Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir

Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir
Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü

Hamilelikte tansiyon düşüklüğü genelde ilk aylarda olmaktadır. Hormonların hızla değişmesi nedeni ile bir çok hamile tansiyon düşüklüğünü yaşar. Genelde ilk haftalarda tansiyonda hızlı oynamalar olur. Bu sebeple hamilelik belirtisi olan göz kararması, baş dönmesi, mide bulantısı, bayılmalar yaşanmaktadır. Tansiyon düşüklüğü zararlı mıdır, hamilelikte tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir?
Bir gebenin tansiyon düzeyi 9-5 oranınının altında ise hamilelikte tansiyon düşüklüğü var denmektedir. Bir insan tansiyonu normalde 12-8 oranlarındadır ve gebelikte tansiyon normalden biraz daha düşüktür.

Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri

Hamilelikte tansiyon düşüklüğü hormonların değişimi sonucu genelde ilk haftalarda yaşanmaya başlamaktadır. Hamilelik belirtilerinden olan baş dönmesi tansiyon düşüklüğü sebeplidir. Gebelikte 9-5 tansiyon normal sayılır ve normal tansiyonun üzerine çıkan tansiyona yüksek altına inen tansiyona ise düşük tansiyon denmektedir. Gebelikte tansiyon düştüğü anda belirtileri de başlar. Bunlardan en önemlisi baş dönmesi ve bayılmalardır. Gözlerde oluşan kararma ve baygınlık hali ise tamamen tansiyon düşüklüğü nedenli yaşanır. Hamilelikte oluşan mide bulantıları, kusma, yemek yiyememe, halsizlik ve yorgunluk, uyku hali, kendini bir türlü iyi hissedememe ve zihin bulanıklığı tamamen gebelikte tansiyon düşüklüğü belirtileridir. Kadınların hamilelik belirtisi olarak yaşadığı bu belirtileri aslında hormonların değişmesi nedeni ile oluşan tansiyon düşmesi sonucu yaşamaktadır. Öncelikte şu bilinmelidir ki gebelikte tansiyon düşüklüğü, yükselmesi kadar tehlikeli değildir.
Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü

Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü Nedenleri

Hamilelikte öncelikli olarak tansiyon yükselmesine ve düşmesine hormonlar neden olur. Kan basıncında oluşan değişim tansiyon düşmesine neden olmaktadır. Kan basıncı hamilelik devam ettiği sürece hormonlar nedeni ile değişimler yaşamaktadır. Hamilelikte tansiyon düşüklüğünün aslında nedenli bellidir ve hamile anne bu nedenleri iyi bilerek kendini ve bebeğini korumalıdır. Bebeği besleyebilmek ve yeterli oksijeni sağlayabilmek için kan hacminde artış olmaktadır. Bu sebeple de damarlar genişler ve kan basıncının düşmesine neden olur. Bu da hamilelikte tansiyon düşüklüğüne neden olmaktadır. Düşük tansiyon geçmişi olmak yada ikiz bebeklere hamile olmak da düşük tansiyon nedenlerindendir. Bazı kişilerde anemi ve kalp hastalıkları vardır buda düşük tansiyonun altında yatan nedenler arasındadır. Bir çok etken tansiyon düşüklüğüne neden olmaktadır. Gebenin susuz kalması, yediği besinler, yetersiz beslenme, çok sıcak havalar gibi yan etkenler de tansiyon düşüklüğüne neden olmaktadır.
Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir

Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir

Dinlenmek 
Hamilelikte tansiyon düşüklüğü olduğunda mutlaka dinlenmek gereklidir. Yatıp uzanmak çok ayakta kalmamaya hamileler dikkat etmelidir. Baş dönmesi, mide bulantısı gibi bir çok şikayete neden olan tansiyon düşüklüğünde hamile kendini iyi hissetmeden kalıp ayakta çok dolaşmamalıdır. Özellikle tansiyon düşüklüğü ile dışarı çıkmamalıdır.

Tuzlu Ayran
Tuzlu ayran içmek hamilelikte tansiyon düşüklüğüne iyi gelir. Tuz tansiyonu yükselten besinler arasında gelmektedir. Hamilelikte ise tuzu çok tüketmek vücutta şişlik yapacağından çok tavsiye edilmez. Bu sebeple çok düşen tansiyonlarda kullanılmalı normalde tuzu çok tüketmemelidir.

Bol Su İçilmeli
Bol su içmek tansiyon düşüklüğü için çok iyidir. Özellikle hamilelikte tansiyon düşüklüğünde mutlaka her gün 2 litre su tüketmek gerekir.

Kan Yapıcı Sebze Ve Meyveler
Hamilelikte bebeği besleyebilmek için vücudun daha çok kana ihtiyacı vardır. Kansızlıkta tansiyon düşüklüğüne neden olmaktadır. Bu sebeple bol kan yapıcı sebze ve meyve yemek çok faydalıdır. Pekmez mutlaka tüketilmeli özellikle keçiboynuzu pekmezi, üzüm pekmezi, dut pekmezi yemek hamilelikte kan yapmakta ve bebeği besleme konusunda çok yardımcıdır.

Badem Sütü
Badem sütü tansiyonu normal değerlerine getirme konusunda çok yardımcı besinler arasındadır. 5-6 adet bademi akşamdan suda bekletin ve sabah kalkınca kabuklarını soyarak çıkarın. Bademleri iyice ezerek bir bardak süt ile kaynatın. Bu süt düşük tansiyondan tutunda bir çok hastalığa şifa niyetinde çok faydalıdır. Vitamin ve mineral desteği için özellikle badem sütü içmek gereklidir. Bu arada bademler kavrulmamış badem olmalıdır.

Havuç Suyu
Havuç suyu tansiyonu dengelemekte hamilelikte çok faydalı meyve suları arasındadır. Sabah bir bardak havuç suyu tansiyon düşüklüğüne iyi gelir. Tansiyonunuz birden bire düştüğünde de mutlaka hemen bir bardak havuç suyu içmelisiniz. Yüksek oranda A vitaminine de sahip olan bu sebze bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmektedir.

Kuru Üzüm
Kuru üzüm hamilelikte tansiyon düşüklüğüne çok faydalı olan besinler arasındadır. Kuru üzüm kan basıncının artmasına çok yardımcı olur. Aynı zamanda da kan yapıcı besinler arasında olduğu için mutlaka gün içerisinde bir avuç kuru üzüm yenmelidir. Güç ve enerji veren sağlıklı besini her gün tüketmek çok faydalıdır.

Kahve
Kahve içerisinde bulunan kafeinin kan basıncını arttırma yani tansiyonu yükseltme özelliği vardır. Bir sağlık probleminiz yok ise gün içerisinde şekersiz bir fincan kahve içebilirsiniz. Tansiyonunuz birden düştüğünde ise mutlaka bir fincan kahve içmelisiniz.

Zencefil
Zencefil kan basıncını dengeleyebilen doğal ürünlerden biridir. Tansiyon yüksekliğinde yada düşüklüğünde tüketildiğinde kan basıncını normal seviyesine getirme özelliği taşımaktadır. Bu mucizevi besini çay olarak demleyerek tüketebileceğiniz gibi tozunu bal ile karıştırarak da yiyebilirsiniz.
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 1 su bardağı sıcak su
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı toz zencefili atın ve 10-15 dakika kadar demlendirdikten sonra içebilirsiniz. Bal ile de tatlandırırsanız çok daha faydalı olacaktır.

Bal
Tansiyon düşüklüğünde hemen bir bardak bal şerbeti yapmak tansiyonu dengelemekte çok faydalıdır. Balın kan basıncını dengeleyici etkisi vardır.
  • 1 bardak sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 tutam tuz
Sıcak su içerisine bir kaşık bal koyun ve erittikten sonra bir tutam tuz atarak hemen için. Bu tansiyonunuzu dengeleme konusunda çok faydalı olur.


Gebelikte Tansiyon düşüklüğüne Ne İyi Gelir

  • Uzman önerilerine göre tansiyonunuz düştüğünde hemen uzanmanız gereklidir.
  • Mutlaka gün içerisinde 8-10 bardak kadar su için
  • Bol meyve suyu tüketin
  • Ani hareketlerden kaçınmalı ve özellikle yataktan kalkarken birden bire kalkmamalısınız. Yatakta önce oturun bir müddet bekleyin ve sonra ayağa kalkın.
  • Dengeli beslenmeye ve bol meyve tüketmeye dikkat edin.
  • Kan yapıcı sebze ve meyve tüketin. Mutlaka beta- karoten içerikli sebze ve meyve tüketmelisiniz. Beta karoten içerikli sebze ve meyveleri anlattığımız makalemizi mutlaka okuyunuz. Bu vitaminin hangi meyve ve sebzelerde olduğunu ayrıntıları ile anlattık.
  • Normalde hafif yürüyüşler ve ev işleri yapabilirsiniz. Hareket halinde olmak tansiyonu yükseltir. Fakat ani düşüşlerde mutlaka yatarak dinlenmelisiniz.
  • İlaç kullanıyor iseniz mutlaka doktorunuza kullandığınız ilaçları söyleyiniz. Size hamilelikte dokunan bir ilaç var ise doktorunuz muadili ile değiştirecek yada kesecektir.
  • Yatarken başınızın altına yüksek yastık alarak yatmanız hamilelikte tansiyon düşüklüğüne iyi gelir.
  • Bacaklara giden kan basıncını düşürmek amaçlı medikallerde satılan çok düşük sıkılığa sahip olan variz çorabı kullanabilirsiniz. Bacaklarınızı çok sıkmayacak kadar düşük olmalıdır. Bu bacaklara inen kan basıncının bedenin üst tarafına dağılmasına yardımcı olur.
  • Birden düşen tansiyonda maden suyu içmekte çok faydalı olur. Maden suyu da tansiyonu yükseltmektedir. 
  • Bir kase yoğurt mutlaka her gün tüketin
Hamilelikte halsizliğe ne iyi gelir konulu makalemizde hamilelik döneminde yaşanan halsizlik ve nelerin iyi geldiği ayrıntılı anlatılmıştır.

Hiç yorum yok