Bebekler Neden Diş Gıcırdatır - kadinvsaglik.com

Bebekler Neden Diş Gıcırdatır

Bebeklerde Diş Gıcırdatma
Bebeklerde Diş Gıcırdatma

Bebeklerde diş gıcırdatma dikkat çekmek amaçlı değil bir problemden dolayı yaşanmaktadır. Çocuklarda diş gıcırdatma genelde psikolojik nedenlerden dolayı yaşansa da 3 yaşın altındaki bebeklerde ise psikolojik nedenlerden dolayı değildir. 3 yaşın altındaki bebekler sorunlarını diş gıcırdatarak göstermeyi bilmezler. Mutlaka bebeğin bir hastalığı vardır ve bu hastalığın belirtisi olarak da diş gıcırdatması yaşanmaktadır. Bebeklerde diş gıcırdatması istem dışı olduğu için çocuk bunu yaptığının farkında değildir. En çok gece uyurken bebeklerin yaptığı bir davranış şeklidir. Bebek bazı sorunlardan dolayı dişlerini gıcırdatmaktadır. Genelde diş gıcırdatması 3 yaşını geçmiş çocuklarda görülse de bebeklerde de görülmektedir. Aileler bu sorunu bazen önemsemez ve dikkate almazlar. Aslında çok önemli bir sorundur. Bebek vücudunda bir şeyler ters gidiyor ve mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Özellikle bebekte bu sorun bir alışkanlık olmadan bunun önünü almak gereklidir. Çocuklarda da yaşanan bu sorun ile bebeklerde yaşanan sorunlar birbiri ile fiziki anlamda benzer olsada çocuklarda yaşanan diş gıcırdatmasının çok daha farklı nedenleri vardır. Sizler için yazdığımız çocuklarda diş gıcırdatması makalemize bakarak bilgi alabilirsiniz. Bebeklerde yaşanan bu sorun fark edilerek ilerlemesi önlenmeli, doğabilecek ağız, çene ve diş problemlerinin önü alınmalıdır.
Bebekler Neden Diş Gıcırdatır

Bebekler Neden Diş Gıcırdatır

Bebekler genelde yeni çıkan dişlerinin yavaş yavaş farkına varmaktadır. Dişlerini birbirine değdirerek oyun yapabilirler. Bebeklerde diş gıcırdatması oyun kaynaklı olabilir.
Bebeklerde diş gıcırdatması pisikolojik kaynaklı olamaz. Bebeklerde en çok diş gıcırdatması mide kaynaklı reflü sebebi ile olabilir. Reflüde bebeğin mide sıvısı geri gelerek yemek borusuna ve ağzına gelmesi her bebekte görülebilen fizyolojik bir problemdir. Bebeklerde bu şikayetin boyutuna ve diğer şikayetlerin yoğunluğuna göre bunun bir hastalık olup olmadığı değerlendirilir. Bebek 3 yaşın altında ise öksürük, iştahsızlık, sık kulak enfeksiyonu geçirmesi, bebek kilo almıyor ve uykusunda huzursuzluk var ise bu şikayetler bir reflü belirtisi olabilir. Diş gıcırdatması da bu belirtilerden biridir. Bebek öksürür ve yüzünü buruşturur, mide sıvısı ağzına geldikçe onu yutmak ister ve yalanma, yutkunma hareketleri yaparak dişlerini gıcırdatır. Bebeklerde reflünün en önemli nedeni yanlış beslenmesidir. Bebek midesi her şeyi sindirebilecek güçte değildir. Vaktinden önce başlanılan ek gıdalar bebekte reflü nedenidir. Bebeklerde ek gıdaya ne zaman geçilmeli adlı makalemiz size bu konuda yardımcı olacaktır. Bebekler özellikle gece uyumadan 1 buçuk saat önce bir şey yedirilmemelidir.
Bebeklerde alerji, diş gıcırdarmasına neden olur. Bazı bebeklerde alerjik durumlar söz konusu olabilmektedir. Bebekler alerjik yapıda ise kulakları ve boğazı kaşınmaktadır. Kulakları kaşınan bebek çenesini oynatarak bu sorunu gidermeye çalışırlar. Bebeklerde alerjik sebeplerden dolayı diş gıcırdatması yaşanması son derece normaldir.
Bağırsak parazitleri, sindirilmemiş yiyecekler, ishal ve kabızlık bebeklerde diş gıcırdatması nedeni olabilir. Bebeklerde gaz sancısı da diş gıcırdatmasına neden olabilir. Bebeklerde bağırsaklar gerginleşir ve bağırsak duvarından kalkan uyarılar beyinde sindirim kanalının faaliyetini başlatır ve bebeklerde diş gıcırdatmasına neden olur. Çocuklarda astım ve üst solunum enfeksiyonları geçirenlerin %62,5'inde diş gıcırdatması probleminin görüldüğü tespit edilmiştir. Bebeklerde de aynı şeyler söz konusudur. Genelde bebeklerde alerjik, mide reflüsü, bağırsak hastalıkları kaynaklı bir çok sebepten diş gıcırdatması olmaktadır. Bebek bunu bilinçsiz yapmaktadır. Bu yüzden de devam eden diş gıcırdatması sorunlarında annenin uyanık olması gereklidir. Bir alışkanlığa dönüşmeden altında yatan sebepler araştırılıp bulunmalıdır.

Bebeklerde Diş Gıcırdatması Tedavisi Neden Önemlidir?

Bebeklerde diş gıcırdatma çok önemli bir problemdir. Dişler zamanla aşınmasına neden olurlar. Kalıcı dişlerin tam zamanında, eksiksiz ve düzgün çıkabilmesi için çok önemli olan süt dişlerinin zamanından önce çürümesi ve çıkmasına neden olur. Bebeklerde diş gıcırdatması çene eklemlerinde aşınmaya neden olur. Baş ağrısı, boyun ve çene eklemlerinde ağrıya neden olduğu için bebek bu durumdan huzursuz olur. Bebeklerde zamanla diş köklerinde kist oluşabilir.
Bebeklerde diş gıcırdatması görüldüğünde mutlaka çocuk doktoruna gidilerek bebeğinizin kontrolleri yaptırılmalıdır. Bebekteki sorun bir an önce giderilmeli, hastalık tedavi edilmelidir. Bunun yanında yeni çıkmış olan süt dişlerini korumak amaçlı bir çocuk diş doktoruna gidilmelidir. Yeni çıkmış olan bebek dişlerini korumak amaçlı önlemler en kısa sürede alınmalıdır.
Bebeğin kakası neden yeşil olaur adlı mnakalemiz ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok