Beta Karoten Nedir? - kadinvsaglik.com

Beta Karoten Nedir?

Beta-karoten Nedir?

Kansere İyi Gelen Besinler

Beta karoten pek bilinmemekle birlikte çok az sebze ve meyvede olan vücudu baştan aşağıya yenileyen, kanserden tutunda bağışıklık istemini güçlendirmeye kadar pek çok faydası olan bir maddedir. Eğer hangi meyve ve sebzelerde olduğunu bilirsek ve o şekilde beslenirsek, çok faydasını göreceğimizi umuyoruz. Beta-karotenin aşağıda size mümkün olduğunca faydalarını sayacağız ve hangi besinlerde daha çok olduğunu sizlerle paylaşacağız. Öncelikle tam olarak beta-karoten nedir onu öğrenelim.
Bağışıklık sistemi için çok önemli olan bu vitamin sayesinde bağışıklık sistemimiz kuvvetlenir. Hani hastalandığımız zamanlar da canımız acılı, ekşili bir şeyler çeker ya işte vücudumuz aslında derki bize; benim dermanım onlar bana onları getir ki iyileşeyim. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren işte bu Beta-karoten içerikli meyve ve sebzelerdir. Özellikle içerisinde C vitamini de çok olan bu sebzeleri mutlaka tüketmeliyiz.

Beta Karoten Nedir?

Beta-karoten karaciğerde depolanan ihtiyaç duyulduğunda harcanabilen A vitamininin öncül maddesidir. Katoten 600 adettir ama hepsi A vitaminine dönüşmezken dönüşme gösteren karoten maddesi beta-karotendir. Kerotenoidler meyve ve sebzelere renklerini veren maddelerdir ve en önemli karotenoidler ise beta- karoten, lutein, zeoksantin ve likopendir. Kerotenoidler antioksidan içeriği ile kanser oluşumlarını önledikleri için çok önemlidirler. Beta-karoten içerikli sebze ve meyveleri kullanırken E vitamini ve C vitaminli sebze ve meyve de tüketmekte çok fayda vardır. Böylelikle faydası daha da artmaktadır.

Beta Karotenin Faydaları

  • Beta-karoten bağışıklık sistemini kuvvetlendiren en güçlü silahlardan biridir. Beta-keroten genel olarak serbest radikalleri yok eden yani kanser oluşumlarını önleyen ve yok eden maddedir. Bu yüzdende onları içeren sebze ve meyveleri yemek çok faydalıdır.
  • Bilindiği üzere bağışıklık sistemi kuvvetli olan insanlar çabuk hastalanmazlar. Kanserde maalesef bağışıklık sisteminin kuvvetsiz olduğu dönemlerde kendini göstermektedir. Bağışıklık sistemi vücudun askerleridir ve bu askerleri ne kadar kuvvetlendirirsek o kadar hastalanmayız.
  • Özellikle bazı kanser türleri vardır ki bu kanserler beta-karoten eksikliği ile yani yetersiz Beta-karoten alımı olduğundan dolayı olduğu tespit edilmiştir. Bu kanserler yani ağız, göğüs, serviks(rahim ağzı kanseri) rahim, yumurtalık, kalın bağırsak, mide, yemek borusu gibi kanserlerin yetersiz Beta-karoten alındığı için oluştuğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.
  • Damar problemi olanlar yani damar sertliği, damarlarda deformasyonlar, damar tıkanıklıkları gibi şikayetleri olanlar için mutlaka alınması ve  Beta-karoten içerikli beslenilmesi özellikle tavsiye edilmektedir.
  • Kalp krizini azalttığı belirlenmiş olan Beta-karoten, damar problemlerini de çözdüğü için kalbe her iki şekilde de faydalıdır.
  • Beta-karoten yapılan araştırmalar ile belirlenmiş ki karaciğer yağlanmalarını azaltıyor, karaciğerdeki oksidatif zararları engelliyor ve kolesterolü de dengeliyor.
  • Göz için çok önemli olan Beta-karoten görme yetilerini güçlendirirken, katarak oluşumunu da engellemektedir. Beta-karoten karaciğerde A vitaminine dönüştüğü için gece görüşü için çok önemli olan bir pigment olan rodofsine denen bir pigmente çevrilmek üzere gözün retina tabakasına taşıma özelliğine sahiptir ve bu yüzden de az ışıklı ortamlarda görme yetisi bu pigment ile daha güçlenmektedir.
  • Araştırmalara göre uzun süre kullanılan Beta-karoten zihni açıyor ve unutkanlık gibi şikayetleri olanlar için çok faydalıdır. Özellikle yaşlılıkta bazı unutkanlık hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor

Beta Karoten İçeren Besinler

Genel olarak renkleri turuncu, sarı, sarı-turuncu ve koyu yeşil olan sebze ve meyveler beta-karoten vitaminine sahip besinlerdir.
Bal kabağı: Bal kabağı makalemizde de bu sebzenin ne kadar önemli olduğunu sizlere anlattık. İçerisindeki kanser önleme özelliğini İbni Sina bile yazılarında ve kitaplarında anlatmaktadır. Bal kabağı bol miktarda Beta-karoten acısından zengin bir sebzedir.
Ayva: Ayva içerisinde o kadar zengin miktarda Beta-karoten vardır ki yenmesi mutlaka gereken meyvelerimizdendir. Her gün mutlaka 1 adet yenmesi gerekmektedir.
Havuç: Gözelere ne kadar faydalı olduğunu her kez bilmekteydi ama sebebini makalemizi okuduğunuzda daha iyi anlamışsınızdır. Mutlaka sofralarınızda özellikle de çiğ olarak salatalarda tüketmeniz çok önemlidir.
Kayısı: Yaz aylarında mümkün olduğu kadar tüketmek kanser tedavisinde olduğu kadar bağırsak iltihaplarını, bağırsak kanseri oluşumlarını önlemekte çok faydalıdır. Bunun gibi bir çok derde de deva olan kayısıyı yaz aylarında en az günde 5 adet yenmesi gerekmektedir.
Greyfurt: Bu meyve Allah'ın insanlara bir lütfu denebilmektedir. Saymakla bitmeyen faydaları ve o kadar büyük tedavi edici özelliği vardır ki anlatılamaz. Bu meyveyi özellikle kışın mutlaka her gün bir iki adet yemek çok faydalıdır. Reçeli de yapılan bu meyvenin kabuklarında da Beta-karoten vitamini çok fazla miktarda vardır. Reçelinin yapımını da sizlerle paylaştık isterseniz bakabilirsiniz.
Portakal: Portakal yemek özellikle de suyunu içmek çok önemlidir ve bu meyvenin de kabuklarında Beta-karoten maddesi ve çok sayıda vitamin mevcuttur. Kabuklarından çayını yaparak yada reçel olarak faydalanmanız mümkündür.
Keçiboynuzu: Keçi boynuzu kanseri yenen yiyeceklerin başlarında gelir. Gelme sebebi de içerisinde bulunan beta-karoten maddesidir.
Turunç: Çoğumuzun sofralarında olmayan ama hep duyduğumuz meyvelerin başında gelmektedir. Oysa ki ülkemiz turunç cennetidir ve faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Özellikle kabuklarında şifa olan bu meyvenin faydalarından en azında sofralarınızda faydalanabilmek adına reçelinden yemenizi tavsiye ederiz.
Mandalina: Mandalinanın kendisi, özellikle kabuğu eşsiz vitamin deposudur. Bol bol tüketmenizi öneriyoruz.
Kırmızı-Yeşil Biber: Biber diyip geçmeyin içerisindeki Beta-karoten ve C vitaminleri zenginliği ile hastalıklarda şifadır. Hani hastalandığımızda canımız acı ve ekşi çeker ya işte bu yüzdendir.Çünkü vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye ihtiyacı vardır ve bize der ki bunları bana getir ki kuvvetleneyim. Vücudumuz bize aslında hastalığımın dermanı onlar der. Bu yüzden de mutlaka biberin her türünü sofralarımızda bulundurmalı özellikle de çiğ olarak yemeliyiz.
Şeftali: Şeftali de Beta-karoten içerikli meyvelerimizdendir ve mutlaka yaz aylarında bol bol tüketmeliyiz.
Kavun: Kavun diyip geçmemek lazım Rabbim ona öyle büyük vitamin ve mineral depolamış ki faydaları say say bitmeyecek kadar çoktur. Mutlaka yaz aylarında bol bol tüketmekte fayda vardır.
Lahana: Lahana eşsiz bir vitamin deposudur ve özellikle kanserle mücadelede tam bir savaşçı gibidir. Lahanayı bol bol yemek çok faydalıdır.
Marul: Marulu kış ve yaz aylarında bulabilmek mümkündür ve mutlaka sofralarımızda salata olarak tüketmeliyiz.
Brokoli: Brokoli işte bu sebeplerden kansere karşı eşsiz faydalı bir besindir. Mutlaka bol bol yenmesi kanserle özellikle de prostat kanseri ile savaşmakta çok faydalıdır.
Pazı: Pazıyı çok tüketmemekle birlikte faydalarını bilseydik mutlaka evimizden eksik etmezdik inanıyorum. Pazı içerisinde Beta-karoten harici D vitamini de çok fazla vardır ve yenmesi mutlaka gerekli sebzelerdendir.
Kuşburnu: Kuşburnu içilmesi gereken çaylar arasındadır ve kanserle mücadelede mutlaka gereklidir. Marmeladı da yapılan kuşburnunu sofralarınızdan eksik etmemenizi öneririz,
Papatya : Papatya çayı kanserle mücadelede içeriğinden dolayı çok faydalıdır.
Ada Çayı: Ada çayının faydaları o kadar çok ki saymakla bitmiyor. Bu özelliği ile kanser oluşumlarını önler ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir.
Cennet Hurması: Kışın çıkan faydaları o kadar çok olan meyvelerimizdendir ki mutlaka kışın her gün bir adet yenmesi gereklidir. Kanserin her çeşidine iyi gelmektedir.
Yeni Dünya ( Malta Eriği): Yazın yenmesi gereken meyvelerin başlarında olan bu meyve eşsiz vitamin deposudur.
Kırmızı Mercimek: Mercimekte küçük olduğuna bakmayın faydaları kendinden büyük olan bakliyatlarımızdandır. Özellikle rahim, yumurtalık, bağırsak, mide kanserlerini önlemekte çok etkilidir.
Karpuz: Karpuz içerisinde de Beta-karoten vardır ve çok faydalı bir meyvedir. Özellikle idrar yollarını temizlemekte ve bağırsak, mesane, mide gibi kanserlerin oluşumunu önlemektedir.
Limon: Limonun faydaları o kadar çok ki anlatılmayacak kadardır. Limonun kabuğu içiriğinden de çok faydalara sahiptir. Kabuğundan ve içinden suyundan mümkün olduğu kadar çok faydalanılmalıdır.
Moringa: Moringa şimdilerde ülkemizde de satılan ve beta karoten açısından eşsiz bir faydaya sahip bir bitkidir. Yaprağından, dalına, kabuğuna ve çiçeğine kadar yararlanılan bu birkinin tozu ve kurutulan yaprakları aktarlarda satılmaktadır. Bu bitkinin neredeyse iyileştirmediği hiç bir hastalık yoktur. Özellikle kanserle mücadelede kullanılmaktadır. Vitamin içeriği ise inanılamayacak kadar çok fazladır ve Dünya'da en yararlı bitki seçilmiştir.

Hiç yorum yok