Hamilelikte Halsizliğe Ne İyi Gelir - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Halsizliğe Ne İyi Gelir

Hamilelikte Halsizlik

Hamilelikte Halsizlik

Hamilelikte halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik en sık görülen durumlardır. Her hamilede bu durum aynı olmaz ve kimisi bunu yoğun bir şekilde yaşarken kimi hamilede ise görülmeyebilir. Çoğu kadın hamilelik boyunca normal kadınlardan çok daha halsiz ve bitkin olur. Genelde bu durum hamileliğin ilk üç ayında ve son üç ayında çok daha fazla görülmektedir. İlk aylarda halsizliğe ek olarak mide bulantısı ve uyku hali de eşlik eder ve gebe kendini son derece kötü hisseder. Hamilelikte halsizliğe ne iyi gelir, halsizlik neden olur.
Gebelikte halsizlik nedenleri ise genellikle hormonlardan dolayıdır. Gebelikte progesteron ve östrojen hormonu yükselmektesi nedeni ile gebe kendini son derece halsiz ve bitkin hisseder. Vücut bu yeni oluşuma kendini alıştırmaya çalışmaktadır. Hormonlar normal seviyesinden yüksektir ve vücudunuz daha fazla kan üretmektedir. Bebeği beslemek, ona besin maddesi taşımak için kadın vücudu daha fazla kan üretmektedir. Ayrıca hamilelerde kan şekeri seviyesi ve tansiyon da düşer. Anne adayının vücudunda bir çok değişim birden yaşanmaktadır. Bunun yanında duygusal değişimlerde yaşayan anne adayının enerjisi de düşeceğinden anne kendini halsiz hisseder. Değişen hormonlardan özellikle progesteron yüksekliği kişi de uyku hali yapmaktadır.
Hamilelikte Halsizliğe Ne İyi Gelir

Hamilelikte Halsizliğe Ne İyi Gelir 

Gebelikte halsizlik çeken anne adayları bir çok şeye dikkat etmelidirler. Bebeğinin ve kendi sağlığı için çok iyi dinlenmeli ve değişen vücudunun öncelikle farkında olmalıdır. Sadece fiziki olarak değil anne adayı ruhsal yöndende değişime uğramaktadır. Hamilelikte halsizliğe ne iyi gelir, gebeler nelere dikkat etmelidirler.

Bol Su İçin
Vücudun susuz kalması gebelerde halsizlik nedenlerinden en önemlilerindendir. Hamilelikte yaşanan bulantı ve kusmalar neticesinde annenin vücudu susuz kalmaktadır. Dehidrasyon da denen bu durum vücudun susuz kalması demektir. Anne adayları kesinlikle vücutlarının susuz kalmasına neden olmamalı ve en az 8-10 su bardağı su içmelidirler. Hamile bir anne adayı için su çok önemli yer taşımaktadır. Kan dolaşımının hızlanması, sinir ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için su hamilelikte hayati önem taşımaktadır. Bazı hamileler su içince midem bulanıyor demektedir ve su içmemektedir. Eğer suyu tek başına içemiyorsanız içerisine limon sıkarak, tarcın kabuğu koyarak yada nane yaprakları ile tatlandırarak da içebilirsiniz. Kendinize bir ölçü yapın ve en az günde 2 litre su içmeniz hamilelikte halsizliğe iyi gelir ve mutlaka bebeğinizin ve kendi sağlığınız için hayati önem taşır.

Uykunuza Dikkat Edin
Hamileler uykularına çok dikkat etmek zorundadır. Gece uykusunda hormonlar dengelendiği için hamile anne geceleri saat 11-4 arası mutlaka derin uykuda olmalıdır. Bir hamile akşam erken yatmalı ve sabah erken kalkmalıdır. Günde en az 8 saat uyumaya çok dikkat etmelidir. Özellikle gündüz saatlerinde çok az bir öğlen uykusu halsizliğe çok iyi gelir. Gece uykusunda hormondal dengelenir, cilt kendini yeniler, bağışıklık sistemi güçlenerek ertesi güne enerji toplar. Özellikle halsizlik şikayeti olan annelerin uyku düzenlerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

Beslenmenize Dikkat Edin
Hamilelikte özellikle beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Kalorisi yüksek yiyecekler kişiye enerji verdiği için bitkin ve halsiz olan anne adayları için çok önemlidir. Bir kadının alması gereken kalori miktarı 1800-2000 kalori arası olması gerekmektedir. Hamilelikte ise alınması gereken kolori miktarı çok daha fazladır. 2200-2400 kalori miktarında alınması gerekli olan hamilelikte,
bol kuruyemiş, meyve, meyve kurusu, süt ve süt ürünleri gibi kalorisi yüksek gıdaları bol bol tüketmelisiniz. Hamur işi ve tatlı bunların arasında kesinlikle yoktur. Alınması gereken fazla kaloriyi bu tür kalorisi yüksek yiyeceklerden almalısınız. Hamilelikte protein tüketimi de çok önemlidir. Et, balık, dana eti, tavuk, kuzu eti gibi yüksek proteğin içerikli et ürünlerini yemek, annenin uzun süre enerjisini yüksek seviyede tutmasına yardımcı olmaktadır. İsterseniz hamileliğiniz boyunca halsizlik şikayetleri için bir diyetisyene giderek uygun bir besin listesi ile de beslenebilirsiniz. Bu şekilde bebeğiniz ve sizin için en uygun besin listesini hazırlamış olursunuz. Beslenmek hamilelikte çok önemlidir ve size enerji verecek tek şey yediğiniz besinlerdir.

Kansızlığa Dikkat Edin
Gebelikte halsizlik nedenlerinden en önemlilerinden biri demir eksikliğidir. Bir hamile de kansızlık ve demir eksikliği çok önemli bir sorundur. Çünkü bebeği besleyebilmek için annenin kan hacmi artmaktadır. Bu sebepten dolayı daha fazla kan hücresi üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Kan hücreleri annenin organlarına ve bebeğe oksijen taşımaktadır. Bu hücrelerin üretimin de ise demire ihitiyaç duyulmaktadır. Annedeki demir eksikliği Bu açıdan son derece önemlidir. Hamilelik boyunca doktorunuz size kan tahlilleri yapmaktadır. Size demir açığınızın kapatılması için demir ihtiyacınızı karşılayacak ilaç takviyesi verecektir. Bu ilaçların kullanımı sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından bu sebeple çok önemlidir. Bunun yanında pekmez, kuru üzüm, bol sebze, kuru yemiş, kuru baklagiller, ıspanak gibi demir içeren ve kan yapan sebze ve meyve yemeniz hamilelikte halsizliğe iyi gelir. Kan seviyenizi arttırarak, demir ihtiyacınızı karşılamaktadır.

Şekeri Kesin
Rafine edilmiş şeker, un ve hamur işlerini kesinlikle hamileliğiniz boyunca kesmelisiniz. Size fazladan kilo aldırmaya yarayacak bu gıdalar aynı zamanda uyku ve halsizlikte yapmaktadır. Marketten satın alınan abur cuburları kesinlikle yememeye özen göstermelisiniz. Hamilelikte halsizlik nedenlerinden en önemlisi bu tür besinlerin çok tüketilmesidir. Bebeğiniz ve sizin sağlığınız açısından da çok zararlıdır. Bu tür gıdalar bebeğin kilosuna bir fayda sağlamadığı gibi anneye fazladan kilo aldıran zararlı gıdalardır.

Yürüyüş Yapın
Hamileler yoğun bir egzersiz yapğmamalı ve kendilerini yormadan yavaş yürüyüşler yapmalıdır. Yapacağınız yürüyüş ile kaslarınız kuvvetlenecek, metobolizmanız hızlanacak, psikolojiniz düzelecektir. Bu yürüyüşler rahat doğum yapabilmenizi de sağladığı gibi enerjinizi de yükseltecektir. Doktorunuz aksini önermediği sürece günde mutlaka kendinizi yormadan bir saatlik hafif bir yürüyüş yapmanızda çok fayda vardır.
Hamilelikte Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler

Hamilelikte Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler

  • Bol süt, yoğurt, peynir gibi  süt ürünleri
  • Ceviz, fındık gibi kuru yemişler
  • Kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyveler
  • Hurma
  • Zencefil, zerdeçal, papatya gibi bitki çayları
  • Nar, portakal, muz, havuç, elma, ayva gibi bol sebze ve meyve
  • Pekmez, bal 
  • Keçi boynuzu, keçi boynuzu tozu süte katın için ve özellikle keçi boynuzu pekmezi
  • Yağsız dana eti, tavuk, balık gibi et ürünleri
  • Günde 2 litre su
  • Bol demir vitamini içeren besinler
  • Meyve suları
  • Bol lifli sebzeler
Hamilelikte sırt üstü yatmak bebeğe zarar verirmi adlı makalemiz hamileler için son derece önemlidir. Okumanızı ve mümkünse sitemize destek vermek için yorum atmanızı rica ederiz.

2 yorum:

  1. Bendede halsizlik var.elimi kolunu kaldirâmiyorum.hep uyumak istiyorum. Geçen gün yemeği koydum ocaga azcik başımı yastığa koyim dedim uyumuşum.yemek yanmış ev duman olmus ben duymamışım bile.allahtan kayın validem üst kâtttada o gelmiş kokuya.doktor hormonlardan dedi birde vitamin eksikliği çıktı.ihmal etmemek lazım birde yemeği oda koyup sakin oturum demeyin.oturdunuz yerde benim gibi uyur kalırsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Necmiye hanım çok geçmiş olsun. İyiki size ve bebeğinize kötü bir şey olmamış. Lütfen kendinize dikkat edin. Hormonlar ilk aylarda malesef bu gibi şeyler yaşanmasına neden oluyor. Vitaminlerinizi alın ve kendinizi ihmal etmeyin. Çok geçmiş olsun

      Sil