk grubu özellikle çok kilolu olan kadınlardır. Yüksek kilolu hanımlarda genelde hormon bozuklukları da olduğundan rahimde polip oluşması daha yüksek oranda görülmektedir. Bir diğer risk grubu olan kadın grubu da yüksek tansiyon hastası olan kadınlardır. Tansiyon problemi yaşayan kadınlarda da rahimde polip sık oranda görülmektedir. Meme kanseri ilaç tedavisi gören kadınlarda da rahimde et parçası yani polip görülme oranı daha fazladır. Polipler zararsız oluşumlar olmalarına rağmen kansere dönüşme ihtimali olan urlardır. Çok nadirde olsa kanser riski taşıyan bu urlar eğer büyük ise mutlaka alınmalı küçük ise takip edilerek büyüme eğilimine girdiği anda mutlaka polip ameliyatı ile aldırılmalıdır. Gebelik için bazı polipler engel teşkil ederken aslında bir kadın için bu tür oluşumlar takibi gerektiren sağlıksız yapılardır.
Rahim kanseri ile ilgili yazımız sizlere bu konu ile ilgili çok kapsamlı bilgi vermektedir.
YORUM EKLE