Çocuklarda Diş Gıcırdatma - kadinvsaglik.com

Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Oldukça rahatsız edici olan bu durum normal bir davranış şekli değildir.  Çocuklarda diş gıcırdatma alışkanlık haline gelen bir eylemdir. En çok çocuklarda uyurken diş gıcırdatması görülürken, bazı çocuklarda gün içerisinde, bazen de hem gün içinde hemde gece uyurken yapılmaktadır. Çocuklarda diş gıcırdatma süt dişi çıkarırken ve karışık dişlenme ve daimi dişlenme dönemlerinde görülmektedir. Bu dönemlerde her çocukta bir miktar görülmektedir. Konuşurken, yemek yerken dişler doğal olarak birbirine temas halindedir. Bunun dışındaki bu tür aktiviteler normal kabul edilmez ve çocuğa zarar vermektedir. Çocuklarda diş gıcırdatma aile tarafından fark edildiği anda, bir çocuk diş doktoruna muayene ettirilmeli ve tanısı konulmalıdır. Çocuklarda ve bebeklerde erken dönem diş gıcırdatması tedavisi başlanmaz ise büyüme ve gelişme döneminde oldukları için diş ve çene eklemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilmektedir.
Çocuğun Uykuda Diş Gıcırdatması

Çocuğun Uykuda Diş Gıcırdatması

Bruksizm  diş gıcırdatma hastalığına verilen isimdir. Çocuğun uykuda diş gıcırdatması, uyku sırasında bilinç dışı yaptığı bir davranıştır. Çocuk gece uykusu sırasında dişlerini birbirine sürter ve istem dışı rahatsız edici bir ses çıkartır. Çocuğun uykuda diş gıcırdatmasının fiziksel ve psikolojik bir çok sebebi olabilmektedir. Genelde stres altındaki dönemlerde karşılaşılan bir problemdir. Dişlerin birbirine baskısı neticesinde çene eklemi disfonksiyonları çocuklarda çok fazla görülmektedir. Özellikle süt dişlerinde erken düşme, dişlerde sürtünme nedeni ile küçülme, sabah kalktığında çocukta baş ve çene kaslarında ağrı, gece tıkanma sesleri ve ağız içerisindeki tahribatlar çocuklarda diş gıcırdatma belirtileridir. Aileler çocuğun uykuda diş gıcırdatmasını çıkardığı sesten fark ederler. Çocuklarda diş gıcırdatması tedavisi erkenden fark edilip tedavi edilmesi gerektiren bir durumdur. Çocuğun bunu zararlı bir alışkanlık haline dönüştürmeden tedavisi şarttır.
Çocuklarda Diş  Gıcırdatma Belirtileri

Çocuklarda Diş  Gıcırdatma Belirtileri

Çocuklarda diş gıcırdatma belirtisi en çok sabah kalktığında çene ve yüz bölgesindeki ağrıdır. Çiğneme kasları aşırı işlev gördüğü için, çiğneme kaslarındaki spazmlara bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar, baş ve boyun bölgelerinde oluşan ağrılar kas kaynaklıdır.
Alışkanlık haline dönüşen problemden dolayı diş bölgesinde aşınmalar ortaya çıkmaktadır. Bazı çocuklarda bu aşınmadan dolayı sabah kalktığında ağızlarında kum tanecikleri gibi olan diş parçaları olduğu görülmektedir. Birbirine sürtülerek aşınan diş yapısı bozulur, diş mineleri zarar görür ve diş boyları kısalır. Diş boyu kısalar çocuklarda çene ve burun arasındaki mesafe kısalmaktadır. İleriki dönemlerde bu durum estetik sorunlara da yol açmaktadır.
Dişlerde aşırı bir hassasiyet olur ve çocuk sıcak ve soğuk bir şey yiyemez duruma gelmektedir. Özellikle su içerken çocuklarda diş sancısı ve ağrısı şikayetleri olmaktadır.
Çocuklarda diş gıcırdatması ile diş köklerine devamlı yapılan baskı neticesinde diş köklerinde kistler oluşmaktadır. Çocuklarda dişler çabuk çürür ve bu çürüklere yapılan dolgular çok kısa sürede kırılarak düşerler.
Çocuklarda yemek yerken, ağız açıp kaparken çene eklemlerinde ses oluşmaya başlar. Bazı dişlerde sallanmalar ve diş aralanmaları görülür.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Çocuklarda diş gıcırdatma uzman bir çocuk diş doktoru tarafından konulan teşhis ile tespit edilir. Bu tespit sonrasında çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri tespit edilmelidir ve çocuklarda diş gıcırdatması tedavisi için bu nedenlerin ortadan kaldırılması gereklidir.
Çocuklarda diş gıcırdatma bebeklikten yani süt dişlerinin çıkmaya başlaması ile başlamaktadır. Bu dönemlerde başlayan diş gıcırdatmasında psikolojik etmenlerden çok bebeğin midesinde bir sorun olduğu düşünülmektedir. Bebeklerin midelerinde oluşan reflü sorunu nedeni ile mide sıvısının ağza gelmesi kaynaklı olabilir. Yeni diş çıkartan bebeklerde oluşan bu durum genelde mide problemleri ile ilgili olduğundan bebekte, iştahsızlık, öksürük ve sık kulak enfeksiyonları şikayetleri de var ise mutlaka bir gastroenterolojik açıdan da değerlendirilmesi gereklidir. Bebeklerde diş gıcırdatması alerji kaynaklı da olabilir. Alerji kaynaklı kulak kaşıntısını giderebilmek için bebek çenesini istemsiz oynatır ve bu sebeple diş gıcırdatması ortaya çıkabilir.
Süt dişleri çıkması ile başlayan diş gıcırdatması 3 yaş üstü çocuklarda ağız ve diş, bazı hastalıklar ve psikolojik nedenlerle ortaya çıkan bir problemdir.

Ağız Ve Diş Kaynaklı Nedenler
Çocuklarda dişlerin birbiri ile temaslarında oluşan düzensizlikler ve yapılan yüksek dolgular nedenli olabilmektedir. Diş yapısı düzgün olarak çıkmayan çocuklarda ve diş çürümeleri neticesinde yapılmış olan diş dolgularındaki yükseklikler özellikle çocuğun uyurken diş gıcırdatmasına neden olmaktadır. Çocuklarda diş gıcırdatması 7-11 yaş arası süt dişlerinin dökülmesi ve kalıcı dişlerin çıktığı dönemlerde daha çok görülmektedir. Kalıcı dişlerini çıkaran çocuğun diş yapısındaki bozukluk, dişlerin çarpık çıkması farkında olmadan çocuğun bunu düzeltmeye çalışması çabası ile diş gıcırdatmasına neden olmaktadır.
Ayrıca diş çıkaran çocuklarda biyo-kimyasal ajanlar bu sırada salgılanır. Bu salgılar sonucunda da diş gıcırdatmaları olması normaldir. Bu uyarı yüzünden çevre dokulardaki sinirler uyarılır, çiğneme kasları uyarılır ve istemsiz çene kasılmaları hareket eder yani diş gıcırdatmalarına neden olur.

Bazı Hastalıklar Kaynaklı Nedenler
Her hastalık ve bozukluk aslında başka bir problemle kendini göstermektedir. Çocuklarda da bazı hastalıklar ve vücutta yaşanan bir problem kendini belirti olarak diş gıcırdatması ile göstermektedir. Bu durumda diş gıcırdatması aslında bir hastalık değil bir başka hastalığın belirtisi niteliğindedir.
Çocuklarda diş gıcırdatmasına alerjik ve hormonal nedenler sebep olabilmektedir. Yetersiz beslenme, bağırsak parazitleri de buna neden olabilmektedir. Bağırsak parazitleri nedeni ile dolu olan bağırsaklar gerginleşir ve bağırsak duvarından kalkan uyarılar beyinde sindirim kanalının faaliyetini başlatır. Sindirim enzimleri salgılanır ve bağırsak kasılmaları artar. Mide asidi salgılanır, tükürük akışı artar, çiğneme kasları kasılır ve bu nedenle çocuklarda diş gıcırdatma olabilir.
Mide problemi olan çocuklarda, reflü ve benzeri mide sorunu yaşanıyor ise diş gıcırdatması yaşanmaktadır.
Sinüzit olan çocuklarda bu hastalık kaynaklı nazofarenks ve orofarenksine sürekli olarak uyarı gelir ve bu uyarı diş gıcırdatmasına neden olabilir.
Özellikle astım ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi solunum rahatsızlığı olan çocukların %62,5’inde diş gıcırdatma probleminin görüldüğü tespit edilmiştir.

Psikolojik Nedenler
Genelde çocuklarda diş gıcırdatma psikolojik nedenler kaynaklıdır. Yeni kardeşi olan çocuklarda özellikle kıskançlık ve sıkıntı ile görülmektedir. Okul çağındaki çocuklarda gerginlik ve okula alışamama, okul içerisindeki uyumsuzluklar neticesinde oluşabilmektedir. Çocuklarda gerginlik, stres, sıkıntı, üzüntü gibi sebepler bu belirtiyi vermelerine neden olur. Özellikle çocuğun uykuda diş gıcırdatması psikolojik nedenler kaynaklıdır. Çocukta özellikle gece uykuda diş gıcırdatması gördüğünüzde uzman bir doktordan yardım almak gereklidir.
Çocuklarda Diş Gıcırdatması Tedavisi

Çocuklarda Diş Gıcırdatması Tedavisi

Çocuklarda diş gıcırdatması 3 temel nedenden dolayı olduğu için öncelikle diş problemleri olup olmadığına baktırılmalıdır. Diş düzensizlikleri belirlenir ve doktorunuz tarafından gerekli görülür ise düzeltilir. Dişleri korumak ve bu zararlı alışkanlığı ortadan kaldırmak için bir plastik dişlik yaptırılarak takılmalıdır.
Diş kaynaklı olan problemler ortadan kaldırıldığında hala devam eden diş gıcırdatmaları vücut sistemi kaynaklı mı, bir hastalık belirtisi mi ona bakılmalıdır. Bir çocuk hastalıkları uzmanı ile görüşülür ve gerekli testler yapılarak hastalık kaynaklı ise gerekli tedavi yapılır.
Genelde psikolojik nedenler ile ortaya çıkan çocuklarda diş gıcırdatmalarında, çocuklara öncelikle sevgi ve ilgi ile davranılması gereklidir. Uzman bir pedagogdan yardım alınmalı ve çocuğun ruh hali düzeltilmeye çalışmalıdır.

Çocuklarda Diş Gıcırdatması İçin Hangi Doktora Gidilir

Çocuklar için öncelikle bir diş doktoruna giderek dişlerimizden kaynaklı olup olmadığına bakılır. Bunun akabinde bir çocuk doktoruna giderek mide, bağırsak, alerji kaynaklımı mutlaka baktırılarak kontrolleri yaptırılır. Çocuğumuzda hiç bir hastalık belirtisi ve bulgusu çıkmazsa mutlaka bir psikologdan yardım almanız gereklidir.

Hiç yorum yok