Sol Alt Karın Ağrısı Nedenleri - kadinvsaglik.com

Sol Alt Karın Ağrısı Nedenleri

Sol Alt Karın Ağrısı

Sol Alt Karın Ağrısı

Sol alt karın ağrısı nedenleri çoğu zaman gaz sancısından dolayı kaynaklanmaktadır. Bu ağrı çok şiddetli ise ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Geçmeyen devamlılık gösteren sol alt karın ağrısı şikayetinin altında ise mutlaka başka bir hastalık yatmaktadır. Ağrı nerede olur ise olsun bir hastalığın habercisidir. Bu ağrıyı iyi tahlil etmek hastalığın seyri açısından çok önemlidir. Ağrıyı önemsemeli ve mutlaka doktora giderek sebeplerini araştırmanız gereklidir. Karnın sol tarafında ağrı nedenleri nelerdir ve hangi hastalıklardan kaynaklanmaktadır bu yazımızda bilgi edinmek açısından bu konulara değinelim.
Sol alt karın bölgesinde yaşanan ağrılar çok sık rastlanan ağrı şikayetlerindendir. bu ağrı genelde gaz sancısından kaynaklanmaktadır fakat sol alt karın bölgesi önemli bir bölgedir ve burada yaşanan ağrılar hafife alınamayacak kadar önemlidir. Bu bölge konum itibari ile pankreas, mide, sol böbrek ve karaciğerin bulunduğu yer olduğu için burada yaşanan ağrılar önemsenilmesi gereken şikayetlerdendir. Dediğimiz gibi ağrı bir hastalık belirtisidir ve sağlıklı bir durum değildir. Vücut beyne burada bir sorun var sinyalini ağrı ile vermektedir. Bu ağrının şiddeti ve devamlılığı ağrıyı tahlil etme konusunda çok önemli ip uçlarıdır. Ağrı bir müddet olup sonrasında geçiyor ise büyük bir ihtimalle gaz sancısıdır. Ağrı devamlılık gösteriyor ise bir hastalık var demektir. Ağrı kesici ilaç kullanıldığında ağrı kesilip ilacın etkisi geçince devam ediyor ise buradaki sorun geçmemiş ve devamlılık gösteriyor demektir ve bir kaç günü geçen ağrılar da mutlaka doktora giderek sol alt karın ağrısı nedenlerinin araştırılması gereklidir. Bu hastalıklar neler olabilir?

Sol Alt Karın Ağrısı Nedenleri Nedir?

Pankreatit ( Pankreas İltihabı)
Pankreatit ( Pankreas İltihabı)
Sol alt karın ağrısı nedenlerinden olan pankreas iltihaplanması gaz sancısından sonra en çok görülen ağrıdır. Bu rahatsızlık oldukça yaygın olan ve kendini şiddetli karın ağrısı ile belli eden bir hastalıktır. Karnın tam arkasında, ince bağırsağın üst kısmında yer alan pankreas geniş ve düz bir bez şeklinde olan iç oganımızdır. Pankreasın ana işlevi yağ ve karbonhidratların sindirimi için gerekli olan enzimleri üretmektir. Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan enzimlerin salgılanması dışında insülin ve glukagon hormonları bu organ tarafından sağlanır. Bu hormonlar kan şekeri düzeyinin korunması açısından son derece önemlidir. Pankreas iltihaplanması uzun süreli alkol tüketimi, safra taşları, safra kesesi hastalıkları, bazı enfeksiyonlar bu iltihaplanmayı yaratan başlıca sebeplerdendir.  Genellikle ateş, kusma ve kalp çarpıntısıyla birlikte yoğun bir karın ağrısı pankreas iltihaplanmasının başlıca belirtileridir. Yemekten sonra ağırlık, halsizlik, aşırı doymuş hissetme gibi belirtiler hissediyorsanız ve karın bölgesinde keskin bir ağrı başlamış ise bu devamlılık gösteren bir durum ise mutlaka vakit kaybetmeden bir doktora giderek görünmeniz gereklidir.
Bağırsak Tıkanıklıkları
Bağırsak Tıkanıklıkları
Normalde besin maddelerinin sindirim işlemi için ağızdan makata (anüs) doğru ilerlerler. Bir çok  nedenle bağırsak içindeki besin maddelerinin ve artıklarının ilerlemesi engelleniyorsa bu duruma bağırsak tıkanıklığı (ileus) adı verilmektedir. Bağırsak kaslarının düzenli çalışmaması ve bu şeklide besin maddelerinin ve artıklarının ileriye doğru itilememesi bu duruma neden olan en büyük etkendir. Sol alt karın ağrısı nedenlerinden  olan bu duruma ek olarak da gaz ve dışkı yapamamaya neden olur.
Sol Alt Karın Ağrısı Nedenleri
İdrar Yolları İltihaplanması
İdrar yollarında yada mesanede oluşan iltihaplanmalar kendini karın ağrısı ile birlikte gösterebilmektedir. Genelde kadınlarda çok görülen bu hastalık üşütmeden, enfeksiyon kapmaktan dolayı yaşanmaktadır. Kendini kasıklarda, alt karın bölgesinde, belde ve sırta vuran ağrılar şeklinde göstermektedir. Mesane iltihaplanması ile ilgili yazımızda bu konu ile ilgili çok daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Divertiküloz

Divertiküloz
Divertiküller kalın bağırsak duvarından çıkıntı yapan küçük ceplerdir de denebilir. Bu ceplerde  iltihaplanma oluşmaya başlar. Bu iltihaplanma ile birlikte dışkıda buralarda birikme yapar. Şiddetli karın ağrılarına neden olan irinli yaralar bir sindirim sistemi hastalığıdır. Uzun süreli kötü beslenme, lif eksikliği, hazır gıdalar ile beslenme bu hastalığa neden olan bazı sebeplerdir. Bu hastalığın belirtisi ishal , kusma, gaz yada şişme hissi, kabızlık ve karnın alt bölgesinde ağrıdır. Sol alt karın ağrısı nedenleri arasında bulunan bu rahatsızlık çok önemli bir sindirim sistemi hastalığıdır ve ihmal edilmemesi gereken bu belirtiler başladığı zaman mutlaka doktora gidilmelidir.
Sol Alt Karın Ağrısı Nedenleri
Böbrek Taşları
Böbrekler tarafından kandan süzülen vücut için gereksiz fazla sıvılar idrar şeklinde atılırken beraberinde atılan bazı katı maddeler bazen idrar yolları içinde çökerek böbrek taşlarını meydana getirirler. Böbrek taşları başlangıç aşamasında çok fazla bir belirti vermemektedir. Belli bir süre içerisinde oluşan ve düşürülemeyen taşların ağrı yanında enfeksiyon, idrarda kanama, böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi riskler taşıması nedeniyle üroloji uzmanı tarafından görülerek uygun tedavilerin planlanması mutlaka gereklidir. Sol alt karın ağrısı sol taraftaki böbrekte oluşan taş ve enfeksiyon kaynaklıdır ama bu hastalık ilerlediğinde her iki tarafta da ağrı çok şiddetli olmaktadır. Bu ağrıya doğum sancısı gibi bir ağrı denmektedir ve taş idrar yolunu tıkadığında şiddetli bir şekilde gerçekleşir. 
Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık Kistleri
Sol alt karın ağrısı nedenleri arasında yumurtalık kistleri de gelmektedir. Sol yumurtalıkta oluşan bir kist bazen kendini karın ağrısı şeklinde gösterebilmektedir. Özellikle kist patlaması olur ise bu ağrı şiddetli bir şekilde yaşanır ve yanında kusma, ateş gibi belirtilerle hastaneye zor gidilecek durumda yaşanır. Normalde bu kistler sinsice büyüyen anormal yapılardır. Yumurtalık kistleri çoğu zaman hiç bir belirti vermeyen zararsız yapıdadırlar. Fakat büyüme gösteren kistler bu ağrılara sebep olurlar. Bu ağrılar genelde çok hafif bir şekilde kendini belli eder. Yumurtalık kistleri ile ilgili yazımızda kistler hakkında çok daha kapsamlı bilgi bulabilirsiniz.

Gaz Sancıları
Bazen gaz sancıları o kadar şiddetli olmaktadır ki dayanamayıp ağrıdan dolayı hastaneye bile gidilmesine neden olurlar. Aşırı biriken gaz nedeni ile karnın alt tarafında ağrı yaşanmasına neden olur. Bu ağrı devamlılığı olmayan gaz giderildiğinde geçen bir ağrı olduğu için çok önemli sayılmamaktadır. Gaz sancıları devamlı yaşanıyor ise mutlaka bir bağırsak problemi var demektir ve devamlı yaşanan gaz sancılarında mutlaka doktora gidilmelidir.

Gıda Zehirlenmesi
Şiddetli sol alt karın ağrısı yada karının her iki tarafında ağrı nedenidir. Yediğimiz içtiğimiz bir gıdan dolayı yaşanan bir problem olan gıda zehirlenmesi kendini çok kısa sürede belli eder ve şiddetli karın ağrısının yanında kusma ile kendini göstermektedir. Gıda zehirlenmesini anlattığımız makalemizde çok daha detaylı bilgi verilmektedir.
Sol alt karın ağrısı nedenlerinin anlatmaya çalıştığımız yazımızda başlıca olabilecek hastalıklara yer vermeye çalıştık. Bu tür ağrılar kas kökenli ağrılar da olabileceği gibi pek çok sebepten de kaynaklanabilirler. Sol alt karın ağrısı hissedildiğinde ve devamlılık gösterdiğinde mutlaka doktora giderek nedenlerini araştırmalısınız. Çok ciddi hastalıkların belirtisi olarak da kendini gösterebilmektedir. En önemlisi bu bölge yakınındaki bir kitle büyümesi bu ağrıya neden olabilir. Kanser yavaş yavaş sinsice ilerleyen bir yapıdır ve büyüdüğünde çevre dokulara baskı yaptığı için bu bölgelerde şiddetli ağrılara yol açabilmektedir. Ağrı ne sebeple olursa olsun vücudun bize verdiği bir sinyaldir. Bu sinyalde orada bir sorun var demektir. Önemsenmeli ve dikkate alınmalıdır.

Sol kasık ağrısı ile ilgili yazdığımız yazımızda kasık bölgesinde yaşanan ağrı sebeplerini çok daha detaylı anlattık. Sol alt karın bölgesi ve sol kasık bölgesi birbirine yakın bölgeler olduğu için mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok